Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

drinki

Metaxa Honey Shot

Barek

Sekret wyjątkowości tej METAXY kryje się w łagodności METAXY oraz naturalnym greckim miodzie.

więcej »

Jak smakuje karnawał na świecie

Barek

Dlaczego Cachaça to w Brazylii sprawa narodowa, co pije się w czasie karnawału w Nowym Orleanie, a jak świętują mieszkańcy Nadrenii? Karnawał to barwne pochody i parady, przebierańcy, tańce i huczna zabawa, ale do tradycji należą też lokalne specjalności – drinki, piwo czy wino.

więcej »

Bourbon kontra whisk(e)y – podobne, a jednak inne

Barek

Szkocka whisky, amerykańska whiskey i bourbon, a irlandzka whiskey. Wszystkie z jednej rodziny alkoholi, a jednak tak od siebie różne. Odrębność zauważalna jest zarówno w procesie leżakowania, w smaku, jak i w sposobie picia tych alkoholi. A żeby było jeszcze ciekawiej, Wild Turkey® Bourbon wypracował autorskie sposoby destylacji, które znajdują odzwierciedlenie w tym kultowym już smaku Ameryki.

więcej » 1

Magia Meksyku zaklęta w drinku

Barek

Meksyk pachnie słońcem, smakuje zaś…. tequilą. Podrzucamy ci kilka wyśmienitych pomysłów na drinki z wykorzystaniem tego alkoholu. Może to być El Jimador, najlepiej sprzedająca się tequila w Meksyku, tworzona w 100% z agawy.

więcej »

Gin - jałowiec zamknięty w butelce

Barek

Wywołuje mieszane uczucia i może dlatego lepiej mieszać go z innym płynem. Jedni go uwielbiają, dla drugich mógłby nie istnieć. Na szczęście tych drugich jest mniej. I gin nadal ma należne miejsce na półce z nietuzinkowymi alkoholami o bujnej przeszłości. W krajach anglosaskich pod względem popularności zajmuje drugie miejsce po whisky.

więcej » 1
array(5) { [0]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1979" ["slug"]=> string(17) "metaxa-honey-shot" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(18) "Metaxa Honey Shot " ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(99) "Sekret wyjątkowości tej METAXY kryje się w łagodności METAXY oraz naturalnym greckim miodzie. " ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(2405) "

[ext_img=m]2007[/ext_img]

Najłagodniejszy amber spirit pod słońcem

Na krańcach Europy, w sercu Morza Egejskiego winogrona odmiany Muscat zażywają kąpieli w słońcu, chłodzą się w morskiej bryzie, a ich korzenie przedzierają się przez twarde podłoże mineralne. Niepowtarzalny charakter METAXY powstaje poprzez dodanie wina muskatowego. Od czasów starożytnych szlachetny szczep Muscat służy do wyrobu win o najbogatszym aromacie.

Mistrz Metaxy wybiera najlepsze wina muskatowe, by zmieszać je z leżakowanym winem destylowanym. Tak powstaje rozpoznawalny, delikatny smak METAXY.

Pracę nad wyjątkową delikatnością METAXY zaczyna sama natura. Przypominające klejnoty owoce winogron Muscat dojrzewają mimo ubogiej gleby. Zbiory są niskie, jednak owoce posiadają wyjątkowy aromat i bogaty, skoncentrowany smak.

Delikatność zamknięta w shocie

Metaxa Honey Shot powstała z połączenia delikatnej METAXY i najlepszego greckiego miodu. Miód pochodzi z bardzo słonecznego regionu, gdzie rośnie wiele roślin, ziół i kwiatów, wykorzystywanych do jego produkcji. Jest to miód najwyższej jakości, o niepowtarzalnym aromacie, gęstej konsystencji oraz bogaty w wartości odżywcze. Ponadto miód używany do METAXY Honey Shot pochodzi z północnego Peloponezu, z regionu Egio, który leży 800 metrów n.p.m. Powstaje on z kwiatów jodły, kasztanowca, jabłoni, głogu oraz dzikich róż, które używane są do sekretnego bukietu ziół przy tworzeniu METAXY.

Dzięki temu niezwykłemu dodatkowi, METAXA Honey Shot ma delikatnie bursztynową barwę oraz smakuje jak nektar. Swoim wyjątkowym smakiem pobudza zmysły.

By wydobyć wszystkie walory trunku, najlepiej serwować schłodzoną i w szotach. Metaxa Honey Shot stanowi także doskonałą bazę do drinków – np. Mojito.

Źródło: materiały prasowe

[article_adv]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1456504253" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1979" ["visits_counter"]=> string(4) "4442" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } [1]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1957" ["slug"]=> string(31) "jak-smakuje-karnawal-na-swiecie" ["dont_use_tags"]=> string(24) "kierownik , czas , forma" ["title"]=> string(33) "Jak smakuje karnawał na świecie" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(296) "Dlaczego Cachaça to w Brazylii sprawa narodowa, co pije się w czasie karnawału w Nowym Orleanie, a jak świętują mieszkańcy Nadrenii? Karnawał to barwne pochody i parady, przebierańcy, tańce i huczna zabawa, ale do tradycji należą też lokalne specjalności – drinki, piwo czy wino. " ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(4611) "

Cachaça w Rio de Janeiro

Limonka, cukier, lód i przede wszystkim Cachaça – destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku z trzciny cukrowej. To składniki słynnego na całym świecie drinku Caipirinha. Jest symbolem Rio de Janeiro tak samo jak Copacabana, stadion Maracana. Jej fanami są m.in. Madonna i George Bush. Jest też najważniejszym drinkiem podczas karnawału.

Prawdziwą Caipirinhę robi się tylko na bazie likieru Cachaça. Przygotowanie tego drinku z innym alkoholem Brazylijczycy potraktują jak zamach na jeden z symboli narodowych. Cachaça w smaku jest nieco podobna do rumu i tequili, ale jest bardziej wytrawna, odrobinę cierpka i ma owocowy posmak. Bary w Rio de Janeiro oferują też drinka o nazwie Caipiroska (z wódką zamiast Cachaçi).

– Warto też wiedzieć, że w Brazylii do drinka Caipirinha używa się białego cukru, a nie brązowego. Dla każdego brazylijskiego barmana to świętość. Dlaczego? Okazuje się, że brązowy cukier zagłusza smak likieru Cachaça. Inny wariant tego drinka to Maipirinha, z marakują zamiast limonki. Na bazie likieru Cachaça przygotowuje się też ciekawe smoothie o nazwie Batida, używając różnych owoców, wedle upodobań – mówi Sandra Lakus, szef baru browaru restauracyjnego Złoty Pies we Wrocławiu.

Tłusty wtorek w Nowym Orleanie

Mardi Gras (z francuskiego „tłusty wtorek”, ostatni dzień przed środą popielcową) to kulminacja słynnego karnawału w Nowym Orleanie, z pewnością najbardziej hucznej zabawy tego rodzaju w całej Ameryce Północnej. To miasto, które uwielbia się bawić, a poza tym w całych Stanach Zjednoczonych nie znajdziemy drugiej metropolii z tak wyrafinowanym miksem kultur i tradycji. Widać to także po miejscowych specjałach.

– W czasie karnawału tradycyjnie pije się tam likier Aguardiente de Ojén, produkowany na bazie anyżu i oliwki anyżowej, z dodatkiem aromatów, m.in. goździków i kolendry. Ciekawe jest to, że ten likier oryginalnie wywodzi się z małego miasteczka Ojen w Andaluzji – opowiada Sandra Lakus.

W 100% nowoorleańskim wynalazkiem jest pierwszy amerykański koktajl – Sazerac. Powstał w 1838 roku w jednym z barów francuskiej dzielnicy, a jego nazwa pochodzi od francuskiego brandy Sazerac-de-Forge et fils.

– Jednak od ponad 100 lat Sazerac robi się na bazie amerykańskiej żytniej whisky lub koniaku, z dodatkiem gorzkiej wódki Peychaud Bitters oraz absyntu. Tego rodzaju dawne receptury przeżywają dziś renesans na całym świecie – dodaje Sandra Lakus.

Innym typowym drinkiem dla Nowego Orleanu, również popularnym w czasie karnawału, jest Ramos Gin Fizz. Robiony na bazie dry ginu, z białkiem jajka, sokiem z cytryny i limonki oraz dodatkiem olejku z kwiatu pomarańczy.

Piąta pora roku w Nadrenii

Karnawałową stolicą Niemiec jest Kolonia. „Piąta pora roku” trwa tam tradycyjnie od 11 listopada (na początku kobiety obcinają mężczyznom krawaty i na jeden dzień przejmują władzę w mieście) aż do środy popielcowej, ale najhuczniej jest w ostatnich dniach. – W Kolonii króluje miejscowy styl piwny o nazwie Kölsch. To bardzo jasne piwo z delikatnym zapachem słodowym w tle. Tradycyjnie warzone jest tylko w Kolonii, a nazwa jest zastrzeżona, tak jak szampan dla Szampanii. Jak smakuje? Ma lekką chmielowość, delikatne aromaty owocowe i jest lekko cierpkie – mówi Sandra Lakus.

Z kolei jeśli wybierzemy się w czasie karnawału do Düsseldorfu, to lepiej nie prosić o Kölsch, ponieważ zostanie to potraktowane jako afront (Niemcy są mocno przywiązani do swoich lokalnych tradycji). W Düsseldorfie pije się Altbier (dosłownie: „stare piwo”).

– To piwo górnej fermentacji, warzone dawnymi metodami, stąd jego nazwa. Ma kolory o różnych odcieniach brązu, bursztynu i miedzi, jest gorzkie i aromatyczne. Czasem jest mieszane z piwem słodowym – dodaje Sandra Lakus. Jednak nadreński karnawał to nie tylko piwo. Credo zabawy w Moguncji (Mainz) brzmi: „Weck, Worscht, Woi” (bułka, kiełbasa, wino). Nic dziwnego, to jeden z najważniejszych regionów „winnych” w Niemczech.

Aleksandra Palus
Fot: Złoty Pies

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1453814897" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1957" ["visits_counter"]=> string(4) "3606" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } [2]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1621" ["slug"]=> string(46) "bourbon-kontra-whisk-e-y-podobne-a-jednak-inne" ["dont_use_tags"]=> string(35) "relacje , atmosfera , badanie , akt" ["title"]=> string(51) "Bourbon kontra whisk(e)y – podobne, a jednak inne" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(414) "Szkocka whisky, amerykańska whiskey i bourbon, a irlandzka whiskey. Wszystkie z jednej rodziny alkoholi, a jednak tak od siebie różne. Odrębność zauważalna jest zarówno w procesie leżakowania, w smaku, jak i w sposobie picia tych alkoholi. A żeby było jeszcze ciekawiej, Wild Turkey® Bourbon wypracował autorskie sposoby destylacji, które znajdują odzwierciedlenie w tym kultowym już smaku Ameryki." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(52) "Bourbon kontra whisk(e)y – podobne, a jednak inne." ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_1621" ["body"]=> string(6522) "

Whisky, whiskey i bourbon whiskey

Różnica miedzy whisky a whiskey to nie tylko jedna litera alfabetu. Ta pierwsza nazwa nawiązuje do Szkocji (Scotch Whisky), gdzie produkowana jest z destylacji zacieru zbożowego (głównie słodu jęczmiennego) i poddawana dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Przedstawiciele tej odmiany są mocni i gorzcy w smaku.

[article_adv]Wraz z emigrantami z Europy whisky trafiła do Stanów Zjednoczonych i stała się amerykańską whiskey, przystosowaną do klimatu po drugiej stronie Atlantyku. W odróżnieniu od protoplasty, amerykański trunek zawiera kukurydzę, żyto i pszenicę. Whiskey z USA dzieli się na sześć kategorii w zależności od sposobu produkcji: Tennessee Whiskey, Rye and Wheat Whiskey, Corn Whiskey, Blended American Whiskey oraz Bourbon Whiskey, który zdecydowanie wyróżnia się na tle innych.

Czysty bourbon destylowany jest w ściśle określony sposób. Proces tworzenia tego trunku przechodzi, bez wątpienia, najbardziej szczegółową kontrolę spośród wszystkich rodzajów whiskey. Składniki są ściśle sprawdzane pod kątem jakości. Woda używana do produkcji bourbona przepływa przez naturalne wapniowe skały, które wzbogacają ją w minerały i sprawiają, że jest unikalna na skalę światową.

