Domówka, grill, impreza w plenerze, wieczór we dwoje – tequila w zasadzie dobra jest na każdą okazję. Stanowi świetną bazę do drinków oraz koktajli i wcale nie trzeba być wytrawnym barmanem, by wyczarować z niej coś naprawdę pysznego.
Tequila Jose Cuervo
Wybór Jose Cuervo nie jest przypadkowy, bo to właśnie jegomość o tym nazwisku (Jose Maria Guadelupe de Cuervo) uzyskał od króla Hiszpanii licencję na legalną produkcję i sprzedaż destylatów. Był rok 1795. On również jako pierwszy zaczął stosować w procesie fermentacji specjalną odmianę agawy, agawę błękitną (Blue Agave). To najstarsza i najlepiej sprzedająca się tequila na świecie. Wersje Silver i Gold są łatwo dostępne w popularnych sklepach i dyskontach w dość atrakcyjnej cenie (70-100 zł). To świetne tequile na co dzień, które doskonale nadają się do przyrządzania koktajli i drinków.
Jose Cuervo Especial Gold
To mieszanka tequili Reposado i młodszych tequili, co w efekcie dało dobrze wyważony i gładki trunek. Dzięki leżakowaniu przez kilkanaście miesięcy w beczkach dębowych jest delikatniejsza w smaku od wersji silver. W smaku wyczuwalna słodycz, z waniliowymi i dębowymi akcentami oraz subtelne nuty przypraw. Wielokrotnie nagradzana w światowych konkursach zyskała uznanie na całym świecie.
Jose Cuervo Especial Silver
To młoda tequila. Nie leżakuje w beczkach, dlatego jej barwa jest niemalże przezroczysta z pięknie mieniącymi się srebrnymi refleksami. W smaku jest niezwykle odświeżająca i przyjemna. Obok agawy znajdziemy tu również nuty korzenne i świeżych ziół. Na samym finiszu jest zaś delikatna i rozgrzewająca. Idealna baza do wielu popularnych i prostych koktajli. Silver zdobyła wiele nagród w prestiżowych, międzynarodowych konkursach.
Z okazji Światowego Dnia Tequili, który obchodzimy 24 lipca, postanowiliśmy udowodnić, że w domowym barku nigdy nie powinno jej zabraknąć. Nie tylko Margarita na tequili stoi ;-) Pomysłów na wykorzystanie tej charakternej meksykańskiej wódki jest naprawdę sporo. Łapcie za shakery (albo słoiki, co tam macie pod ręką). Oto 7 odsłon z tequilą w roli głównej!
Tequila Sunrise
Składniki na 1 drinka:
-
60 ml tequili Jose Cuervo Especial Silver
-
120 ml soku pomarańczowego
-
10 ml syropu grenadyna
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do szklanki wsypać lód, po czym wlać sok i tequilę. Wymieszać. Następnie powoli wlewać syrop (nie mieszać – syrop stopniowo opadnie na dół i stworzy kolorową warstwę). Koktajl można udekorować plasterkiem pomarańczy.
Cactus Jack
Składniki na 1 drinka:
-
20 ml tequili Jose Cuervo Especial Silver
-
20 ml likieru Blue Curaçao
-
20 ml soku pomarańczowego
-
20 ml soku ananasowego
-
10 ml soku z cytryny
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do shakera wsypać lód, po czym wlać tequilę, likier oraz soki. Składniki energicznie wymieszać. Do wysokiej szklanki wsypać lód, po czym przez sitko wlać przygotowany koktajl.
Mango Tequila
Składniki na 1 drinka:
-
40 ml tequili Jose Cuervo Especial Gold
-
20 ml soku z limonki
-
40 ml przecieru mango
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Tequilę, sok oraz przecier przelać do shakera. Całość dokładnie połączyć, energicznie potrząsając shakerem. Szklankę wypełnić lodem i wlać przygotowany drink.
Tequlia Paloma
Składniki na 1 drinka:
-
50 ml tequili Jose Cuervo Especial Silver
-
60 ml soku z czerwonych grejpfrutów
-
50 ml gazowanej wody mineralnej (może być o smaku grejpfrutowym)
-
1 łyżka soku z limonki
-
40 ml likieru triple sec (opcjonalnie)
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do shakera wlać tequilę, likier, sok z grejpfruta oraz sok z limonki. Zamknąć i dokładnie wymieszać.
Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, po czym wlać koktajl. Całość dopełnić wodą mineralną.
Tequila Paloma to jeden z najbardziej orzeźwiających drinków (fot. depositphotos.com).
Mexican Mule
Składniki na 1 drinka:
-
40 ml tequili Jose Cuervo Especial Silver
-
100 ml piwa imbirowego
-
20 ml soku z limonki
-
10 ml syropu cukrowego
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Tequilę przelać z sokiem z limonki i syropem cukrowym do shakera, po czym energicznie wstrząsnąć, by składniki się połączyły.
Do wysokiej szklanki wsypać kostki lodu i wlać zawartość shakera. Drink uzupełnić piwem imbirowym.
Tequila z ananasem i jalapeño
Składniki na 1 drinka:
-
100 ml soku ananasowego
-
40 ml tequili Jose Cuervo Especial Gold
-
40 ml likieru pomarańczowego
-
sok z 1/2 limonki
-
1 łyżeczka syropu cukrowego
-
1 plasterek zielonej papryczki jalapeño
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Sok ananasowy połączyć z tequilą, likierem, sokiem z limonki oraz syropem cukrowym.
Szklankę wypełnić lodem, po czym wlać przygotowany koktajl. Na końcu wrzucić plasterek papryczki jalapeño.
Tequila na kiwi
Składniki na 1 drinka:
-
50 ml tequili Jose Cuervo Especial Silver
-
1 kiwi
-
5 listków mięty
-
1 łyżeczka cukru trzcinowego
-
15 ml soku z cytryny
-
30 ml gazowanej wody mineralnej
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Kiwi obrać i pokroić w półplasterki, po czym razem z cukrem i listkami mięty wrzucić do szklanki. Dodać sok z cytryny. Składniki rozgnieść, by kiwi puściło sok, a mięta uwolniła aromat. Następnie dodać tequilę oraz kostki lodu i wymieszać. Drink dopełnić wodą.
Jak pić tequilę w wersji pure?
Spotkania z tequilą nie muszą oznaczać tylko kolorowych drinków. Na pewno znajdą się ochotnicy, którzy zapragną poznać jej czysty charakter. Zachęcam jak najbardziej, by zaprzyjaźnić z wersją pure tequila, bo otwiera to przed Wami zupełnie nową przygodę.
W wersji czystej zazwyczaj pije się tequilę 100% blue agave. Powstaje ona z czystego soku z agawy i nie zawiera żadnych dodatków. Starsze tequile, Añejo, Extra Añejo, ale nawet Reposado można i warto pić wyłącznie neat, jak whisky lub koniak (w temperaturze pokojowej, ok. 18-22 stopnie C.). One również mają niezwykle szeroką paletę aromatów i smaków.
Aby dobrze poznać charakter tequili, do kieliszka wlej ok. 25 ml tequili. Trzymając za dno kieliszka, unieś go na wysokość oczu. Daj sobie chwilę, by przyjrzeć się jej barwie. Następnie delikatnie zamieszaj tequilą i zwróć uwagę, czy przylega do ścianek kieliszka (podobną czynność wykonujemy z winem, by ocenić jego ciało).
Następnie weź niewielki łyk i przytrzymaj w ustach ok. 5-8 sekund – pozwól, by tequila rozeszła się po całym języku. Skup się i staraj się rozpoznać oraz nazwać akcenty smakowe, które wyczuwasz. Przełknij. Degustację powtórz. Bądź cały czas czujny, bo mogą dojść kolejne nuty i niuanse smakowe.
Co z solą i limonką?
W Meksyku tequilę pije się zazwyczaj w wersji czystej, czyli pure. Dużo rzadziej z solą na limonce - macza się ćwiartkę limonki w soli, wgryza się w nią, a następnie pije shot tequili. W przypadku tequili gold cytryna zastępowana jest pomarańczą, a sól cynamonem. Jedno jest pewne, w Meksyku nikt nie zlizuje soli z dłoni ;-)
W Meksyku tequilę pije się zazwyczaj pure lub rzadziej z solą na limonce (fot. Denys Gromov/Pexels).
Skąd więc moda na lizanie soli? To zwyczajnie wymysł marketingowy, który upowszechniła amerykańska popkultura. Chyba nikt nie zliczy filmów, gdzie ten motyw się przewinął. Choć w samym Meksyku patrzą na tę modę z ironicznym uśmiechem, to nie ma chyba w tym nic złego, że ktoś od czasu do czasu chciałby się poczuć jak bohater filmowej opowieści.
Jak zatem pić tequilę z solą i limonką w hollywoodzki sposób? Miejsce na dłoni, które znajduje się między kciukiem i palcem wskazującym, zwilż sokiem z limonki i posyp solą. Następnie zliż szybko sól i wypij shot tequili, przegryzając na końcu cząstką limonki.
Tequila w kuchni
Tequila świetnie nadaje się nie tylko do picia, ale i do gotowania. Może być składnikiem marynat, sosów, gulaszy, a nawet zup. Doskonale komponuje się z mięsem, ale i w deserze dobrze się sprawdzi. Pozwala obudzić kreatywność w kuchni i jest bardzo fajnym twistem w znanych już przepisach. Sami spróbujcie! Do piwa polecam
krewetki w tempurze z tequilą, a na słodkie zakończenie wieczoru we dwoje
mus czekoladowy z tequilą. Założę się, że takiego potencjału po tequili się nie spodziewaliście ;-)
Ten artykuł zawiera informacje na temat tequili, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie