Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

19 rad, jak schudnąć

Zrzuć wagę
|
01.05.2011
Zrzuć wagę 19 rad, jak schudnąć

Oprócz ćwiczeń stosuj odpowiednie żywienie i wspomagaj trawienie naturalnymi środkami, a na efekty nie będziesz musiał długo czekać. Stosowanie się do tych prostych wskazówek sprawi, że będziesz cieszył się zdrowiem, czuł się o niebo lepiej, a twoja atrakcyjność wzrośnie.

Tagi: odchudzanie , jak obniżyć cholesterol

Zrzuć wagę 19 rad, jak schudnąć

Brak sportu, praca siedząca, nieodpowiednia dieta to czynniki, które sprawiają, że twoja masa rośnie. Do określenia prawidłowego ciężaru ciała u mężczyzn stosuje się często prosty wzór:
waga w kilogramach = wzrost w centymetrach – 100.

Duża nadwaga prowadzi do otyłości, której następstwem jest cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, kamica moczowa i w pewnym stopniu miażdżyca. Warto więc pozbyć się zbędnych kilogramów nie tylko ze względu na atrakcyjność seksualną.

Aby skutecznie schudnąć, zastosuj poniższe zasady żywieniowe:

  1. Dokładnie notuj, co zjadłeś. Mając spisane czarno na białym, ile i czego zjadłeś, będziesz bardziej zmotywowany, aby przyłożyć się do treningów jak i ograniczyć dodatkowe posiłki.
  2. Nie objadaj się przed spaniem (zjedz kolację na 2 godziny przed snem).Zanotuj w pamięci, że organizm trawi niektóre składniki przez wiele godzin.
  3. Unikaj słodyczy we wszelakiej postaci. Wielkie STOP dla cukru!
  4. Ogranicz spożywanie smalcu, masła, słoniny i zastąp je oliwą, olejami roślinnymi. Oleje najlepiej przyswajane są w mieszance z warzywami i owocami. Miksom tłuszczowym też powiedz NIE – to świństwo.
  5. Ogranicz spożywanie soli (jest również w mięsach, mieszankach przypraw, chipsach, itd.).
  6. Staraj się zjadać jak najwięcej owoców i warzyw w stanie surowym.
  7. Nie jedz, gdy mocno się śpieszysz, jesteś zdenerwowany – lepiej poczekać i zjeść spokojnie, aby trawienie odbywało się w właściwy, unormowany sposób.
  8. Staraj się jak najmniej „podjadać” poza głównymi posiłkami. Najlepiej spożywać pięć posiłków dziennie, o stałych porach (jeśli to możliwe).
  9. Pij wodę mineralną (niegazowaną) rano i wieczorem, aby przepłukać układ pokarmowy.
  10. Ogranicz (ale nie wykluczaj) spożywanie mięsa (zwłaszcza wieprzowinę) jeśli stanowi twój główny pokarm.
  11. Nie jedz w trakcie oglądania TV, pracy przy komputerze (wtedy łatwo zapominasz o czynności jedzenia i spożywasz dużo więcej niż twój organizm potrzebuje).
  12. Unikaj dań typu fast-food.
  13. Ogranicz spożywanie alkoholu, szczególnie przed snem.
  14. Potrawy, które spożywasz powinny zawierać dużo przypraw, które pobudzają przemianę materii i usuwają z organizmu szkodliwe substancje: ruta, majeranek, kminek, kolendra, ogórecznik. 
  15. Kup w aptece i jedz 3-4 razy dziennie glony Gelidium amansii, Chondrus crispus, Gigartyna mamillosa i Fucus vesiculocus. Wymienione produkty zawierają śluzy – nie ulegają trawieniu ani wchłanianiu do organizmu. Ich rola sprowadza się do zwiększania objętości treści pokarmowej. Dzięki temu odczuwasz mniejszy głód.
  16. Podobnie działają nasiona lnu, które zaparzasz wrzątkiem przed wypiciem.
  17. Możesz skorzystać z gotowych produktów dostępnych w aptece. To Chitobon (pęcznieje w żołądku i zmniejsza uczucie głodu oraz ogranicza wchłanianie tłuszczów polecany przy nadwadze, cukrzycy i wysokim cholesterolu) oraz Adipobon mono (po zaprzestaniu kuracji odchudzającej zapobiega ponownemu tyciu).
  18. Pij 2-3 razy w tygodniu dostępne w aptekach herbaty z mięty (na wzdęcia i prawidłowe trawienie) i skrzypu (moczopędny, poprawia przemianę materii).
  19. Aby dodatkowo oczyścić organizm i poprawić trawienie, pij 2-3 razy dziennie napar z czarnych winogron (zalej wodą świeże lub suszone owoce i gotuj kilkanaście minut).

 

Ważna jest ilość i regularność posiłków

Krystian Przybysz, fizjoterapeuta, szef zespołu medycznego You Can Dance
W ciągu dnia powinniśmy zjadać 5 posiłków. Pozwala to regulować nasz metabolizm. W wielkim skrócie, jeśli nasz organizm ma zapewnione dostawy składników pokarmowych, to nie musi ich magazynować na zapas. Trzy posiłki dziennie, często nieregularne albo ominięcie któregoś z nich powoduje wspomniane tworzenie zapasów „na czarną godzinę” i w konsekwencji tycie. Nie bez powodu kulturyści reżim posiłków traktują bardzo poważnie.
 
 

Michał Mazik

Poznaj kolejne sposoby na odchudzanie!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (4) / skomentuj / zobacz wszystkie

dieta indywidualna
28 marca 2019 o 11:29
Odpowiedz

Ja wolałam skorzystać z pomocy dietetyka. Na szczęście w przeciwieństwie do pudełek, tutaj mam duży wpływ na to co jem. Pani z Foodwise - portalu, na którym ładuje się informacje o sobie i badania a potem dietetyk kliniczny specjalnie dla mnie dietę – wyeliminowała sporo moich błędów żywieniowych. https://www.foodwise.pl/strefa-pacjenta spróbujcie. Dla mnie działa, może dla reszty z was też będzie. Byłam w szoku, że w dwa miesiące mogę zrzucić prawie 10 kg.

~dieta indywidualna

28.03.2019 11:29
Dariusz
14 lipca 2014 o 19:45
Odpowiedz

"Ogranicz spożywanie smalcu, masła, słoniny i zastąp je margaryną, tłuszczami roślinnymi. "

Wszystko OK, z wyjątkiem margaryny. Oliwą tak, ale margaryną NIE.

~Dariusz

14.07.2014 19:45
...
14 lipca 2014 o 10:30
Odpowiedz

Paula , a teraz po polsku proszę :)

~...

14.07.2014 10:30
Paula LURR, Szczecin
31 stycznia 2014 o 22:52
Odpowiedz

ISTNIEJĄ DWA POWODY OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWAGI / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIA / CHORÓB SERCA U LUDZI: ♥♥♥♥♥

1. Wysoki poziom cukru we krwi, czyli mąka i cukier spożywczy, a zatem (niezdrowe dla człowieka):
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26,01% WZROSTU.

2. Zbyt duże spożycie tłuszczów, mamy więc klasyfikację:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.

3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU.

P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.

4. Prozdrowotne w diecie są (energetyczne) tzw:
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.
ODPAROWANE WĘGLOWODANY TJ. DO STRUKTURY C.

~Paula LURR, Szczecin

31.01.2014 22:52