Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

drink

Magia Meksyku zaklęta w drinku

Barek

Meksyk pachnie słońcem, smakuje zaś…. tequilą. Podrzucamy ci kilka wyśmienitych pomysłów na drinki z wykorzystaniem tego alkoholu. Może to być El Jimador, najlepiej sprzedająca się tequila w Meksyku, tworzona w 100% z agawy.

więcej »

Sylwestrowa lista drinków

Męska kuchnia

Jeśli urządzasz sylwestrową noc w domu, postaw na oryginalne drinki, które rozkręcą twoją imprezę.. Królem tegorocznych zabaw będzie TABASCO, które nutką pikanterii zaostrzy apetyt gości na jeszcze więcej tanecznych szaleństw.

więcej »

Oryginalne nalewki, czyli jak się napić po pańsku

Barek

Na malinową czeka się 2 tygodnie. Na rokitnikową co najmniej 3 lata, choć niektórzy radzą ćwiczyć cierpliwość przez 10 lat. Z tym trunkiem jak z winem: im starsze tym lepsze. Poniżej przepisy na kilka oryginalnych nalewek.

więcej » 2
array(3) { [0]=> array(49) { ["id"]=> string(4) "1032" ["slug"]=> string(30) "magia-meksyku-zakleta-w-drinku" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(31) "Magia Meksyku zaklęta w drinku" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(240) "Meksyk pachnie słońcem, smakuje zaś…. tequilą. Podrzucamy ci kilka wyśmienitych pomysłów na drinki z wykorzystaniem tego alkoholu. Może to być El Jimador, najlepiej sprzedająca się tequila w Meksyku, tworzona w 100% z agawy. " ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(18) "ZRÓB SOBIE MEKSYK" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_1032" ["body"]=> string(4743) "

[ext_img=o]868[/ext_img]Paloma Blanco

Drink łączy w sobie bogactwo smaku doskonałej tequili z nutą prawdziwego orzeźwienia. Do wysokiego szkła typu Collins, wypełnionego lodem, wlej 50 ml El Jimador® Blanco, 120 ml Grejpfrut Soda oraz 10 ml świeżego soku z limonki. Całość dokładnie wymieszaj. Brzegi szkła, po zwilżeniu wodą, można udekorować solą.

 

[ext_img=o]869[/ext_img]Tequila Sunrise

40 ml El Jimador® Blanco

1 chlust DeKuyper Grenadine
Sok pomarańczowy top up

Do wysokiego szkła wypełnionego lodem wlej dwa pierwsze składniki. Dopełnij sokiem pomarańczowym. Całość zamieszaj i udekoruj ćwiartką pomarańczy.

 

[ext_img=o]870[/ext_img]Cactus Kicker

40 ml El Jimador® Blanco
15 ml likieru z melona
60 ml soku ananasowego
30 ml Sprite®
kropla soku z limonki

Do shakera wypełnionego lodem wklej pierwsze cztery składniki. Wymieszaj. Dopełnij sokiem z limonki. Całość wlej do szklanki i udekoruj skręconą skórką pomarańczy.

 

[ext_img=o]871[/ext_img]Margarita

40 ml El Jimador® Blanco
40 ml De Kuyper® Triple Sec
20 ml soku z limonki


Do shakera wypełnionego kostkami lodu wlej wszystkie składniki. Zamieszaj. Brzeg kieliszka koktajlowego zwilż sokiem z cytryny, a następnie obtocz solą. Wlej zawartość shakera do kieliszka. Całość udekoruj plastrem limonki.

 

[article_adv]


[ext_img=o]872[/ext_img]JIMMY MOJITO

60 ml El Jimador® Blanco

łyżka cukru trzcinowego
30 ml soku z limonki
90 ml wody sodowej
4-5 gałązek mięty

Do szejkera wrzuć liście z 4-5 gałązek mięty, muddlerem rozetrzyj miętę z cukrem i sokiem z limonki. Szejker napełnij kruszonym lodem, dolej El Jimador Blanco i wodę sodową. Wyszejkuj. Drinka przelej do wysokiej szklanki.

 

[ext_img=o]873[/ext_img]Batanga

60 ml el Jimador® Reposado
30 ml soku z cytryny
150 ml Coca-Cola®
Szczypta soli


Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlej wszystkie składniki. Całość wymieszaj. Na koniec drinka dopraw szczyptą soli.

 

[ext_img=o]874[/ext_img]Sangrita

Sangrita to bezalkoholowy drink, doskonały „towarzysz” dla tequili pitej w shotach. Drink, ze względu na swój cytrusowy i pieprzny charakter podkreśla wszystkie walory smakowe tequili na bazie 100% agawy. Dodatkowo zaś oczyszcza podniebienie między kolejnymi shotami.

