Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

obiad

Mięso strusia - zdrowa dieta bez wyrzeczeń

Męska kuchnia

Mimo, że struś to ptak, jego mięso bardziej przypomina wołowinę – ma czerwony kolor, jest podobnie kruche i podobnie pachnie. Jednak smak strusiny jest głębszy, trochę bliższy dziczyźnie. Dzięki swoim walorom zdrowotnym jest idealne dla facetów po 40. dbających o formę i zdrowy tryb życia. Oto, jak przygotować wielkiego ptaka.

więcej »

Zielone curry z krewetek

Męska kuchnia

Jeśli masz ochotę na orientalne smaki, spróbuj tego lekkiego dania. Poza walorami smakowymi doskonale rozgrzewa.

więcej » 1

Udziec z indyka z pastą barbecue

Męska kuchnia

Długie pieczenie sprawia, że mięso jest delikatne i kruche. Poczuj lekką słodycz przełamaną delikatnym wędzonym aromatem.

więcej »

Ryba z grilla z warzywami

Męska kuchnia

Lekkie, pożywne i nieco orientalne w smaku. Warzywa świetnie wydobywają aromat ryby.

więcej »

Filety z grilla z meksykańską salsą

Męska kuchnia

Coraz cieplejsze dni znaczą tylko jedno: czas wyciągnąć grilla i spędzić trochę czasu w przyjemnej atmosferze. Sprzęt świetnie posłuży ci do przygotowania tego prostego dania dla całej rodziny.

więcej »

Żeberka duszone w piwie

Męska kuchnia

Uwielbiane przez wielu połączenie smaków. Aromatyczne piwo jest świetnym dodatkiem do chrupiącego mięsa.

więcej »

Żeberka pieczone w miodzie

Męska kuchnia

Kto nie lubi pysznych, rozpływających się w ustach żeberek! Słodycz miodu świetnie komponuje się z soczystym mięsem.

więcej »

Roladki z kurczaka ze szparagami

Męska kuchnia

Pyszne i szybkie danie. Zarówno kurczak, jak i szparagi są bardzo soczyste, a mięso dodatkowo nabiera wspaniałego aromatu szynki.

więcej »

Uczta nie tylko dla miłośników whisky

Męska kuchnia

Oto Szkocja spotyka się z Polską we wspaniałej harmonii smaków, a wszystkie dania posiadają wielkiego ducha – ducha mistrzów whisky Grant’s. Oto kuchnia w prawdziwie męskim stylu!

więcej » 1

Co zjeść, gdy za oknem chłodniej

Męska kuchnia

Wraz ze zmianą aury powinieneś też pomyśleć o pewnych zmianach w swoim jadłospisie. Lato nie sprzyja na szczęście objadaniu się, ale jesienią łatwiej już złapać dodatkowe kilogramy, siedząc długimi wieczorami przed telewizorem i zarzucając coś na ząb. Pamiętaj też, że o tej porze roku jesteś bardziej narażony na różne infekcje i przeziębienia. Lepiej tego uniknąć, a przy tym dobrze zjeść!

więcej »

Szybki eksperyment z bobem

Męska kuchnia

To naturalne lekarstwo, z wysoką zawartością białka, potasu oraz błonnika. A co najważniejsze – bardzo smakowite. Najczęściej ograniczamy się tylko do gotowania go w wodzie z koprem. Teraz proponuję więc szybki eksperyment i przygotowanie kremu z bobu.

więcej »

Udon – czyli powiew orientu (ToM)

Męska kuchnia

Udał się czy się nie udał? Takie pytanie można sobie zadać próbując wykonać majstersztyk kuchni japońskiej czyli makaron udon. Jest to następny banalny przepis, który można celebrować we własnej kuchni, a później podając gościom, lansować się na światowca.
Tekst nadesłany przez użytkownika.

więcej »

Zupa z sandacza z rukolą i pomidorami

Męska kuchnia

Łatwy bulion z sandacza z kawałkami ryby, rukolą i świeżymi pomidorami. To moja propozycja nieco oszczędnościowego bulionu, przygotowanego z jednej, ale za to sporej wielkości ryby.

więcej »

Makaron z truskawkami i rabarbarem

Męska kuchnia

Pyszny przepis dla wszystkich, którzy lubią połączenie makaronu z owocami.
To właściwie danie na słodko, ale dodatek octu balsamicznego, oliwy extra vergine oraz kwaskowatego rabarbaru sprawia, że nabiera ono dodatkowych smakowych nut.

więcej »

Zupa-krem z białych szparagów z wędzonym dorszem

Męska kuchnia

Białe szparagi doskonale sprawdzają się w zupie, która dzięki wędzonej rybie nabiera dodatkowego blasku.

więcej »

