Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

whiskey

Glendalough Mizunara Finish Single Malt 13 Years Old – degustacja

Barek

‘To najdłuższa mleczna czekolada w historii Irish Whiskey’ - tak opisał jej smak Jim Murray, niekwestionowany guru w branży whisky, autor Whisky Bible. A ja tylko dodam, że stosunkowo nieczęsto możemy spotkać destylaty finiszowane w beczkach z japońskiego dębu Mizunara.
Ta irlandzka whiskey od niedawna dostępna jest również na rynku polskim.

więcej »

Glendalough 7 Years Old – degustacja

Barek

W nosie zapach toffi, ciemnej czekolady i lodów waniliowych. Delikatna, z długim finiszem i wyczuwalnymi nutami mandarynki, kakao i toffi.
Pewnie znajdziecie jeszcze inne aromaty i smaki. Okazuje się, że małe, rzemieślnicze destylarnie wcale nie muszą mieć kompleksów przed gigantami tej branży.

więcej »

Glendalough Double Barrel Irish Whiskey - degustacja

Barek

Nie znajdziecie jej w każdym supermarkecie. Ale warto zadać sobie odrobinę trudu, by ten destylat znalazł się w kolekcji każdego konesera, ale również amatora irlandzkiej whiskey.

więcej »

David vs Goliat, historia Prichards

Barek

Historia pierwszej destylarni w Tennessee, małej rodzinnej firmy, która zwyciężyła w wojnie z wielką fabryką o prawa do własnego sposobu destylowania whiskey w tym stanie.

więcej »

Z whisky dookoła Świata

Barek

Ta prawdziwa pochodzi ze Szkocji i Irlandii, od lat jednak inspiruje producentów i miłośników tego trunku również w Japonii, Stanach Zjednoczonych oraz wielu innych krajach.

więcej »

Bourbon kontra whisk(e)y – podobne, a jednak inne

Barek

Szkocka whisky, amerykańska whiskey i bourbon, a irlandzka whiskey. Wszystkie z jednej rodziny alkoholi, a jednak tak od siebie różne. Odrębność zauważalna jest zarówno w procesie leżakowania, w smaku, jak i w sposobie picia tych alkoholi. A żeby było jeszcze ciekawiej, Wild Turkey® Bourbon wypracował autorskie sposoby destylacji, które znajdują odzwierciedlenie w tym kultowym już smaku Ameryki.

więcej » 1

Brazylijski klimat w szkockim stylu – nowy Ballantine’s Brasil

Barek

Samba, karnawał w Rio i tradycyjny smak – to wszystko jest na wyciągniecie ręki dzięki zupełnie nowemu Ballantine’s Brasil z dodatkiem limonki. Ta słoneczna nowość dostępna jest już w polskich sklepach.

więcej »

Jack i Frank znowu razem

Barek

W grudniu na polskim rynku pojawiła się Sinatra Select, specjalna edycja Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. Whiskey, która z pewnością zapisze się w historii jako jedno z najlepszych dzieł Jack Daniel’s, to hołd złożony legendarnej, trwającej ponad pół wieku, przyjaźni Franka Sinatry i Jack’a Daniels’a.

więcej »
array(8) { [0]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2844" ["slug"]=> string(63) "glendalough-mizunara-finish-single-malt-13-years-old-degustacja" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(67) "Glendalough Mizunara Finish Single Malt 13 Years Old – degustacja" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(363) "‘To najdłuższa mleczna czekolada w historii Irish Whiskey’ - tak opisał jej smak Jim Murray, niekwestionowany guru w branży whisky, autor Whisky Bible. A ja tylko dodam, że stosunkowo nieczęsto możemy spotkać destylaty finiszowane w beczkach z japońskiego dębu Mizunara. Ta irlandzka whiskey od niedawna dostępna jest również na rynku polskim. " ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(363) "‘To najdłuższa mleczna czekolada w historii Irish Whiskey’ - tak opisał jej smak Jim Murray, niekwestionowany guru w branży whisky, autor Whisky Bible. A ja tylko dodam, że stosunkowo nieczęsto możemy spotkać destylaty finiszowane w beczkach z japońskiego dębu Mizunara. Ta irlandzka whiskey od niedawna dostępna jest również na rynku polskim. " ["superbox_title"]=> string(67) "Glendalough Mizunara Finish Single Malt 13 Years Old – degustacja" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2844" ["body"]=> string(7391) "

[powiazane]To już trzecia degustowana przez naszą redakcję whiskey z destylarni Glendalough (o Glendalough Double Barrel pisaliśmy już tutaj, a o siedmioletniejGlendalough 7 Years Old tutaj), warto więc skreślić kilka słów więcej na temat historii powstania whiskey (tak! irlandzkie whisky piszemy „whiskey”, wymawiamy podobnie) pochodzących z tej destylarni.

[rekmob1]

Glendalough Distillery to pierwsza destylarnia rzemieślnicza w Irlandii założona przez kilku kolegów w 2011 roku, chcących niejako wskrzesić tradycję wytwarzania wybornych alkoholi. Dlaczego wskrzesić? Bo w XVIII i XIX wieku istniało ponad 200 legalnych i nielegalnych gorzelni w całej Irlandii, z których większość wytwarzała poitin na potrzeby lokalnej konsumpcji.

Glendalough 13 years oldGdy zaostrzono przepisy, większość z tych destylarni została zamknięta, a teraz Glendalough, wg celów i misji założycieli, ma przywrócić, jak mawiają oni sami, „część pionierskiego ducha”. Za bazę właściciele obrali Dolinę Glendalough, w hrabstwie Wicklow ze względu na doskonałą wodę z pobliskich gór Wicklow oraz świętego patrona, mnicha Kevina. To właśnie jego wizerunek widoczny jest na każdej z butelek whiskey z Glendalough.

Zapisy z roku 584 dowodzą, że irlandzkie osady klasztorne, takie jak Glendalough, były miejscem narodzin destylacji w Irlandii. Tam święty Kevin miał założyć osadę klasztorną, w których mnisi, oprócz głoszenia Słowa Bożego, będąc również mistrzami gorzelnictwa wytwarzali trunek zwany poitin, bodajże najstarszy alkohol na świecie (skądinąd technologię „zapożyczyli” od Persów, wytwarzających alkohol na potrzeby produkcji perfum). Niektórzy eksperci twierdzą, że wszelkie alkohole, z jakimi kiedykolwiek się zapoznaliśmy, wywodzą się z irlandzkich klasztorów. Tam miało się wszystko zacząć.

Ale trzeba szanownym czytelnikom jeszcze wyjaśnić, jak to jest możliwe, by destylarnia założona w 2011 roku oferowała siedmio- i trzynastoletnią odmianę whiskey. Otóż założyciele Glendalough Distlillery to specjaliści mający sporą wiedzę o przemyśle spirytusowym. Barry Gallagher i Brian Fagan to analitycy branży napojów, działający w sektorze finansowym, a Gary McLoughlin i Kevin Keenan to spece od reklamy mający duże doświadczenie w marketingu związanym ze znanymi markami na rynku. Produkcję alkoholu zaczęli od wytwarzania poitin’u (rodzaj bimbru) i ginu, a mając w długofalowej strategii wytwarzanie również irlandzkiej whiskey, zakupili destylat od znanej i szanowanej destylarni Cooley Distillery, zanim ta przestała je (destylaty) produkować na potrzeby innych rozlewni (w ramach private label) i przejęli już kontrolę nad jego dalszym starzeniem.

Odmiana 13 Years Old Irish Whiskey to destylat jednorodny, wykonany z jęczmienia słodowego, podwójnie destylowany i starzony w beczkach po amerykańskim bourbonie (prawdopodobnie również po Wild Turkey, jak w przypadku 7YO) i finiszowana w beczkach z japońskiej odmiany dębu Mizunara. Tu trzeba zaznaczyć, że beczki z dębu Mizunara są jednymi z najdroższych i wykorzystywane stosunkowo rzadko. Ale koneserzy doceniają aromaty i smak destylatów starzonych w beczkach zbudowanych właśnie z tej szczególnej odmiany dębu. Whiskey została doceniona na festiwalach whisky zdobywając nagrody w dwóch światowych konkursach „blind slam”:

[rek]

Irish Whiskey Awards

GLENDALOUGH 13 YEARS OLD IRISH WHISKEY:

Nota:

Miłej zabawy podczas degustacji! Może uda się wam odkryć w tym wybornym destylacie jakieś inne jeszcze aromaty i smaki?

Ponieważ Glendalough 13 Years Old, podobnie jak jej siedmioletnia odmiana ma ABV 46%, zalecam dodać (dolać) kilka kropel (kilka! ;) wody do naszej degustowanej whiskey, by w ten sposób wydobyć z niej więcej aromatów, jak również sprawić by stała się jeszcze bardziej łagodna.

Prezentowanej whiskey, podobnie jak jej pozostałe odmiany, nie znajdziecie w każdym markecie. Trzeba jej szukać w dobrych sklepach alkoholowych lub w e-sklepach z alkoholami. Cena butelki 0,7 l: ok. 350 zł.

Marek Wiśniewski

PS.: Posłuchajcie, jak o Glendalough 13 Years Old rozprawia znany bloger i youtuber, Ralfy (video w języku angielskim):

Znalazłem jeszcze jeden film. Tym razem Glendalough 13 Years Old ocenia sam Kevin Keenan, jeden z założycieli Glendalough Distillery:

Ten artykuł zawiera informacje na temat whiskey, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.  

[rekmob2]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1545920685" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(true) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(true) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2844" ["visits_counter"]=> string(3) "740" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } [1]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2826" ["slug"]=> string(34) "glendalough-7-years-old-degustacja" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(38) "Glendalough 7 Years Old – degustacja" ["avatar_description"]=> string(23) "Glendalough 7 Years Old" ["avatar_alt_text"]=> string(23) "Glendalough 7 Years Old" ["lead"]=> string(307) "W nosie zapach toffi, ciemnej czekolady i lodów waniliowych. Delikatna, z długim finiszem i wyczuwalnymi nutami mandarynki, kakao i toffi. Pewnie znajdziecie jeszcze inne aromaty i smaki. Okazuje się, że małe, rzemieślnicze destylarnie wcale nie muszą mieć kompleksów przed gigantami tej branży." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(307) "W nosie zapach toffi, ciemnej czekolady i lodów waniliowych. Delikatna, z długim finiszem i wyczuwalnymi nutami mandarynki, kakao i toffi. Pewnie znajdziecie jeszcze inne aromaty i smaki. Okazuje się, że małe, rzemieślnicze destylarnie wcale nie muszą mieć kompleksów przed gigantami tej branży." ["superbox_title"]=> string(38) "Glendalough 7 Years Old – degustacja" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2826" ["body"]=> string(4903) "

[powiazane]Jak już wspominałem w poprzednim artykule dotyczącym degustacji tej whiskey w odmianie Double Barrel, z destylatami pod marką Glendalough po raz pierwszy miałem do czynienia na festiwalu whisky w Warszawie Whisky Live Warsaw. Rozpoczynającym przygodę z whisky przypomnę tylko raz jeszcze, że że whiskey nazywamy destylaty pochodzące z Irlandii, USA i Kanady, a whisky - te z pozostałych krajów i regionów (Szkocja, Indie, RPA, Szwecja, Szwajcaria, Islandia itp.).

[rekmob1]

W wymowie pomiędzy whiskey i whisky nie ma żadnej różnicy. Różnica jest w sposobie destylacji. W przeciwieństwie do szkockiej, irlandzka whiskey najczęściej destylowana jest trzykrotnie. Stąd często odczuwamy wrażenie, że irlandzkie destylaty są delikatniejsze.

Glendalough 7 Years Old Odmiana 7 Years Old Irish Whiskey to destylat jednorodny, wykonany z jęczmienia słodowego irlandzkiego i starzony w beczkach po bourbonie, a finiszowany w beczkach po porterze (szczegóły niżej). Ale zaraz, zaraz. W jaki sposób młoda destylarnia, jaką jest Glendalough Distillery, założona w 2011 roku mogłaby mieć w swoim asortymencie siedmio- i trzynastoletnią whiskey?

Otóż bardzo znana i szanowana destylarnia Cooley Distillery produkowała kiedyś whiskey nie tylko dla własnych marek, ale również na potrzeby innych rozlewni w ramach tzw. private label. Zanim Cooley przestała produkować destylaty dla innych producentów, właścicielom Glendalough Distillery udało się odkupić „trochę” tego płynnego złota i przejąć kontrolę nad jego dalszym dojrzewaniem. Trzeba zaznaczyć, że single malty z Colley uznawane są przez ekspertów na całym świecie za najlepsze malty w Irlandii.

Rezultat, jaki uzyskano został doceniony na festiwalach whisky, gdzie destylat ten otrzymał kilka nagród:

 

GLENDALOUGH 7 YEARS OLD IRISH WHISKEY:

[rek]

Nota:

Miłej zabawy podczas degustacji! Może uda się wam odkryć w tym wybornym destylacie jakieś inne jeszcze aromaty i smaki?

Ponieważ Glendalough 7 Years Old ma ABV 46%, możecie spróbować dolać kilka kropel (kilka! ;) wody do naszej degustowanej whiskey, by wydobyć z niej więcej aromatów i dodatkowe nuty smakowe.

Prezentowanej whiskey nie znajdziecie w każdym markecie. Trzeba jej szukać w dobrych sklepach alkoholowych lub w e-sklepach z alkoholami. Cena butelki 0,7 l: ok. 189 - 229 zł.

Marek Wiśniewski

Ten artykuł zawiera informacje na temat whiskey, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.  

[rekmob2]

" ["ancestor_id"]=> string(2) "80" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1544814305" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(true) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(true) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2826" ["visits_counter"]=> string(3) "611" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } [2]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2824" ["slug"]=> string(50) "glendalough-double-barrel-irish-whiskey-degustacja" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(52) "Glendalough Double Barrel Irish Whiskey - degustacja" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(188) "Nie znajdziecie jej w każdym supermarkecie. Ale warto zadać sobie odrobinę trudu, by ten destylat znalazł się w kolekcji każdego konesera, ale również amatora irlandzkiej whiskey. " ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(188) "Nie znajdziecie jej w każdym supermarkecie. Ale warto zadać sobie odrobinę trudu, by ten destylat znalazł się w kolekcji każdego konesera, ale również amatora irlandzkiej whiskey. " ["superbox_title"]=> string(52) "Glendalough Double Barrel Irish Whiskey - degustacja" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2824" ["body"]=> string(4504) "

[powiazane]Pierwszy raz spotkałem się z tą irlandzką whiskey na skądinąd przefantastycznej imprezie Whisky Live Warsaw. Znawcy już wiedzą, a początkującym tylko przypomnę, że whiskey nazywamy destylaty pochodzące z Irlandii, USA i Kanady, a whisky - te z pozostałych krajów i regionów (Szkocja, Indie, RPA, Szwecja, Szwajcaria, Islandia itp.). W wymowie pomiędzy whiskey i whisky nie ma żadnej różnicy. Różnica jest w sposobie destylacji. W przeciwieństwie do szkockiej, irlandzka whiskey destylowana jest trzykrotnie. Stąd jej bardziej subtelny smak i delikatność.

[rekmob1]

Glendalough Double Barrel Irish Whiskey

Przejdźmy do opisu prezentowanego i degustowanego destylatu. Otóż Glendalough to stosunkowo niewielka i dość młoda destylarnia, założona ponoć przez pięciu kumpli, którzy, po prostu są pasjonatami irlandzkiej whiskey i postanowili sami wziąć się za ten biznes. Efekt, jaki uzyskali, świadczy jak najlepiej o ich kompetencjach i pasji.

[rekmob1]

Glendalough Double Barrel to połączenie w 90% kukurydzy (stąd wyraźnie słodkawy smak tej whiskey) oraz w 10% jęczmienia słodowego. I oczywiście woda z Gór Wickow.

Najpierw leżakuje w beczkach po amerykańskim bourbonie (3,5 roku), a następnie przelewana jest i leżakowana w beczkach po hiszpańskim sherry oloroso (6 miesięcy). Wanilię i miodowe akcenty zawdzięczamy beczkom po Bourbonie, a nuty suszonych owoców beczkom po sherry.

Efekt? Bardzo łagodny, esencjonalny trunek. Wyśmienity.

Zresztą to nie tylko moje zdanie, bo Glendalough Double Barrel zdobyło dwa złote medale w konkursie The World Spirits Competition w San Francisco.

 

GLENDALOUGH DOUBLE BARREL:

Destylarnia produkuje również słynny poitin, gin oraz butelkuje whiskey, zakupioną od innych komercyjnych destylarni w Irlandii (m.in. Cooley).

[rek]

Nota:

Miłej zabawy podczas degustacji! Może uda się wam odkryć w tym wybornym destylacie jakieś inne jeszcze aromaty i smaki?

Prezentowaną whiskey można nabyć w dobrych sklepach alkoholowych w butelkach 0,7l w cenie ok. 149 - 159 zł.

Stosunkowo od niedawna hobbystycznie bawię się w degustowanie whisky. Dlatego jestem otwarty również na opinie ekspertów. Posłuchajcie, jak o Glendalough Double Barrel rozprawia znany bloger i youtuber, Ralfy (video w języku angielskim):

Marek Wiśniewski

Ten artykuł zawiera informacje na temat whiskey, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.  

[rekmob2]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1544724867" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(true) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2824" ["visits_counter"]=> string(3) "716" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } [3]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2084" ["slug"]=> string(34) "david-vs-goliat-historia-prichards" ["dont_use_tags"]=> string(30) "cel , finanse , cena , magazyn" ["title"]=> string(35) "David vs Goliat, historia Prichards" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(179) "Historia pierwszej destylarni w Tennessee, małej rodzinnej firmy, która zwyciężyła w wojnie z wielką fabryką o prawa do własnego sposobu destylowania whiskey w tym stanie." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(18) "Historia Prichards" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2084" ["body"]=> string(11127) "

[powiazane]

Phil Prichard dorastał w Memphis Tennessee, po czym po latach tułaczki w 1980 roku osiedlił się w Vermont, gdzie zakupił małą farmę. Po przeciwnej stronie drogi znajdował się skromny, rustykalny lecz bardzo dobrze zaopatrzony sklep, prowadzony przez sąsiadów Connie i Sheldon Kimball. Kiedy rok później sąsiad zmarł, jego dzieci zainteresowały się końmi norweskimi, hodowanymi przez Phila i każdą wolną chwilę po zajęciach szkolnych spędzały pomagając mu na farmie. Konie zbliżyły do Phila nie tylko dzieci sąsiadów ale i wdowę Connie, która w 1982 roku ponownie wyszła za mąż za niego i oboje, niezależnie od swoich dotychczasowych zawodów zajęli się importem kolejnych koni z norweskich fiordów. Stąd na rodzinnym herbie firmy widnieje jeden z norweskich ogierów Eggeprins oraz motto napisane w języku walijskim: „Torav Cyn Plygav” , które oznacza: „będziesz musiał mnie złamać zanim się poddam”.

[article_adv]

Budowa pierwszej legalnej destylarni w Tennessee od ponad 50 lat wymagała uporczywości, wytrwałości i samozaparcia, jak również sporej gotówki. Decyzję o inwestycji w destylarnię ułatwiło również podniesienie w sąsiednich hrabstwach podatku gruntowego o ponad 100%, co spowodowało wyprzedaż gruntów, odpływ miejscowej ludności i znaczny spadek obrotów sklepu. Za namową kuzyna Phila, Mack’a Pricharda, a także szwagra i byłego gubernatora stanu Tennessee Winfield’a Dunn’a decyzja zapadła i rozpoczęły się lata wymagające codziennej walki zarówno z urzędami jak i o fundusze.

Na początek trzeba było znaleźć akcjonariuszy, którzy wspomogliby inwestycję, a najlepszym sposobem na to jest ugościć ich produktem, w który mają zainwestować. Phil zaadaptował duży garnek, w którym jego żona pasteryzowała słoiki, na mały kocioł destylacyjny i na domowej kuchni rozpoczął destylację pierwszej partii rumu, bazując na molasie z miejscowego sorga. Skraplacz wykonany z miedzi oparty był o deskę do prasowania, warunki jak widać wyjątkowo pionierskie. Swoim pierwszym rumem zdecydował poczęstować swoich przyjaciół, przyjaciół swoich przyjaciół, a nawet ich przyjaciół. Wieczór musiał być udany, a smak rumu wyjątkowy, gdyż na zakończenie degustacji zebrano pierwszy kapitał w kwocie 75 tys $, który z własnymi oszczędnościami pozwolił na zakup kotłów destylacyjnych z destylarni w Vermont.

Najważniejszą kwestią pozostawała lokalizacja, zależna w ogromnej mierze od lokalnych społeczności i miejscowych polityków. Po zniesieniu prohibicji w 1933 roku kontrola nad branżą alkoholową w Tennessee należała całkowicie do władz, a nowe regulacje wymagały zarówno zgody mieszkańców w głosowaniu jak i minimalnej liczby ludności zamieszkującej dane hrabstwo, w którym miała powstać destylarnia. Jeśli liczba ludności była mniejsza niż 32 tysiące, wyniki głosowania nie byłyby nawet wzięte pod rozwagę. Przy ogromnej pomocy burmistrza hrabstwa Lincoln otrzymano zgodę na lokalizację w miejscowości Kelso, w starym budynku szkolnym, w której miejscowi co sobotę urządzali wieczorki taneczne.

[ext_img=s]2633[/ext_img]

W trakcie lat 90-tych, kiedy amerykańskie gusta odwracały się od whiskey na rzecz wódki, Phil Prichard rozpoczął promocję dziedzictwa piątej już generacji swojej rodziny w rodzimej produkcji whiskey, którą rozpoczął 50 lat przed narodzinami Jacka Danielsa jego przodek Benjamin Prichard z hrabstwa Dawidson w Tennessee. Początki jej produkcji były bowiem odmienne od obecnych, gdzie produkcja na skalę przemysłową i ilość sprzedanych rocznie butelek są jedynym wyznacznikiem. Prawdziwa whiskey z Tennessee produkowana była z białej kukurydzy, w tradycyjnych miedzianych alembikach, jedna partia dziś, kolejna dnia następnego, jakże odmiennie od dzisiejszych standardów, kiedy to umiejętności i doświadczenia Master Distiller zostały zastąpione kolumnami destylacyjnymi. Rum i whiskey produkowana w Prichards Distillery w miejscowości Kelso, tworzona jest odmiennie, nie na skalę przemysłową, lecz nadal w rzemieślniczy sposób. Co więcej, destylarni jako jedynej w Tennessee nie obowiązuje obecna definicja Tennessee whiskey i obowiązek dodatkowej filtracji po destylacji, gdyż produkcję rozpoczęto tu dziesięć lat przed wprowadzeniem tego zapisu po usilnych naciskach Jacka Danielsa. Prichard został oficjalnie zwolniony z tego obowiązku, w przeciwnym wypadku byłoby to uhonorowaniem usilnych nacisków wielkiego koncernu na firmę, której korzenie sięgają dużo dalej niż historia Jack Daniels.


[powiazane]

Destylarnia Prichards produkuje zarówno rum jak i whiskey. Rum jest niemalże tak stary jak Ameryka. Od połowy XVII wieku do początku XIX odegrał on główną rolę w kształtowaniu ekonomii oraz polityki wczesnych amerykanów. Był prawdziwym amerykańskim trunkiem z wyboru. Był tak popularny, że dostarczano go na podstawie dziennych racji żołnierzom. Był tak ważny dla gospodarki, że w 1733 roku parlament brytyjski starał się nałożyć na melasę sprowadzaną z zagranicznych wysp podatek, który łącznie z podatkiem herbacianym przyczynił się do rebelii i amerykańskiej rewolucji. Gorzką stroną tych walk był upadek rumu jako narodowego trunku, co wykorzystali emigranci z Irlandii i Europy, przenosząc na tamtejszy kontynent sztukę destylacji z jęczmienia i żyta, tworząc nieznany dotychczas alkohol czyli whiskey.

[ext_img=s]2631[/ext_img]

Prichards rum jest dokładną repliką, reinkarnacją pierwszego amerykańskiego destylowanego trunku. Powstaje z melasy otrzymywanej ze słodkiej kukurydzy, rosnącej na plantacjach Luizjany, destylacja odbywa się w tradycyjnych miedzianych alembikach. Tuż po destylacji jest zuchwały, arogancki, po odpowiednio długiej maturacji staje się silny i odważny. Tak jak w przypadku whisky, drewno ma duże znaczenie, innymi słowy wiele zależy od beczki, w której destylat dojrzewa. Nowa, świeżo wypalona beczka z amerykańskiego dębu jest droga. Stworzenie 15 galonowej beczki zajmuje tyle samo czasu co dużo większej, 55 galonowej, zatem i jej koszt jest podobny. Jednak prawa fizyki sprawiają, że w mniejszej beczce stosunek powierzchni dębiny do objętości destylatu jest większy, większy i szybszy dostęp do magii ukrytej w dębinie. Największym zatem kosztem produkcji w destylarni Prichard’s jest sama 15 galonowa beczka, tworzona w warunkach przypominających muzeum żywej historii. Można użyć dużych, tradycyjnych 55-cio galonowych beczek, jednak koncentracja aromatów i smaków zostałaby rozcieńczona, można też użyć beczki po produkowanej tu whisky, ale jak Phil zwykł mawiać: kto chciałby, aby rum smakował jak whisky…..

Jednak produktem, który zdecydowanie rozsławił destylarnię jest produkowana tu whiskey w kilku odmianach: Bourbon, Tennessee Malt i Rye.

[ext_img=s]2632[/ext_img]

Pierwsza z nich, Double Barreled Bourbon, to nie tylko nazwa, to także proces, wyłączny i zastrzeżony w US Patent and Trademark Office dla tej destylarni, co oznacza, że nikt inny nie może się nim posługiwać w stosunku do innej whiskey. Double Barreled to proces, w którym przez pierwsze min 7 lat whiskey spoczywa w świeżo wypalonej beczce z dębu amerykańskiego z mocą 62,5%, po czym następuje jej rozcieńczenie wodą do „pitnej” mocy 45% i ponowne przelanie do kolejnej, świeżo wypalonej beczki na min 2 lata, zatem proces maturacji rozpoczyna się na nowo. Dlatego też Double Barreled Bourbon nie jest tani, ale i nie smakuje tanio. W skład receptury wchodzi 70% białej kukurydzy, która charakteryzuje się większą zawartością skrobi, żyto i słód jęczmienny.

Destylarnia oferuje także whiskey single malt, produkowaną, jak można się domyślać, w 100% ze słodu jęczmiennego, leżakowaną w nowych, świeżo wypalonych beczkach przez okres min 3 lat oraz whiskey rye, żytnią, gdzie w skład receptury wchodzi 95% żyta i 5% słodu jęczmiennego. Ta dla odmiany leżakuje w nowych beczkach niemalże 5 lat.

[article_adv]

Na koniec ciekawostka, czyli likier na bazie Bourbona Sweet Lucy.

Jego dziedzictwo płynęło strumieniem wraz z prądami rzeki Mississippi, przez lata ogrzewając ciała i dusze kolejnych pokoleń traperów. Trunek zrodzony w myśliwskich matniach, częsty współtowarzysz polowań na kaczki. Różne jego odmiany były niczym innym jak domowym eliksirem produkowanym z brzoskwiń, moreli i pomarańczy z dużą ilością cukru i whiskey. Jego jakość napawała dumą twórców, podczas degustacji w gronie przyjaciół. Sweet Lucy z destylarni Prichards jest dokładnym odbiciem eliksiru traperów. To likier na bazie bourbona, część zysków z każdej sprzedanej butelki odprowadzana jest na cele charytatywne, a konkretnie na utrzymanie i konserwację mokradeł, na których żyją stada dzikich kaczek. Słodki, owocowy, o konsystencji syropu, idealny na chłodne, deszczowe dni.

Historia destylarni jak i możliwość wypróbowania poszczególnych trunków dostępna będzie na zbliżającym się już w październiku Whisky Live Warsaw.

Zapraszam. Jarosław Buss
Tudor-house.pl

Jarosław Buss — organizator festiwalu Whisky Live Warsaw, właściciel firmy Tudor House Ltd zajmującej się importem i dystrybucją whisky w Polsce, a także właściciel sieci sklepów Ballantine’s związany jest ze światem whisky od ponad 20 lat. Pomysłodawca i organizator cyklicznych degustacji whisky w Polsce, założyciel zamkniętej grupy miłośników whisky w serwisie Facebook „Whisky Fan Club”, zrzeszającej obecnie ponad 15 tysięcy członków. Uhonorowany za swoją wiedzę i wkład w promocję whisky zaproszeniem, jako pierwszy Polak w historii do sędziowania na prestiżowych zawodach Worlds Whiskies Awards, odbywających się co roku w Londynie.

 

[ext_img=s]2635[/ext_img]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1473084516" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(385) "

KONKURS!
Zdobądź dwuosobowy bilet na Whisky Live Warsaw! >>

[ext_img=s]2635[/ext_img]

" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(true) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2084" ["visits_counter"]=> string(4) "6686" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } [4]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2077" ["slug"]=> string(23) "z-whisky-dookola-swiata" ["dont_use_tags"]=> string(29) "forma , cel , atmosfera , akt" ["title"]=> string(25) "Z whisky dookoła Świata" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(180) "Ta prawdziwa pochodzi ze Szkocji i Irlandii, od lat jednak inspiruje producentów i miłośników tego trunku również w Japonii, Stanach Zjednoczonych oraz wielu innych krajach. " ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(25) "Z whisky dookoła Świata" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2077" ["body"]=> string(9001) "

Whisky lub whiskey jest napojem wytwarzanym z pewnych gatunków zbóż (jęczmienia, pszenicy, kukurydzy i żyta), wody i drożdży, zawsze z dodatkiem słodu jęczmiennego, który produkuje enzym - diastazę, potrzebny do przekształcenia skrobi w cukier.

Potomkowie mieszkańców Szkocji i Irlandii emigrując, przenieśli sztukę jej wytwarzania do innych krajów. Za nauczyciela destylacji uznaje się Św, Patryka, który przybył do Irlandii w V wieku, choć istnieje też bardziej prawdopodobna wersja, w której to wiedzę na temat destylacji zawdzięczamy rodzinie medyków MacVey, którzy będąc lekarzami na dworach szkockich i w Ulsterze tłumaczyli teksty medyczne, pośród których były wzmianki o destylacji.

Najmocniejszą pozycję wśród producentów zajmuje Szkocja, która z ponad 100 istniejących destylarni produkuje kilka tysięcy marek whisky. Są wśród nich single malt wytwarzane w 100% ze słodu jęczmiennego, single grain wytwarzane z innych zbóż, głównie pszenicy oraz blends będące mieszanką dwóch poprzednich. Ostatnio na rynku pojawia się coraz więcej tzw blended malt, będącej mieszanką przynajmniej dwóch single malt, a nawet blended grain, mieszanka przynajmniej dwóch single grain. Łącznie sprzedawanych jest rocznie ponad miliard butelek o łącznej wartości ponad 4 miliardy funtów.

Drugą pozycję na świecie zajmuje USA a szczególnie hrabstwo Bourbon w stanie Kentucky, gdzie sięgają korzenie tego amerykańskiego trunku. Należy jednak podkreślić, że tę odmianę whiskey można produkować na obszarze całych Stanów, nie tylko w Kentucky, wystarczy spełnić wszystkie wymagania definicji. Okres leżakowania jest tu krótszy , bo wystarczą dwa lata, minimum 51% wsadu z kukurydzy i świeżo wypalona beczka, którą można użyć tylko raz. Jednak jest pewien gatunek tego trunku, tzw whisky kukurydziana, która nie wymaga leżakowania w ogóle.

Trzecim producentem jest Kanada , która zyskała rozgłos na świecie nie dzięki prohibicji w USA jak większość sądzi, stało się to trzy pokolenia wcześniej podczas Civil War. Regulacje dotyczące kanadyjskiej są trochę skomplikowane, może poza takim samym jak w Szkocji 3 letnim okresem leżakowania. Nie ma tu jednak określonej prawem maksymalnej mocy odbioru destylatu, stąd często panujące przekonanie, że whisky kanadyjska jest mieszanką naturalnego spirytusu. Możliwe jest tu także dodawanie karmelu- zabronione w USA a także różnego rodzaju ulepszaczy smakowych. Ciekawostką jest sposób destylacji, każda odmiana zboża destylowana jest oddzielnie i dopiero po całym procesie destylaty są mieszane przed nalaniem do beczki.

Czwartym producentem jest Japonia, która pojawiła się na mapie whisky dopiero w 1923 roku. Wtedy bowiem powstała pierwsza destylarnia nieopodal Kyoto - Yamazaki. Pierwsze próby z whisky okazały się niepowodzeniem, gdyż zatrudniony na stanowisku menadżera Masataka Taketsuru zauroczony Szkocją, stworzył whisky mieszaną o typowym dymnym posmaku. Stracił przez to swoje stanowisko, a whisky o nazwie Shirofuda szybko wycofano z rynku. Dopiero kolejna próba z łagodniejszym trunkiem o nazwie Kakubin, która ujrzała światło dzienne w 1937 roku stała się przysłowiową kurą znoszącą złote jajka. Zresztą whisky jest nadal obecna, co prawda tylko na wybranych rynkach. Definicja japońskiej jest dokładnie taka sama jak szkockiej.

Nie można zapomnieć o whiskey z Irlandii, która pod koniec XIX wieku królowała na świecie, niestety z powodu zbiegu wielu okoliczności, jak chociażby wojny domowej, wojny z Anglią o niepodległość, embargiem nałożonym na handel czy prohibicją w USA straciła nie tylko pierwsze miejsce jako producent, ale także większość destylarni. Obecnie produkuje 15-sto krotnie mniej niż Szkocja, a nawet trzykrotnie mniej niż Kanada. Definicja irish jest identyczna ze szkocką, chociaż występuje tu pewna odmiana whiskey , specyficzna dla Irlandii, tzw pure pot still , do produkcji której do wsadu używa się mieszanki słodowanego i niesłodowanego jęczmienia.


Olbrzymi wzrost popytu na whisky sprawił, że nowe destylarnie powstają w wielu egzotycznych krajach. Nie tylko powstają, ale produkują znakomitą whisky , nagradzaną na wielu międzynarodowych zawodach. Zajęłoby zbyt wiele miejsca opisać je wszystkie, skoncentrujmy się na tych o których najgłośniej.

Na przepięknej wyspie, 10-cio krotnie mniejszej od Polski , położonej u wschodnich wybrzeży Chin, zwanej Tajwanem otwarto w 2005 roku destylarnię Kavalan. Ze względu na panujący tu klimat , parowanie destylatu (angel’s share) wynosi niemalże 15%, co sprawia że chyba nigdy nie doczekamy się edycji starszych niż 10 lat. Po takim czasie beczka z whisky byłaby prawie pusta, cóż za strata . W magazynie panują na najwyższym piętrze ekstremalne warunki, temperatura dochodzi do 50 st C, ale też dzięki temu whisky dojrzewa szybciej. Leżakowana w przeróżnych beczkach oferuje szerokie spektrum odmian. Najbardziej utytułowana i nagrodzona pochodzi z beczek po czerwonym winie i nosi nazwę Solist Vinho Barrique, chociaż na ostatnich zawodach World Whiskies Awards odbywających się co roku w Londynie, gdzie miałem przyjemność bycia jednym z sędziów, tytuł najlepszej whisky na świecie w kategorii Best Single Cask zdobył Kavalan z beczki po sherry Amontillado.

Podobne warunki klimatyczne panują w Indiach, a konkretnie nieopodal miasta Bangalore, gdzie w destylarni działającej od 1949 roku, w 2004 zabutelkowano pierwszy single malt – Amrut. I podobnie jak na Tajwanie ciężko tu o dojrzałe wiekowe whisky. Za przykład niech posłuży do niedawna najstarsza edycja zwana Gready Angels, zabutelkowana jako ośmiolatek. Z 360 litrów destylatu, którym napełniono beczki w 2004 roku, aż 274 litry uleciały w powietrze, a udało się napełnić jedynie 144 butelki o pojemności 70 cl. Najbardziej nagrodzoną wersją jest Amrut Fusion, powstającą na bazie mieszanki szkockiego i indyjskiego jęczmienia.

Niemalże na końcu Świata , w Australii, a konkretnie na Tasmanii leży największa tamtejsza destylarnia single malt - Hellyer’s Road, która korzysta z miejscowego jęczmienia, jednak do wersji dymnych torf sprowadza ze Szkocji. Czymś co ją odróżnia od szkockich destylarni jest wyjątkowo długi, sześciokrotnie dłuższy niż w Szkocji proces destylacji, część whisky leżakuje w beczkach po australijskim Pinot Noir i smakuje wyjątkowo ciekawie.

Kontynent afrykański też może pochwalić się destylarnią. Niecałą godzinę jazdy od Kapsztadu, pośród przepięknych tamtejszych winnic znajduje się destylarnia Three Ships, założona jeszcze w XIX wieku, chociaż produkcja whisky rozpoczęła się pod koniec XX wieku. Destylarnia jest samowystarczalna, ma urządzenia do produkcji zarówno single malt- zaledwie dwa miesiące w roku, jak i single grain- dziewięć miesięcy w roku, produkuje też whisky blended, będącą mieszanką tutejszej i szkockiej whisky. Najstarszy 10 letni single malt wprowadzony na rynek sprzedał się w mgnieniu oka, kolejne także, co było również wielkim zaskoczeniem dla samych właścicieli. Starałem się pokazać, że w obecnych czasach wybór whisky jest przeogromny. Co więcej, wiele z tych o których napisałem jest dostępnych już w Polsce. Zabrakło miejsca na coraz lepsze whisky ze Szwecji, Nowej Zelandii, Holandii czy mikrodestylarnie z USA, a to tylko dowód na to, że rozpoczynając przygodę z whisky, naprawdę długa droga przed nami.

Jarosław Buss
Tudor-house.pl

Jarosław Buss — organizator festiwalu Whisky Live Warsaw, właściciel firmy Tudor House Ltd zajmującej się importem i dystrybucją whisky w Polsce, a także właściciel sieci sklepów Ballantine’s związany jest ze światem whisky od ponad 20 lat. Pomysłodawca i organizator cyklicznych degustacji whisky w Polsce, założyciel zamkniętej grupy miłośników whisky w serwisie Facebook „Whisky Fan Club”, zrzeszającej obecnie ponad 15 tysięcy członków. Uhonorowany za swoją wiedzę i wkład w promocję whisky zaproszeniem, jako pierwszy Polak w historii do sędziowania na prestiżowych zawodach Worlds Whiskies Awards, odbywających się co roku w Londynie.

 

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1472135461" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2077" ["visits_counter"]=> string(4) "8656" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } [5]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1621" ["slug"]=> string(46) "bourbon-kontra-whisk-e-y-podobne-a-jednak-inne" ["dont_use_tags"]=> string(35) "relacje , atmosfera , badanie , akt" ["title"]=> string(51) "Bourbon kontra whisk(e)y – podobne, a jednak inne" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(414) "Szkocka whisky, amerykańska whiskey i bourbon, a irlandzka whiskey. Wszystkie z jednej rodziny alkoholi, a jednak tak od siebie różne. Odrębność zauważalna jest zarówno w procesie leżakowania, w smaku, jak i w sposobie picia tych alkoholi. A żeby było jeszcze ciekawiej, Wild Turkey® Bourbon wypracował autorskie sposoby destylacji, które znajdują odzwierciedlenie w tym kultowym już smaku Ameryki." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(52) "Bourbon kontra whisk(e)y – podobne, a jednak inne." ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_1621" ["body"]=> string(6522) "

Whisky, whiskey i bourbon whiskey

Różnica miedzy whisky a whiskey to nie tylko jedna litera alfabetu. Ta pierwsza nazwa nawiązuje do Szkocji (Scotch Whisky), gdzie produkowana jest z destylacji zacieru zbożowego (głównie słodu jęczmiennego) i poddawana dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Przedstawiciele tej odmiany są mocni i gorzcy w smaku.

[article_adv]Wraz z emigrantami z Europy whisky trafiła do Stanów Zjednoczonych i stała się amerykańską whiskey, przystosowaną do klimatu po drugiej stronie Atlantyku. W odróżnieniu od protoplasty, amerykański trunek zawiera kukurydzę, żyto i pszenicę. Whiskey z USA dzieli się na sześć kategorii w zależności od sposobu produkcji: Tennessee Whiskey, Rye and Wheat Whiskey, Corn Whiskey, Blended American Whiskey oraz Bourbon Whiskey, który zdecydowanie wyróżnia się na tle innych.

Czysty bourbon destylowany jest w ściśle określony sposób. Proces tworzenia tego trunku przechodzi, bez wątpienia, najbardziej szczegółową kontrolę spośród wszystkich rodzajów whiskey. Składniki są ściśle sprawdzane pod kątem jakości. Woda używana do produkcji bourbona przepływa przez naturalne wapniowe skały, które wzbogacają ją w minerały i sprawiają, że jest unikalna na skalę światową.

Zgodnie z amerykańskim prawem, bourbon musi zawierać w swoim składzie minimum 51% kukurydzy. Nadaje mu ona znacznie słodszy smak niż jakiekolwiek inne ziarna, na przykład jęczmień dodawany do produkcji szkockiej whisky. Leżakowanie i dojrzewanie musi trwać co najmniej dwa lata w smalonych od środka, świeżych beczkach z drewna białego dębu (w przeciwieństwie do beczek „z drugiej ręki” używanych przy produkcji jakiegokolwiek innego typu whiskey). Nowe drewno oznacza, że bourbon może czerpać z niego dużą dawkę koloru i smaku, włącznie z nutami wanilii i karmelu będącymi tu głównymi wyróżnikami. Według surowego prawa amerykańskiego, bourbon jest jedynym rodzajem whiskey, do którego dodawanie jakichkolwiek barwników czy przypraw jest zabronione.

Klimat w Kentucky ulega znacznym wahaniom między latem a zimą. Tym samym beczki ulegają rozszerzaniu i kurczeniu się w wyraźnych odstępach czasu, wpływając na szybsze dojrzewanie whiskey. Tego zjawiska nie da się zaobserwować w zimnym klimacie Szkocji czy Irlandii.

Smak legendy Wild Turkey® Bourbon

[ext_img=m]1415[/ext_img] Wild Turkey® odróżnia się na tle innych bourbonów większym rygorem przy procesie destylacji w stosunku, do tego narzuconego przez Kongres Stanów Zjednoczonych w 1964r. Począwszy od doboru składników, poprzez destylację, aż do finalnego butelkowania alkoholu. Nad wszystkim tym czuwają: Jimmy Russel, obecny mistrz destylacji, który pracuje w firmie już od 60 lat, wraz z synem Eddiem. Wspólne, ponad 90-letnie doświadczenie wykorzystują przy tworzeniu kultowego bourbona Ameryki i jego wielu odsłon. 

Ziarna używane w procesie produkcji bourbonów Wild Turkey® są sprawdzane pod kątem dojrzałości, czystości i stopnia wilgotności. Drożdże używane do fermentacji są uprawiane na terenie destylarni. Ich formuła jest pilnie strzeżonym sekretem, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Kluczem do wyjątkowego smaku jest woda z wysoką zawartością wapnia, która pochodzi ze studni znajdujących się bezpośrednio na terenach destylarni. Woda ta jest tak czysta, że miasto Lawrenceburg zbudowało na tym terenie studnie głębinowe do czerpania wody.

W odróżnieniu od innych destylarni, Wild Turkey® używa dębowych beczek z białego dębu porastającego amerykańskie góry Ozark, z najmocniejszym (i najdroższym), głęboko warstwowym zwęgleniem, które nadaje unikalny, kultowy smak i głęboko brunatny kolor trunku. W dojrzewalniach, których część pochodzi z początków założenia destylarni, nie kontroluje się klimatu, co zapewnia naturalne warunki leżakowania. Właściciele Wild Turkey® optują za tradycyjnymi metodami – otwartymi oknami w lecie i zamkniętymi w zimie. Bourbony Wild Turkey® dojrzewają przez co najmniej 5 do 7 lat.

Bourbon Wild Turkey® destylowany jest na niskiej zawartości alkoholu by uzyskać prawdziwą głębię smaku. Niekiedy dodawane są znikome ilości wody, by zapewnić niezmiennie wysoki poziom smaku klasycznemu bourbonowi 101 Proof. Wyjątkowy Rare Breed jest butelkowany bez jakiekolwiek dodatku wody, a zawartości alkoholu utrzymana jest na poziomie 54% (108 Proof). Ten wyróżnik, choć kosztowny – z jednej beczki zamiast średnio 250 butelek, Wild Turkey® uzyskuje ich tylko 190 – doceniany jest przez miłośników marki.

Proof to próba alkoholu (ang. alkohol proof) – miara ile alkoholu (etanolu) zawiera dany napój alkoholowy. W Stanach Zjednoczonych definiuje się ją jako podwójną wartość procentową alkoholu na objętość, czyli przy 101 proof zawartość alkoholu wyniesie 50.5%.

Jak podawać bourbon

Tradycyjny sposób podawania bourbona różni się od sposobu podawania whisky. Amerykanie lubią swoje alkohole z dużą ilością lodu. Bourbon można podać w szklance typu tumbler bądź snifter, wypełnionej kostkami lodu – to najpopularniejszy sposób picia bourbona, nazywany „on the rocks”. Sam alkohol musi być zawsze w temperaturze pokojowej. Jednym z najpopularniejszych bourbonów klasy premium jest Wild Turkey® 101. Dominują w nim mocno wyczuwalne akcenty wanilii, karmelu oraz miodu z dębową nutą.

Niezależnie od tego czy trunek spożywany będzie z lodem czy bez, płyn nie powinien zajmować więcej jak ¼ szklanki. Spowodowane jest to zarówno jego mocą, jak i możliwością delektowania się jego smakiem. Mamy tu do czynienia z rytuałem podobnym jak przy piciu wina, gdzie liczy się zapach i smakowanie małymi łykami.

Poznaj drinki na bazie bourbona Wild Turkey®:

[gallery_slider]135[/gallery_slider]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1415382801" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(true) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1621" ["visits_counter"]=> string(4) "5900" ["comments_counter"]=> string(1) "1" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } [6]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1412" ["slug"]=> string(60) "brazylijski-klimat-w-szkockim-stylu-nowy-ballantine-s-brasil" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(67) "Brazylijski klimat w szkockim stylu – nowy Ballantine’s Brasil " ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(216) "Samba, karnawał w Rio i tradycyjny smak – to wszystko jest na wyciągniecie ręki dzięki zupełnie nowemu Ballantine’s Brasil z dodatkiem limonki. Ta słoneczna nowość dostępna jest już w polskich sklepach." ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(1577) "

[ext_img=o]1211[/ext_img] Radość życia, pasja i optymizm kojarzy nam się z Ameryką Południową. Tam również narodziła się nieznana dotąd w Europie tradycja łączenia alkoholu ze smakiem dojrzewających w południowym słońcu limonek. To niezwykłe połączenie stało się inspiracją do stworzenia zupełnie nowego smaku.

Ballantine’s Brasil to niespotykane na polskim rynku połączenie orzeźwiającego smaku cytrusów. Tak dobrane składniki gwarantują niezwykłe doznania dla zmysłów, zarówno wielbicieli tradycyjnego smaku whisky, jak i tych, poszukujących czegoś zupełnie nowego.

Niezwykły smak uzyskuje się na ostatnim etapie procesu produkcyjnego. Ballantine’s Brasil leżakuje w beczkach wypełnionych macerowaną skórką brazylijskiej limonki.

- Ballantine’s Brasil to połączenie szkockiej tradycji i brazylijskiej pasji. To intrygująca propozycja dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w świecie whisky, ale również dla osób, które są otwarte na nowe smaki – mówi Ken Lindsay, Globalny Ambasador Whisky Ballantine’s.

Ballantine’s Brasil doskonale smakuje solo jak i w towarzystwie. Dużo kostek lodu, kilka plastrów limonki oraz odrobina lemoniady to proste i smakowite połączenie nazwane ‘Highland Samba’. Ballantine’s Brasil można również łączyć z płynnym miodem i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.

 

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1400599049" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(true) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1412" ["visits_counter"]=> string(4) "5752" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } [7]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1301" ["slug"]=> string(24) "jack-i-frank-znowu-razem" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(24) "Jack i Frank znowu razem" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(333) "W grudniu na polskim rynku pojawiła się Sinatra Select, specjalna edycja Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. Whiskey, która z pewnością zapisze się w historii jako jedno z najlepszych dzieł Jack Daniel’s, to hołd złożony legendarnej, trwającej ponad pół wieku, przyjaźni Franka Sinatry i Jack’a Daniels’a. " ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(1835) "

Sinatra Select zawiera 45% alkoholu i pochodzi ze specjalnych beczek - które ze względu na ich przeznaczenie nazywa się „beczkami Sinatry”. Osobiście wybiera je Master Distiller, Jeff Arnett.

[ext_img=o]1127[/ext_img]

Sinatra Select odznacza się wyrazistym, dębowym smakiem, głębokim, ciemnobursztynowym kolorem oraz subtelną waniliową nutą. Swój bogaty, wyrazisty charakter oraz intensywną barwę zyskuje dzięki leżakowaniu w beczkach posiadających wewnątrz dodatkowe żłobienia, zwiększające powierzchnię interakcji whsikey z dębiną. To sprawia, że whiskey poddawana jest silniejszemu działaniu palonego drewna, które wzbogaca jej kolor i aromat.

Frank Sinatra Jr skomentował Sinatra Select słowami: Ojcu z pewnością by to pochlebiało. Ta wyborna Tennessee Whiskey, „Old nr 7”, jak ją nazywał, była zawsze ważną częścią jego życia. Bardzo lubił zarówno raczyć się nią z przyjaciółmi, jak i częstować nią nowych znajomych. Cieszę się, że mogę nadal być częścią rodziny Jack Daniel’s i uważam, że premiera Sinatra Select będzie doskonałym sposobem uczczenia zbliżającej się rocznicy jego urodzin.

[article_adv]Niezależny charakter oraz elegancką powierzchowność, cechy wspólne Franka Sinatry oraz Jack Daniel’s, podkreśla oryginalne opakowanie. Na klasycznej, czarnej butelce Sinatra Select poza pomarańczowymi akcentami, w ulubionym kolorze Franka Sinatry, znajduje się charakterystyczny kapelusz artysty oraz logo Jack Daniel’s Country Club. Dołączona jest również broszura opowiadająca historię znajomości Franka Sinatry z marką Jack Daniel’s.

Magda Hayder

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1390383281" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(true) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1301" ["visits_counter"]=> string(4) "4988" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } } array(0) { }

Gorące tematy

facebook