240 ml soku pomidorowego
60 ml soku pomarańczowego
60 ml soku z limonki
30 ml syropu Grenadine
1 łyżeczka Tabasco
1 łyżeczka sosu Worcestershire

Do shakera wlej wszystkie składniki. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 min. Serwuj w kieliszkach.

 

[ext_img=o]875[/ext_img]Shot El Jimador Reposado

Alkohol dla prawdziwego mężczyzny? Tequilla El Jimador produkowana w 100% z agawy, dojrzewającej w promieniach meksykańskiego słońca. Najprostszym i najpopularniejszym sposobem na poznanie bogactwa smaku tequili El Jimador® Reposado jest wypicie jej w shocie, a następnie zagryzienie ćwiartką pomarańczy posypaną cynamonem.

 

 

[article_adv]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1369846379" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(true) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(0) "" ["link_info"]=> string(0) "" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(false) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_1032" ["visits_counter"]=> string(4) "4707" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } [1]=> array(49) { ["id"]=> string(3) "842" ["slug"]=> string(25) "sylwestrowa-lista-drinkow" ["dont_use_tags"]=> string(0) "" ["title"]=> string(27) "Sylwestrowa lista drinków " ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(241) "Jeśli urządzasz sylwestrową noc w domu, postaw na oryginalne drinki, które rozkręcą twoją imprezę.. Królem tegorocznych zabaw będzie TABASCO, które nutką pikanterii zaostrzy apetyt gości na jeszcze więcej tanecznych szaleństw." ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(27) "SYLWESTROWE DRINKI NA OSTRO" ["superbox_avatar"]=> string(19) "superbox_avatar_842" ["body"]=> string(4830) "

[powiazane]Jak przyrządzić drinki, aby nasi znajomi chcieli wracać do nas jak najczęściej? Wystarczy znajomość paru zasad z zakresu miksologii, czyli nauki o mieszaniu napojów. W telegraficznym skrócie, miksologia jest sztuką, która polega na łączeniu ze sobą składników w taki sposób, aby uzyskać napój o jak najbardziej spójnym i wyrafinowanym smaku oraz wyglądzie. Należy pamiętać, że czynność ta nie jest mechanicznym mieszaniem, lecz sztuką prawidłowego łączenia składników w harmonijną całość. Wyróżniamy kilka metod miksowania, takich jak np. nalewanie na lód, mieszanie w szkle, czy przyrządzanie w shakerze. Wszelkie składniki wykorzystywane do przygotowania drinków, a szczególnie woda, soki i napoje bezalkoholowe powinny być zmrożone lub mocno schłodzone.

[article_adv]Ważne, by nie skupiać się na samej prezencji napoju, bo każdy może zrobić drinka, włożyć do niego parasolkę i nazwać go koktajlem. Prawdziwą umiejętnością jest kreatywne połączenie kilku składników, dzięki którym napój zamienia się w swoiste dzieło sztuki. Istotny jest wybór odpowiedniego alkoholu, dobór składników, syropów, jak i przypraw czy sosów, takich jak TABASCO. Nieodpowiednie proporcje składników mogą zmienić nasze cudo w koszmar. Oto receptury, które mogą się przydać początkującym barmanom amatorom i perfekcyjnym gospodarzom w nadchodzącym karnawale:

Na rozgrzewkę shoty - 69 in a pool

Sylwestrowe szaleństwo najlepiej rozpocząć od czegoś mocniejszego i rozgrzewającego. Shoty to mocne drinki o małej pojemności, które, jak sama nazwa wskazuje wypija się bardzo szybko. Niewątpliwie poprawią humory twoim gościom i będą idealną rozgrzewką przed resztą zabawy.

Składniki:

Wszystkie składniki wlewaj warstwami do kieliszka (30-60 ml). Drink wypija się jednym haustem.

Przerwa w tańcu - Corazon Sangrita

Corazon Sangrita to idealny drink na szybkie orzeźwienie. Warto napić się go od razu po zejściu z parkietu. Będzie również sprzyjał długim rozmowom „od serca”.

Składniki:

Wszystkie składniki wymieszaj i wlej do kieliszka.


O pólnocy - Cancum make a wish

W Sylwestrową Noc, gdy nadejdzie północ, wszyscy wpadają w wir wzajemnych uścisków oraz życzeń. O północy, po tradycyjnej lampce szampana, idealnym drinkiem będzie Cancum Make a Wish. Spełnienie życzeń gwarantowane!

Skład:

Dodaj wszystkie składniki oprócz tequili i je wymieszaj. Drink podawany jest w kieliszku do Margarity. Brzeg kieliszka obtocz solą, następnie przelej do niego napój. Na koniec dodaj tequilę.

