Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

męska dieta

Kiedy mężczyzna przechodzi na dietę…

Zrzuć wagę

Zwykło się mawiać, że kobiety są z Wenus a mężczyźni z Marsa. To odwieczne określenie sprawdza się również, jeżeli chodzi o sposób odżywiania, kształty i skład ciała - tak odmienne dla obu płci. Wielu mężczyzn akceptuje swój wygląd łącznie z „brzuszkiem piwnym”, jako nieodłącznym zjawiskiem w ich życiu, podczas kiedy kobiety panikują nad każdym dodatkowym kilogramem. Mężczyźni najczęściej akceptują swoje nadprogramowe kilogramy do czasu, aż lekarz wystawi diagnozę choroby dietozależnej. Jest to moment na podjęcie decyzji o diecie. Dlaczego? Ponieważ mężczyźni powinni bardziej martwić się o obwód swojego pasa niż kobiety.

więcej » 1

Książka: Odchudzająca książka kucharska

Książka, film

Doskonały przewodnik dla wszystkich, którym nie udało się dotychczas spełnić marzenia o idealnej sylwetce. Wdrożenie prostych zasad w życie szybko przyniesie pozytywne efekty, a świetne przepisy zainspirują cię do bycia kreatywnym w kuchni!

więcej »

O wołowinie po męsku

Klinika ciała i ducha

Krwiste, soczyste steki, pikantny burger lub pyszny tatar? Amatorów wołowiny nie brakuje. Jak ten rodzaj mięsa wpływa na męski organizm i jak je przyrządzić, żeby smakowało najlepiej?

więcej »
array(3) { [0]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1755" ["slug"]=> string(35) "kiedy-mezczyzna-przechodzi-na-diete" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(41) "Kiedy mężczyzna przechodzi na dietę…" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(680) "Zwykło się mawiać, że kobiety są z Wenus a mężczyźni z Marsa. To odwieczne określenie sprawdza się również, jeżeli chodzi o sposób odżywiania, kształty i skład ciała - tak odmienne dla obu płci. Wielu mężczyzn akceptuje swój wygląd łącznie z „brzuszkiem piwnym”, jako nieodłącznym zjawiskiem w ich życiu, podczas kiedy kobiety panikują nad każdym dodatkowym kilogramem. Mężczyźni najczęściej akceptują swoje nadprogramowe kilogramy do czasu, aż lekarz wystawi diagnozę choroby dietozależnej. Jest to moment na podjęcie decyzji o diecie. Dlaczego? Ponieważ mężczyźni powinni bardziej martwić się o obwód swojego pasa niż kobiety." ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(41) "Kiedy mężczyzna przechodzi na dietę…" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_1755" ["body"]=> string(4402) "

Męska przewaga

W 2009 roku Główny Urząd Statystyczny wydał raport o problemie nadwagi i otyłości w Polsce wśród osób dorosłych. Wykazał on, iż więcej mężczyzn ma nadmiar masy ciała w porównaniu do kobiet.

[ext_img=s]1656[/ext_img]

Na co bardziej narażeni są mężczyźni?

Męska budowa ciała najczęściej przypomina kształt jabłka. Określając to w sposób medyczny, mówimy o brzusznej lokalizacji tkanki tłuszczowej. Dlaczego u mężczyzn nadmiar tłuszczu oraz węglowodanów pokarmowych najchętniej gromadzi się w okolicach pasa? Spowodowane jest to uwarunkowaniami hormonalnymi oraz charakterystycznym dla płci męskiej rozmieszczeniem receptorów tłuszczowych.

Czy otyłość brzuszna powinna brzmieć groźnie?

Niestety TAK. Tkanka tłuszczowa brzuszna zlokalizowana jest wokół strategicznych dla życia narządów. Nadmiar tłuszczu oplata i zwiększa temperaturę wokół jelit, żołądka, wątroby, trzustki i serca. Warto podkreślić, iż tkanka tłuszczowa jest hormonalnie czynna, czyli nie tkwi cichutko tam, gdzie się zagnieździ. Wydziela ona szereg hormonów, odpowiedzialnych między innymi za równowagę naszego apetytu oraz tak zwanych cytokin, czyli substancji powodujących niekorzystny stan zapalny w organizmie. Dlatego mężczyźni są w większej grupie ryzyka występowania chorób układu krążenia (udar mózgu, nadciśnienie tętnicze, zawał serca, miażdżyca), cukrzycy typu 2, nieprawidłowych stężeń lipidów we krwi. Zwiększona ilość tkanki tłuszczowej wpływa również na obniżenie poziomu testosteronu, czyli zmniejszenie owłosienia ciała, spadek libido, ginekomastię i wiele innych niekorzystnych konsekwencji.

[ext_img=s]1654[/ext_img]

W mężczyźnie tkwi siła

Panowie, którzy już nie liczą na pozytywne informacje w tym artykule, zostaną zaskoczeni. Mężczyźni, aby schudnąć, nie wymagają tak restrykcyjnych diet co kobiety. Spowodowane jest to większą ilością tkanki mięśniowej u mężczyzn, przekładającej się na dobre tempo metabolizmu. Uogólniając, im więcej tkanki mięśniowej (wypracowanej poprzez ćwiczenia) tym więcej spalimy kalorii z pożywienia oraz z nagromadzonej tkanki tłuszczowej.

Sałatka - to niemęskie!

Gdy mężczyzna podejmuje „męską decyzję” o zmianie sposobu odżywiania, napotyka kilka trudności. Są nimi nawyki, które niezmienione, utrudnią mu osiągnięcie celu utraty tkanki tłuszczowej. Sałatka lub warzywa w innej formie nie są tak chętnie spożywane przez mężczyzn jak mięso. Panowie powinni pamiętać, iż zbyt małe spożywanie włókna roślinnego może grozić uchyłkowatością oraz nowotworami jelit. Natomiast zbyt częste spożywanie mięsa podbija poziom tłuszczów nasyconych w diecie, powodując zwiększone ryzyko chorób układu krążenia.

[ext_img=s]1655[/ext_img]

To nie dieta, to zmiana stylu życia

Droga, która prowadzi do stałej kontroli nad swoją wagą to droga indywidualna. Podstawą jest rozwiązanie, które odchudzi i nauczy prawidłowych wyborów na całe życie. Opcją może być opieka dietetyczna i dobrana aktywność fizyczna lub połączenie pożytecznego z przyjemnym, czyli wczasy odchudzające. Jako dietetyk w Primavera w Jastrzębiej Górze widzę, jak wiele mężczyzn i kobiet uzyskuje świetne wyniki w pracy nad swoim ciałem. Pomimo tego, że jedni są z Wenus a inni z Marsa, wciąż mają ten sam cel - z sukcesem pozbyć się nadmiernych kilogramów, nawet wspólnie tańcząc Zumbę!

[ext_img=s]1653[/ext_img]

 

Dietetyk kliniczny Paulina Laskowska
Artykuł powstał przy współpracy z Primavera.

" ["ancestor_id"]=> string(1) "4" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1425638920" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "46" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1755" ["visits_counter"]=> string(5) "10254" ["comments_counter"]=> string(1) "1" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "46" ["name"]=> string(12) "Zrzuć wagę" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "4" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(12) "Zrzuć wagę" ["about"]=> string(180) "Dowiedz się, jak schudnąć i zrzucić zbędne kilogramy. Piszemy o zdrowych metodach odchudzania i zrzucenia oponki. Sprawdź ćwiczenia na brzuch, zrzuć wagę i chudnij z nami." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(false) ["slug"]=> string(12) "0-zrzuc-wage" ["lft"]=> string(2) "19" ["rgt"]=> string(2) "20" ["level"]=> string(1) "2" } } [1]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1509" ["slug"]=> string(38) "ksiazka-odchudzajaca-ksiazka-kucharska" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(44) "Książka: Odchudzająca książka kucharska" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(251) "Doskonały przewodnik dla wszystkich, którym nie udało się dotychczas spełnić marzenia o idealnej sylwetce. Wdrożenie prostych zasad w życie szybko przyniesie pozytywne efekty, a świetne przepisy zainspirują cię do bycia kreatywnym w kuchni!" ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(33) "Odchudzająca książka kucharska" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_1509" ["body"]=> string(2152) "

Jeżeli próbując schudnąć ograniczasz jedzenie, to niedobór składników odżywczych już po kilku dniach gwałtownie spowalnia przemianę materii. W efekcie chudniesz mniej, niż jest to możliwe i szybciej tyjesz po zakończeniu diety. Jak uniknąć pułapki, która czeka na każdego, kto próbuje pozbyć się nadwagi lub otyłości?

[article_adv]

Doktor Marek Bardadyn, ekspert w dziedzinie odchudzania, twórca zdobywającej ogromną popularność diety strukturalnej zaprezentowanej w bestsellerach "Kody młodości" i "Odchudzanie weekendowe" przedstawia niezwykle skuteczną metodę szybkiego i zdrowego odchudzania bez efektu jo-jo, która polega na... jedzeniu!

Zamiast tradycyjnych posiłków wybieraj przedstawione w tej książce dania składające się z najcenniejszych produktów diety strukturalnej. Dostarczając minimalnej liczby kalorii, zapewniają one maksymalne dostępne dawki składników odżywczych i substancji przyspieszających przemianę materii. Schudnij bez poczucia głodu, ciesząc się energią i doskonałym samopoczuciem!

"Odchudzająca książka kucharska" to nie tylko profesjonalny i nowoczesny poradnik kulinarny, ale przede wszystkim przewodnik dla wszystkich, którym nie udało się dotychczas spełnić marzenia o odzyskaniu idealnej sylwetki i pełnego zdrowia.

 

 
 
 

 

 

Przygotowano we współpracy z: [ext_img=o]783[/ext_img]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1407413743" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "49" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(1217) "

KONKURS
Zdobądź "Odchudzającą książkę kucharską"

[ext_img=s]1303[/ext_img] 

Co musisz zrobić, by zdobyć nagrodę?

1. Zapisz się do naszego newslettera tutaj: 

[newsletter]

Po otrzymaniu maila potwierdź subskrypcję, to warunek wzięcia udziału w konkursie.

 

2. Napisz do nas

Napisz, jakimi argumentami przekonałbyś swojego przyjaciela, by zaczął się zdrowo odżywiać. Wyślij mail na adres: konkurs@facetpo40.pl

 

5 autorów najciekawszych odpowiedzi otrzyma nagrodę.

Na odpowiedzi czekamy do 28 sierpnia!

" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1509" ["visits_counter"]=> string(4) "3018" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "49" ["name"]=> string(15) "Książka, film" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "5" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(15) "Książka, film" ["about"]=> string(144) "Książka dla faceta? Dowiedz się, co warto czytać, na co się wybrać do kina i do których filmów wracać. Męska kultura z dobrej półki." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(14) "0-ksiazka-film" ["lft"]=> string(2) "35" ["rgt"]=> string(2) "36" ["level"]=> string(1) "2" } } [2]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1507" ["slug"]=> string(20) "o-wolowinie-po-mesku" ["dont_use_tags"]=> string(17) "autorytet , akcja" ["title"]=> string(23) "O wołowinie po męsku " ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(193) "Krwiste, soczyste steki, pikantny burger lub pyszny tatar? Amatorów wołowiny nie brakuje. Jak ten rodzaj mięsa wpływa na męski organizm i jak je przyrządzić, żeby smakowało najlepiej?" ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(23) "O wołowinie po męsku " ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_1507" ["body"]=> string(6502) "

[powiazane]

Przepis na seksualność od Ferrisa

W swojej popularnej książce „4-godzinne ciało” Timothy Ferris opisuje taki oto eksperyment: przez 21 dni jadł tylko wołowinę z krów z wolnego wypasu w Nikaragui. W międzyczasie obserwował, jaki to ma wpływ na funkcjonowanie jego organizmu. Po powrocie do Stanów przydarzyła mu się ciekawa sytuacja podczas spotkania z koleżanką. Po 15 minutach kobieta prawie rzuciła się na niego w restauracji, chociaż takie zachowanie nie było dla niej typowe. Jak się później okazało, taki popęd seksualny był spowodowany oddziaływaniem męskich feromonów, których poziom wzrósł trzykrotnie, w czasie gdy autor przebywał w Ameryce Środkowej.

[article_adv] Spożywanie aż tak dużej ilości wołowiny nie jest raczej polecane – może bowiem niekorzystnie wpłynąć na żołądek. Umiarkowane porcje tego mięsa powinny być jednak nieodłączną częścią diety z wielu przyczyn. Jedną z nich jest to, że wołowina pozytywnie wpływa na życie seksualne mężczyzn, powodując zwiększenie poziomu testosteronu.

W dalszej części książki Ferrisa znajdziemy opis dwóch metod pozwalających na wypracowywanie przez organizm większej ilości męskich hormonów: pierwsza – bardziej stabilna i trwała, druga z kolei służy pewnym „zastrzykiem energii” na krótki czas. W ostatnim przypadku testosteron powstaje w organizmie na bazie cholesterolu. Odbywa się to między północą a 4:00 lub 6:00 nad ranem. Dlatego Ferris radzi, by przed snem zjeść cztery lub więcej całych dużych jaj lub 350 gramów steku. Aby wzmocnić działanie takiego wieczornego posiłku, na cztery godziny przed stosunkiem trzeba zjeść cztery orzechy brazylijskie, dwadzieścia surowych migdałów oraz dwie kapsułki mieszanki tranu i tłuszczu z masła. Pozytywny efekt? Ponoć gwarantowany.

Inne wartości odżywcze wołowiny

Oprócz cholesterolu, który sprzyja życiu seksualnemu, w wołowinie znajduje się wiele elementów niezbędnych dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Jak wynika z badań National Cattlemen’s Beef Association wołowina zawiera wiele witamin i mikroelementów, istotnych w codziennej diecie. Wg raportu organizacji, dzienna norma spożycia wołowiny to około 80-100 gramów. Co mieści się w takim kawałku mięsa?


[powiazane] Po pierwsze, wołowina jest bogata w naturalne proteiny wysokiej jakości, pomagające utrzymywać organizm w dobrej kondycji i odnawiać tkanki ciała. Obecność tych mikroelementów w organizmie w optymalnych ilościach przyczynia się do stabilizacji hormonów oraz zwiększenie odporności na choroby i wirusy. Niezbędna ilość protein w takiej postaci pomoże także przy zrzuceniu wagi, zwiększeniu masy mięśni oraz uregulowania poziomu cholesterolu.

Wołowina jest ponadto bogata w żelazo, które jest łatwo przyswajane przez organizm. Brak tego elementu może powodować problemy z pamięcią, zdolnością do nauki i rozumowania. To samo dotyczy cynku. Jest on niezbędny dla tworzenia podbudowy mięśni, gojenia ran oraz wzmocnienia odporności.

Czerwone mięso jest idealnym dostarczycielem witamin grupy B (szczególnie B12 i B6). Mają one wpływ na prawidłowe działanie systemu nerwowego, odporność na choroby oraz obniżenie ryzyka ataku serca.

[article_adv]

Smaczna porcja witamin

Jak zapewnić sobie dzienną porcję mikroelementów? Wołowinę można przyrządzić na wiele sposobów. Do najbardziej pożądanych należy stek – krwisty lub wysmażony, według upodobań. Stekami z grilla poczęstuje nas wielu kucharzy-amatorów, zwłaszcza teraz, gdy wołowina zyskała w Polsce dużą popularność. Prawdziwy smak z kawałka tego mięsa potrafi jednak wydobyć tylko specjalista. Ważny jest nie tylko sam proces przyrządzenia steku, ale i jego przygotowanie przed grillowaniem.

– Przed przygotowaniem steku sezonujemy mięso na sucho: wołowina jest wkładana do chłodni, gdzie dojrzewa standardowo 21 dni, ale korzystając ze specjalnej szafy Maturmeat z regulowaną temperaturą i wilgotnością możemy skrócić ten okres do 12 dni, otrzymując taki sam efekt. Po przygotowaniu taki stek jest bardzo soczysty i kruchy – wyjaśnia Adam Chrząstowski, szef kuchni w steakhouse Ed Red.

Jeżeli już wybierzecie się do steakhouse'u, to łatwo zgubicie się wybierając stek z karty. Stek najczęściej przyrządzany jest z antrykotu, rostbefu oraz polędwicy, które wyraźnie się od siebie różnią. Antrykot i rostbef posiadają więcej błonek tłuszczu niż polędwica, ale przez to mają bardziej intensywny smak. Z antrykotu wycinany jest Rib-roast i Rib-eye. Z rostbefu przyrządza się New York Steak – kawałek mięsa przypominający stan Nowy York. Na T-bone z kolei składają się rostbef i polędwica, które znajdują się po obu stronach kości, formując literę T. Sirloin Steak, Top Sirloin oraz Filet mignon robione są z polędwicy. Jest to najdroższe, bardzo delikatne mięso.

Steki w restauracjach nie są już robione wyłącznie z importowanej wołowiny. Ostatnio na popularności zyskuje wołowina polska. - Wcześniej polski konsument mógł zjeść stek tylko z australijskiej lub amerykańskiej wołowiny. Teraz wszystkie potrawy przyrządzamy z polskiego mięsa wysokiej jakości, które smakuje tak dobrze, jak zagraniczne – mówi Adam Chrząstowski, jeden z ekspertów kampanii „Weź się za wołowinę!”, która ma m.in. edukować Polaków i promować polską wołowinę. Na stronie kampanii można znaleźć artykuły i przepisy, pozwalające wydobyć z mięsa wszystko, co najlepsze.

Tytułem podsumowania, jedząc wołowinę - zarówno tę przyrządzoną w domu, jak i w restauracji - nie tylko wzbogacacie swój organizm o witaminy i korzystne mikroelementy, a i poprawiacie swoje życie seksualne. To może czas na stek?

Anastazja Naumenko

 

" ["ancestor_id"]=> string(1) "4" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1407249996" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "71" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(true) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1507" ["visits_counter"]=> string(5) "17185" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "71" ["name"]=> string(22) "Klinika ciała i ducha" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "0" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(22) "Klinika ciała i ducha" ["about"]=> string(198) "Dbaj o zdrowie po 40-tce. Dowiedz się, jak zachować dobrą kondycję fizyczną i psychiczną, jak dbać o serce, prostatę i jakie robić badania, a także na czym polega bilans czterdziestolatka." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(false) ["slug"]=> string(23) "0-klinika-ciala-i-ducha" ["lft"]=> string(2) "23" ["rgt"]=> string(2) "24" ["level"]=> string(1) "2" } } } array(0) { }

Gorące tematy

facebook