Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Który widelec do czego?

Zawsze na poziomie
|
27.03.2024

Wielu z nas na co dzień używa podstawowych sztućców, rzadko też jadamy na co dzień wielodaniowe posiłki – mało jest więc okazji, by nauczyć się zasad zachowania obowiązujących podczas bardzo formalnych uroczystości. Ale od tego jest portal Facetpo40.pl by podpowiedzieć, jak radzić sobie ze srebrami.

Tagi: savoir-vivre

układ sztućców na stole
Ułożenie sztućców na stole odwzorowuje kolejność serwowania potraw

Czy zdarzyło ci się kiedyś zastanawiać, którego widelca użyć podczas formalnego posiłku? Jeśli tak, nie jesteś sam. Zanim więc wybierzesz się na wyjątkowo eleganckie spotkanie, poświęć trochę czasu, by poznać podstawowe zasady używania sztućców i uniknąć kompromitacji przy stole.

To nic trudnego, a z czasem może nawet wejść w krew. Wiedza o tym, którego widelca użyć do którego dania wkrótce zacznie wydawać ci się zupełnie naturalna, a ostatecznie nie będziesz się musiał nawet zastanawiać nad tym, co robisz. A co najlepsze, twoja pewność siebie w takich sytuacjach rozwinie się wraz z praktyką.

Nieważne, czy jesteś na eleganckim przyjęciu, czy jesz w pięciogwiazdkowej restauracji, wiedza o tym, których sztućców, talerzy i kieliszków używać podczas uroczystej kolacji, pokaże, że jesteś mężczyzną na poziomie i z klasą.

Ułożenie sztućców i zastawy na stole

To typowy układ sztućców podczas formalnego obiadu. Miejsca ustawienia filiżanki czy talerzyka do chleba mogą ulegać zmianie, ale generalnie zestaw powinieneś spotkać podobny i szybko się w nim zorientować, jeśli będziesz wiedział, co do czego służy.

Ułożenie sztućców na stole
Sztućce, zastawa i szkło podczas formalnego posiłku

  1. Serwetka
  2. Widelec do przystawki, sałatki
  3. Widelec do ryb
  4. Widelec do dania głównego
  5. Talerz podstawowy
  6. Talerz do zupy
  7. Talerz do przystawki
  8. Nóż do dania głównego
  9. Nóż do ryb
  10. Łyżeczka do herbaty
  11. Łyżka do zupy
  12. Nóż do przystawki
  13. Talerzyk na pieczywo i masło
  14. Nóż do masła
  15. Nóż do deseru
  16. Łyżeczka do deseru
  17. Widelczyk do ciasta
  18. Puchar do wody
  19. Kieliszek do wina czerwonego
  20. Kieliszek do wina białego
  21. Spodek
  22. Filiżanka

Zacznij od brzegu i zmierzaj do środka

Najogólniej – możesz kierować się tym, jak ułożono sztućce, zaczynając od tych znajdujących się najdalej od talerza. W takiej kolejności właśnie będą serwowane potrawy – najpierw przystawki i sałaty, potem zupa, danie główne i deser.

Widelczyk deserowy lub łyżeczka w większości przypadków będą położone równolegle lub prostopadle do brzegu stołu, w pobliżu górnej krawędzi talerza. W niektórych przypadkach może zostać położony też na pustym talerzyku deserowym. Oczywiście nie wszędzie spotkasz się ze wszystkimi wymienionymi elementami – znajdziesz je na stole tylko, jeśli będą potrzebne do zjedzenia któregoś z dań.

Poznaj poprawne techniki jedzenia

Bardzo ważne jest także to, by wiedzieć, jak używać sztućców w odpowiedni sposób. Zwykle trzymamy widelec lewą dłonią, by przytrzymać jedzenie widelcem i używać noża prawą, sprawniejszą dłonią. Jeśli jednak jesteś leworęczny, możesz przełożyć w dłoniach sztućce odwrotnie, tak, by czuć się pewniej.

Kiedy jesz zupę, używaj głębszej, większej, owalnej łyżki. Pozostaw talerz na stole, nie podnoś go i nie przechylaj. Nabieraj zupy od siebie, zaczynając od środka. Podnieś łyżkę do ust i przechyl ją, spijając zupę z brzegu. Absolutnie nie siorb, jedząc. Na koniec możesz przechylić talerz w kierunku od siebie, by zebrać łyżką resztę zupy, której nie mogłeś nabrać.

Pieczywo je się palcami – ale nie rób sobie przypadkiem kanapki. Zamiast smarować całą kromkę masłem, odrywaj niewielkie kawałki i smaruj masłem jeden kęs na raz.

Podążaj za gospodarzem

Jeśli będziesz miał wątpliwość co do tego, którego użyć widelca lub jak się posługiwać innymi sztućcami, idź za przykładem gospodarza.

Dodatkowe porady

Będąc uczestnikiem uroczystego obiadu, pamiętaj, że sztućce to narzędzia. Każdy ma swoje przeznaczenie i jeśli nauczysz się, do czego służą, nie powinieneś mieć żadnych problemów.

Podczas niektórych nieformalnych spotkań niektóre potrawy można zjeść rękami. Nie zdarza się to jednak podczas formalnych okazji. Zawsze używaj widelca. Nie wykorzystuj sztućców, by na coś wskazywać lub gestykulować podczas rozmowy.

Jeśli chcesz napić się wody, herbaty, kawy, wina lub jakiegokolwiek innego napoju, zanim podniesiesz szklankę lub kieliszek, odłóż sztućce, opierając je po bokach o talerz.

przerwa w posiłku
Sposób odłożenia sztućców, gdy chcesz się napić lub zrobić przerwę

Po skończeniu posiłku odłóż sztućce równolegle na krawędzi talerza – to znak, że skończyłeś jeść to danie.

Koniec posiłku ułożenie sztućców
Sposób ułożenia sztućców, gdy zakończyłeś jedzenie.

Pamiętaj, że jeśli się pomylisz, inni najprawdopodobniej nie zauważą błędu, o ile nie zwrócisz na siebie uwagi. Jeśli rozejrzysz się wokół, może się okazać, że wiesz o zasadach jedzenia w bardziej formalnych okolicznościach więcej niż inni.

Unikaj wytykania innym błędów – to dużo bardziej nieuprzejme niż użycie złego widelca. W dobrym tonie jest skupienie się na swoich manierach i niezajmowanie się innymi.

Krzysztof Marski

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie