Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

kuchnia szkocka

Uczta nie tylko dla miłośników whisky

Męska kuchnia

Oto Szkocja spotyka się z Polską we wspaniałej harmonii smaków, a wszystkie dania posiadają wielkiego ducha – ducha mistrzów whisky Grant’s. Oto kuchnia w prawdziwie męskim stylu!

więcej » 1
array(1) { [0]=> array(48) { ["id"]=> string(4) "1797" ["slug"]=> string(37) "uczta-nie-tylko-dla-milosnikow-whisky" ["dont_use_tags"]=> string(30) "kierownik , forma , cel , czas" ["title"]=> string(40) "Uczta nie tylko dla miłośników whisky" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(191) "Oto Szkocja spotyka się z Polską we wspaniałej harmonii smaków, a wszystkie dania posiadają wielkiego ducha – ducha mistrzów whisky Grant’s. Oto kuchnia w prawdziwie męskim stylu! " ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(40) "Uczta nie tylko dla miłośników whisky" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_1797" ["body"]=> string(7926) "

Przepisy przygotował Piotr Szyjanowicz - od 6 lat Szef Kuchni w Centrum Artystycznym Fabryka Trzciny; pod jego skrzydłami są dwie kuchnie: Fabryczna - kuchnia eventowa i Skwer – kuchnia restauracyjna.

„Świeżość i najlepsza jakość produktów to warunek sukcesu w postaci efektownej i smacznej potrawy na talerzu. Tak właśnie jest w naszej kuchni. Serdecznie zapraszam na degustację!”

[ext_img=m]1692[/ext_img]1. Małże św. Jakuba z kaszanką, purée z dyni i batatów flambirowane whisky Grant’s Ale Cask

Składniki (na 3 porcje):

Sposób przygotowania:

Obieramy marchewkę i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy ją z octem, cukrem i odrobiną letniej wody. Odstawiamy na pół godziny. Dynię i bataty kroimy na duże kawałki (ze skórą). Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekanym czosnkiem, skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180°C przez około 20 minut, aż warzywa zarumienią się i zmiękną. Następnie obieramy je ze skóry i miksujemy lub przecieramy przez sito, łącząc z połową masła, aby powstało puszyste purée. Kaszankę obsmażamy z obu stron na odrobinie masła. Skórka powinna się dobrze zrumienić. Małże osuszamy ręcznikiem papierowym, smażymy około 45 sekund z obu stron na odrobinie oliwy na koniec podlewamy whisky tak, aby całość delikatnie odparowała (zredukowała). Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Na talerzu układamy plastry kaszanki, na nich purée i małże. Dekorujemy marynowaną marchewką i rukolą.

[ext_img=m]1693[/ext_img]2. Szkocka zupa rybna z ziemniakami i wędzonym pstrągiem z whisky Grant’s Family Reserve

Składniki (na 6 porcji):

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka nalewamy wodę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, wędzoną rybę i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień i od razu wyjmujemy rybę. Obieramy ją ze skóry i ości, które z powrotem dorzucamy do zupy; wywar gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie przecedzamy go przez sito, pokrojone w ćwiartki ziemniaki smażymy na wolnym ogniu aż zmiękną, na koniec podlewamy whisky. Duszone ziemniaki przekładamy do zupy, dodajemy mleko, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy zupę z ognia. Przecieramy zupę przez sito, tak aby powstał delikatny krem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kawałki wędzonej ryby, lekko podgrzewamy zupę. Podajemy posypaną duszonym porem na masełku.

[ext_img=m]1694[/ext_img]3. Wołowina z whisky Grant’s Sherry Cask na purée z marchewki i ziemniaków

Składniki (na 10 porcji):

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w dosyć spore kawałki, przełożyć do miski. Cebulę, połowę marchewki, pietruszkę i paprykę obrać, oczyścić i pokroić w plasterki. Mąkę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu, delikatnie oprószyć mięso mieszając. Na ciężkiej patelni z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć połowę mięsa na dosyć dużym ogniu, aż mocno się zrumieni. Gotowe kawałki przełożyć do rondla, a do nowej partii mięsa dodać kolejną łyżkę oleju. Powtórzyć operację - w razie potrzeby dodać odrobinę oleju.

Na pustą patelnię po mięsie wlać kolejną łyżkę oleju i wrzucić cebulę. Smażyć na niedużym ogniu mieszając, aż lekko się zeszkli i delikatnie zmięknie. Przełożyć do mięsa. Wlać następną łyżkę oleju i wrzucić marchewkę, pietruszkę i paprykę. Smażyć na sporym ogniu 2-3 minuty, aż zacznie lekko się rumienić. Też przełożyć do mięsa. Na tę samą patelnię wlać 250ml whisky i 100ml wody- zagotować mieszając i wlać do rondla. Całość zagotować na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień do absolutnego minimum (najlepiej na najmniejszym palniku), przykryć i dusić ok. 1,5-2 godzin. W razie potrzeby dolewać wodę po ok. 125 ml na raz. Mięso niech spokojnie się dusi do momentu, aż zmięknie. Sos będzie gęstniał zarówno dzięki mące, jak i rozgotowującej się systematycznie cebuli. Gdy mięso osiągnie dostateczną miękkość - doprawić do smaku solą i pieprzem wg uznania. Obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w drobne kawałki i zalewamy wodą, gotujemy aż mocno zmiękną, odcedzamy i ucieramy z masłem na puszyste purée. Wołowinę podawać na purée posypując szczypiorkiem.

[ext_img=m]1695[/ext_img]4. Pudding czyli daktylowe ciasto z polewą toffi na bazie whisky Grant’s Family Reserve

Składniki na ciasto:

Składniki na sos toffi:

Sposób przygotowania:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, dodajemy sodę i odstawiamy na 10 minut, po czym je miksujemy. Ciasto zaczynamy od utarcia masła z cukrem demerara i jajkami na blado i do masy dodajemy cukier muscovado. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem i dodajemy do masy maślano-jajeczno-cukrowej. Dodajemy daktyle i mieszamy dokładnie. Całość przekładamy do dokładnie wysmarowanej masłem foremki (tradycyjnie powinna być prostokątna albo kwadratowa, bok około 20 cm) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Sos przygotowujemy w rondelku topiąc masło z cukrem, mieszając aż się cukier całkiem rozpuści, wtedy możemy dodać whisky a na końcu śmietankę. Całość trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu do momentu, aż zacznie gęstnieć . Podajemy na gorąco: i ciasto i sos, ale efekt jest jeszcze większy, jeśli się zaraz przed podaniem dołoży do tego kulkę lodów waniliowych.

Smacznego i na zdrowie ;-)

[article_adv]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1430841816" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1797" ["visits_counter"]=> string(4) "6967" ["comments_counter"]=> string(1) "1" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } } array(0) { }

Gorące tematy

facebook