Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

kuchnia japońska

Udon – czyli powiew orientu (ToM)

Męska kuchnia

Udał się czy się nie udał? Takie pytanie można sobie zadać próbując wykonać majstersztyk kuchni japońskiej czyli makaron udon. Jest to następny banalny przepis, który można celebrować we własnej kuchni, a później podając gościom, lansować się na światowca.
Tekst nadesłany przez użytkownika.

więcej »

Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki

Męska kuchnia

Często, zwłaszcza po pracy, przygotowuję podobne „chińskie” dania, z wykorzystaniem warzyw, które akurat mam pod ręką; często także w wersji bezmięsnej.

więcej »

Szybki kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem

Męska kuchnia

To pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie z kurczakiem, które można przyrządzać na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką.

więcej »
array(3) { [0]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1086" ["slug"]=> string(29) "udon-czyli-powiew-orientu-tom" ["dont_use_tags"]=> string(7) "alkohol" ["title"]=> string(36) "Udon – czyli powiew orientu (ToM)" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(319) "Udał się czy się nie udał? Takie pytanie można sobie zadać próbując wykonać majstersztyk kuchni japońskiej czyli makaron udon. Jest to następny banalny przepis, który można celebrować we własnej kuchni, a później podając gościom, lansować się na światowca. Tekst nadesłany przez użytkownika." ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(4860) "

Ciekawostką jest to, że w Japonii podaje się makaron z dodatkiem zupy czyli krótko mówiąc odwrotnie niż u nas. Zupę wypija się przechylając miseczkę, makaron zjada pałeczkami. Więc do rzeczy.

Składniki: 

I to naprawdę koniec składników :) Przesiewamy mąkę. Dodajemy sól do wody, wlewamy powoli do mąki i żmudnie zagniatamy. W momencie kiedy uznamy, że już dobrze wymieszaliśmy, zaczynamy dalszą zabawę.

[article_adv]Otrzymane ciasto wkładamy do foliowego worka, kładziemy na desce do krojenia (którą uprzednio położyliśmy na podłodze), na to kładziemy nasze ciasto w worku foliowym, na ciasto estetyczną ściereczkę i stajemy na tym wszystkim wcześniej umytymi nóżkami. Zgniatamy, składamy, zgniatamy, składamy i tak z 10-20 razy, czyli do znudzenia.

Po tym wszystkim ciasto do lodówy na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy coś o konsystencji plasteliny. Odcinamy kawałek i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Po rozwałkowaniu na grubość ok. 3 mm trzykrotnie składamy i kroimy na paseczki szerokości tak ok. 5 mm. Wrzucamy do gotującej się delikatnie osolonej wody, gotujemy do wypłynięcia i… główne danie gotowe.

Oczywiście nasz makaron możemy podawać z dodatkiem różnych japońskich bulionów o wymyślnych nazwach. Ja mogę zaproponować zupę, którą smakowałem w jednej 


z restauracji sushi, a której smak chodził za mną przez dobrych kilka miesięcy. A oto efekt moich poszukiwań:

Składniki:

Ufff… Do ok. 1 l wody dodajemy kostkę bulionową i obraną włoszczyznę. Gotujemy ok. 20 minut do uzyskania wywaru. Po zagotowaniu usuwamy warzywa, wywar filtrujemy przez sito i z powrotem na gaz. Seler, marchewkę, pietruszkę kroimy w słupki o wymiarach 3x3x30 mm i dodajemy do wywaru. Kolejno dodajemy następne składniki: pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno papryczkę, pokrojone paluszki krabowe i odrobinę ryby lub rozbitą i przesmażoną wołowinę. Na koniec dodajemy mielony imbir, sos rybny i ciemny sos sojowy (który tak naprawdę jest najważniejszym składnikiem dania :). Gotujemy jeszcze na małym gazie 20 minut, po czym włączamy japońską muzykę, siadamy w kucki na podłodze, przymrużamy orientalnie oczy i delektujemy się makaronem z dodatkiem własnoręcznie wykonanego dalekowschodniego bulionu.

Smacznego!

Aaaa, bym zapomniał, jeszcze coś dla ducha.

Książką najbardziej pasującą do dzisiejszego dania będą: „Podróże z Herodotem” Ryszarda Kapuścińskiego. Chyba najbardziej orientalna książka pana Ryszarda. Nic dodać nic ująć – wielowątkowe dzieło, które ciężko opisać jednym zdaniem.

Ale myślę że można spróbować: dla chcącego nic trudnego :)

Pozdrawiam

ToM

 

Redakcja serwisu Facetpo40.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułów nadesłanych przez Użytkowników.

Napisałeś coś, czym chciałbyś się podzielić z innymi facetami po 40.? Przyślij do nas tekst! Szczegóły znajdziesz tutaj.

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1373389359" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(49) "udon, makaron, kuchnia japońska, faceci do piór" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1086" ["visits_counter"]=> string(4) "8942" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [1]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "922" ["slug"]=> string(59) "makaron-chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami-w-sosie-teriyaki" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(59) "Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(166) "Często, zwłaszcza po pracy, przygotowuję podobne „chińskie” dania, z wykorzystaniem warzyw, które akurat mam pod ręką; często także w wersji bezmięsnej." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(22) "Chow mein z kurczakiem" ["superbox_avatar"]=> string(19) "superbox_avatar_922" ["body"]=> string(2190) "

Jeśli używam mięsa, a nie mam wystarczającej ilości czasu, rezygnuję z marynaty. Jeżeli nie dysponujesz wokiem, możesz przygotować tę potrawę w głębokiej patelni, ale wok naprawdę robi różnicę – dzięki nagrzanym ściankom warzywa i mięso smażą się inaczej i naprawdę smakują znacznie lepiej. Nie wspominając o tym, że makaron chow mein powstał właśnie po to, by smażyć go w woku.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrojonego w cieknie paski zamarynuj w sosie sojowym (przez 2 godziny).
     
  2. Marchew, por (dokładnie oczyszczony i pozbawiony brzydkich części liści), imbir oraz chilli pokrój na wąskie paski.
     
  3. Podsmaż warzywa w woku na dość dużym ogniu, nieustannie mieszając, do momentu, aż nieco zmiękną (w środku powinny zachować chrupkość) i zdejmij je z woka.
     
  4. W tym czasie przygotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.
     
  5. Podsmaż kurczaka (jeśli pozostała ci marynata, która nie została wchłonięta przez mięso, wlej ją razem z mięsem do woka). Gdy mięso będzie niemal gotowe, dodaj warzywa i sos teriyaki i chwilę podsmaż mieszając, aż sos pokryje wszystkie składniki.
     
  6. Dodaj makaron i posiekaną pietruszkę, chwilę pomieszaj i gotowe.

 

Smacznego!

 

Przepis przygotowany przez serwis

[ext_img=o]743[/ext_img]

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

 

[article_adv]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1362051130" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(0) "" ["link_info"]=> string(0) "" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_922" ["visits_counter"]=> string(5) "27907" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [2]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "878" ["slug"]=> string(53) "szybki-kurczak-teriyaki-z-patelni-z-warzywami-i-ryzem" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(55) "Szybki kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem " ["avatar_description"]=> string(62) "Szybkie danie: kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem" ["avatar_alt_text"]=> string(16) "kurczak teriyaki" ["lead"]=> string(168) "To pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie z kurczakiem, które można przyrządzać na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(23) "SZYBKI KURCZAK TERIYAKI" ["superbox_avatar"]=> string(19) "superbox_avatar_878" ["body"]=> string(2184) "

Szybkie danie na obiad

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Zrób kurczaka. Dzięki użyciu sosu teriyaki, który lubię i po który sięgam często, potrawa nabiera dodatkowej słodkiej nuty. Warto przełamać ją ostrą papryczką chili.

Kurczak w sosie teriyaki - składniki:

 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z wytycznymi podanymi na opakowaniu.
     
  2. W międzyczasie pierś kurczaka pokrój na paski, przełóż do miseczki wraz z sosem teriyaki (jeśli masz czas, możesz zamarynować kurczaka wcześniej).
     
  3. Marchew i imbir pokrój w podłużne plastry, a następnie w cienkie słupki. Pieczarki pokrój w plastry. Posiekaj czosnek i papryczkę chili.
     
  4. Podsmaż kurczaka z sosem teriyaki, a gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z patelni, pozostawiając na niej sos.
     
  5. Na patelni, mieszając, podsmaż marchew, imbir, czosnek i chili, a po paru minutach dodaj pieczarki, oraz (jeśli potrzeba) jeszcze trochę sosu. Lubię, gdy marchew w daniu jest dość chrupka i elastyczna, ale jeśli wolisz bardziej miękką, podsmażaj ją dłużej, pamiętając o tym, by pieczarki trafiły na patelnię w odpowiednim momencie.
     
  6. Dodaj ryż i kurczaka, i podgrzej całość mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Dopraw pieprzem do smaku.

Przepis przygotowany przez serwis
[ext_img=o]743[/ext_img]


fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

[article_adv]

 

 

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1357943318" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(0) "" ["link_info"]=> string(0) "" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(32) "Szybkie danie: kurczak teriyaki " ["seo_description"]=> string(134) "Kurczak teriyaki to pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie, które można przyrządzać na setki sposobów. Sprawdź nasz przepis!" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_878" ["visits_counter"]=> string(5) "42850" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } } array(0) { }

Gorące tematy

facebook