Potrzebna energia do dalszej zabawy - Go Go Godzilla

Godzina coraz późniejsza, a goście zaczynają być zmęczeni. Aby dodać im energii i zachęcić do dalszej zabawy podaj coś mocniejszego. Najlepiej sprawdzą się elektryzujące shoty Go Go Godzilla.

Skład:

Wymieszaj wódkę i Mountain Dew w kieliszku. Następnie dodaj TABASCO. Do wypicia na raz.

Na syndrom dnia następnego - krzepiąca Bloody Mary

Krwawa Mary działa znakomicie na popularną i okropnie ciężką przypadłość – poimprezowego kaca. Gwarantujemy, że drink pomoże zapomnieć o problemach i szybko postawi cię na nogi.

Skład:

Do naczynia, na kostki lodu wlej wódkę oraz sok pomidorowy. Dodaj sos Worcestershire, TABASCO oraz szczyptę soli i pieprzu dla smaku. Udekoruj kawałkiem limonki.

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1356174119" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(2) "69" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(0) "" ["link_info"]=> string(0) "" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(107) "drinki, tobasco, tabasco, bloody mary, 69 in a pool, Corazon Sangrita, Go Go Godzilla, Cancum make a wish, " ["show_recommend"]=> bool(true) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(18) "/avatar/avatar_842" ["visits_counter"]=> string(5) "14094" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(2) "69" ["name"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "6" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(14) "Męska kuchnia" ["about"]=> string(197) "Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie." ["keywords"]=> string(0) "" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(15) "0-meska-kuchnia" ["lft"]=> string(2) "37" ["rgt"]=> string(2) "38" ["level"]=> string(1) "2" } } [2]=> array(49) { ["id"]=> string(2) "36" ["slug"]=> string(19) "napic-sie-po-pansku" ["dont_use_tags"]=> string(4) "czas" ["title"]=> string(52) "Oryginalne nalewki, czyli jak się napić po pańsku" ["avatar_description"]=> string(41) "Oryginalne nalewki - raj dla podniebienia" ["avatar_alt_text"]=> string(18) "oryginalne nalewki" ["lead"]=> string(233) "Na malinową czeka się 2 tygodnie. Na rokitnikową co najmniej 3 lata, choć niektórzy radzą ćwiczyć cierpliwość przez 10 lat. Z tym trunkiem jak z winem: im starsze tym lepsze. Poniżej przepisy na kilka oryginalnych nalewek." ["has_superbox"]=> bool(false) ["has_superbox_main"]=> bool(false) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(0) "" ["superbox_avatar"]=> NULL ["body"]=> string(12276) "

[powiazane]Z przepisami na nie zresztą podobnie. Krążące w Internecie przepisy to najczęściej wielokrotnie kopiowane, mało oryginalne receptury. Ciekawsze znaleźć można w starych książkach kucharskich. Najciekawsze to te, do których nalewkarze dochodzą samodzielnie przez lata doświadczeń.

Takimi nie dzielą się z nikim. Najwyżej wystawiają do oceny efekty swoich starań podczas dorocznych turniejów nalewkarskich. Obok rutyniarzy pojawiają się na turniejach również debiutanci i często to oni zgarniają nagrody, bo przywożą prawdziwe cuda – o składzie często nie do rozszyfrowania nawet dla takich mistrzów smaku jak Piotr Bikont i Robert Makłowicz.
Spirytus, owoce i cierpliwość Hobbystów przybywa. Renesans nalewkarstwa można wiązać z tym, że znudziły się nam Jasie Wędrowniczki i im podobne. Alkohole kiedyś do kupienia wyłącznie za dolary w Peweksie (pamiętacie pewnie Żytnią po 90 centów…), od początku lat dziewięćdziesiątych stały się powszechnie dostępne. Nic dziwnego, że spowszedniały. Szukamy oryginalnych smaków. Móc poczęstować gości jedną z np. 20 własnych nalewek to naprawdę duża frajda.

[article_adv]Zacząć łatwo. Wystarczy spirytus, wódka i owoce. To podstawowe surowce. Przyda się też cierpliwość oraz miejsce na kolejne słoje i butle. Będzie ich przybywało, bo kto zasmakuje w nalewkarstwie, łatwo nie rezygnuje. Szuka ciekawych receptur, eksperymentuje. Jeśli chodzi o owoce, warto starać się, by zawsze były świeże i najwyższego gatunku. Najlepiej nie z nowoczesnych upraw. Dotyczy to na przykład malin. Zbierane na obrzeżach lasów, dzikie, mają dużo więcej aromatu, choć wyglądają mniej okazale niż te z pola. Podobnie z wiśniami. Stare odmiany rosnące gdzieś po wsiach, to dla nalewkarza skarb.

