Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Etykieta w restauracji

Zawsze na poziomie
|
08.02.2023

Większość reguł zachowania przy stole i przy posiłku jest taka sama zarówno w warunkach domowych (np. podczas rodzinnych spotkań) jak i w restauracji. Restauracja jednak jest miejscem publicznym i są pewne dodatkowe zasady, których warto przestrzegać, chcąc uchodzić za kulturalnego.

Tagi: savoir-vivre

jak się zachować w restauracji
Zasady savoir-vivre w restauracji

Dzieci w restauracji

To dobry pomysł, by uczyć dzieci reguł dobrego wychowania w każdym aspekcie życia, szczególnie, jeśli to, jak się zachowują, może mieć wpływ na innych. Można zacząć nad tym pracować tak szybko, jak tylko nauczą się mówić, ale nie warto też stawiać dziecka w sytuacji, na którą nie jest jeszcze gotowe.

Zanim wybierzesz się do restauracji z maluchem, weź pod uwagę poniższe wskazówki:

  • Nie zabieraj dzieci do eleganckiej restauracji, zanim nie upewnisz się, czy w lokalu dzieci są mile widziane. Jest obecnie wiele miejsc zarezerwowanych tylko dla dorosłych i ewentualnie starszych dzieci. Z drugiej strony - w wielu restauracjach są specjalne stoliki dla rodzin z dziećmi.
  • Naucz dzieci podstawowych zasad, zanim wyjdziecie z domu. Przygotuj je na to, że w takim miejscu powinny zachowywać się inaczej niż na placu zabaw: nie należy krzyczeć, biegać. Idziecie tam spożyć posiłek, taki jest wasz cel.
  • Kiedy tylko pojawi się pierwszy znak ataku płaczu lub innego trudnego zachowania, wyjdź z dzieckiem z pomieszczenia i postaraj się je uspokoić i wprowadzić w dobry nastrój.
  • Przygotujcie ciche zajęcia, takie jak kolorowanki czy puzzle, by dziecko miało się czym zająć, czekając na posiłek.
  • Nie przesiaduj zbyt długo w restauracji. Nawet najgrzeczniejsze dziecko po jakimś czasie będzie się nudziło w takim miejscu i zwyczajnie zacznie szukać sobie zabawy lub marudzić.

Sztućce

Naucz się odpowiednio korzystać ze sztućców. Zwykle zaczynasz od widelca najbardziej oddalonego od talerza i przesuwasz się w jego kierunku. Nie gestykuluj sztućcami. Jeśli masz tendencję do ilustrowania swoich słów ruchami rąk, odłóż widelec i nóż, zanim zaczniesz nimi machać. Tutaj przeczytasz więcej o zasadach etykiety używania sztućców.

Telefon komórkowy

Może ci się wydawać, że musisz być bez przerwy dostępny dla wszystkich osób, które mają twój numer telefonu, ale kiedy jesz w restauracji, wycisz komórkę. Korzystanie z niej jest nie tylko niegrzeczne wobec innych ludzi z twojego towarzystwa – pozostali goście też nie muszą słuchać o twoich prywatnych lub biznesowych sprawach.

Jeśli dostaniesz wiadomość tekstową, albo nie odpowiadaj, albo wyślij krótką odpowiedź, dając znać, że skontaktujesz się, kiedy wyjdziesz z restauracji. Dowiedz się więcej o komórkowym savoir-vivre.

Komunikacja z obsługą

Bycie uprzejmym dla obsługi to konieczność. Nieprzestrzeganie tej zasady oznacza, że zachowujesz się naprawdę niegrzecznie. Niezadowolenie ze smaku jedzenia lub jakichkolwiek innych elementów obsługi powinno się dyskretnie zakomunikować kelnerowi.

Jeśli jego odpowiedź cię nie satysfakcjonuje, porozmawiaj z menedżerem sali. Pamiętaj, że kelner lub kelnerka nie odpowiadają za jakość jedzenia ani za czas, którego obsługa kuchni potrzebuje, by je przygotować.

Jeśli odkryjesz w swoim jedzeniu coś, co nie powinno się w nim znaleźć, na przykład włos lub owada, zawołaj kogoś z obsługi do swojego stolika i po cichu pokaż, o co chodzi. Nie ma sensu urządzać awantury – warto poradzić sobie z tą sytuacją na tyle dyskretnie, na ile to tylko możliwe. Takie rzeczy zdarzają się i nikt nie będzie robił problemu z wymianą twojego dania.

Serwetki

Kiedy tylko zajmiesz miejsce, zdejmij serwetkę ze stołu i połóż ją sobie na kolanach. Użyj jej, by delikatnie ocierać sobie usta pomiędzy kęsami. Kiedy na chwilę wstaniesz od stołu, odłóż ją na krzesło i podnieś, gdy wrócisz. Po skończonym posiłku – odłóż ją na stole obok swojego talerza.

Jedzenie

Nie spiesz się. Powoli krój jedzenie na niewielkie kawałki i starannie przeżuwaj, żeby się nie zakrztusić. Nie wkładaj do ust kolejnego kęsa, zanim nie połkniesz wszystkiego, co miałeś w nich wcześniej. Nie chodzi tylko o to, jak nieprzyjemny jest widok wypchanych policzków – zbyt szybkie jedzenie jest też bardzo niezdrowe. Utrzymuj takie tempo, by skończyć każde danie w tym samym czasie, co reszta towarzystwa.

Przeżuwając, trzymaj usta zamknięte. Nie ma znaczenia, o jak bardzo istotnej rzeczy chcesz powiedzieć, nie rób tego, dopóki nie przełkniesz.

Zabiegi pielęgnacyjne

Nie wykonuj zabiegów pielęgnacyjnych przy stole, kiedy jesz w restauracji. To nie tylko niegrzeczne, ale po prostu obrzydzające. Nigdy nie używaj wykałaczek w miejscach publicznych, nawet jeśli stoją na stole. Jeśli jedzenie utknie ci między zębami, przeproś towarzystwo i zajmij się tym w łazience.

Przedmioty na stole

Nie kładź na stole niczego, co nie jest tam absolutnie niezbędne. Dotyczy to portfela, kluczy i twoich łokci. Jeśli to nie jedzenie, część zastawy, dzbanek lub naczynie – nie umieszczaj tego na stole.

Palenie

W restauracjach palenie nie jest dozwolone. Zwykle jednak są wyznaczone do tego miejsca przed restauracją lub w ogrodzie. Jeśli jednak chcesz wyjść zapalić, nigdy nie rób tego pomiędzy daniami. Poczekaj, aż wszyscy skończą jeść, przeproś i wyjdź na papierosa.

Płacenie i napiwki

O ile nie umówicie się inaczej z menedżerem lub kelnerem, rachunek powinni otrzymać gospodyni lub gospodarz (osoba zapraszająca). Umieść gotówkę w futerale na brzegu stołu, tak, by pokazać, że jesteś gotowy do uregulowania rachunku. Przy płatności kartą możesz umieścić w futerale tylko napiwek.

Powinieneś być gotów dać napiwek za obsługę zawsze, gdy jesz w restauracji. Wyjątkiem jest tylko sytuacja, gdy restauracja informuje (w menu, na rachunku), że napiwek jest wliczany do rachunku. Jeśli nie masz na to funduszy, rozważ zjedzenie w domu lub udanie się do restauracji z otwartym bufetem.

Osoby, którym warto wręczyć napiwek, to:

  • Kelner (zwyczajowo 10-15% wartości rachunku)
  • Pracownik szatni (2 zł)

Dowiedz się więcej o zasadach regulowania rachunku w restauracji.

Krzysztof Marski

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie