Dieta sirtuinowa – co to jest?
Dieta sirtuinowa opiera się na powszechnie znanych założeniach zdrowego odżywiania. Swoją tajemniczo brzmiącą nazwę zawdzięcza sirtuinom, czyli enzymom odgrywającym ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Odpowiadają one za wiele procesów zachodzących w komórkach, jak między innymi inicjowanie mechanizmów naprawczych czy regulację procesów metabolicznych. Wykazano również ich pozytywny wpływ na opóźnianie procesów starzenia. Nie bez powodu zatem sirtuiny zostały okrzyknięte mianem białka długowieczności.
Dieta sirtuinowa pomaga nie tylko zachować młody wygląd, lecz także wpływa na utratę kilogramów, gdyż sirtuiny przyspieszają procesy spalania tkanki tłuszczowej. Gdyby chcieć ująć w jakieś ramy zasady diety, to najważniejszą jest po prostu – krótko rzecz ujmując – zdrowy styl odżywiania bazujący na żywności sirtuinowej.
Dieta sirtfood – założenia i produkty
Tak zwana dieta Adele jako jedna z nielicznych może poszczycić się tym, że nie jest kolejną restrykcyjną dietą, wykluczającą określone kategorie produktów z jadłospisu, a dobrze wpisuje się w zasady zdrowego odżywiania. Jakie są założenia diety SIRT?
Dieta sirtuinowa została opracowana przez Aidana Gogginsa i Glena Mattena. Próżno szukać w niej restrykcji i ograniczeń czy znacznego, długotrwałego obcinania kalorii. Opiera się ona głównie na zdrowych produktach, które należy włączyć do diety – określa się je jako żywność sirtuinowa. Co wchodzi w jej skład? To powszechnie dostępne i zupełnie niewymyślne produkty pochodzenia roślinnego, w przypadku których wykazano pozytywny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej.
Żywność sirtuinowa to ściśle określone produkty, których lista zawiera 20 pozycji:
- seler,
- jarmuż,
- lubczyk,
- pietruszka,
- czerwona cebula,
- rukola,
- soja,
- kapary,
- oliwa z oliwek,
- kakao,
- daktyle,
- orzechy włoskie,
- truskawki,
- czerwona cykoria,
- zielona herbata,
- kawa,
- czerwone wino,
- kurkuma,
- chili,
- gryka.
Czym charakteryzują się produkty zalecane w diecie sirtfood? Przede wszystkim przyspieszają metabolizm i, co niezwykle ważne w przypadku utrzymania motywacji na diecie, redukują apetyt. Odchudzanie nie polega zatem na drastycznym, długotrwałym zmniejszaniu kaloryczności posiłków, a zdrowym pobudzaniu metabolizmu i zmniejszaniu apetytu. To również sprzyja wytrwałości.
Przy okazji dieta SIRT wpływa pozytywnie na zdrowie, zmniejszając ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i chorób nowotworowych.
Dieta SIRT – zasady i etapy diety
Dieta sirtuinowa składa się z trzech, a właściwie można powiedzieć, że z dwóch etapów.
Pierwszy etap obejmuje 3 dni i polega na spożywaniu 1000 kcal w postaci 3 koktajli i 1 posiłku. Następnie w czwartym dniu i przez kolejne cztery kaloryczność się zwiększa i wynosi 1500 kcal w postaci tym razem 2 koktajli i 2 posiłków.
Drugie etap diety rozpoczyna się w 8 dniu i obejmuje kolejny tydzień. W tym czasie nie ma już konkretnych zaleceń co do dziennej kaloryczności – spożywamy 1 koktajl i 3 posiłki.
Po upływie dwóch tygodni można powiedzieć, że zaczyna się etap trzeci, choć sprowadza się on tak naprawdę do włączenia do diety na stałe produktów sirtfood. Nadal nie ma też zaleceń co do dziennej kaloryczności. Warto jednak pamiętać, że udział żywności SIRT w codziennym żywieniu musi być jak największy.
Połączenie redukcji kalorycznej w pierwszej fazie i żywności sirtuinowej zapewnia spadek masy ciała nawet o 3 kg w ciągu 7 dni. Intensywniejszy poziom spalania tłuszczu utrzymuje się także w trzeciej fazie diety, wówczas nie jest już tak spektakularny, ale – jeśli tylko w codziennym żywieniu bazujemy na produktach SIRT – kilogramy nadal spadają.
Niewątpliwą zaletą diety jest fakt, że nie jest ona uciążliwa i nie bazuje na długotrwałym i restrykcyjnym obcinaniu kalorii. Nie od dziś wiadomo, że racjonalne odżywianie to najlepszy sposób na smukłą sylwetkę i zachowanie dobrego zdrowia.
Dieta sirt – przykładowy jadłospis
Śniadania:
- owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi, kawa
- zielony koktajl (rukola, jarmuż, pietruszka, jabłko, seler naciowy, sok z cytryny)
- jaglanka z daktylami i orzechami, zielona herbata
Obiady:
- łosoś w posypce z orzechów włoskich i sałatką z rukoli
- pieczony dorsz z papryką i cukinią, kasza gryczana
- kotleciki z soczewicy i kaszy gryczanej
Kolacje:
- mieszanka sałat z mozzarellą, grejpfrutem i suszonymi pomidorami, lampka czerwonego wina
- sałatka z rukoli i cykorii z truskawkami i kozim serem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, lampka czerwonego wina
- schab pieczony w czerwonym winie i sałatka z jarmużu
Krzysztof Marski
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie
Brzmi ciekawie. Lubię każdy z tych produktów, więc wdrożenie takiej diety nie powinno być trudne. Nie zaszkodzi spróbować :)
28.06.2022 21:54