Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

mięso w diecie męskiej

Prawdziwy facet potrafi usmażyć stek

Męska kuchnia

Sztukę przyrządzania steków wołowych powinien opanować każdy facet. Wbrew pozorom nie jest to trudne, o ile znasz kilka sprytnych tricków.

więcej »

Mięso strusia - zdrowa dieta bez wyrzeczeń

Męska kuchnia

Mimo, że struś to ptak, jego mięso bardziej przypomina wołowinę – ma czerwony kolor, jest podobnie kruche i podobnie pachnie. Jednak smak strusiny jest głębszy, trochę bliższy dziczyźnie. Dzięki swoim walorom zdrowotnym jest idealne dla facetów po 40. dbających o formę i zdrowy tryb życia. Oto, jak przygotować wielkiego ptaka.

więcej »

O wołowinie po męsku

Klinika ciała i ducha

Krwiste, soczyste steki, pikantny burger lub pyszny tatar? Amatorów wołowiny nie brakuje. Jak ten rodzaj mięsa wpływa na męski organizm i jak je przyrządzić, żeby smakowało najlepiej?

więcej »
array(3) { [0]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2733" ["slug"]=> string(36) "prawdziwy-facet-potrafi-usmazyc-stek" ["dont_use_tags"]=> string(12) " akt , forma" ["title"]=> string(38) "Prawdziwy facet potrafi usmażyć stek" ["avatar_description"]=> string(19) "Jak usmażyć stek?" ["avatar_alt_text"]=> string(23) "Przepis na stek wołowy" ["lead"]=> string(147) "Sztukę przyrządzania steków wołowych powinien opanować każdy facet. Wbrew pozorom nie jest to trudne, o ile znasz kilka sprytnych tricków. " ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(147) "Sztukę przyrządzania steków wołowych powinien opanować każdy facet. Wbrew pozorom nie jest to trudne, o ile znasz kilka sprytnych tricków. " ["superbox_title"]=> string(22) "Jak przyrządzić stek" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2733" ["body"]=> string(7542) "

Po pierwsze: odpowiednie mięso na stek

[powiazane]Aby stek był smaczny, wysmażył się w stopniu doskonałym i miał idealną strukturę, musisz najpierw wybrać właściwe mięso.

Kiedyś panowało przekonanie, że najświeższa wołowina (czyli prosto z ubojni) jest najlepsza. Tak gotowały nasze babcie i nasze mamy. Dziś jednak wiadomo, że wołowina, aby była idealna, musi (tak jak idealny facet) dojrzeć.

Dojrzewanie wołowiny polega na przechowywaniu go w określonej temperaturze i i wilgotności przez okres od 6 dni do nawet kilku tygodni. Proces ten powoduje, że enzymy zawarte w mięsie przekształcają je, poprawiając jego kruchość, soczystość i smak.

[article_adv]

Dojrzewanie przeprowadza się właściwie tylko w przypadku szlachetniejszych części wołowiny, czyli właśnie tych przeznaczonych na steki (polędwica, rostbef, antrykot). Np. Sokołów oferuje dwa rodzaje sezonowanego mięsa:

Z jakiej części mięso najlepiej wybierać?

W sklepach znajdziesz już gotowe porcje sezonowanej wołowiny na steki od Sokołowa pod marką „Uczta Qulinarna”. Różne rodzaje wołowiny różnią się między sobą smakiem, stopniem twardości, kruchością czy zawartością tłuszczu. Najpopularniejsze z nich to:

Uczta Qulinarna Sokołów
Uczta Qulinarna Sokołów

Jak przyrządzić doskonały stek

Kiedy już wybrałeś odpowiedni dla siebie kawałek mięsa, czas zabrać się za jego przygotowanie.

1. Mięso wyjmij z lodówki około 15 minut przed grillowaniem.

2. Przygotuj grill lub patelnię grillową, ewentualnie zwykłą (najlepiej, aby była żeliwna).

3. Tuż przed wrzuceniem na ruszt natrzyj mięso olejem i posyp solą i pieprzem.

4. Połóż stek na gorącym ruszcie/rozgrzanej patelni i grilluj z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru oraz pożądanego stopnia wysmażenia.

5. Gotowy stek zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut, aby mięso odpoczęło.

Kluczowe pytanie: jak długo smażyć stek? Oczywiście zależy to od upodobania, ale i od rodzaju mięsa. Przyjęło się następujące nazwy stopni wysmażenia:

Jak długo smażyć mięso, by osiągnąć zaplanowany stopień wysmażenia? Tu zaczynają się schody, ponieważ wszystko zależy od wielkości i grubości kawałka, który zamierzasz usmażyć, oraz jego rodzaju – inaczej smaży się bowiem polędwica, a inaczej np. antrykot. Nie bylibyśmy jednak sobą, gdybyśmy nie polecili ci sprytnego sposobu na idealnie wysmażony stek. Jest nim aplikacja Sokołowa „Stek Timer” (do ściągnięcia tutaj). W aplikacji wybierasz rodzaj mięsa, jego grubość, wagę i oczekiwany stopień wysmażenia, a następnie aplikacja prowadzi cię przez kolejne etapy smażenia, pilnując precyzyjnie czasu.

Stek Timer Sokołów
aplikacja Stek Timer

Czego nie robić?

Jeśli będziesz pilnował, by nie popełnić tych błędów, twój stek uda się na pewno:

  1. Nie sól wołowiny długo przed smażeniem
    Jeśli ci wpajano, że posolona przed smażeniem wołowina zawsze będzie twarda, czas obalić ten mit. Wołowina będzie twarda, jeśli ją posolisz za wcześnie. Sól wyciąga osocze z mięsa, co powoduje, że stanie się ono suche i twarde. Swój stek możesz posolić tuż przed wrzuceniem go na ruszt – ale nie rób tego wcześniej.
  2. Daj mięsu odpocząć
    Nie należy smażyć mięsa bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Pozwól mu złapać najpierw temperaturę otoczenia (odczekaj 15 minut po wyjęciu z lodówki).
  3. Używaj odpowiedniego tłuszczu
    Nigdy nie smaż steków na zwykłym maśle! Smażenie czy grillowanie steków wymaga wysokich temperatur, w których masło natychmiast się spali. Używaj tłuszczu wołowego, oleju, w ostateczności masła klarowanego.
  4. Nie dotykaj!
    Po położeniu mięsa na patelni/grillu nie nakłuwaj go, nie naciskaj, nie przewracaj – przez pierwsze minuty daj mu się „zamknąć” - stworzyć brązową skorupkę, która zamknie wewnątrz wszystkie soki i uczyni twój stek aromatycznym i soczystym.
  5. Znów daj mu odpocząć
    Po usmażeniu nie krój od razu mięsa. To moment, gdy wszystkie soki wypływają na zewnątrz włókien – ale za chwilę mięso z powrotem je wciąga. Odczekaj kilka minut po zdjęciu mięsa z patelni, by włókna rozluźniły się i z powrotem wchłonęły to, co oddały.

Polska wołowina

Wołowina produkowana w Polsce wyróżnia się na tle innych krajów i jest doceniana przez specjalistów za swój wyjątkowy smak i jakość mięsa. Zwierzęta wypasane są na łąkach latem, a zimą karmione naturalnymi sianokiszonkami, bez antybiotyków, hormonów czy dodatków GMO. Na steki koniecznie wybieraj wołowinę z krów rasy mięsnej – takie mięso znajdziesz pod marką „Uczta Qulinarna” Sokołowa.

Brunon Nowakowski

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1537464281" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(18) "Jak usmażyć stek" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(85) "stek wołowy, polędwica wołowa, jak usmażyć stek, przepis na stek, mięso na stek" ["show_recommend"]=> bool(true) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2733" ["visits_counter"]=> string(3) "776" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [1]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2680" ["slug"]=> string(40) "mieso-strusia-zdrowa-dieta-bez-wyrzeczen" ["dont_use_tags"]=> string(21) " jadłospis , relacje" ["title"]=> string(44) "Mięso strusia - zdrowa dieta bez wyrzeczeń" ["avatar_description"]=> string(49) "Stek ze strusia przypomina klasyczny stek wołowy" ["avatar_alt_text"]=> string(15) "Stek ze strusia" ["lead"]=> string(346) "Mimo, że struś to ptak, jego mięso bardziej przypomina wołowinę – ma czerwony kolor, jest podobnie kruche i podobnie pachnie. Jednak smak strusiny jest głębszy, trochę bliższy dziczyźnie. Dzięki swoim walorom zdrowotnym jest idealne dla facetów po 40. dbających o formę i zdrowy tryb życia. Oto, jak przygotować wielkiego ptaka." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(346) "Mimo, że struś to ptak, jego mięso bardziej przypomina wołowinę – ma czerwony kolor, jest podobnie kruche i podobnie pachnie. Jednak smak strusiny jest głębszy, trochę bliższy dziczyźnie. Dzięki swoim walorom zdrowotnym jest idealne dla facetów po 40. dbających o formę i zdrowy tryb życia. Oto, jak przygotować wielkiego ptaka." ["superbox_title"]=> string(14) "Mięso strusia" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2680" ["body"]=> string(6762) "

Odwiedziliśmy warszawski Evil Steak House, żeby spróbować mięsa ze strusia. Jego właściciel, Piotr „Timi” Piotrowski, specjalista w serwowaniu tego, co prawdziwi faceci lubią najbardziej, nie krył swojego entuzjazmu w stosunku do strusiny. Steki z tego mięsa w niczym nie ustępują tym wołowym – są soczyste, różowe, sprężyste i znakomicie smakują. Tak dobrze, że Chef „Timi” na stałe wprowadził to mięso do swojego menu.

Piotr Piotrowski Evil Steak House Chef Timi

[article_adv]

Strusie – dzikie ptactwo z… Polski

Wbrew pozorom mięso ze strusia nie jest w naszym kraju produktem egzotycznym. Polska jest największym dostawcą strusiny w Europie, bo to właśnie tutaj funkcjonuje kilkaset farm strusi. A dzięki jego niezwykłym wartościom odżywczym i świetnym smaku ma szansę stać się konkurencją dla innych mięs na naszych stołach. Cena mięsa, w zależności od rodzaju, waha się od ok. 120 zł/kg (small steak, kulka) do ok. 150 zł/kg (fan filet). Strusina jest jednak dużo wydajniejsza od innych mięs, gdyż niewiele w niej błon, przerostów czy innych odpadów.

Również jaja strusie są warte zainteresowania, ponieważ prawie nie zawierają cholesterolu. Z jednego jaja o wadze 1,5 kg można przygotować omlet dla 10 osób. Cena jaja strusiego to ok. 50 - 70 zł/szt.

Mięso ze strusia jaja strusie Evil Steak House

Jedz strusia na zdrowie

Strusiom nie podaje się antybiotyków, a hodowane są zawsze na wolnych wybiegach. Mięso strusie nie zawiera sterydów, hormonów i konserwantów. Jest doskonałym źródłem wartościowego białka (20 – 23%), a jednocześnie zawiera bardzo małą ilość tłuszczu (0,2 – 1,1%), mniej niż kurczak. Ponad 1/3 tego tłuszczu to korzystne dla zdrowia kwasy wielonienasycone. A jeśli dodamy jeszcze do tego składu niską zawartość sodu (45 mg/100 g), to strusina okazuje się być mięsem idealnym dla:

 

Jak przyrządzić wielkiego ptaka?

Kawałki mięsa strusia, podobnie jak kawałki wołowiny różnią się między sobą delikatnością, soczystością i kruchością, w zależności od tego, z jakiej części zwierzęcia pochodzą. Wybieraj:

Cóż, przepisów na strusinę próżno szukać w babcinych książkach kucharskich, dlatego lepiej zapisz sobie te receptury, by przy najbliższej okazji podać swoim gościom oryginalną i zdrową potrawę :-)

 

Stek ze strusia

Stek ze strusia

Składniki:

Marynata:

Połączyć wszystkie składniki marynaty i obtoczyć w niej mięso. Zostawić na około 4 godzin. Stek smażyć na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu 4 min z jednej strony, następnie zmniejszyć ogień i smażyć 5 min z drugiej strony.


Tatar ze strusia

Tatar ze strusia

Składniki:

Mięso drobno posiekać, doprawić papryką słodką, musztardą, oliwą truflową, solą i pieprzem. Pokroić w drobną kostkę ogórki, cebulę, papryczki. Tatara podać z posiekanymi warzywami i żółtkiem.

 

Polędwiczka ze strusia na różowo

Polędwiczka ze strusia

Składniki:

  1. Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie piec w temperaturze 85°C przez 45 minut.
  2. W tym czasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie.
  3. Zrobić sos curry: mleko kokosowe zagotować w rondelku, dodać pastę curry, cukier i posiekaną bazylię.
  4. Przygotować szpinak: na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek, szpinak, sól i pieprz. Dusić przez 7 minut.
  5. Upieczoną polędwiczkę obsmażyć krótko na oliwie na mocno rozgrzanej grillowej patelni.
  6. Zdjąć mięso z patelni, pokroić w plastry i podać z soczewicą, smażonym szpinakiem i sosem curry.

przepisy i zdjęcia potraw: Strusia Kraina

Brunon Nowakowski

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1532096009" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2680" ["visits_counter"]=> string(4) "2306" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [2]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1507" ["slug"]=> string(20) "o-wolowinie-po-mesku" ["dont_use_tags"]=> string(17) "autorytet , akcja" ["title"]=> string(23) "O wołowinie po męsku " ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(193) "Krwiste, soczyste steki, pikantny burger lub pyszny tatar? Amatorów wołowiny nie brakuje. Jak ten rodzaj mięsa wpływa na męski organizm i jak je przyrządzić, żeby smakowało najlepiej?" ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(23) "O wołowinie po męsku " ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_1507" ["body"]=> string(6502) "

[powiazane]

Przepis na seksualność od Ferrisa

W swojej popularnej książce „4-godzinne ciało” Timothy Ferris opisuje taki oto eksperyment: przez 21 dni jadł tylko wołowinę z krów z wolnego wypasu w Nikaragui. W międzyczasie obserwował, jaki to ma wpływ na funkcjonowanie jego organizmu. Po powrocie do Stanów przydarzyła mu się ciekawa sytuacja podczas spotkania z koleżanką. Po 15 minutach kobieta prawie rzuciła się na niego w restauracji, chociaż takie zachowanie nie było dla niej typowe. Jak się później okazało, taki popęd seksualny był spowodowany oddziaływaniem męskich feromonów, których poziom wzrósł trzykrotnie, w czasie gdy autor przebywał w Ameryce Środkowej.

[article_adv] Spożywanie aż tak dużej ilości wołowiny nie jest raczej polecane – może bowiem niekorzystnie wpłynąć na żołądek. Umiarkowane porcje tego mięsa powinny być jednak nieodłączną częścią diety z wielu przyczyn. Jedną z nich jest to, że wołowina pozytywnie wpływa na życie seksualne mężczyzn, powodując zwiększenie poziomu testosteronu.

W dalszej części książki Ferrisa znajdziemy opis dwóch metod pozwalających na wypracowywanie przez organizm większej ilości męskich hormonów: pierwsza – bardziej stabilna i trwała, druga z kolei służy pewnym „zastrzykiem energii” na krótki czas. W ostatnim przypadku testosteron powstaje w organizmie na bazie cholesterolu. Odbywa się to między północą a 4:00 lub 6:00 nad ranem. Dlatego Ferris radzi, by przed snem zjeść cztery lub więcej całych dużych jaj lub 350 gramów steku. Aby wzmocnić działanie takiego wieczornego posiłku, na cztery godziny przed stosunkiem trzeba zjeść cztery orzechy brazylijskie, dwadzieścia surowych migdałów oraz dwie kapsułki mieszanki tranu i tłuszczu z masła. Pozytywny efekt? Ponoć gwarantowany.

Inne wartości odżywcze wołowiny

Oprócz cholesterolu, który sprzyja życiu seksualnemu, w wołowinie znajduje się wiele elementów niezbędnych dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Jak wynika z badań National Cattlemen’s Beef Association wołowina zawiera wiele witamin i mikroelementów, istotnych w codziennej diecie. Wg raportu organizacji, dzienna norma spożycia wołowiny to około 80-100 gramów. Co mieści się w takim kawałku mięsa?


[powiazane] Po pierwsze, wołowina jest bogata w naturalne proteiny wysokiej jakości, pomagające utrzymywać organizm w dobrej kondycji i odnawiać tkanki ciała. Obecność tych mikroelementów w organizmie w optymalnych ilościach przyczynia się do stabilizacji hormonów oraz zwiększenie odporności na choroby i wirusy. Niezbędna ilość protein w takiej postaci pomoże także przy zrzuceniu wagi, zwiększeniu masy mięśni oraz uregulowania poziomu cholesterolu.

Wołowina jest ponadto bogata w żelazo, które jest łatwo przyswajane przez organizm. Brak tego elementu może powodować problemy z pamięcią, zdolnością do nauki i rozumowania. To samo dotyczy cynku. Jest on niezbędny dla tworzenia podbudowy mięśni, gojenia ran oraz wzmocnienia odporności.

Czerwone mięso jest idealnym dostarczycielem witamin grupy B (szczególnie B12 i B6). Mają one wpływ na prawidłowe działanie systemu nerwowego, odporność na choroby oraz obniżenie ryzyka ataku serca.

[article_adv]

Smaczna porcja witamin

Jak zapewnić sobie dzienną porcję mikroelementów? Wołowinę można przyrządzić na wiele sposobów. Do najbardziej pożądanych należy stek – krwisty lub wysmażony, według upodobań. Stekami z grilla poczęstuje nas wielu kucharzy-amatorów, zwłaszcza teraz, gdy wołowina zyskała w Polsce dużą popularność. Prawdziwy smak z kawałka tego mięsa potrafi jednak wydobyć tylko specjalista. Ważny jest nie tylko sam proces przyrządzenia steku, ale i jego przygotowanie przed grillowaniem.

– Przed przygotowaniem steku sezonujemy mięso na sucho: wołowina jest wkładana do chłodni, gdzie dojrzewa standardowo 21 dni, ale korzystając ze specjalnej szafy Maturmeat z regulowaną temperaturą i wilgotnością możemy skrócić ten okres do 12 dni, otrzymując taki sam efekt. Po przygotowaniu taki stek jest bardzo soczysty i kruchy – wyjaśnia Adam Chrząstowski, szef kuchni w steakhouse Ed Red.

Jeżeli już wybierzecie się do steakhouse'u, to łatwo zgubicie się wybierając stek z karty. Stek najczęściej przyrządzany jest z antrykotu, rostbefu oraz polędwicy, które wyraźnie się od siebie różnią. Antrykot i rostbef posiadają więcej błonek tłuszczu niż polędwica, ale przez to mają bardziej intensywny smak. Z antrykotu wycinany jest Rib-roast i Rib-eye. Z rostbefu przyrządza się New York Steak – kawałek mięsa przypominający stan Nowy York. Na T-bone z kolei składają się rostbef i polędwica, które znajdują się po obu stronach kości, formując literę T. Sirloin Steak, Top Sirloin oraz Filet mignon robione są z polędwicy. Jest to najdroższe, bardzo delikatne mięso.

Steki w restauracjach nie są już robione wyłącznie z importowanej wołowiny. Ostatnio na popularności zyskuje wołowina polska. - Wcześniej polski konsument mógł zjeść stek tylko z australijskiej lub amerykańskiej wołowiny. Teraz wszystkie potrawy przyrządzamy z polskiego mięsa wysokiej jakości, które smakuje tak dobrze, jak zagraniczne – mówi Adam Chrząstowski, jeden z ekspertów kampanii „Weź się za wołowinę!”, która ma m.in. edukować Polaków i promować polską wołowinę. Na stronie kampanii można znaleźć artykuły i przepisy, pozwalające wydobyć z mięsa wszystko, co najlepsze.

Tytułem podsumowania, jedząc wołowinę - zarówno tę przyrządzoną w domu, jak i w restauracji - nie tylko wzbogacacie swój organizm o witaminy i korzystne mikroelementy, a i poprawiacie swoje życie seksualne. To może czas na stek?

Anastazja Naumenko

 

" ["ancestor_id"]=> string(1) "4" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1407249996" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "71" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(true) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1507" ["visits_counter"]=> string(5) "17203" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "71" ["name"]=> string(22) "Klinika ciała i ducha" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "0" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(22) "Klinika ciała i ducha" ["about"]=> string(198) "Dbaj o zdrowie po 40-tce. Dowiedz się, jak zachować dobrą kondycję fizyczną i psychiczną, jak dbać o serce, prostatę i jakie robić badania, a także na czym polega bilans czterdziestolatka." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(false) ["slug"]=> string(23) "0-klinika-ciala-i-ducha" ["lft"]=> string(2) "23" ["rgt"]=> string(2) "24" ["level"]=> string(1) "2" } } } array(0) { }

Gorące tematy

facebook