Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

mięso

Polędwica w winie

Męska kuchnia

Jeśli chcesz zaskoczyć gości wykwintnym, a jednocześnie prostym daniem, to będzie znakomity wybór! Potrawa doskonale nadaje się zarówno na elegancki obiad, jak i romantyczną kolację.

więcej »

Udziec z indyka z pastą barbecue

Męska kuchnia

Długie pieczenie sprawia, że mięso jest delikatne i kruche. Poczuj lekką słodycz przełamaną delikatnym wędzonym aromatem.

więcej »

Filety z grilla z meksykańską salsą

Męska kuchnia

Coraz cieplejsze dni znaczą tylko jedno: czas wyciągnąć grilla i spędzić trochę czasu w przyjemnej atmosferze. Sprzęt świetnie posłuży ci do przygotowania tego prostego dania dla całej rodziny.

więcej »

Żeberka duszone w piwie

Męska kuchnia

Uwielbiane przez wielu połączenie smaków. Aromatyczne piwo jest świetnym dodatkiem do chrupiącego mięsa.

więcej »

Żeberka pieczone w miodzie

Męska kuchnia

Kto nie lubi pysznych, rozpływających się w ustach żeberek! Słodycz miodu świetnie komponuje się z soczystym mięsem.

więcej »

Roladki z kurczaka ze szparagami

Męska kuchnia

Pyszne i szybkie danie. Zarówno kurczak, jak i szparagi są bardzo soczyste, a mięso dodatkowo nabiera wspaniałego aromatu szynki.

więcej »

Co zjeść, gdy za oknem chłodniej

Męska kuchnia

Wraz ze zmianą aury powinieneś też pomyśleć o pewnych zmianach w swoim jadłospisie. Lato nie sprzyja na szczęście objadaniu się, ale jesienią łatwiej już złapać dodatkowe kilogramy, siedząc długimi wieczorami przed telewizorem i zarzucając coś na ząb. Pamiętaj też, że o tej porze roku jesteś bardziej narażony na różne infekcje i przeziębienia. Lepiej tego uniknąć, a przy tym dobrze zjeść!

więcej »

Romantyczna kolacja dla niej

Męska kuchnia

Romantyczny wieczór z samodzielnie przygotowanym posiłkiem to coś, co na kobiecie zawsze robi wrażenie. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, pomoże ci dobrać odpowiednie menu na wieczór we dwoje.

więcej » 1

Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki

Męska kuchnia

Często, zwłaszcza po pracy, przygotowuję podobne „chińskie” dania, z wykorzystaniem warzyw, które akurat mam pod ręką; często także w wersji bezmięsnej.

więcej »

Szybki kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem

Męska kuchnia

To pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie z kurczakiem, które można przyrządzać na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką.

więcej »

Quesadilla z kurczakiem

Męska kuchnia

Proste, ale niebanalne danie - meksykańskie dwa placki przekładane serem, kurczakiem, salsą i ziołami - przeniesie twój obiad w gorący, południowoamerykański klimat.

więcej »

Grillowana wołowina z sosem musztardowo-paprykowym

Męska kuchnia

Dobrze zamarynowane mięso, nadziane na patyczek i wrzucone na grilla, podawane z gęstym, ciemnym sosem. Doskonała przekąska lub przystawka na miłe spotkanie ze znajomymi.

więcej »

Kurczak chili z pieczarkami

Męska kuchnia

Lekko pikantne danie, idealne w duecie z gotowanymi ziemniaczkami. Cały sekret jego smaku kryje się w marynacie, która sprawia, że mięso jest soczyste, chrupiące i bardzo aromatyczne.

więcej » 3

Sałata ze świata - Chateaubriand

Męska kuchnia

Co kraj, to obyczaj, ale także - co kraj, to inna kuchnia. I bardzo dobrze - przecież trudno, żeby na całym świecie jedzono schabowego lub pierogi czy bigos. Spotykamy często egzotyczne i interesujące nazwy potraw i warto wiedzieć, skąd się wzięły i dlaczego. Można też samemu spróbować przygotować taki specjał. Nie jest to wcale trudne.

więcej »

Śliwki suszone z boczkiem

Męska kuchnia

Gdzieś już widziałeś, próbowałeś i bardzo ci smakowały… To bardzo możliwe, bo ta przystawka jest dość popularna. Wygląda fajnie, pachnie wyśmienicie, a smakuje - wprost doskonale. A na dodatek jest naprawdę prosta w przygotowaniu i nie wymaga poświęcania długiego czasu. I co ważne - ma staropolski rodowód!

więcej » 1

Zrób sobie chili

Męska kuchnia

Chili con carne to oryginalne danie pochodzące z Ameryki Północnej. Narodziło się w Teksasie, ale w czasach, gdy stan ten należał do Hiszpanii. Stąd nazwa hiszpańska – oznaczająca ni mniej ni więcej, tylko papryki z mięsem. Jest to danie „jednogarnkowe”, sycące i proste w przygotowaniu. Po prostu męskie.

więcej » 1

Golonka i zupa czyli męskie żarcie

Męska kuchnia

Najpierw zdefiniujmy pojęcie „męskiego żarcia”. W krótkich, żołnierskich słowach: jest to jedzenie przygotowane przez mężczyznę, dla mężczyzny (choć kobieta też może co nieco skubnąć), wyglądające na wyrafinowane ale proste w przyrządzeniu. No i musi go być DUŻO.

więcej » 2
array(17) { [0]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2600" ["slug"]=> string(17) "poledwica-w-winie" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(18) "Polędwica w winie" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(194) "Jeśli chcesz zaskoczyć gości wykwintnym, a jednocześnie prostym daniem, to będzie znakomity wybór! Potrawa doskonale nadaje się zarówno na elegancki obiad, jak i romantyczną kolację. " ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(194) "Jeśli chcesz zaskoczyć gości wykwintnym, a jednocześnie prostym daniem, to będzie znakomity wybór! Potrawa doskonale nadaje się zarówno na elegancki obiad, jak i romantyczną kolację. " ["superbox_title"]=> string(18) "Polędwica w winie" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2600" ["body"]=> string(1331) "

[article_adv]

 

Składniki:

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokrój na grube plastry i rozgnieć, przyciskając mocno dłonią do deski.
  2. Posyp pieprzem.
  3. Masło wymieszaj z oliwą i rozgrzej na patelni.
  4. Obsmaż mięso (po 1 min na stronę).
  5. Kiedy zmieni się kolor mięsa, zalej je szklanką wina i zmniejsz ogień.
  6. Dorzuć kilka suszonych śliwek.
  7. Mięso z winem i śliwkami duś około 30 minut, co jakiś czas dolewając wina i mieszając, by potrawa nie przywarła do dna.
  8. Kiedy mięso będzie miękkie, dosyp do smaku soli.
  9. W kubeczku wymieszaj  tłustą śmietanę z kilkoma łyżkami sosu, wylej na patelnię i energicznie mieszaj.
  10. Zagęść sos, dodając kawałek masła i nadal energicznie mieszając.
  11. Podawaj z kopytkami lub świeżą bagietką.

Smacznego!

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(8) "adv_2600" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1524581012" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2600" ["visits_counter"]=> string(4) "1756" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [1]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2598" ["slug"]=> string(32) "udziec-z-indyka-z-pasta-barbecue" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(33) "Udziec z indyka z pastą barbecue" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(129) "Długie pieczenie sprawia, że mięso jest delikatne i kruche. Poczuj lekką słodycz przełamaną delikatnym wędzonym aromatem." ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(129) "Długie pieczenie sprawia, że mięso jest delikatne i kruche. Poczuj lekką słodycz przełamaną delikatnym wędzonym aromatem." ["superbox_title"]=> string(33) "Udziec z indyka z pastą barbecue" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2598" ["body"]=> string(1623) "

[article_adv]

Składniki:

 

 

Pasta barbecue

 

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki na sos.
  2. Mięso natrzyj dokładnie solą i pieprzem, po czym odstaw na kilkanaście minut.
  3. Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem i obsmaż mięso ze wszystkich stron.
  4. Podsamżone mięso włóż do naczynia żaroodpornego i dokładnie obłóż pastą.
  5. Piekarnik rozgrzej do 120 stopni, wstaw mięso bez przykrycia i piecz minimum 3 godziny.

 

Sposób podania:

Możesz podać na ciepło z makaronem typu tagiatelle. Indyk jest też świetny na zimno do kanapek.

Smacznego!

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(8) "adv_2598" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1524580109" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2598" ["visits_counter"]=> string(3) "803" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [2]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2596" ["slug"]=> string(35) "filety-z-grilla-z-meksykanska-salsa" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(38) "Filety z grilla z meksykańską salsą" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(207) "Coraz cieplejsze dni znaczą tylko jedno: czas wyciągnąć grilla i spędzić trochę czasu w przyjemnej atmosferze. Sprzęt świetnie posłuży ci do przygotowania tego prostego dania dla całej rodziny. " ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(207) "Coraz cieplejsze dni znaczą tylko jedno: czas wyciągnąć grilla i spędzić trochę czasu w przyjemnej atmosferze. Sprzęt świetnie posłuży ci do przygotowania tego prostego dania dla całej rodziny. " ["superbox_title"]=> string(38) "Filety z grilla z meksykańską salsą" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2596" ["body"]=> string(2045) "

[article_adv]

 

 

Składniki:

 

Salsa z pomidora i awokado

Sposób przygotowania:

  1. Filety pokrój po skosie w grube plastry (minimum 2 cm).
  2. Dopraw solą, a następnie natrzyj mięso pozostałymi przyprawami, skrop lekko sokiem i natrzyj skórką z cytryny, obtocz w oleju.
  3. Włóż do lodówki do zamarynowania na minimum 30 minut.
  4.   Ułóż na rozgrzanym grillu i trzymaj bez poruszania około 3 minut.
  5. Odwróć na drugą stronę i grilluj około 2,5 minuty.
  6. Zdejmij z grilla.
  7. Awokado obierz i pokrój w kostkę, pomidora zalej wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę, drobno posiekaj cebulę, usuń pestki z chilli i drobno posiekaj paprykę.
  8. Wymieszaj składniki salsy w oddzielnej salaterce.

Smacznego!

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(8) "adv_2596" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1524579271" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2596" ["visits_counter"]=> string(4) "1112" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [3]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2595" ["slug"]=> string(23) "zeberka-duszone-w-piwie" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(24) "Żeberka duszone w piwie" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(111) "Uwielbiane przez wielu połączenie smaków. Aromatyczne piwo jest świetnym dodatkiem do chrupiącego mięsa. " ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(111) "Uwielbiane przez wielu połączenie smaków. Aromatyczne piwo jest świetnym dodatkiem do chrupiącego mięsa. " ["superbox_title"]=> string(24) "Żeberka duszone w piwie" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2595" ["body"]=> string(1671) "

[article_adv]

 

 

Składniki:

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka podziel na porcje, dopraw solą i pieprzem.
  2. Zarumień mięso na rozgrzanym oleju, wstaw do rondla.
  3. Na tłuszczu, który został po mięsie, zeszklij cebulę i czosnek.
  4. Dodaj na patelnię piwo, miód i sok z cytryny; zagotuj.
  5. Gotowy sos wlej do mięsa, dodaj liść laurowy, mieloną paprykę, wlej 2/3 szklanki wody i duś do miękkości pod przykryciem.
  6. Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, dodaj do sosu i zagotuj.
  7. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

Smacznego!

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(8) "adv_2595" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1524578908" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2595" ["visits_counter"]=> string(4) "1694" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [4]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2594" ["slug"]=> string(26) "zeberka-pieczone-w-miodzie" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(27) "Żeberka pieczone w miodzie" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(125) "Kto nie lubi pysznych, rozpływających się w ustach żeberek! Słodycz miodu świetnie komponuje się z soczystym mięsem. " ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(125) "Kto nie lubi pysznych, rozpływających się w ustach żeberek! Słodycz miodu świetnie komponuje się z soczystym mięsem. " ["superbox_title"]=> string(27) "Żeberka pieczone w miodzie" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2594" ["body"]=> string(1490) "

[article_adv]

 

 

Składniki:

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Żeberka  pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj oliwę z przyprawami.
  2. Obtocz kawałki mięsa w marynacie i przełóż je do woreczka do pieczenia.
  3. Cebulę pokrój w plastry i dodaj do mięsa.
  4. Wstaw mięso do wcześniej nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz je przez godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia lekko rozetnij woreczek.
  5. Pozostaw mięso do przyrumienienia.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sałatką.

Smacznego!

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(8) "adv_2594" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1524578572" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2594" ["visits_counter"]=> string(4) "3097" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [5]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2593" ["slug"]=> string(32) "roladki-z-kurczaka-ze-szparagami" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(32) "Roladki z kurczaka ze szparagami" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(133) "Pyszne i szybkie danie. Zarówno kurczak, jak i szparagi są bardzo soczyste, a mięso dodatkowo nabiera wspaniałego aromatu szynki." ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(133) "Pyszne i szybkie danie. Zarówno kurczak, jak i szparagi są bardzo soczyste, a mięso dodatkowo nabiera wspaniałego aromatu szynki." ["superbox_title"]=> string(32) "Roladki z kurczaka ze szparagami" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2593" ["body"]=> string(1865) "

[article_adv]

Składniki:

 

Dip:

Sposób przygotowania:

  1. Ze szparagów usuń końcówki i przytnij je na jednakową długość.
  2. Piersi przetnij na pół, włóż do foliowego woreczka i rozbij na cienkie kotlety.
  3. Mięso natrzyj czosnkiem i nasmaruj oliwą z oliwek. Możesz lekko dosolić mięso.
  4. Na filecie ułóż 6 szparagów i mocno owiń je mięsem.
  5. Na desce połóż duży plaster szynki, a na to szparagi owinięte kurczakiem. Całość zwiń.
  6. Całość przenieś do naczynia żaroodpornego i piecz przez 25 minut w temperaturze 180-190 stopni.
  7. Po upływie około 10 minut przykryj główki szparagów folią, żeby się nie spaliły.

Przygotowanie dipu:

  1. Do jogurtu dodaj ser pleśniowy, odrobinę mięty i szczyptę soli. Wszystko razem zblenduj.
  2. Podawaj od razu po upieczeniu.

Smacznego!

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(8) "adv_2593" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1524578254" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2593" ["visits_counter"]=> string(4) "1811" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [6]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1593" ["slug"]=> string(31) "co-zjesc-gdy-za-oknem-chlodniej" ["dont_use_tags"]=> string(17) "porządek , akcja" ["title"]=> string(37) "Co zjeść, gdy za oknem chłodniej " ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(423) "Wraz ze zmianą aury powinieneś też pomyśleć o pewnych zmianach w swoim jadłospisie. Lato nie sprzyja na szczęście objadaniu się, ale jesienią łatwiej już złapać dodatkowe kilogramy, siedząc długimi wieczorami przed telewizorem i zarzucając coś na ząb. Pamiętaj też, że o tej porze roku jesteś bardziej narażony na różne infekcje i przeziębienia. Lepiej tego uniknąć, a przy tym dobrze zjeść! " ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(37) "Co zjeść, gdy za oknem chłodniej " ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_1593" ["body"]=> string(6931) "

[powiazane] Najistotniejszą rzeczą w jesiennej diecie jest to, abyś wzmacniał swój układ odpornościowy, by nie łapać – niby banalnych, ale jakże uciążliwych przecież – infekcji. Oto 5 zasad, które zagwarantują ci świetną formę jesienią.

Nie bój się czosnku, bo to esencja zdrowia

Dobrze jest przeprosić się z czosnkiem, jeśli starałeś się go unikać. W celach leczniczych stosowali go już Egipcjanie. Medyczne zalety czosnku to: zwalczanie bakterii, wirusów i pasożytów, działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwzakrzepowe, to także doskonały przeciwutleniacz. Do tego ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na trzustkę, obniża poziom złego cholesterolu. Długo można by wymieniać jego zalety.

Powiesz: a ten okropny zapach! Ile ludzi, tyle pomysłów na jego zwalczenie: np. zagryzanie jabłkiem, natką pietruszki, czy listkami mięty. Inni proponują pogryźć ziarenka palonej kawy. Z pewnością bardziej będzie ci odpowiadało popijanie go lampką czerwonego wina. Tylko nie przesadzaj! Poza tym, dodając systematycznie czosnek do potraw, unikniesz konieczności jedzenia całych ząbków.

[article_adv]

Sięgaj po tłuszcze – smaczne i zdrowe

W diecie jesiennej niezbędne są także tłuszcze, ale te zdrowe! Jednym ze sposobów ich dostarczenia może być oliwa z oliwek, która także obniża poziom złego cholesterolu. Dodawaj ją więc do wszystkich możliwych sałatek. A próbowałeś kiedyś białego pieczywa, polewanego oliwą z dodatkiem ziół? Pychota! Nic nie brakuje też popularnemu olejowi rzepakowemu, a dietetycy bardzo często wychwalają także olej lniany.

Dobrym, smacznym i konkretnym źródłem zdrowych tłuszczów będą też ryby morskie, ze względu na zawartość kwasów omega-3 oraz witaminę D, wspomagającą w znaczący sposób twój układ odpornościowy. Nie bój się jeść więc ryb tłustych (np. makrela, śledź, łosoś, tuńczyk), także uwędzonych.

Tłuszczów nienasyconych dostarczą ci też ich – i to sporo – orzechy. Są co prawda kaloryczne, ale nie popadaj w paranoję. Oczywiście nie jedz tych prażonych czy solonych! Dietetycy polecają najbardziej orzechy włoskie (zawierają też witaminy z grupy B, witaminę E oraz magnez). Z kolei w pistacjach znajdziesz najwięcej wapnia, a w nerkowcach – żelaza. Świetną przekąską z nienasyconych tłuszczów mogą też być pestki dyni (cynk, magnez, mangan, miedź oraz żelazo) oraz migdały (witamina E, magnez i wapń). Orzechy i pestki wpływają też korzystnie na potencję, więc… miłego chrupania :-)

Więcej ciepłych posiłków

W okresie jesiennym oraz zimowym również ważną rzeczą jest to, abyś dostarczał swojemu organizmowi więcej ciepłych posiłków. I to najlepiej już od samego rana, nim wyjdziesz z ciepłego domu. Co więc zaserwować sobie na ciepłe śniadanie? Może być i tradycyjna jajecznica. Ale możesz przecież zjeść owsiankę na mleku, czy też zupę mleczną z całą mieszanką płatków, dodając do niej suszonych owoców (to doskonałe źródło niezbędnego w naszej codziennej diecie błonnika). Dla zaostrzenia może nieco zbyt słodkiego smaku możesz dorzucić nieco rozgrzewających przypraw, jak na przykład: imbir, cynamon i goździki, czy też szczyptę chili.


[powiazane] Z kolei w porze lunchu najlepiej – bo na znacznie dłuższy czas, niż np. herbata czy kawa – rozgrzeje cię zupa. Może być popularna jarzynowa, bo o jarzynach (marchew, pietruszka, seler, por, cebula, buraki) jesienią powinieneś pamiętać w sposób szczególny. Warto, byś nie zapominał sięgać też po takie zupy jak na przykład: fasolowa, pomidorowa, dyniowa, brokułowa (świetne kremy) lub z soczewicą. Świetny na rozgrzewkę jest biały barszcz z warzywami i ostrymi przyprawami (zielem angielskim, jałowcem, liściem laurowym, imbirem, gałką muszkatołową).

Nic się nie stanie, gdy, jak na prawdziwego faceta przystało, zjesz czasami porcję – tak przecież rozgrzewających – flaków wołowych, czy też konkretnego rosołu – najlepiej gotowanego nie tylko na mięsie drobiowym, ale i na wołowinie.

Oczywiście wybór drugich dań masz już znacznie większy. Aby zrobić ci apetyt wymienię tylko kilka potraw przypominanych przez dietetyków, zwłaszcza w okresie jesiennych słot:

[article_adv]

Jedz częściej, ale mniej

Jesienią warto włączyć do diety produkty bogate w witaminę C, jak na przykład: kiszona kapusta, szpinak, owoc dzikiej róży, jagody, owoce cytrusowe oraz kiwi. Ogólne zalecenie jest takie, abyś swój jadłospis – zwłaszcza teraz – urozmaicał o warzywa i owoce – świeże, gotowane lub też domowe przetwory.

Tak jak przez cały rok, staraj się jeść cztery albo pięć posiłków dziennie. W myśl zasady: im częściej jesz, tym twój organizm potrzebuje mniejszych porcji. A dzięki temu możesz zachować zadowalającą cię wagę, a przede wszystkim, po posiłkach nie czujesz się przejedzony i niezdolny do jakiegokolwiek działania poza leżeniem na kanapie z pilotem w ręku.

Nie zapomnij o piciu

Także jesienią trzeba odpowiednio nawadniać organizm. Latem z przyjemnością gasiłeś pragnienie ze względu na upały. Teraz, aby uzupełniać płyny, możesz sięgnąć po aromatyczne herbaty z dodatkiem cytryny, która jest naturalnym źródłem witaminy C, miodu albo rozgrzewającego imbiru. Pamiętaj też o zaletach herbaty zielonej, czy zwykłej – czarnej, a jeśli ją słodzisz, to zamiast cukru używaj do tego np. konfitur. Na jesień dietetycy polecają też do picia ciepłą wodę z dodatkiem imbiru, cytryny i goździków.

Generalnie pamiętaj, że o swoją dietę powinieneś dbać przez cały rok, a jesień to też dobry czas, aby zmienić niektóre złe nawyki oraz wspomóc odporność organizmu w coraz to chłodniejsze dni.

Paweł Stempowski

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1412694864" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(true) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1593" ["visits_counter"]=> string(5) "11368" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [7]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1322" ["slug"]=> string(28) "romantyczna-kolacja-dla-niej" ["dont_use_tags"]=> string(5) "lider" ["title"]=> string(28) "Romantyczna kolacja dla niej" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(226) "Romantyczny wieczór z samodzielnie przygotowanym posiłkiem to coś, co na kobiecie zawsze robi wrażenie. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, pomoże ci dobrać odpowiednie menu na wieczór we dwoje." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(28) "Romantyczna kolacja dla niej" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_1322" ["body"]=> string(3877) "

Sukces romantycznej kolacji gwarantuje odpowiednio dobrane menu składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Postaraj się, aby potrawy, które wybierzesz, były zróżnicowane i oryginalne, przyrządzone specjalnie na tę okazję. Komponując dania na taki wieczór warto pamiętać o składnikach uznawanych powszechnie za rozpalające zmysły afrodyzjaki, np. czekolada, krewetki, TABASCO®, awokado, cynamon i truskawki.

Przykładowe menu autorstwa Grzegorza Łapanowskiego:

[ext_img=o]1142[/ext_img]

GUACAMOLE – PASTA Z AWOKADO NA OSTRO

Składniki:

Wykonanie:

Avocado przekroić na pół. Usunąć pestki. Delikatnie wyjąć miąższ łyżeczką, rozgnieść widelcem na gładką masę. Do avocado dodać serek, roztarty czosnek i drobno posiekaną świeżą kolendrę. Dokładnie wymieszać. Dodać oliwę i sok z limonki. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero.

[ext_img=o]1143[/ext_img]

KACZKA Z POMARAŃCZAMI JABŁKAMI I SOSEM SOJOWYM

Składniki:

Wykonanie:

Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze natrzeć obficie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jabłka i pomarańcze dobrze umyć. Owoce pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz kaczki. Wierzch kaczki mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5 - 3 godz. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi z kaczki i wymieszać go z sosem sojowym Kikkoman i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia polewać sosem kaczkę co kilka minut. Dzięki temu skórka dobrze się zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka kaczki cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

[ext_img=o]1144[/ext_img]

OGNISTE OWOCE:

Składniki:

Wykonanie:

Najpierw należy przygotować zalewę. Cukier wsyp na patelnię i dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw na wolnym ogniu, aż osiągnie konsystencję gęstego syropu. Dodaj sos TABASCO®. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój truskawki na połówki i umieść je w miseczce wraz z malinami, kawałkami melona i jagodami. Polej pikantnym syropem. Podawaj z gałką Mascarpone.

Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, ambasador marki Kikkoman oraz TABASCO®.

[article_adv]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1392117091" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1322" ["visits_counter"]=> string(5) "18304" ["comments_counter"]=> string(1) "1" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [8]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "922" ["slug"]=> string(59) "makaron-chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami-w-sosie-teriyaki" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(59) "Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(166) "Często, zwłaszcza po pracy, przygotowuję podobne „chińskie” dania, z wykorzystaniem warzyw, które akurat mam pod ręką; często także w wersji bezmięsnej." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(22) "Chow mein z kurczakiem" ["superbox_avatar"]=> string(19) "superbox_avatar_922" ["body"]=> string(2190) "

Jeśli używam mięsa, a nie mam wystarczającej ilości czasu, rezygnuję z marynaty. Jeżeli nie dysponujesz wokiem, możesz przygotować tę potrawę w głębokiej patelni, ale wok naprawdę robi różnicę – dzięki nagrzanym ściankom warzywa i mięso smażą się inaczej i naprawdę smakują znacznie lepiej. Nie wspominając o tym, że makaron chow mein powstał właśnie po to, by smażyć go w woku.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrojonego w cieknie paski zamarynuj w sosie sojowym (przez 2 godziny).
     
  2. Marchew, por (dokładnie oczyszczony i pozbawiony brzydkich części liści), imbir oraz chilli pokrój na wąskie paski.
     
  3. Podsmaż warzywa w woku na dość dużym ogniu, nieustannie mieszając, do momentu, aż nieco zmiękną (w środku powinny zachować chrupkość) i zdejmij je z woka.
     
  4. W tym czasie przygotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.
     
  5. Podsmaż kurczaka (jeśli pozostała ci marynata, która nie została wchłonięta przez mięso, wlej ją razem z mięsem do woka). Gdy mięso będzie niemal gotowe, dodaj warzywa i sos teriyaki i chwilę podsmaż mieszając, aż sos pokryje wszystkie składniki.
     
  6. Dodaj makaron i posiekaną pietruszkę, chwilę pomieszaj i gotowe.

 

Smacznego!

 

Przepis przygotowany przez serwis

[ext_img=o]743[/ext_img]

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

 

[article_adv]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1362051130" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(0) "" ["link_info"]=> string(0) "" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_922" ["visits_counter"]=> string(5) "27901" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [9]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "878" ["slug"]=> string(53) "szybki-kurczak-teriyaki-z-patelni-z-warzywami-i-ryzem" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(55) "Szybki kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem " ["avatar_description"]=> string(62) "Szybkie danie: kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem" ["avatar_alt_text"]=> string(16) "kurczak teriyaki" ["lead"]=> string(168) "To pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie z kurczakiem, które można przyrządzać na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(23) "SZYBKI KURCZAK TERIYAKI" ["superbox_avatar"]=> string(19) "superbox_avatar_878" ["body"]=> string(2184) "

Szybkie danie na obiad

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Zrób kurczaka. Dzięki użyciu sosu teriyaki, który lubię i po który sięgam często, potrawa nabiera dodatkowej słodkiej nuty. Warto przełamać ją ostrą papryczką chili.

Kurczak w sosie teriyaki - składniki:

 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z wytycznymi podanymi na opakowaniu.
     
  2. W międzyczasie pierś kurczaka pokrój na paski, przełóż do miseczki wraz z sosem teriyaki (jeśli masz czas, możesz zamarynować kurczaka wcześniej).
     
  3. Marchew i imbir pokrój w podłużne plastry, a następnie w cienkie słupki. Pieczarki pokrój w plastry. Posiekaj czosnek i papryczkę chili.
     
  4. Podsmaż kurczaka z sosem teriyaki, a gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z patelni, pozostawiając na niej sos.
     
  5. Na patelni, mieszając, podsmaż marchew, imbir, czosnek i chili, a po paru minutach dodaj pieczarki, oraz (jeśli potrzeba) jeszcze trochę sosu. Lubię, gdy marchew w daniu jest dość chrupka i elastyczna, ale jeśli wolisz bardziej miękką, podsmażaj ją dłużej, pamiętając o tym, by pieczarki trafiły na patelnię w odpowiednim momencie.
     
  6. Dodaj ryż i kurczaka, i podgrzej całość mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Dopraw pieprzem do smaku.

Przepis przygotowany przez serwis
[ext_img=o]743[/ext_img]


fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

[article_adv]

 

 

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1357943318" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(0) "" ["link_info"]=> string(0) "" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(32) "Szybkie danie: kurczak teriyaki " ["seo_description"]=> string(134) "Kurczak teriyaki to pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie, które można przyrządzać na setki sposobów. Sprawdź nasz przepis!" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_878" ["visits_counter"]=> string(5) "42831" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [10]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "509" ["slug"]=> string(23) "quesadilla-z-kurczakiem" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(23) "Quesadilla z kurczakiem" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(175) "Proste, ale niebanalne danie - meksykańskie dwa placki przekładane serem, kurczakiem, salsą i ziołami - przeniesie twój obiad w gorący, południowoamerykański klimat. " ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(41) "Meksykańska prostota jest zawsze pyszna." ["superbox_title"]=> string(23) "QUESADILLA Z KURCZAKIEM" ["superbox_avatar"]=> string(19) "superbox_avatar_509" ["body"]=> string(1811) "
 

Składniki na 1 porcję:

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Zamarynuj pierś kurczaka w czosnku, soli, pieprzu i jogurcie i oleju. Odstaw na ok. 2 godziny.
     
  2. Po tym czasie połóż pierś na rozgrzanym grillu i opiekaj przez 10-15 min. (tak, aby nie była surowa po przekrojeniu). Następnie odstaw pierś do ostygnięcia.
     
  3. Ostudzona pierś pokrój w dość cienkie plastry.
     
  4. Na jedną tortillę wyłóż salsę pomidorową, posyp połową startego sera i ułóż plastry zgrillowanej piersi. Posyp posiekaną kolendrą. Posyp drugą połową sera. Przykryj całość druga tortillą.
     
  5. Całość połóż na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej lub teflonowej) i zapiekaj do momentu, aż ser się rozpuści. Uważaj, aby nie spalić quesadilli.
     
  6. Podawaj na gorąco z salsą pomidorową.

Przygotowano we współpracy z restauracją Blue Cactus

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1337340357" ["gradation"]=> string(2) "10" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(97) "https://facetpo40.pl/meska-kuchnia/pappardelle-z-cukinia-i-szparagami-w-sosie-maslano-cytrynowym/" ["link_info"]=> string(36) "Pappardelle z cukinią i szparagami " ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(23) "Quesadilla z kurczakiem" ["seo_description"]=> string(173) "Proste, ale niebanalne danie - meksykańskie dwa placki przekładane serem, kurczakiem, salsą i ziołami - przeniesie twój obiad w gorący, południowoamerykański klimat." ["seo_keywords"]=> string(45) "Quesadilla, męska kuchnia, tortilla, kurczak" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_509" ["visits_counter"]=> string(5) "23723" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [11]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "470" ["slug"]=> string(50) "grillowana-wolowina-z-sosem-musztardowo-paprykowym" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(51) "Grillowana wołowina z sosem musztardowo-paprykowym" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(175) "Dobrze zamarynowane mięso, nadziane na patyczek i wrzucone na grilla, podawane z gęstym, ciemnym sosem. Doskonała przekąska lub przystawka na miłe spotkanie ze znajomymi." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(61) "Grillowaną wołowiną na patyczkach zaprocentujesz u gości." ["superbox_title"]=> string(25) "GRILL NIE MUSI BYĆ NUDNY" ["superbox_avatar"]=> string(19) "superbox_avatar_470" ["body"]=> string(3166) "

Podstawa

Marynata

Sos musztardowo-paprykowy

Przygotuj mięso:

Umyj wołowinę i pokrój w ok 2-3 cm-owe kawałki i przełóż do plastikowej torebki.

