Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

kuchnia azjatycka

Zielone curry z krewetek

Męska kuchnia

Jeśli masz ochotę na orientalne smaki, spróbuj tego lekkiego dania. Poza walorami smakowymi doskonale rozgrzewa.

więcej » 1

Udon – czyli powiew orientu (ToM)

Męska kuchnia

Udał się czy się nie udał? Takie pytanie można sobie zadać próbując wykonać majstersztyk kuchni japońskiej czyli makaron udon. Jest to następny banalny przepis, który można celebrować we własnej kuchni, a później podając gościom, lansować się na światowca.
Tekst nadesłany przez użytkownika.

więcej »

Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki

Męska kuchnia

Często, zwłaszcza po pracy, przygotowuję podobne „chińskie” dania, z wykorzystaniem warzyw, które akurat mam pod ręką; często także w wersji bezmięsnej.

więcej »

Szybki kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem

Męska kuchnia

To pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie z kurczakiem, które można przyrządzać na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką.

więcej »

Sushi

Męska kuchnia

Sushi to świetny pomysł na wspólne przygotowywanie kolacji z twoją kobietą. W ugniataniu ryżowych rolek można bowiem znaleźć sporo radości ;-) Wbrew pozorom przygotowanie sushi nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Potrzebna jest jedynie precyzja i elementarna wiedza, a także kilka składników, które bez problemów kupisz w każdym większym markecie.

więcej »

Prawdziwy facet odkrywa nieznane smaki

Męska kuchnia

Idziesz na kolację z grupą przyjaciół i nowo poznanych znajomych, wybieracie się na dim sumy, myśląc o tym, jak świetnie smakują te pierożki z krewetkami i jak dobrze leczą kaca – kiedy nagle twoja nowa koleżanka decyduje, że zamówi dla wszystkich, bo się na tym zna, odkąd na ostatnich wakacjach poderwała Chińczyka.

więcej »
array(6) { [0]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "2599" ["slug"]=> string(24) "zielone-curry-z-krewetek" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(24) "Zielone curry z krewetek" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(117) "Jeśli masz ochotę na orientalne smaki, spróbuj tego lekkiego dania. Poza walorami smakowymi doskonale rozgrzewa. " ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(117) "Jeśli masz ochotę na orientalne smaki, spróbuj tego lekkiego dania. Poza walorami smakowymi doskonale rozgrzewa. " ["superbox_title"]=> string(24) "Zielone curry z krewetek" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2599" ["body"]=> string(1050) "

[article_adv]

 

 Składniki:

 

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę.
  2. Mrożone krewetki zalej wrzątkiem na cedzaku i odstaw na kilka minut.
  3. Rozgrzej na patelni olej, dodaj pastę curry i smaż, stale mieszając przez pół minuty.
  4. Dodaj mleko kokosowe, doprowadź wszystko do wrzenia, dołóż krewetki.
  5. Wymieszaj wszystko i smaż na dużym ogniu około 3-4 minuty stale mieszając; czekaj, aż krewetki zmienią kolor i sos będzie gęsty.
  6. Zdejmij z ognia, posyp kolendrą i wymieszaj.
  7. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(8) "adv_2599" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1524580654" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2599" ["visits_counter"]=> string(3) "702" ["comments_counter"]=> string(1) "1" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [1]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1086" ["slug"]=> string(29) "udon-czyli-powiew-orientu-tom" ["dont_use_tags"]=> string(7) "alkohol" ["title"]=> string(36) "Udon – czyli powiew orientu (ToM)" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(319) "Udał się czy się nie udał? Takie pytanie można sobie zadać próbując wykonać majstersztyk kuchni japońskiej czyli makaron udon. Jest to następny banalny przepis, który można celebrować we własnej kuchni, a później podając gościom, lansować się na światowca. Tekst nadesłany przez użytkownika." ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(4860) "

Ciekawostką jest to, że w Japonii podaje się makaron z dodatkiem zupy czyli krótko mówiąc odwrotnie niż u nas. Zupę wypija się przechylając miseczkę, makaron zjada pałeczkami. Więc do rzeczy.

Składniki: 

I to naprawdę koniec składników :) Przesiewamy mąkę. Dodajemy sól do wody, wlewamy powoli do mąki i żmudnie zagniatamy. W momencie kiedy uznamy, że już dobrze wymieszaliśmy, zaczynamy dalszą zabawę.