Grillowane brzoskwinie na rukoli z owczą ricottą i serrano

Męska kuchnia

Grillowane brzoskwinie i surowa szynka to dość klasyczne zestawienie. I nic dziwnego, bo obydwa składniki świetnie do siebie pasują. Dzięki rukoli i serowi ricotta (tu: w kruchym, solankowym wydaniu) sałatka nabierze bardziej wykwintnego charakteru. Sprawdź to!

więcej »

Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki

Męska kuchnia

Często, zwłaszcza po pracy, przygotowuję podobne „chińskie” dania, z wykorzystaniem warzyw, które akurat mam pod ręką; często także w wersji bezmięsnej.

więcej »

Grillowana barramundi na szpinaku z pieczonymi ziemniakami

Męska kuchnia

Filet albo stek z białej ryby, podany na szpinaku, można spotkać w menu niejednej restauracji. Nie jest to szczególnie oryginalne połączenie, ale za to świetnie się sprawdza, warto więc przygotować podobne danie w domu.

więcej »

Pierś z kurczaka zapiekana w szynce z pomarańczową sałatką

Męska kuchnia

Proste i efektowne danie z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Szynka ładnie się przypiecze, a szczelnie owinięte nią mięso zachowa soczystość.

więcej »

Cukinie zapiekane z serem i prosciutto

Męska kuchnia

Gdybym został zamknięty w celi śmierci z prawem wyboru ostatniego posiłku, prawdopodobnie poprosiłbym właśnie o te pieczone cukinie. Rzecz jasna, tylko pod warunkiem, że mógłbym przyrządzić je sobie samodzielnie.

więcej »

Szybki kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem

Męska kuchnia

To pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie z kurczakiem, które można przyrządzać na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką.

więcej »

Hiszpańskie gazpacho

Męska kuchnia

Hiszpańska zupa, wywodząca się z regionu słonecznej Andaluzji. Wyjątkowo orzeźwiająca, prosta i smaczna, może stanowić osobny posiłek lub jego część.

więcej »

Spaghetti marinara

Męska kuchnia

Marynarskie spaghetti to w wersji podstawowej makaron z prostym sosem pomidorowym z odrobiną ziół i oliwą.
My proponujemy jego bogatszą wersję – z owocami morza.

więcej »

Quesadilla z kurczakiem

Męska kuchnia

Proste, ale niebanalne danie - meksykańskie dwa placki przekładane serem, kurczakiem, salsą i ziołami - przeniesie twój obiad w gorący, południowoamerykański klimat.

więcej »

Pappardelle z cukinią i szparagami w sosie maślano-cytrynowym

Męska kuchnia

Proste i niezwykle efektowne danie: makaronowe wstążki w wersji wegetariańskiej z cukinią, papryką i świeżymi ziołami. Dzieła dopełnia delikatny sos o lekkim aromacie cytrusowym.

więcej »

Grillowana wołowina z sosem musztardowo-paprykowym

Męska kuchnia

Dobrze zamarynowane mięso, nadziane na patyczek i wrzucone na grilla, podawane z gęstym, ciemnym sosem. Doskonała przekąska lub przystawka na miłe spotkanie ze znajomymi.

więcej »

Kurczak chili z pieczarkami

Męska kuchnia

Lekko pikantne danie, idealne w duecie z gotowanymi ziemniaczkami. Cały sekret jego smaku kryje się w marynacie, która sprawia, że mięso jest soczyste, chrupiące i bardzo aromatyczne.

więcej » 3

Sałata ze świata - Chateaubriand

Męska kuchnia

Co kraj, to obyczaj, ale także - co kraj, to inna kuchnia. I bardzo dobrze - przecież trudno, żeby na całym świecie jedzono schabowego lub pierogi czy bigos. Spotykamy często egzotyczne i interesujące nazwy potraw i warto wiedzieć, skąd się wzięły i dlaczego. Można też samemu spróbować przygotować taki specjał. Nie jest to wcale trudne.

więcej »

Spaghetti z surową szynką

Męska kuchnia

Niby kluski to nic nowego, a i szynka jest nam dobrze znana, ale… fajnie jest spróbować, jak do takiego zestawu zabierają się np. Włosi. Spece od spaghetti bardzo zgrabnie i smacznie wykorzystują rozmaite składniki, by wzbogacić tradycyjne pasty. Warto spróbować naśladować ich pomysły i wykorzystać doświadczenie.

więcej »

Zrób sobie chili

Męska kuchnia

Chili con carne to oryginalne danie pochodzące z Ameryki Północnej. Narodziło się w Teksasie, ale w czasach, gdy stan ten należał do Hiszpanii. Stąd nazwa hiszpańska – oznaczająca ni mniej ni więcej, tylko papryki z mięsem. Jest to danie „jednogarnkowe”, sycące i proste w przygotowaniu. Po prostu męskie.

więcej » 1

Gorące tematy

facebook