Zgodnie z amerykańskim prawem, bourbon musi zawierać w swoim składzie minimum 51% kukurydzy. Nadaje mu ona znacznie słodszy smak niż jakiekolwiek inne ziarna, na przykład jęczmień dodawany do produkcji szkockiej whisky. Leżakowanie i dojrzewanie musi trwać co najmniej dwa lata w smalonych od środka, świeżych beczkach z drewna białego dębu (w przeciwieństwie do beczek „z drugiej ręki” używanych przy produkcji jakiegokolwiek innego typu whiskey). Nowe drewno oznacza, że bourbon może czerpać z niego dużą dawkę koloru i smaku, włącznie z nutami wanilii i karmelu będącymi tu głównymi wyróżnikami. Według surowego prawa amerykańskiego, bourbon jest jedynym rodzajem whiskey, do którego dodawanie jakichkolwiek barwników czy przypraw jest zabronione.

Klimat w Kentucky ulega znacznym wahaniom między latem a zimą. Tym samym beczki ulegają rozszerzaniu i kurczeniu się w wyraźnych odstępach czasu, wpływając na szybsze dojrzewanie whiskey. Tego zjawiska nie da się zaobserwować w zimnym klimacie Szkocji czy Irlandii.

Smak legendy Wild Turkey® Bourbon

[ext_img=m]1415[/ext_img] Wild Turkey® odróżnia się na tle innych bourbonów większym rygorem przy procesie destylacji w stosunku, do tego narzuconego przez Kongres Stanów Zjednoczonych w 1964r. Począwszy od doboru składników, poprzez destylację, aż do finalnego butelkowania alkoholu. Nad wszystkim tym czuwają: Jimmy Russel, obecny mistrz destylacji, który pracuje w firmie już od 60 lat, wraz z synem Eddiem. Wspólne, ponad 90-letnie doświadczenie wykorzystują przy tworzeniu kultowego bourbona Ameryki i jego wielu odsłon. 

Ziarna używane w procesie produkcji bourbonów Wild Turkey® są sprawdzane pod kątem dojrzałości, czystości i stopnia wilgotności. Drożdże używane do fermentacji są uprawiane na terenie destylarni. Ich formuła jest pilnie strzeżonym sekretem, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Kluczem do wyjątkowego smaku jest woda z wysoką zawartością wapnia, która pochodzi ze studni znajdujących się bezpośrednio na terenach destylarni. Woda ta jest tak czysta, że miasto Lawrenceburg zbudowało na tym terenie studnie głębinowe do czerpania wody.

W odróżnieniu od innych destylarni, Wild Turkey® używa dębowych beczek z białego dębu porastającego amerykańskie góry Ozark, z najmocniejszym (i najdroższym), głęboko warstwowym zwęgleniem, które nadaje unikalny, kultowy smak i głęboko brunatny kolor trunku. W dojrzewalniach, których część pochodzi z początków założenia destylarni, nie kontroluje się klimatu, co zapewnia naturalne warunki leżakowania. Właściciele Wild Turkey® optują za tradycyjnymi metodami – otwartymi oknami w lecie i zamkniętymi w zimie. Bourbony Wild Turkey® dojrzewają przez co najmniej 5 do 7 lat.

Bourbon Wild Turkey® destylowany jest na niskiej zawartości alkoholu by uzyskać prawdziwą głębię smaku. Niekiedy dodawane są znikome ilości wody, by zapewnić niezmiennie wysoki poziom smaku klasycznemu bourbonowi 101 Proof. Wyjątkowy Rare Breed jest butelkowany bez jakiekolwiek dodatku wody, a zawartości alkoholu utrzymana jest na poziomie 54% (108 Proof). Ten wyróżnik, choć kosztowny – z jednej beczki zamiast średnio 250 butelek, Wild Turkey® uzyskuje ich tylko 190 – doceniany jest przez miłośników marki.

Proof to próba alkoholu (ang. alkohol proof) – miara ile alkoholu (etanolu) zawiera dany napój alkoholowy. W Stanach Zjednoczonych definiuje się ją jako podwójną wartość procentową alkoholu na objętość, czyli przy 101 proof zawartość alkoholu wyniesie 50.5%.

Jak podawać bourbon

Tradycyjny sposób podawania bourbona różni się od sposobu podawania whisky. Amerykanie lubią swoje alkohole z dużą ilością lodu. Bourbon można podać w szklance typu tumbler bądź snifter, wypełnionej kostkami lodu – to najpopularniejszy sposób picia bourbona, nazywany „on the rocks”. Sam alkohol musi być zawsze w temperaturze pokojowej. Jednym z najpopularniejszych bourbonów klasy premium jest Wild Turkey® 101. Dominują w nim mocno wyczuwalne akcenty wanilii, karmelu oraz miodu z dębową nutą.

Niezależnie od tego czy trunek spożywany będzie z lodem czy bez, płyn nie powinien zajmować więcej jak ¼ szklanki. Spowodowane jest to zarówno jego mocą, jak i możliwością delektowania się jego smakiem. Mamy tu do czynienia z rytuałem podobnym jak przy piciu wina, gdzie liczy się zapach i smakowanie małymi łykami.

Poznaj drinki na bazie bourbona Wild Turkey®:

[gallery_slider]135[/gallery_slider]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1415382801" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(true) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1621" ["visits_counter"]=> string(4) "5856" ["comments_counter"]=> string(1) "1" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } [3]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1032" ["slug"]=> string(30) "magia-meksyku-zakleta-w-drinku" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(31) "Magia Meksyku zaklęta w drinku" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(240) "Meksyk pachnie słońcem, smakuje zaś…. tequilą. Podrzucamy ci kilka wyśmienitych pomysłów na drinki z wykorzystaniem tego alkoholu. Może to być El Jimador, najlepiej sprzedająca się tequila w Meksyku, tworzona w 100% z agawy. " ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(18) "ZRÓB SOBIE MEKSYK" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_1032" ["body"]=> string(4743) "

[ext_img=o]868[/ext_img]Paloma Blanco

Drink łączy w sobie bogactwo smaku doskonałej tequili z nutą prawdziwego orzeźwienia. Do wysokiego szkła typu Collins, wypełnionego lodem, wlej 50 ml El Jimador® Blanco, 120 ml Grejpfrut Soda oraz 10 ml świeżego soku z limonki. Całość dokładnie wymieszaj. Brzegi szkła, po zwilżeniu wodą, można udekorować solą.

 

[ext_img=o]869[/ext_img]Tequila Sunrise

40 ml El Jimador® Blanco

1 chlust DeKuyper Grenadine
Sok pomarańczowy top up

Do wysokiego szkła wypełnionego lodem wlej dwa pierwsze składniki. Dopełnij sokiem pomarańczowym. Całość zamieszaj i udekoruj ćwiartką pomarańczy.

 

[ext_img=o]870[/ext_img]Cactus Kicker

40 ml El Jimador® Blanco
15 ml likieru z melona
60 ml soku ananasowego
30 ml Sprite®
kropla soku z limonki

Do shakera wypełnionego lodem wklej pierwsze cztery składniki. Wymieszaj. Dopełnij sokiem z limonki. Całość wlej do szklanki i udekoruj skręconą skórką pomarańczy.

 

[ext_img=o]871[/ext_img]Margarita

40 ml El Jimador® Blanco
40 ml De Kuyper® Triple Sec
20 ml soku z limonki


Do shakera wypełnionego kostkami lodu wlej wszystkie składniki. Zamieszaj. Brzeg kieliszka koktajlowego zwilż sokiem z cytryny, a następnie obtocz solą. Wlej zawartość shakera do kieliszka. Całość udekoruj plastrem limonki.

 

[article_adv]


[ext_img=o]872[/ext_img]JIMMY MOJITO

60 ml El Jimador® Blanco

łyżka cukru trzcinowego
30 ml soku z limonki
90 ml wody sodowej
4-5 gałązek mięty

Do szejkera wrzuć liście z 4-5 gałązek mięty, muddlerem rozetrzyj miętę z cukrem i sokiem z limonki. Szejker napełnij kruszonym lodem, dolej El Jimador Blanco i wodę sodową. Wyszejkuj. Drinka przelej do wysokiej szklanki.

 

[ext_img=o]873[/ext_img]Batanga

60 ml el Jimador® Reposado
30 ml soku z cytryny
150 ml Coca-Cola®
Szczypta soli


Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlej wszystkie składniki. Całość wymieszaj. Na koniec drinka dopraw szczyptą soli.

 

[ext_img=o]874[/ext_img]Sangrita

Sangrita to bezalkoholowy drink, doskonały „towarzysz” dla tequili pitej w shotach. Drink, ze względu na swój cytrusowy i pieprzny charakter podkreśla wszystkie walory smakowe tequili na bazie 100% agawy. Dodatkowo zaś oczyszcza podniebienie między kolejnymi shotami.

240 ml soku pomidorowego
60 ml soku pomarańczowego
60 ml soku z limonki
30 ml syropu Grenadine
1 łyżeczka Tabasco
1 łyżeczka sosu Worcestershire

Do shakera wlej wszystkie składniki. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 min. Serwuj w kieliszkach.

 

[ext_img=o]875[/ext_img]Shot El Jimador Reposado

Alkohol dla prawdziwego mężczyzny? Tequilla El Jimador produkowana w 100% z agawy, dojrzewającej w promieniach meksykańskiego słońca. Najprostszym i najpopularniejszym sposobem na poznanie bogactwa smaku tequili El Jimador® Reposado jest wypicie jej w shocie, a następnie zagryzienie ćwiartką pomarańczy posypaną cynamonem.

 

 

[article_adv]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1369846379" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(true) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(0) "" ["link_info"]=> string(0) "" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1032" ["visits_counter"]=> string(4) "4707" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } [4]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "394" ["slug"]=> string(32) "gin-jalowiec-zamkniety-w-butelce" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(36) "Gin - jałowiec zamknięty w butelce" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(355) "Wywołuje mieszane uczucia i może dlatego lepiej mieszać go z innym płynem. Jedni go uwielbiają, dla drugich mógłby nie istnieć. Na szczęście tych drugich jest mniej. I gin nadal ma należne miejsce na półce z nietuzinkowymi alkoholami o bujnej przeszłości. W krajach anglosaskich pod względem popularności zajmuje drugie miejsce po whisky." ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(4928) "

Kiedyś gin miał działanie lecznicze. Ano tak - wymyślony w XVII wieku przez holenderskiego naukowca, fizyka Francisciusa Sylviusa, sprzedawany był w niewielkich butelkach jako… lek na problemy żołądkowe (wiele lat później coca-cola też tak zaczynała…). A wszystko dlatego, że miał cierpko-gorzki smak, a ten zawsze utożsamiany jest z jakimś dobrym medykamentem na ból brzucha.

Lek na malarię

Sama nazwa - "gin" jest skrótem od holenderskiego słowa genever, czyli jałowiec. Bo gin to nic innego, jak po prostu jałowcówka. Powstaje z destylacji zacieru z dodatkiem jagód jałowca. Gdy na tronie angielskim zasiadł Wilhelm Orański III, mieszkańcy Anglii zakochali się w ginie. Tej „miłości” pomogła również cena trunku - był on niezwykle tani. A to dlatego, że rząd angielski w pewnym momencie narzucił olbrzymie cła na wszystkie importowane alkohole, w tym rum z Jamajki, natomiast zrobił wyjątek właśnie dla ginu. Tani i powszechnie dostępny trunek nie zapisał się wtedy chlubnie w historii: doprowadził do olbrzymiego pijaństwa wśród niższych warstw społecznych Anglii.

Odegrał jednak także pewną pozytywną rolę w historii angielskiego imperializmu. Jak niektórzy twierdzą - pomógł nawet podbić Anglikom kilka krajów i stworzyć kolonie. W wielu z nich olbrzymim problemem była malaria. Jedynym lekiem na nią jest chinina. Ohydna w smaku, podawana była w formie napoju przypominającego tonic. Dla poprawienia smaku mieszano ją właśnie z ginem. I stąd legenda, że gin leczy malarię.

Na dobry apetyt

Obecnie gin pije się głównie w USA (największy konsument tego trunku), Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. Najpopularniejszą na tych rynkach marką ginu jest London Dry Gin - świetny do drinków, o mocnym cytrusowym smaku i dużej mocy, ma 45% alkoholu. Inne popularne marki to: Playmouth (uwielbiał go Winston Churchill), Beefeater, Bombay Sapphire, Gordon’s Gin, Seagram, Tanqueray oraz… Gin Lubuski, nasz rodzimy, który ma również swoich zwolenników, głównie oczywiście wśród mieszkańców Polski.


Gin jest uważany za wspaniały aperitif, czyli alkohol, który podaje się przed posiłkiem, ponieważ pobudza apetyt. Ginu właściwie nie pije się w formie czystej, ale zawsze z dodatkiem toniku lub soku, zwykle cytrynowego lub pomarańczowego, choć i z ananasowym tworzy bardzo ciekawą kompozycję. A gdy zmieszać go z wermutem (wino, w którego skład wchodzi m.in. piołun) - gin zmienia się w… słynny napój Jamesa Bonda, czyli martini.

Nie ma reguły

W Polsce gin z tonikiem nadal rządzą imprezami i mają swoje obwarowane miejsce w pubach i klubach. W dobrym barze G&T (tak nazywany jest przez barmanów gin z tonikiem) kosztuje około 20 zł. Zwykle podawany jest w szklance typu long, ale może to być też szkło typu old fashioned, kieliszki koktajlowe i collinsy. Nie zaleca się koniakówek. Zwykle jest to miara 40-50 ml ginu dopełniona tonikiem. Jednak proporcje te nie są sztywne, popularne są też inne np. 1:2, 1:3, 1:1 (pierwsza wartość to właśnie gin). Barman zawsze podaje do napoju limonkę.

Ze względu na historię ginu długo pokutowało przekonanie, że dla wyższych klas i ludzi wykształconych jest koniak, a dla tych z plebsu - właśnie gin. Obecnie ta niesprawiedliwa ocena jałowcówki rodem z Holandii jest już niemal zapomniana. Tak samo jak i przesąd, że gin piją tylko mężczyźni. Jego cierpki smak odstraszał wprawdzie co delikatniejsze kobiece usta, ale również i ta opinia powoli zaczyna odchodzić do lamusa. Sporo kobiet lubi pić gin z tonikiem, a wiele z nich eksperymentuje, dodając do niego soki (np. grejpfrutowy). „Spotkałem się nawet z dodawaniem lemoniady” - mówi jeden z barmanów w popularnym warszawskim barze. - Ogólnie mogę powiedzieć, że gin z tonikiem to uniwersalny drink, przy którym każdy może sobie posiedzieć i porozmawiać albo pooglądać dobry mecz”.

„Cokolwiek by mówić o ginie - on nigdy nie zginie“ - mawiają wielbiciele tego trunku. Jest doskonałym składnikiem drinków i nieodłącznym elementem wyposażenia domowych barków. Nie jest to alkohol snobów, nie musi leżakować dziesiątki lat (są pewne gatunki, które przechowuje się w dębowych beczkach, ale nigdy tak długo jak wina) i nie trzeba też uczyć się go pić. Ale jest to też trunek, który się nie „podlizuje”. Ma swój specyficzny aromat oraz trudny smak i za to jest lubiany.

Michał Wichowski

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1330379276" ["gradation"]=> string(2) "10" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(true) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(60) "http://facetpo40.pl/na-luzie/urzadz-z-klasa-swoj-domowy-bar/" ["link_info"]=> string(16) "Twój domowy bar" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(25) "Gin - jałowiec w butelce" ["seo_description"]=> string(109) "Tajemnica ginu - niezwykłego alkoholu, który nie wszystkim smakuje, ale ma swoich zagorzałych wielbicieli." ["seo_keywords"]=> string(46) "gin, G&T, gin z tonikiem, gin & tonic, martini" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_394" ["visits_counter"]=> string(5) "12091" ["comments_counter"]=> string(1) "1" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(10) "1332399600" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } } array(0) { }

Gorące tematy

facebook