Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

jak dobierać wino

Dobieramy wino do potrawy

Barek

Dopasowanie wina do potrawy wcale nie jest łatwe - stworzenie harmonijnej kompozycji jest wręcz sztuką. Tym trudniejszą, iż obecnie mamy do wyboru ogromny wachlarz win i jeszcze więcej różnych dań. Ambasador win z portugalskiego regionu Tejo pomaga poznać podstawowe reguły łączenia wina z potrawami.

więcej »
array(1) { [0]=> array(48) { ["id"]=> string(4) "1883" ["slug"]=> string(25) "dobieramy-wino-do-potrawy" ["dont_use_tags"]=> string(22) "danie , doświadczenie" ["title"]=> string(25) "Dobieramy wino do potrawy" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(313) "Dopasowanie wina do potrawy wcale nie jest łatwe - stworzenie harmonijnej kompozycji jest wręcz sztuką. Tym trudniejszą, iż obecnie mamy do wyboru ogromny wachlarz win i jeszcze więcej różnych dań. Ambasador win z portugalskiego regionu Tejo pomaga poznać podstawowe reguły łączenia wina z potrawami." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(25) "Dobieramy wino do potrawy" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_1883" ["body"]=> string(5676) "

[powiazane]Wybierając wino do potrawy powinno się zwrócić uwagę, aby trunek swoim smakiem i aromatem nie zdominował całego posiłku. I odwrotnie – potrawa nie powinna przyćmiewać wina. To doprowadziło do powstania znanej zasady, według której białe wino podawane jest do ryb i drobiu, czerwone do mięsa czerwonego, a słodkie do deserów. Ta prosta reguła ułatwiała życie każdemu, kto na winie specjalnie się nie znał, a chciał zaserwować gościom odpowiedni trunek do kolacji. Są jednak przypadku, w których po prostu się nie sprawdza, dlatego już jakiś czas temu została znacznie rozbudowana.

[article_adv]

Harmonia, a nawet kontrast

Osiągnięcie harmonii smaków jedzenia oraz wina wymaga przyswojenia pewnej wiedzy. Na początek wystarczą jednak podstawowe informacje. - Do lekkich dań, takich jak sałatki, przystawki z delikatnie doprawionego drobiu czy ryby podajemy równie lekkie wino – może być białe lub różowe. Nie zaserwujemy go już jednak do potraw intensywnie przyprawionych i ciężkich, przy których zdecydowanie lepsze będą poważniejsze dzieła, takie jak Viognier, Gewurztraminer, niektóre Alvarinho i wina fermentowane w dębowych baryłkach – mówi Tomasz Kolecki-Majewicz, ambasador win regionu Tejo - największego regionu winnego w Portugalii.

Dobrze, jeśli wino oraz danie pochodzą z jednego regionu – produkty z tego samego miejsca przeważnie odpowiednio się ze sobą komponują, tworząc świetnie dobrany duet. Dlatego kuchnie lokalne często serwują wino miejscowe, które przez lata idealnie dopasowało się do tamtejszej kuchni.

Istnieje również druga szkoła zestawiania wina z potrawą, według której powinno się kierować kontrastem. Dzięki temu wino może wydobyć z potrawy jej inne oblicze. Można więc serwować słodki trunek do pikantnego dania. Jest to jednak dużo trudniejsze i stosowane najczęściej przez wprawionych miłośników wina. Co również istotne, takie kontrastowe połączenia mogą być różnie odebrane – dla każdego inne zestawienie może być uznane za udane.

Kompozycja smaków

Dobierając wino do posiłku, trzeba wziąć również pod uwagę, jak wpływają na siebie dane smaki. Znajomość tych zasad pozwoli podkreślić walory smakowe posiłku oraz zneutralizować te mniej pożądane.

- Dania, w których mocno odczuwamy słony smak, najlepiej komponują się z winami wytrawnymi - ich wytrawność jest delikatnie neutralizowana, ale zyskują pełniejszy smak. Słodkie nuty potrawy powodują zaś, że wino wydaje się bardziej wytrawne. Cukier wzmacnia także odczucie goryczy, dlatego do deserów nie podajemy wina wytrawnego, ponieważ zniekształciłoby to jego smak. – wyjaśnia Tomasz Kolecki-Majewicz, ambasador win z regionu Tejo. – Wino wytrawne równoważny ciężkość potrawy, często więc serwuje się je z daniami tłustymi. Jeśli natomiast chcemy zneutralizować gorycz dania, to zdecydowanie unikajmy tanin – dodaje.

Często w jednej potrawie pojawia się wiele różnych smaków, co może utrudnić dobór odpowiedniego wina. Wówczas trzeba zwrócić uwagę na główny składnik dania i do niego dobrać wino. Gdy potrawa jest przygotowywana na bazie wina, to wystarczy ten sam trunek zaserwować do posiłku. W pozostałych przypadkach można posłużyć się poniższymi wskazówkami.

Podczas podawania wina ważna jest również kolejność serwowania - białe wina zawsze mają pierwszeństwo przed czerwonymi, lekkie przed ciężkimi, a słodkie po wytrawnych, choć znane są klasyczne wyjątki.

I choć zasad dotyczących łączenia wina z potrawami jest bardzo dużo, to ostatecznie najważniejsze, by dane zestawienie trafiło w nasz gust - nawet jeśli jest sprzeczne z powszechnymi regułami.

Aneta Rusak

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1439903383" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(true) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1883" ["visits_counter"]=> string(4) "8300" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } } array(0) { }

Gorące tematy

facebook