[article_adv]Otrzymane ciasto wkładamy do foliowego worka, kładziemy na desce do krojenia (którą uprzednio położyliśmy na podłodze), na to kładziemy nasze ciasto w worku foliowym, na ciasto estetyczną ściereczkę i stajemy na tym wszystkim wcześniej umytymi nóżkami. Zgniatamy, składamy, zgniatamy, składamy i tak z 10-20 razy, czyli do znudzenia.

Po tym wszystkim ciasto do lodówy na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy coś o konsystencji plasteliny. Odcinamy kawałek i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Po rozwałkowaniu na grubość ok. 3 mm trzykrotnie składamy i kroimy na paseczki szerokości tak ok. 5 mm. Wrzucamy do gotującej się delikatnie osolonej wody, gotujemy do wypłynięcia i… główne danie gotowe.

Oczywiście nasz makaron możemy podawać z dodatkiem różnych japońskich bulionów o wymyślnych nazwach. Ja mogę zaproponować zupę, którą smakowałem w jednej 


z restauracji sushi, a której smak chodził za mną przez dobrych kilka miesięcy. A oto efekt moich poszukiwań:

Składniki:

Ufff… Do ok. 1 l wody dodajemy kostkę bulionową i obraną włoszczyznę. Gotujemy ok. 20 minut do uzyskania wywaru. Po zagotowaniu usuwamy warzywa, wywar filtrujemy przez sito i z powrotem na gaz. Seler, marchewkę, pietruszkę kroimy w słupki o wymiarach 3x3x30 mm i dodajemy do wywaru. Kolejno dodajemy następne składniki: pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno papryczkę, pokrojone paluszki krabowe i odrobinę ryby lub rozbitą i przesmażoną wołowinę. Na koniec dodajemy mielony imbir, sos rybny i ciemny sos sojowy (który tak naprawdę jest najważniejszym składnikiem dania :). Gotujemy jeszcze na małym gazie 20 minut, po czym włączamy japońską muzykę, siadamy w kucki na podłodze, przymrużamy orientalnie oczy i delektujemy się makaronem z dodatkiem własnoręcznie wykonanego dalekowschodniego bulionu.

Smacznego!

Aaaa, bym zapomniał, jeszcze coś dla ducha.

Książką najbardziej pasującą do dzisiejszego dania będą: „Podróże z Herodotem” Ryszarda Kapuścińskiego. Chyba najbardziej orientalna książka pana Ryszarda. Nic dodać nic ująć – wielowątkowe dzieło, które ciężko opisać jednym zdaniem.

Ale myślę że można spróbować: dla chcącego nic trudnego :)

Pozdrawiam

ToM

 

Redakcja serwisu Facetpo40.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułów nadesłanych przez Użytkowników.

Napisałeś coś, czym chciałbyś się podzielić z innymi facetami po 40.? Przyślij do nas tekst! Szczegóły znajdziesz tutaj.

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1373389359" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(49) "udon, makaron, kuchnia japońska, faceci do piór" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1086" ["visits_counter"]=> string(4) "8947" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [2]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "922" ["slug"]=> string(59) "makaron-chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami-w-sosie-teriyaki" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(59) "Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(166) "Często, zwłaszcza po pracy, przygotowuję podobne „chińskie” dania, z wykorzystaniem warzyw, które akurat mam pod ręką; często także w wersji bezmięsnej." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(22) "Chow mein z kurczakiem" ["superbox_avatar"]=> string(19) "superbox_avatar_922" ["body"]=> string(2190) "

Jeśli używam mięsa, a nie mam wystarczającej ilości czasu, rezygnuję z marynaty. Jeżeli nie dysponujesz wokiem, możesz przygotować tę potrawę w głębokiej patelni, ale wok naprawdę robi różnicę – dzięki nagrzanym ściankom warzywa i mięso smażą się inaczej i naprawdę smakują znacznie lepiej. Nie wspominając o tym, że makaron chow mein powstał właśnie po to, by smażyć go w woku.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrojonego w cieknie paski zamarynuj w sosie sojowym (przez 2 godziny).
     
  2. Marchew, por (dokładnie oczyszczony i pozbawiony brzydkich części liści), imbir oraz chilli pokrój na wąskie paski.
     
  3. Podsmaż warzywa w woku na dość dużym ogniu, nieustannie mieszając, do momentu, aż nieco zmiękną (w środku powinny zachować chrupkość) i zdejmij je z woka.
     
  4. W tym czasie przygotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.
     
  5. Podsmaż kurczaka (jeśli pozostała ci marynata, która nie została wchłonięta przez mięso, wlej ją razem z mięsem do woka). Gdy mięso będzie niemal gotowe, dodaj warzywa i sos teriyaki i chwilę podsmaż mieszając, aż sos pokryje wszystkie składniki.
     
  6. Dodaj makaron i posiekaną pietruszkę, chwilę pomieszaj i gotowe.

 

Smacznego!

 

Przepis przygotowany przez serwis

[ext_img=o]743[/ext_img]

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

 

[article_adv]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1362051130" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(0) "" ["link_info"]=> string(0) "" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_922" ["visits_counter"]=> string(5) "27948" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [3]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "878" ["slug"]=> string(53) "szybki-kurczak-teriyaki-z-patelni-z-warzywami-i-ryzem" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(55) "Szybki kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem " ["avatar_description"]=> string(62) "Szybkie danie: kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem" ["avatar_alt_text"]=> string(16) "kurczak teriyaki" ["lead"]=> string(168) "To pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie z kurczakiem, które można przyrządzać na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(23) "SZYBKI KURCZAK TERIYAKI" ["superbox_avatar"]=> string(19) "superbox_avatar_878" ["body"]=> string(2184) "

Szybkie danie na obiad

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Zrób kurczaka. Dzięki użyciu sosu teriyaki, który lubię i po który sięgam często, potrawa nabiera dodatkowej słodkiej nuty. Warto przełamać ją ostrą papryczką chili.

Kurczak w sosie teriyaki - składniki:

 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z wytycznymi podanymi na opakowaniu.
     
  2. W międzyczasie pierś kurczaka pokrój na paski, przełóż do miseczki wraz z sosem teriyaki (jeśli masz czas, możesz zamarynować kurczaka wcześniej).
     
  3. Marchew i imbir pokrój w podłużne plastry, a następnie w cienkie słupki. Pieczarki pokrój w plastry. Posiekaj czosnek i papryczkę chili.
     
  4. Podsmaż kurczaka z sosem teriyaki, a gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z patelni, pozostawiając na niej sos.
     
  5. Na patelni, mieszając, podsmaż marchew, imbir, czosnek i chili, a po paru minutach dodaj pieczarki, oraz (jeśli potrzeba) jeszcze trochę sosu. Lubię, gdy marchew w daniu jest dość chrupka i elastyczna, ale jeśli wolisz bardziej miękką, podsmażaj ją dłużej, pamiętając o tym, by pieczarki trafiły na patelnię w odpowiednim momencie.
     
  6. Dodaj ryż i kurczaka, i podgrzej całość mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Dopraw pieprzem do smaku.

Przepis przygotowany przez serwis
[ext_img=o]743[/ext_img]


fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

[article_adv]

 

 

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1357943318" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(0) "" ["link_info"]=> string(0) "" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(32) "Szybkie danie: kurczak teriyaki " ["seo_description"]=> string(134) "Kurczak teriyaki to pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie, które można przyrządzać na setki sposobów. Sprawdź nasz przepis!" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_878" ["visits_counter"]=> string(5) "42975" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [4]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "123" ["slug"]=> string(5) "sushi" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(5) "Sushi" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(377) "Sushi to świetny pomysł na wspólne przygotowywanie kolacji z twoją kobietą. W ugniataniu ryżowych rolek można bowiem znaleźć sporo radości ;-) Wbrew pozorom przygotowanie sushi nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Potrzebna jest jedynie precyzja i elementarna wiedza, a także kilka składników, które bez problemów kupisz w każdym większym markecie. " ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(4284) "

Choć całość wygląda na wielce skomplikowaną, w rzeczywistości jest to danie proste w przygotowaniu, choć nieco pracochłonne. Ale efekt wart jest twojego wysiłku. A więc – do dzieła!

Niezbędne narzędzia:

Niezbędne składniki:

Wszystkie składniki możesz kupić w każdym dużym sklepie, w niektórych znajdziesz nawet specjalny dział poświęcony sushi.

Po pierwsze – przygotowanie ryżu

To jest najbardziej „trudna” (pod względem umiejętności kulinarnych) czynność, choć w rzeczywistości – żadna filozofia:

  1. Wsyp filiżankę ryżu do garnka i płucz go co najmniej przez 5 minut pod bieżącą zimną wodą.
  2. Po wypłukaniu ryżu do garnka wlej 2 filiżanki wody i gotuj: najpierw na średnim ogniu, a kiedy woda się zagotuje – na małym. Uwaga – ryż gotujesz pod przykryciem i nie solisz!
  3. Kiedy cała woda zostanie wchłonięta przez ryż, zdejmij garnek z gazu i nie zdejmując pokrywki daj ryżowi „dojść” przez piętnaście minut.
  4. Przełóż ryż do płaskiej miski, skrop go równomiernie zaprawą do ryżu aby uzyskać lekko kleistą masę i odstaw do ostygnięcia (ale nie do lodówki!).

Po drugie – zwijanie nori maki:

Kiedy ryż wystygnie mozesz przystąpić do zwijania. W tym celu:

  1. Połóż płatek z glonów nori na macie bambusowej. Na 2/3 jego powierzchni rozłóż cienką warstwą ryż, używając drewnianej łyżki, którą moczysz w wodzie z dodatkiem octu ryżowego (aby ryż się do niej nie kleił).
  2. Na środku obszaru wyznaczonego przez ryż ułóż w poprzek: przekrojone na polowy paluszki krabowe, paski zielonego ogórka (bez skóry i bez pestek!) lub paski awokado albo szczypiorku, a także albo wędzoną rybę, albo wąski pasek kawioru, albo odsączone krewetki.
  3. Zwiń rulonik posługując się matą: zaczynasz zwijanie od brzegu z ryżem, kiedy dojdziesz do części bez ryżu, posmaruj resztę płatka nori wodą z octem ryżowym i zwiń do końca.
  4. Odłóż rulonik na leżącą obok matę w taki sposób, aby miejsce „sklejenia” wypadło u dołu i... zabierz się za zwijanie następnej porcji. Z podanej na początku przepisu ilości ryżu powinno ci wyjść od czterech do sześciu ruloników.

Po trzecie - krojenie i podawanie

Połóż zwinięty rulonik na drewnianej desce i ostrym nożem pokrój na sześć lub osiem równych kawałków. Najlepiej przekroić całość najpierw na pół, a potem z każdej części, idąc od środka odkrawać po jednym kawałku. Nóż też należy zwilżać podczas krojenia wodą z octem ryżowym, aby się nie przyklejał do krojonych porcji.

Całość podaj na drewnianej desce lub na specjalnej bambusowej macie, układając pokrojone krążki na płask. W osobnych miseczkach serwujesz sos sojowy, pastę wasabi i płatki imbiru do przegryzania. Całość popijasz sake. Koniecznie ciepłą!

Maciej Ślużyński

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1295814453" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(true) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(45) "https://facetpo40.pl/ranking/najlepsze-wodki/" ["link_info"]=> string(22) "Gdy po sushi suszy :-)" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_123" ["visits_counter"]=> string(4) "6345" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [5]=> array(49) { ["id"]=> string(2) "57" ["slug"]=> string(38) "prawdziwy-facet-odkrywa-nieznane-smaki" ["dont_use_tags"]=> string(32) " przygoda , jadłospis , badanie" ["title"]=> string(39) "Prawdziwy facet odkrywa nieznane smaki " ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(337) "Idziesz na kolację z grupą przyjaciół i nowo poznanych znajomych, wybieracie się na dim sumy, myśląc o tym, jak świetnie smakują te pierożki z krewetkami i jak dobrze leczą kaca – kiedy nagle twoja nowa koleżanka decyduje, że zamówi dla wszystkich, bo się na tym zna, odkąd na ostatnich wakacjach poderwała Chińczyka." ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(4513) "

I zaraz potem wjeżdżają na stół kurze stopy a po nich flaczki i sprawy przybierają ponury dla ciebie obrót. Lubisz to, co znasz, co ci smakuje i czemu ufasz.

Nie pokazuj braku wiedzy

Najpierw zła wiadomość: Twoja niechęć do wypróbowania dziwnego, nawet niepokojąco wyglądającego dania sprawia, że wyglądasz jak dziecko. Jasne, że recesja wprowadziła hamburgera i pizzę ponownie na stoły nawet w najmodniejszych restauracjach, ale to nie daje ci przyzwolenia na unikanie dziwnych dań, jeśli są w menu. Nawet, jeśli oznacza to jedzenie ptasich gniazd lub odbytu wieloryba.

Ta prawda boli, owszem, przez godzinę lub dwie mogą cię boleć również twoje wnętrzności, ale będziesz żył.

Pierwszy i najbardziej podstawowy powód, aby spróbować nowej potrawy, to dreszcz nieznanego. Jeśli chodzi o jedzenie, to w zasadzie ryzyko jest niskie a nagroda wysoka: najgorsze, co się może wydarzyć, to to, że zjesz coś obrzydliwego i zbierze ci się na wymioty. Bardziej jednak prawdopodobne jest to, że coś ci zasmakuje i że to nowe doświadczenie będziesz dzielić z przyjaciółmi. Może to być również dla ciebie sposób na nauczenie się tolerancji na „wstrząsające” jedzenie i sensoryczne niespodzianki – co przygotuje cię do niespodziewanych sytuacji, kiedy nie będziesz miał luksusu wyboru tego, co jesz, na przykład podczas egzotycznych wakacji lub katastrofy lotniczej na bezludnej wyspie.

Zatrucie pokarmowe

Nie używaj argumentu o ryzyku zatrucia jedzeniem, co pozwoliłoby ci uniknąć kosztowania nieznanych ci dań – absolutnie jest on bezużyteczny w tej sytuacji. Choroby spowodowane zepsutą żywnością zdarzają się jedynie jako skutek braku higieny lub niewłaściwego przechowywania, co może się owszem zdarzyć, ale raczej w barze szybkiej obsługi, gdzie pracownicy nie są współwłaścicielami interesu, ale na pewno nie w rodzinnej restauracji w centrum miasta.

Innymi słowy, szanse zatrucia się jądrami wołu są prawdopodobnie takie same, jak rozchorowanie się po zjedzeniu zwykłego steku. Poza tym, jeśli jesteś facetem aktywnym i dbasz o siebie, niewielkie zatrucie pokarmowe pomęczy cię przez kilka dni, ale potem będziesz na nie bardziej odporny.


Czas dorosnąć

Bycie elastycznym i odważnym w tym, co jesz, jest znakiem dojrzałości i zdolności przystosowawczych. Dzieci mają specyficzne podejście do tego, co lubią lub nie lubią jeść, i potrafią kłamać, że mają alergię na dania, których nie lubią. Mężczyźni tak nie robią. Pomyśl o starszych mężczyznach, których znasz: przyzwyczajenie staje się ich rutyną; w miarę jak się starzeją, jedzą wciąż te same rzeczy. To możesz być ty pewnego dnia, więc korzystaj ile się da ze swoich najlepszych lat, mówiąc "tak" na więcej rzeczy.

Nie chodzi tylko o jedzenie. Mów „tak” na spotykanie się z ludźmi, których jeszcze nie znasz, na odwiedzanie miejsc, w których jeszcze nie byłeś, na próbowanie rzeczy, o których mówią, że są głupie lub niebezpieczne. Kobiety – takie, których pragniesz - ciągnie do facetów, którzy nie boją się przygód, więc nie czekaj, aż ktoś inny skosztuje przysmaku z nerek.

Nowe jedzenie to dopiero początek

Ryzyko, jakie godzisz się ponosić przy stole jest przedłużeniem twojego sposobu na życie. Jeśli nie czujesz się dobrze próbując nowych potraw, jeśli nie jesteś podekscytowany nawet samym faktem, że możesz to zrobić - to postawa taka prawdopodobnie mówi coś o twoim podejściu w ogóle do nowych przygód i niebezpieczeństw.

Wszyscy pewnie mieliśmy kolegę w szkole lub na uczelni, który jadał czubate łyżki majonezu, żeby pokazać, że potrafi. Nie bądź takim facetem: tu nie chodzi o zrobienie czegoś szalonego w jednej chwili, ale o ogólny stosunek do nowych wyzwań, jakie napotykasz w swoim życiu. Prawdziwi mężczyźni nie boją się narazić swojego gastronomicznego komfortu i próbują nowych, nieznanych im dań.

Poza tym, po wszystkim zawsze można strzelić sobie lufkę, aby oblać nowe doświadczenie.

Whiskey Whiskey

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1293704778" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(true) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(0) "" ["link_info"]=> string(0) "" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(17) "/avatar/avatar_57" ["visits_counter"]=> string(5) "15645" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } } array(0) { }

Gorące tematy

facebook