Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

kolacja

Polędwica w winie

Męska kuchnia

Jeśli chcesz zaskoczyć gości wykwintnym, a jednocześnie prostym daniem, to będzie znakomity wybór! Potrawa doskonale nadaje się zarówno na elegancki obiad, jak i romantyczną kolację.

więcej »

Udziec z indyka z pastą barbecue

Męska kuchnia

Długie pieczenie sprawia, że mięso jest delikatne i kruche. Poczuj lekką słodycz przełamaną delikatnym wędzonym aromatem.

więcej »

Ryba z grilla z warzywami

Męska kuchnia

Lekkie, pożywne i nieco orientalne w smaku. Warzywa świetnie wydobywają aromat ryby.

więcej »

Filety z grilla z meksykańską salsą

Męska kuchnia

Coraz cieplejsze dni znaczą tylko jedno: czas wyciągnąć grilla i spędzić trochę czasu w przyjemnej atmosferze. Sprzęt świetnie posłuży ci do przygotowania tego prostego dania dla całej rodziny.

więcej »

Żeberka duszone w piwie

Męska kuchnia

Uwielbiane przez wielu połączenie smaków. Aromatyczne piwo jest świetnym dodatkiem do chrupiącego mięsa.

więcej »

Żeberka pieczone w miodzie

Męska kuchnia

Kto nie lubi pysznych, rozpływających się w ustach żeberek! Słodycz miodu świetnie komponuje się z soczystym mięsem.

więcej »

Produkty i potrawy, które zepsują ci randkę

Randka

Nic tak skutecznie nie zepsuje randki i dobrego seksu jak nieświeży oddech, wzdęcia lub ciągłe bieganie do łazienki. Poniżej znajdziesz listę produktów, których powinieneś unikać, jeśli planujesz udany romantyczny wieczór z partnerką.

więcej » 2

Co zjeść, gdy za oknem chłodniej

Męska kuchnia

Wraz ze zmianą aury powinieneś też pomyśleć o pewnych zmianach w swoim jadłospisie. Lato nie sprzyja na szczęście objadaniu się, ale jesienią łatwiej już złapać dodatkowe kilogramy, siedząc długimi wieczorami przed telewizorem i zarzucając coś na ząb. Pamiętaj też, że o tej porze roku jesteś bardziej narażony na różne infekcje i przeziębienia. Lepiej tego uniknąć, a przy tym dobrze zjeść!

więcej »

Romantyczna kolacja dla niej

Męska kuchnia

Romantyczny wieczór z samodzielnie przygotowanym posiłkiem to coś, co na kobiecie zawsze robi wrażenie. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, pomoże ci dobrać odpowiednie menu na wieczór we dwoje.

więcej » 1

Ciepło? Zimno? Optymalnie.

Barek

Jakie są właściwe temperatury podawania win? I dlaczego właściwie jest tyle szumu o kilka stopni w górę lub w dół?

więcej »

Kieliszek ma znaczenie

Barek

Specjalistyczne firmy produkujące szkło oferują szeroką gamę kieliszków, łącznie z produktami bardzo ekskluzywnymi, jak kieliszki przeznaczone do win wytwarzanych z poszczególnych odmian winogron. Jak się w tym nie pogubić i wybrać odpowiednie kieliszki na potrzeby domowe?

więcej »

Udon – czyli powiew orientu (ToM)

Męska kuchnia

Udał się czy się nie udał? Takie pytanie można sobie zadać próbując wykonać majstersztyk kuchni japońskiej czyli makaron udon. Jest to następny banalny przepis, który można celebrować we własnej kuchni, a później podając gościom, lansować się na światowca.
Tekst nadesłany przez użytkownika.

więcej »

Soczewica z warzywami duszona w czerwonym winie

Męska kuchnia

Soczewica bywa niedoceniana, tymczasem odpowiednio przyrządzona jest bardzo smaczna.
Włosi, którzy dodają wino niemal do wszystkiego, duszą w nim również soczewicę, co jest zresztą bardzo dobrym pomysłem.

więcej »

Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki

Męska kuchnia

Często, zwłaszcza po pracy, przygotowuję podobne „chińskie” dania, z wykorzystaniem warzyw, które akurat mam pod ręką; często także w wersji bezmięsnej.

więcej »

Grillowana barramundi na szpinaku z pieczonymi ziemniakami

Męska kuchnia

Filet albo stek z białej ryby, podany na szpinaku, można spotkać w menu niejednej restauracji. Nie jest to szczególnie oryginalne połączenie, ale za to świetnie się sprawdza, warto więc przygotować podobne danie w domu.

więcej »

Pierś z kurczaka zapiekana w szynce z pomarańczową sałatką

Męska kuchnia

Proste i efektowne danie z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Szynka ładnie się przypiecze, a szczelnie owinięte nią mięso zachowa soczystość.

więcej »

Cukinie zapiekane z serem i prosciutto

Męska kuchnia

Gdybym został zamknięty w celi śmierci z prawem wyboru ostatniego posiłku, prawdopodobnie poprosiłbym właśnie o te pieczone cukinie. Rzecz jasna, tylko pod warunkiem, że mógłbym przyrządzić je sobie samodzielnie.

więcej »

Szybki kurczak teriyaki z patelni z warzywami i ryżem

Męska kuchnia

To pomysł na quasi-azjatyckie, szybkie danie z kurczakiem, które można przyrządzać na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką.

więcej »

Savoir vivre podczas kolacji biznesowej

Zawsze na poziomie

Wiele rozmów o interesach prowadzi się poza firmą, w restauracjach i innych lokalach, np. przy kolacji. Takie mniej formalne okoliczności pomagają przełamywać lody i zacieśniać relacje z kontrahentem. Dowiedz się, jak najlepiej zorganizować biznesowe spotkanie i uniknąć wielu niezręcznych wpadek.

więcej »

Spaghetti marinara

Męska kuchnia

Marynarskie spaghetti to w wersji podstawowej makaron z prostym sosem pomidorowym z odrobiną ziół i oliwą.
My proponujemy jego bogatszą wersję – z owocami morza.

więcej »

Quesadilla z kurczakiem

Męska kuchnia

Proste, ale niebanalne danie - meksykańskie dwa placki przekładane serem, kurczakiem, salsą i ziołami - przeniesie twój obiad w gorący, południowoamerykański klimat.

więcej »

Sałata ze świata - Chateaubriand

Męska kuchnia

Co kraj, to obyczaj, ale także - co kraj, to inna kuchnia. I bardzo dobrze - przecież trudno, żeby na całym świecie jedzono schabowego lub pierogi czy bigos. Spotykamy często egzotyczne i interesujące nazwy potraw i warto wiedzieć, skąd się wzięły i dlaczego. Można też samemu spróbować przygotować taki specjał. Nie jest to wcale trudne.

więcej »

Spaghetti z surową szynką

Męska kuchnia

Niby kluski to nic nowego, a i szynka jest nam dobrze znana, ale… fajnie jest spróbować, jak do takiego zestawu zabierają się np. Włosi. Spece od spaghetti bardzo zgrabnie i smacznie wykorzystują rozmaite składniki, by wzbogacić tradycyjne pasty. Warto spróbować naśladować ich pomysły i wykorzystać doświadczenie.

więcej »

Kminkowe grzanki z serem owczym

Męska kuchnia

Pieczywo jest najlepsze, kiedy jest aromatyczne i - oczywiście - chrupiące. Najlepszą metodą, by uzyskać ten efekt, to zrobienie grzanek. A te można potem ozdabiać i doprawiać na wiele sposobów. Takie danie może być świetną przystawką, ale również główną częścią posiłku. Wszystko zależy od… ilości przygotowanych grzanek.

więcej » 3

Firmowa impreza, czyli jak zostać lwem salonowym

Zawsze na poziomie

Zaczął się czas spotkań firmowych i wigilii. Dobre zaprezentowanie się na imprezie firmowej może przynieść ci tylko korzystne rezultaty: piorunujące wrażenie na koleżankach, lepsze kontakty ze współpracownikami, no i krótszą drogę do awansu.

więcej » 8

Savoir-vivre w restauracji

Zawsze na poziomie

W restauracji umiejętność odpowiedniego zachowania się jest szczególnie przydatna. Po pierwsze, czeka tu na ciebie najwięcej pułapek, po drugie – przeważnie jest tu sporo osób, więc i wstyd jakby większy... Jako mężczyzna w sile wieku na pewno wiesz, jak się odpowiednio zachować, ale pamiętaj – diabeł tkwi w szczegółach...

więcej » 4

Zrób sobie chili

Męska kuchnia

Chili con carne to oryginalne danie pochodzące z Ameryki Północnej. Narodziło się w Teksasie, ale w czasach, gdy stan ten należał do Hiszpanii. Stąd nazwa hiszpańska – oznaczająca ni mniej ni więcej, tylko papryki z mięsem. Jest to danie „jednogarnkowe”, sycące i proste w przygotowaniu. Po prostu męskie.

więcej » 1

Prawdziwy facet odkrywa nieznane smaki

Męska kuchnia

Idziesz na kolację z grupą przyjaciół i nowo poznanych znajomych, wybieracie się na dim sumy, myśląc o tym, jak świetnie smakują te pierożki z krewetkami i jak dobrze leczą kaca – kiedy nagle twoja nowa koleżanka decyduje, że zamówi dla wszystkich, bo się na tym zna, odkąd na ostatnich wakacjach poderwała Chińczyka.

więcej »

Gorące tematy

facebook