Czy zdarzyło ci się kiedyś zastanawiać, którego widelca użyć podczas formalnego posiłku? Jeśli tak, nie jesteś sam. Zanim więc wybierzesz się na wyjątkowo eleganckie spotkanie, poświęć trochę czasu, by poznać podstawowe zasady używania sztućców i uniknąć kompromitacji przy stole.
To nic trudnego, a z czasem może nawet wejść w krew. Wiedza o tym, którego widelca użyć do którego dania wkrótce zacznie wydawać ci się zupełnie naturalna, a ostatecznie nie będziesz się musiał nawet zastanawiać nad tym, co robisz. A co najlepsze, twoja pewność siebie w takich sytuacjach rozwinie się wraz z praktyką.
Nieważne, czy jesteś na eleganckim przyjęciu, czy jesz w pięciogwiazdkowej restauracji, wiedza o tym, których sztućców, talerzy i kieliszków używać podczas uroczystej kolacji, pokaże, że jesteś mężczyzną na poziomie i z klasą.
Ułożenie sztućców i zastawy na stole
To typowy układ sztućców podczas formalnego obiadu. Miejsca ustawienia filiżanki czy talerzyka do chleba mogą ulegać zmianie, ale generalnie zestaw powinieneś spotkać podobny i szybko się w nim zorientować, jeśli będziesz wiedział, co do czego służy.
Sztućce, zastawa i szkło podczas formalnego posiłku
- Serwetka
- Widelec do przystawki, sałatki
- Widelec do ryb
- Widelec do dania głównego
- Talerz podstawowy
- Talerz do zupy
- Talerz do przystawki
- Nóż do dania głównego
- Nóż do ryb
- Łyżeczka do herbaty
- Łyżka do zupy
- Nóż do przystawki
- Talerzyk na pieczywo i masło
- Nóż do masła
- Nóż do deseru
- Łyżeczka do deseru
- Widelczyk do ciasta
- Puchar do wody
- Kieliszek do wina czerwonego
- Kieliszek do wina białego
- Spodek
- Filiżanka
Zacznij od brzegu i zmierzaj do środka
Najogólniej – możesz kierować się tym, jak ułożono sztućce, zaczynając od tych znajdujących się najdalej od talerza. W takiej kolejności właśnie będą serwowane potrawy – najpierw przystawki i sałaty, potem zupa, danie główne i deser.
Widelczyk deserowy lub łyżeczka w większości przypadków będą położone równolegle lub prostopadle do brzegu stołu, w pobliżu górnej krawędzi talerza. W niektórych przypadkach może zostać położony też na pustym talerzyku deserowym. Oczywiście nie wszędzie spotkasz się ze wszystkimi wymienionymi elementami – znajdziesz je na stole tylko, jeśli będą potrzebne do zjedzenia któregoś z dań.
Poznaj poprawne techniki jedzenia
Bardzo ważne jest także to, by wiedzieć, jak używać sztućców w odpowiedni sposób. Zwykle trzymamy widelec lewą dłonią, by przytrzymać jedzenie widelcem i używać noża prawą, sprawniejszą dłonią. Jeśli jednak jesteś leworęczny, możesz przełożyć w dłoniach sztućce odwrotnie, tak, by czuć się pewniej.
Kiedy jesz zupę, używaj głębszej, większej, owalnej łyżki. Pozostaw talerz na stole, nie podnoś go i nie przechylaj. Nabieraj zupy od siebie, zaczynając od środka. Podnieś łyżkę do ust i przechyl ją, spijając zupę z brzegu. Absolutnie nie siorb, jedząc. Na koniec możesz przechylić talerz w kierunku od siebie, by zebrać łyżką resztę zupy, której nie mogłeś nabrać.
Pieczywo je się palcami – ale nie rób sobie przypadkiem kanapki. Zamiast smarować całą kromkę masłem, odrywaj niewielkie kawałki i smaruj masłem jeden kęs na raz.
Podążaj za gospodarzem
Jeśli będziesz miał wątpliwość co do tego, którego użyć widelca lub jak się posługiwać innymi sztućcami, idź za przykładem gospodarza.
Dodatkowe porady
Będąc uczestnikiem uroczystego obiadu, pamiętaj, że sztućce to narzędzia. Każdy ma swoje przeznaczenie i jeśli nauczysz się, do czego służą, nie powinieneś mieć żadnych problemów.
Podczas niektórych nieformalnych spotkań niektóre potrawy można zjeść rękami. Nie zdarza się to jednak podczas formalnych okazji. Zawsze używaj widelca. Nie wykorzystuj sztućców, by na coś wskazywać lub gestykulować podczas rozmowy.
Jeśli chcesz napić się wody, herbaty, kawy, wina lub jakiegokolwiek innego napoju, zanim podniesiesz szklankę lub kieliszek, odłóż sztućce, opierając je po bokach o talerz.
Sposób odłożenia sztućców, gdy chcesz się napić lub zrobić przerwę
Po skończeniu posiłku odłóż sztućce równolegle na krawędzi talerza – to znak, że skończyłeś jeść to danie.
Sposób ułożenia sztućców, gdy zakończyłeś jedzenie.
Pamiętaj, że jeśli się pomylisz, inni najprawdopodobniej nie zauważą błędu, o ile nie zwrócisz na siebie uwagi. Jeśli rozejrzysz się wokół, może się okazać, że wiesz o zasadach jedzenia w bardziej formalnych okolicznościach więcej niż inni.
Unikaj wytykania innym błędów – to dużo bardziej nieuprzejme niż użycie złego widelca. W dobrym tonie jest skupienie się na swoich manierach i niezajmowanie się innymi.
Krzysztof Marski
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie