Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

kurczak

Filety z grilla z meksykańską salsą

Męska kuchnia

Coraz cieplejsze dni znaczą tylko jedno: czas wyciągnąć grilla i spędzić trochę czasu w przyjemnej atmosferze. Sprzęt świetnie posłuży ci do przygotowania tego prostego dania dla całej rodziny.

więcej »

Roladki z kurczaka ze szparagami

Męska kuchnia

Pyszne i szybkie danie. Zarówno kurczak, jak i szparagi są bardzo soczyste, a mięso dodatkowo nabiera wspaniałego aromatu szynki.

więcej »

Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki

Męska kuchnia

Często, zwłaszcza po pracy, przygotowuję podobne „chińskie” dania, z wykorzystaniem warzyw, które akurat mam pod ręką; często także w wersji bezmięsnej.

więcej »

Pierś z kurczaka zapiekana w szynce z pomarańczową sałatką

Męska kuchnia

Proste i efektowne danie z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Szynka ładnie się przypiecze, a szczelnie owinięte nią mięso zachowa soczystość.

więcej »

Szybki kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem

Męska kuchnia

To pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie z kurczakiem, które można przyrządzać na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką.

więcej »

Quesadilla z kurczakiem

Męska kuchnia

Proste, ale niebanalne danie - meksykańskie dwa placki przekładane serem, kurczakiem, salsą i ziołami - przeniesie twój obiad w gorący, południowoamerykański klimat.

więcej »

Kurczak chili z pieczarkami

Męska kuchnia

Lekko pikantne danie, idealne w duecie z gotowanymi ziemniaczkami. Cały sekret jego smaku kryje się w marynacie, która sprawia, że mięso jest soczyste, chrupiące i bardzo aromatyczne.

więcej » 3
array(7) { [0]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2596" ["slug"]=> string(35) "filety-z-grilla-z-meksykanska-salsa" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(38) "Filety z grilla z meksykańską salsą" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(207) "Coraz cieplejsze dni znaczą tylko jedno: czas wyciągnąć grilla i spędzić trochę czasu w przyjemnej atmosferze. Sprzęt świetnie posłuży ci do przygotowania tego prostego dania dla całej rodziny. " ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(207) "Coraz cieplejsze dni znaczą tylko jedno: czas wyciągnąć grilla i spędzić trochę czasu w przyjemnej atmosferze. Sprzęt świetnie posłuży ci do przygotowania tego prostego dania dla całej rodziny. " ["superbox_title"]=> string(38) "Filety z grilla z meksykańską salsą" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2596" ["body"]=> string(2045) "

[article_adv]

 

 

Składniki:

 

Salsa z pomidora i awokado

Sposób przygotowania:

  1. Filety pokrój po skosie w grube plastry (minimum 2 cm).
  2. Dopraw solą, a następnie natrzyj mięso pozostałymi przyprawami, skrop lekko sokiem i natrzyj skórką z cytryny, obtocz w oleju.
  3. Włóż do lodówki do zamarynowania na minimum 30 minut.
  4.   Ułóż na rozgrzanym grillu i trzymaj bez poruszania około 3 minut.
  5. Odwróć na drugą stronę i grilluj około 2,5 minuty.
  6. Zdejmij z grilla.
  7. Awokado obierz i pokrój w kostkę, pomidora zalej wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę, drobno posiekaj cebulę, usuń pestki z chilli i drobno posiekaj paprykę.
  8. Wymieszaj składniki salsy w oddzielnej salaterce.

Smacznego!

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(8) "adv_2596" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1524579271" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2596" ["visits_counter"]=> string(4) "1161" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [1]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2593" ["slug"]=> string(32) "roladki-z-kurczaka-ze-szparagami" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(32) "Roladki z kurczaka ze szparagami" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(133) "Pyszne i szybkie danie. Zarówno kurczak, jak i szparagi są bardzo soczyste, a mięso dodatkowo nabiera wspaniałego aromatu szynki." ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(133) "Pyszne i szybkie danie. Zarówno kurczak, jak i szparagi są bardzo soczyste, a mięso dodatkowo nabiera wspaniałego aromatu szynki." ["superbox_title"]=> string(32) "Roladki z kurczaka ze szparagami" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2593" ["body"]=> string(1864) "

[article_adv]

Składniki:

 

Dip:

Sposób przygotowania:

  1. Ze szparagów usuń końcówki i przytnij je na jednakową długość.
  2. Piersi przetnij na pół, włóż do foliowego woreczka i rozbij na cienkie kotlety.
  3. Mięso natrzyj czosnkiem i nasmaruj oliwą z oliwek. Możesz lekko osolić mięso.
  4. Na filecie ułóż 6 szparagów i mocno owiń je mięsem.
  5. Na desce połóż duży plaster szynki, a na to szparagi owinięte kurczakiem. Całość zwiń.
  6. Całość przenieś do naczynia żaroodpornego i piecz przez 25 minut w temperaturze 180-190 stopni.
  7. Po upływie około 10 minut przykryj główki szparagów folią, żeby się nie spaliły.

Przygotowanie dipu:

  1. Do jogurtu dodaj ser pleśniowy, odrobinę mięty i szczyptę soli. Wszystko razem zblenduj.
  2. Podawaj od razu po upieczeniu.

Smacznego!

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(8) "adv_2593" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1524578254" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2593" ["visits_counter"]=> string(4) "2253" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [2]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "922" ["slug"]=> string(59) "makaron-chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami-w-sosie-teriyaki" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(59) "Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(166) "Często, zwłaszcza po pracy, przygotowuję podobne „chińskie” dania, z wykorzystaniem warzyw, które akurat mam pod ręką; często także w wersji bezmięsnej." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(22) "Chow mein z kurczakiem" ["superbox_avatar"]=> string(19) "superbox_avatar_922" ["body"]=> string(2190) "

Jeśli używam mięsa, a nie mam wystarczającej ilości czasu, rezygnuję z marynaty. Jeżeli nie dysponujesz wokiem, możesz przygotować tę potrawę w głębokiej patelni, ale wok naprawdę robi różnicę – dzięki nagrzanym ściankom warzywa i mięso smażą się inaczej i naprawdę smakują znacznie lepiej. Nie wspominając o tym, że makaron chow mein powstał właśnie po to, by smażyć go w woku.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrojonego w cieknie paski zamarynuj w sosie sojowym (przez 2 godziny).
     
  2. Marchew, por (dokładnie oczyszczony i pozbawiony brzydkich części liści), imbir oraz chilli pokrój na wąskie paski.
     
  3. Podsmaż warzywa w woku na dość dużym ogniu, nieustannie mieszając, do momentu, aż nieco zmiękną (w środku powinny zachować chrupkość) i zdejmij je z woka.
     
  4. W tym czasie przygotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.
     
  5. Podsmaż kurczaka (jeśli pozostała ci marynata, która nie została wchłonięta przez mięso, wlej ją razem z mięsem do woka). Gdy mięso będzie niemal gotowe, dodaj warzywa i sos teriyaki i chwilę podsmaż mieszając, aż sos pokryje wszystkie składniki.
     
  6. Dodaj makaron i posiekaną pietruszkę, chwilę pomieszaj i gotowe.

 

Smacznego!

 

Przepis przygotowany przez serwis

[ext_img=o]743[/ext_img]

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

 

[article_adv]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1362051130" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(0) "" ["link_info"]=> string(0) "" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_922" ["visits_counter"]=> string(5) "28135" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [3]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "892" ["slug"]=> string(58) "piers-z-kurczaka-zapiekana-w-szynce-z-pomaranczowa-salatka" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(63) "Pierś z kurczaka zapiekana w szynce z pomarańczową sałatką" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(148) "Proste i efektowne danie z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Szynka ładnie się przypiecze, a szczelnie owinięte nią mięso zachowa soczystość." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(26) "PIERŚ Z KURCZAKA W SZYNCE" ["superbox_avatar"]=> string(19) "superbox_avatar_892" ["body"]=> string(2522) "

Dziś przepis na kolejne danie z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Szynka ładnie się przypiecze, a szczelnie owinięte nią mięso zachowa soczystość. Kurczaka warto podać z sałatką z pomarańczami i dressingiem pomarańczowym, który bardzo dobrze skomponuje się z delikatnym kurzym mięsem.

Składniki:

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni.
     
  2. W tym czasie przypraw piersi z kurczaka solą, pieprzem i papryką oraz posyp startym parmezanem. Ser porządnie wetrzyj w mięso i ciasno owiń mięso plastrami szynki.
     
  3. Wstaw kurczaka do piekarnika na ok. 25-30 minut.
     
  4. Przygotuj sałatkę. Posiekaj cykorię i przełóż ją do salaterki. Odetnij skórę z dwóch pomarańczy tak, żeby razem ze skórą usunąć białą błonę. Bardzo ostrym nożem wytnij z pomarańczy cząstki i dorzuć je do salaterki. Najlepiej robić to bezpośrednio nad naczyniem z cykorią, tak by sok z owoców ściekał bezpośrednio do niego. Użyj tylu pomarańczy, ile uznasz za stosowne.
     
  5. Dodaj liście bazylii oraz oliwę, i zamieszaj. Spróbuj, i jeśli uznasz, że potrzeba więcej soku z pomarańczy, po prostu wyciśnij go z połówki owocu.
     
  6. Dopraw sałatkę pieprzem i odstaw.

Gotową pierś z kurczaka można podać w całości albo pokroić w plastry. Obok kurczaka wyłóż porcję sałatki. Polej kurczaka odrobiną pomarańczowego dressingu (z sałatki) i podaj.

[ext_img=s]759[/ext_img]

Przepis przygotowany przez serwis
[ext_img=o]743[/ext_img]

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

 

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1359129819" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(0) "" ["link_info"]=> string(0) "" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_892" ["visits_counter"]=> string(4) "9464" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(10) "1359788400" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [4]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "878" ["slug"]=> string(53) "szybki-kurczak-teriyaki-z-patelni-z-warzywami-i-ryzem" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(55) "Szybki kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem " ["avatar_description"]=> string(62) "Szybkie danie: kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem" ["avatar_alt_text"]=> string(16) "kurczak teriyaki" ["lead"]=> string(168) "To pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie z kurczakiem, które można przyrządzać na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(23) "SZYBKI KURCZAK TERIYAKI" ["superbox_avatar"]=> string(19) "superbox_avatar_878" ["body"]=> string(2184) "

Szybkie danie na obiad

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Zrób kurczaka. Dzięki użyciu sosu teriyaki, który lubię i po który sięgam często, potrawa nabiera dodatkowej słodkiej nuty. Warto przełamać ją ostrą papryczką chili.

Kurczak w sosie teriyaki - składniki:

 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z wytycznymi podanymi na opakowaniu.
     
  2. W międzyczasie pierś kurczaka pokrój na paski, przełóż do miseczki wraz z sosem teriyaki (jeśli masz czas, możesz zamarynować kurczaka wcześniej).
     
  3. Marchew i imbir pokrój w podłużne plastry, a następnie w cienkie słupki. Pieczarki pokrój w plastry. Posiekaj czosnek i papryczkę chili.
     
  4. Podsmaż kurczaka z sosem teriyaki, a gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z patelni, pozostawiając na niej sos.
     
  5. Na patelni, mieszając, podsmaż marchew, imbir, czosnek i chili, a po paru minutach dodaj pieczarki, oraz (jeśli potrzeba) jeszcze trochę sosu. Lubię, gdy marchew w daniu jest dość chrupka i elastyczna, ale jeśli wolisz bardziej miękką, podsmażaj ją dłużej, pamiętając o tym, by pieczarki trafiły na patelnię w odpowiednim momencie.
     
  6. Dodaj ryż i kurczaka, i podgrzej całość mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Dopraw pieprzem do smaku.

Przepis przygotowany przez serwis
[ext_img=o]743[/ext_img]


fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

[article_adv]

 

 

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1357943318" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(0) "" ["link_info"]=> string(0) "" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(32) "Szybkie danie: kurczak teriyaki " ["seo_description"]=> string(134) "Kurczak teriyaki to pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie, które można przyrządzać na setki sposobów. Sprawdź nasz przepis!" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_878" ["visits_counter"]=> string(5) "43698" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [5]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "509" ["slug"]=> string(23) "quesadilla-z-kurczakiem" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(23) "Quesadilla z kurczakiem" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(175) "Proste, ale niebanalne danie - meksykańskie dwa placki przekładane serem, kurczakiem, salsą i ziołami - przeniesie twój obiad w gorący, południowoamerykański klimat. " ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(41) "Meksykańska prostota jest zawsze pyszna." ["superbox_title"]=> string(23) "QUESADILLA Z KURCZAKIEM" ["superbox_avatar"]=> string(19) "superbox_avatar_509" ["body"]=> string(1811) "
 

Składniki na 1 porcję:

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Zamarynuj pierś kurczaka w czosnku, soli, pieprzu i jogurcie i oleju. Odstaw na ok. 2 godziny.
     
  2. Po tym czasie połóż pierś na rozgrzanym grillu i opiekaj przez 10-15 min. (tak, aby nie była surowa po przekrojeniu). Następnie odstaw pierś do ostygnięcia.
     
  3. Ostudzona pierś pokrój w dość cienkie plastry.
     
  4. Na jedną tortillę wyłóż salsę pomidorową, posyp połową startego sera i ułóż plastry zgrillowanej piersi. Posyp posiekaną kolendrą. Posyp drugą połową sera. Przykryj całość druga tortillą.
     
  5. Całość połóż na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej lub teflonowej) i zapiekaj do momentu, aż ser się rozpuści. Uważaj, aby nie spalić quesadilli.
     
  6. Podawaj na gorąco z salsą pomidorową.

Przygotowano we współpracy z restauracją Blue Cactus

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1337340357" ["gradation"]=> string(2) "10" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(97) "https://facetpo40.pl/meska-kuchnia/pappardelle-z-cukinia-i-szparagami-w-sosie-maslano-cytrynowym/" ["link_info"]=> string(36) "Pappardelle z cukinią i szparagami " ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(23) "Quesadilla z kurczakiem" ["seo_description"]=> string(173) "Proste, ale niebanalne danie - meksykańskie dwa placki przekładane serem, kurczakiem, salsą i ziołami - przeniesie twój obiad w gorący, południowoamerykański klimat." ["seo_keywords"]=> string(45) "Quesadilla, męska kuchnia, tortilla, kurczak" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_509" ["visits_counter"]=> string(5) "23856" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [6]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "447" ["slug"]=> string(27) "kurczak-chili-z-pieczarkami" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(27) "Kurczak chili z pieczarkami" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(190) "Lekko pikantne danie, idealne w duecie z gotowanymi ziemniaczkami. Cały sekret jego smaku kryje się w marynacie, która sprawia, że mięso jest soczyste, chrupiące i bardzo aromatyczne. " ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(2282) "

Składniki (4 porcje)

Marynata

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę do kurczaka: czosnek obierz i zmiażdż, pietruszkę drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
     
  2. Kurczaka włóż do plastikowego woreczka, wlej do niego marynatę i szczelnie zawiąż. Odstaw na 20 min do lodówki.
     
  3. Przygotuj pieczarki: umyj je i pokrój w plastry.
     
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, podsmażaj na nim pieczarki, aż lekko się zrumienią. Zdejmij z ognia.
     
  5. Wyjmij zamarynowane filety kurczaka, razem z płynem dodaj je do pieczarek na patelni i ponownie postaw całość na mały ogień. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 10 min, aż mięso kurczaka stanie się białe i lekko kruche (natnij delikatnie mięso nożem i sprawdź czy w środku nie jest surowe). Sos ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
     
  6. Gotowe filety przełóż na półmisek, wyłóż na nie podsmażone pieczarki i podawaj, najlepiej z gotowanymi ziemniaczkami polanymi jogurtem naturalnym i posypanymi drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Kurczaka w sosie po wyłożeniu na półmisek możesz delikatnie polać kremem balsamicznym (można dostać w sklepach z żywnością z całego świata lub supermarketach). Danie możesz ozdobić wszelkiego rodzaju świeżymi ziołami lub grubo zmielonym czarnym pieprzem. Dla podkreślenia aromatu chili możesz też ułożyć na gotowym daniu 2-3 malutkie czerwone ostre papryczki.

Przygotowane we współpracy z serwisem BarwySmakow.pl

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1334304205" ["gradation"]=> string(2) "10" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(true) ["advbox"]=> string(346) "

Jak szybko obrać czosnek?

Aby szybko i dokładnie obrać czosnek, włóż potrzebną ilość ząbków czosnku do garnka, przykryj pokrywką i, dobrze przytrzymując całość, porządnie wstrząśnij. Potrząśnij kilkakrotnie z całych sił i otwórz garnek. Zobaczysz, że czosnek obrał się sam :-)

" ["link_url"]=> string(61) "https://facetpo40.pl/meska-kuchnia/spaghetti-z-surowa-szynka/" ["link_info"]=> string(27) "Spaghetti z surową szynką" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(45) "kurczak chili z pieczarkami, danie z kurczaka" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_447" ["visits_counter"]=> string(5) "11346" ["comments_counter"]=> string(1) "3" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(10) "1334383200" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } } array(0) { }

Gorące tematy

facebook