 

 

 

 

Przygotuj marynatę:

  1. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
     
  2. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty (możesz użyć do tego blendera).
     
  3. Zalej marynatą mięso, zawiąż woreczek i energicznie nim potrząśnij, tak, aby marynata oblała wszystkie kawałki mięsa. Włóż woreczek do dużej miski i wstaw do lodówki na 1 godz.

W międzyczasie przygotuj sos:

  1. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
     
  2. Rozgrzej masło na patelni i przesmaż na nim cebulę.
     
  3. Gdy cebula się zeszkli, oprósz ją mąką, wlej bulion, dodaj musztardę i gotuj mieszając przez 10 min.
     
  4. Przetrzyj sos przez sito.
     
  5. Dopraw mieloną papryką (słodką i ostrą) oraz solą i ponownie zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia.

Zgrilluj mięso:

  1. Wyjmij mięso z lodówki, odsącz z marynaty (zachowując ją na potem).
     
  2. Nabijaj kawałki mięsa na drewniane patyczki i umieść na rozgrzanym grillu. Grilluj, aż mięso delikatnie się zrumieni i nie będzie surowe w środku. Pamiętaj o obracaniu mięsa podczas grillowania i polewaniu go marynatą aby nie wyschło.
     
  3. Gotowe mięso zdejmij z grilla. Podawaj z przygotowanym sosem musztardowo-paprykowym.

Mięso możesz podać w formie małych szaszłyków umieszczonych w kieliszkach z sosem (tak jak na zdjęciu) lub tradycyjnie, w formie dużych szaszłyków z sosem w większych miseczkach.

Jako dodatek do szaszłyków serwuj grillowane ziemniaki lub inne warzywa, grzanki z chleba czy bułki lub pszenne placki typu tortilla.

 

Przygotowane we współpracy z serwisem BarwySmakow.pl

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1335558241" ["gradation"]=> string(2) "10" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(true) ["advbox"]=> string(226) "

Jak pozbyć się zapachu czosnku z rąk?

Aby pozbyć się intensywnego (i uporczywego) zapachu czosnku z rąk, wystarczy, że potrzesz je o jakikolwiek kawałek metalu (łyżeczkę, nóż, etc.).

" ["link_url"]=> string(71) "https://facetpo40.pl/meska-kuchnia/salatka-z-mango-i-awokado-na-rukoli/" ["link_info"]=> string(32) "Do tego pasuje sałatka z mango!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(51) "Grillowana wołowina z sosem musztardowo-paprykowym" ["seo_description"]=> string(175) "Dobrze zamarynowane mięso, nadziane na patyczek i wrzucone na grilla, podawane z gęstym, ciemnym sosem. Doskonała przekąska lub przystawka na miłe spotkanie ze znajomymi." ["seo_keywords"]=> string(82) "wołowina, szaszłyki z wołowiny, grillowana wołowina, sos paprykowo musztardowy" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_470" ["visits_counter"]=> string(4) "8019" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(10) "1335592800" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [12]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "447" ["slug"]=> string(27) "kurczak-chili-z-pieczarkami" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(27) "Kurczak chili z pieczarkami" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(190) "Lekko pikantne danie, idealne w duecie z gotowanymi ziemniaczkami. Cały sekret jego smaku kryje się w marynacie, która sprawia, że mięso jest soczyste, chrupiące i bardzo aromatyczne. " ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(2282) "

Składniki (4 porcje)

Marynata

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę do kurczaka: czosnek obierz i zmiażdż, pietruszkę drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
     
  2. Kurczaka włóż do plastikowego woreczka, wlej do niego marynatę i szczelnie zawiąż. Odstaw na 20 min do lodówki.
     
  3. Przygotuj pieczarki: umyj je i pokrój w plastry.
     
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, podsmażaj na nim pieczarki, aż lekko się zrumienią. Zdejmij z ognia.
     
  5. Wyjmij zamarynowane filety kurczaka, razem z płynem dodaj je do pieczarek na patelni i ponownie postaw całość na mały ogień. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 10 min, aż mięso kurczaka stanie się białe i lekko kruche (natnij delikatnie mięso nożem i sprawdź czy w środku nie jest surowe). Sos ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
     
  6. Gotowe filety przełóż na półmisek, wyłóż na nie podsmażone pieczarki i podawaj, najlepiej z gotowanymi ziemniaczkami polanymi jogurtem naturalnym i posypanymi drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Kurczaka w sosie po wyłożeniu na półmisek możesz delikatnie polać kremem balsamicznym (można dostać w sklepach z żywnością z całego świata lub supermarketach). Danie możesz ozdobić wszelkiego rodzaju świeżymi ziołami lub grubo zmielonym czarnym pieprzem. Dla podkreślenia aromatu chili możesz też ułożyć na gotowym daniu 2-3 malutkie czerwone ostre papryczki.

Przygotowane we współpracy z serwisem BarwySmakow.pl

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1334304205" ["gradation"]=> string(2) "10" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(true) ["advbox"]=> string(346) "

Jak szybko obrać czosnek?

Aby szybko i dokładnie obrać czosnek, włóż potrzebną ilość ząbków czosnku do garnka, przykryj pokrywką i, dobrze przytrzymując całość, porządnie wstrząśnij. Potrząśnij kilkakrotnie z całych sił i otwórz garnek. Zobaczysz, że czosnek obrał się sam :-)

" ["link_url"]=> string(61) "https://facetpo40.pl/meska-kuchnia/spaghetti-z-surowa-szynka/" ["link_info"]=> string(27) "Spaghetti z surową szynką" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(45) "kurczak chili z pieczarkami, danie z kurczaka" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_447" ["visits_counter"]=> string(5) "11305" ["comments_counter"]=> string(1) "3" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(10) "1334383200" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [13]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "375" ["slug"]=> string(30) "salata-ze-swiata-chateaubriand" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(35) "Sałata ze świata - Chateaubriand " ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(356) "Co kraj, to obyczaj, ale także - co kraj, to inna kuchnia. I bardzo dobrze - przecież trudno, żeby na całym świecie jedzono schabowego lub pierogi czy bigos. Spotykamy często egzotyczne i interesujące nazwy potraw i warto wiedzieć, skąd się wzięły i dlaczego. Można też samemu spróbować przygotować taki specjał. Nie jest to wcale trudne." ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(3602) "

Chateaubriand to danie znane na całym świecie i uznawane za… bardzo wykwintne. Jego nazwa pochodzi od nazwiska François-René de Chateaubrianda, jednej z najoryginalniejszych postaci okresu Francuskiej Restauracji. Monsieur François, potomek starej arystokratycznej familii, był oficerem, podróżnikiem, pisarzem, no i - rzecz jasna - miłośnikiem dobrej kuchni. Biografowie tego pędziwiatra, który był nawet czlonkiem Akademii Francuskiej i Towarzystwa Przyjaciół Nauk w Warszawie, zgodnie oceniają, że jego życie zdominowały trzy żywioły: kariera pisarsko-polityczna, słynny romans z żoną paryskiego bankiera, piękną i - podobno - mądrą madame Recamier oraz sztuka kulinarna. Chateaubriand tak wielce lubił dobrze jadać, że woził wszędzie ze sobą najbardziej zaufanego kucharza noszącego nazwisko Montmirail. I to on właśnie przygotował kiedyś polędwicę w tak doskonały sposób, że przeszła ona do historii. Podaje się ją z sosem berneńskim i ziemniakami chateau.

Chateaubriand to:

Przygotowanie:

Uwaga! Befsztyki nie powinny być dosmażone. Muszą być w środku różowe, a soli się je dopiero na talerzu, po usmażeniu.

Sos berneński, składniki:

Przygotowanie

Gotujemy ocet z wodą, posiekanymi cebulkami, czosnkiem, estragonem i posiekaną trybulą. Gdy płyn znacznie się wygotuje - cedzimy go i studzimy. Dodajemy żółtka i trochę masła. Wstawiamy do drugiego naczynia z gorącą (ok. 60 stopni) wodą - będącego na ogniu - i ubijamy aż żółtka zaczną gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy po trochu resztę zestruganego masła, ciągle ubijając do momentu, aż powstanie jednolita, gęsta masa, którą doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w sosjerce.

Ziemniaki chateau

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy tak, by powstały małe kulki o mniej więcej jednakowych rozmiarach. Topimy w rondlu 60 g masła, wrzucamy do niego kartofle i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, często poruszając naczyniem. Powinny się one zarumienić w miarę odparowywania swego własnego soku. Gdy są już miękkie solimy je i posypujemy dwoma łyżkami stołowymi bardzo drobno posiekanej natki pietruszki.

Uwaga! Befsztyki podajemy podwójnie (jeden na drugim), obsypujemy ziemniakami.

Wielkim miłośnikiem klasycznego chateaubrianda jest Jack Nicholson. Zawsze, kiedy jest w Paryżu biega od restauracji do restauracji, zjada po kilka porcji tego przysmaku i namawia szefów kuchni, by podali mu dokładny przepis na przyrządzenie potrawy. Zazdrośni Francuzi oczywiście odmawiają. Ciekawe - dlaczego?

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1329858339" ["gradation"]=> string(2) "10" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(74) "https://facetpo40.pl/meska-kuchnia/prawdziwy-facet-odkrywa-nieznane-smaki/" ["link_info"]=> string(14) "Nieznane smaki" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(13) "Chateaubriand" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(39) "Chateaubriand, przepisy, męska kuchnia" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_375" ["visits_counter"]=> string(5) "11546" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(10) "1329890400" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [14]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "368" ["slug"]=> string(25) "sliwki-suszone-z-boczkiem" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(26) "Śliwki suszone z boczkiem" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(328) "Gdzieś już widziałeś, próbowałeś i bardzo ci smakowały… To bardzo możliwe, bo ta przystawka jest dość popularna. Wygląda fajnie, pachnie wyśmienicie, a smakuje - wprost doskonale. A na dodatek jest naprawdę prosta w przygotowaniu i nie wymaga poświęcania długiego czasu. I co ważne - ma staropolski rodowód!" ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(2174) "

W naszej polskiej kuchni wszystko, co ma zapach wędzonki, jest mile widziane i z przyjemnością jadane. Oto łatwe i smaczne "co nieco" o mocnym, charakterystycznym aromacie. Świetny pomysł na szybką (15 minut) imprezową przystawkę.

Składniki (na ok. 15 sztuk)

 

Przygotowanie

  1. W garnuszku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć wrzuć do niej śliwki i zdejmij z ognia. Odstaw na ok. 3-4 min.
     
  2. W tym czasie pokrój boczek w cienkie, długie paski (tak aby było ich tyle, ile śliwek).
     
  3. Wlej łyżeczkę oleju na patelnię, rozprowadź tłuszcz po całej powierzchni za pomocą pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego.
     
  4. Rozgrzej rozprowadzony tłuszcz i podsmaż na nim plastry boczku (tak aby lekko się zrumieniły ale nie spiekły).
     
  5. Odcedź śliwki na sicie.
     
  6. W miseczce wymieszaj oliwę oraz zioła, wrzuć do niej śliwki i wymieszaj, aby oliwa dokładnie pokryła suszone owoce.
     
  7. Każdą śliwkę owiń w kawałek boczku i nadziej na wykałaczkę. Przekąska jest gotowa!
     

Śliwki z boczkiem pięknie wyglądają podane w głębokiej miseczce. Talerz z przekąską dekoruj świeżymi ziołami np. bazylią, natką pietruszki, rozmarynem, etc.

Tak przygotowane śliwki dobrze smakują z małymi kromkami świeżego pieczywa.

Jako dodatek do maczania możesz podać chrzan, ćwikłę, majonez, ketchup lub ulubiony, wytrawny sos np. czosnkowy lub pomidorowy.

 

Przygotowane we współpracy z serwisem BarwySmakow.pl

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1329686653" ["gradation"]=> string(2) "10" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(67) "https://facetpo40.pl/meska-kuchnia/kminkowe-grzanki-z-serem-owczym/" ["link_info"]=> string(22) "Grzanki z serem owczym" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(18) "Śliwki z boczkiem" ["seo_description"]=> string(57) "Wędzone śliwki z boczkiem - pyszna i prosta przystawka." ["seo_keywords"]=> string(89) "przystawka, przekąska, śliwki z boczkiem, roladki z boczkiem, śliwki wędzone zawijane" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_368" ["visits_counter"]=> string(4) "4908" ["comments_counter"]=> string(1) "1" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(10) "1331449200" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [15]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "111" ["slug"]=> string(16) "zrob-sobie-chili" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(17) "Zrób sobie chili" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(325) "Chili con carne to oryginalne danie pochodzące z Ameryki Północnej. Narodziło się w Teksasie, ale w czasach, gdy stan ten należał do Hiszpanii. Stąd nazwa hiszpańska – oznaczająca ni mniej ni więcej, tylko papryki z mięsem. Jest to danie „jednogarnkowe”, sycące i proste w przygotowaniu. Po prostu męskie." ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(2103) "

Narzędzia:

  1. naczynie żaroodporne,
  2. płaski talerz,
  3. drewniana łyżka.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Wołowinę pokrój w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm. Nagrzej piekarnik.
  2. Weź naczynie żaroodporne i rozgrzej w nim na kuchence olej.
  3. Na gorący olej wrzuć mięso, obsmaż je 2-3 minuty, po czym wsadź wszystko do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz tak długo, aż wołowina zbrązowieje.
  4. Wyjmij naczynie z piekarnika, wyłóż mięso na płaski talerz, a do naczynia wrzuć cebulę i czosnek i postaw na kuchence, aby je zrumienić.
  5. Do zrumienionej cebuli i czosnku dodaj mąkę i smaż jeszcze przez minutę, po czym dodaj do tego  pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem, gotując wszystko do momentu wrzenia.
  6. Dodaj mięso i sos chili, pieprz i sól do smaku i wstaw pod przykryciem do piekarnika (160 stopni) na minimum półtorej godziny. W tym czasie możesz się napić piwa :-)
  7. Po wyjęciu dodaj pokrojoną w dużą (4 x 4 cm) kostkę paprykę, fasolę z puszki (bez wody!) i oregano, zamieszaj i wstaw znów do piekarnika na 45 minut.
  8. Po wyjęciu możesz całość posypać świeżymi ziołami i podawać albo z ryżem, albo z plackami, zwanymi tortillas.

Maciej Ślużyński

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1295098819" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(true) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(41) "https://facetpo40.pl/meska-kuchnia/sushi/" ["link_info"]=> string(14) "A może sushi?" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_111" ["visits_counter"]=> string(4) "8197" ["comments_counter"]=> string(1) "1" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [16]=> array(49) { ["id"]=> string(2) "53" ["slug"]=> string(34) "golonka-i-zupa-czyli-meskie-zarcie" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(36) "Golonka i zupa czyli męskie żarcie" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(290) "Najpierw zdefiniujmy pojęcie „męskiego żarcia”. W krótkich, żołnierskich słowach: jest to jedzenie przygotowane przez mężczyznę, dla mężczyzny (choć kobieta też może co nieco skubnąć), wyglądające na wyrafinowane ale proste w przyrządzeniu. No i musi go być DUŻO. " ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(3044) "

Najbardziej typowa „męska” potrawa: golonka

Można ją przyrządzić w warunkach domowych bardzo prosto, choć jest to potrawa czasochłonna. Trud jednakowoż sowicie się opłaca; otrzymujemy danie sycące i smaczne. (Tu Koledzy z działu FORMA powiedzą, że ta przyjemność będzie nas kosztować albo dodatkowe milimetry na oponce, albo godzinę ćwiczeń na przyrządach aerobowych. Ale co tam – raz na miesiąc można!)

Najpierw kup w sklepie golonkę, najlepiej peklowaną. Jeśli ma dużo włosów, a ty lubisz jeść także skórę – opalaj ją nad gazem tak długo, aż wszystkie włoski znikną. Wrzuć do dużego garnka, dodaj trzy ziarna ziela angielskiego, jeden liść laurowy i dziesięć ziarenek czarnego pieprzu. Uwaga – jeśli to golonka peklowana, nie dawaj soli! Zalej wodą w takiej ilości, aby cała golonka była zakryta i włącz gaz.

Gotuj długo, co najmniej dwie godziny, a jeśli golonka ważyła ponad pół kilograma – trzy godziny. Wody dolewaj w momencie, kiedy golonka zaczyna z niej „wystawać”. Potem dodaj włoszczyznę: trzy marchewki, jedną pietruszkę, pół selera i jeden por i gotuj jeszcze co najmniej pół godziny, aż warzywa staną się miękkie (sprawdzisz to wbijając w nie widelec – jeśli wchodzi bez problemu, to są miękkie).

Do tego zrób miłe dodatki: trzydzieści dekagramów kiszonej kapusty, podsmażonej z odrobiną kminku na patelni, chleb i obowiązkowo chrzan lub musztarda – co kto woli. Popijaj piwem.

A z „pozostałości”, czyli wywaru z warzywami, można bardzo prosto zrobić zupę!

Zupa z soczewicy

Jest co najmniej tak samo smaczna jak klasyczna grochówka, ale nie ma tego zabójczego dla otoczenia działania, bo nie wywołuje tak przykrych „skutków ubocznych”. No i robi się ją znacznie szybciej.

Wystarczy z gotowego wywaru z golonki wyjąć warzywa, pokroić je, a do wywaru wrzucić jedno opakowanie łuskanej soczewicy „w połówkach” - rzecz do kupienia w każdym większym markecie. Gotuj to mniej więcej pół godziny, aż soczewica zmięknie dostatecznie, na koniec dodaj pokrojone warzywa i podgrzewaj przez pięc minut.

Do tego obowiązkowo grzanki, zrobione ze starszego nieco chleba, który w każdej „męskiej kuchni” z pewnością się znajdzie. Bierzesz trzy kromki chleba, spokojnie może być „drugiej świeżości”, kroisz w kostkę o wymiarach nie większych niż centymetr na centymetr, na patelni rozgrzewasz cztery łyżki oleju roślinnego i na gorący olej wrzucasz pokrojony chleb. Mieszaj drewnianą łyżką i po czterech minutach masz pyszne, chrupiące i aromatyczne grzanki, które wrzucone do zupy dodadzą twojej „soczewicówce” treści.

Smacznego!

Maciej Ślużyński

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1293657445" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(true) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(52) "https://facetpo40.pl/meska-kuchnia/zrob-sobie-chili/" ["link_info"]=> string(18) "Zrób sobie chili!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(17) "/avatar/avatar_53" ["visits_counter"]=> string(5) "25896" ["comments_counter"]=> string(1) "2" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } } array(0) { }

Gorące tematy

facebook