Domowa nalewka – tradycja, która nie zginęła
Ponoć są jak wino – im starsze, tym lepsze. Najcenniejsze są te przygotowywane według tradycyjnych receptur, najlepiej przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dlaczego domowe nalewki wciąż cieszą się taką popularnością?
Dodawanie komentarza
Moderatorzy nie usuwają komentarzy na prośbę użytkowników. Jeśli podajesz jakiekolwiek dane, telefony czy adresy, robisz to na własną odpowiedzialność.
Komentarze
Dereniówkę robię już od kilku lat. Mam swoje krzaki w ogródku. Polecam też konfitury bez cukru do mięsa. Są lepsze niż żurawina.
28.08.2022 22:07
Podaje przepis na najprostszą i jedną z najsmaczniejszych moim zdaniem nalewek: PORTERÓWKĘ.
1 piwo Porter, 2 cukry waniliowe, 2 szkl cukru, 0,5 l spirytusu.
Piwo podgrzać z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Uwaga - nie doprowadzać do wrzenia. Ostudzić i następnie dodać spirytus. Wlać do szklanych butelek i odstawić. Można pić już po 2 tygodniach, ale prawdziwego smaku nabiera po 6 miesiącach.
19.10.2012 14:35
Czapki z głów! Duża wiedza, ciekawe tylko, czy efekty są zawsze takie, jak się oczekuje. Sam kilka razy zrobiłem nalewkę, ale chwalić się nie było czym - ot, owocówka, tyle, że mocna bo na spirytusie. Chyba nie mam do tego "ręki"...
(-:
11.12.2011 21:39