Nalewka z trześni czyli trześniówka

Dzikie czereśnie-samosiejki, za przyczyną małych i cierpkich owoców pogardzane nawet przez szpaki, pozwolą debiutantowi od razu zabłysnąć. Smak tej nalewki - o ile da się jej dojrzeć, co trudne, bo zapach korci - jest rewelacyjny. Trześń (dziką czereśnię) należy zbierać w fazie, kiedy jest już żółta i powoli zaczyna czerwienieć. Otrzymamy w efekcie trunek o pięknej barwie lekkiej czerwieni, bardzo klarowny. Dojrzała, mocno czerwona trześń daje zaś nalew ciemny (po 2-3 latach prawie czarny), nieklarowny i mniej ciekawy smakowo.

Gdzie szukać surowca? Najlepiej przy polnych drogach, na miedzach. Dobrą okazją do zbierania są wypady za miasto, o ile odbijemy gdzieś w bok od głównych tras. A najlepsza pora to druga połowa czerwca i początek lipca – zależnie od regionu kraju. Najwcześniej dzikie czereśnie dojrzewają na Lubelszczyźnie i Zamojszczyźnie. Wykonanie tej nalewki jest niezwykle


[powiazane]proste. Owoce należy przebrać, pozostawiając wyłącznie zdrowe i nieuszkodzone. Należy je przepłukać ciepłą wodą i zaczekać aż przeschną – można je np. rozsypać na papierowym ręczniku. Następnie przesypujemy je do dużego słoja z nakrętką. Na wierzch sypiemy cukier: jeśli chcemy trunku prawie wytrawnego, dajemy jedną szklankę na 4 kg owoców, jeśli zaś wolimy napój słodszy, cukru może być więcej, ale najwyżej 4 szklanki. Owoce pozostawiamy na parę godzin, nie zakręcając słoja a jedynie przykrywając go gazą. Kiedy zauważymy, że owoce zaczynają puszczać sok, całość zalewamy alkoholem. Tu pojawia się jedna z najważniejszych zasad: nie lejemy czystego spirytusu, ale mieszankę spirytusu i 40-procentowej czystej wódki w proporcjach pół na pół.

Słój odstawiamy na co najmniej 6 tygodni w ciemne miejsce, żeby owoce dobrze się zmacerowały. Po tym czasie zlewamy płyn i filtrujemy. Dobrze jest do tego użyć tetrowej pieluchy, płótna lnianego albo białego ręcznika kuchennego. Rozlana do butelek trześniówka powinna postać co najmniej 3 miesiące. Ponownie przefiltrowaną możemy podawać – schłodzoną, z kostką lodu. Głębię smaku trunek osiąga po roku leżakowania. Trzyletni to już prawdziwy rarytas.

[article_adv]Nalewka z rokitnika dla wytrwałych

Niektóre przepisy wymagają dużej cierpliwości. Jak w przypadku nalewki z rokitnika. Roślina ta, zwana oblepichą, służy obecnie najczęściej za element żywopłotów. Sadzi się ją również na obrzeżach dróg. Nic dziwnego, że mało kto zdaje sobie sprawę z jej nadzwyczajnych właściwości.

Rokitnik wykorzystywała już medycyna starożytna, zarówno Wschodu jak i Zachodu. Przebogaty w witaminy, uratował życie wielu zesłańcom i katorżnikom na Syberii. Nazywany bywa ananasem syberyjskim, choć nie z powodu podobieństwa zewnętrznego, ale ze względu na smak owoców.
Trudny jest do zbierania. Trzeba to robić w czasie przymrozków. Owoce są drobne, pełne soku. Tylko zmrożone dają się zerwać. Inaczej pękają w palcach. A że jest to roślina oleista, w rękach zostaje tłusta maź.

Z rokitnikiem postępujemy podobnie jak ze wspomnianą wyżej dziką czereśnią, przy czym pierwsze filtrowanie powinno nastąpić po roku a potem cyklicznie w odstępach półrocznych. Po pierwszym otwarciu słoja możemy być mocno zawiedzeni, bo buchnie zapach, który nie kojarzy się z czymkolwiek nadającym się do spożycia. Ale niech nas to nie zniechęca. Już po trzech latach nalewka zaczyna pięknie pachnieć. Z biegiem czasu zmienia tez barwę: ze słomkowej na kolor świeżego miodu lipowego. Pita do tłustych potraw poprawia trawienie.

Dereniówka i inne zapomniane smaki

Nalewki można robić z prawie wszystkiego. Są jednak owoce zapomniane, a niezwykle wdzięczne z punktu widzenia nalewkarstwa. Choćby dereń jadalny (nie mylić z innymi odmianami derenia). Jego owoce przypominają kształtem oliwki. Karminowa barwa daje w efekcie nalewkę pięknego koloru. Ale najważniejszy jest jej szlachetny smak: wyrazisty, aksamitny


[powiazane]i głęboki. Dereniówka zalicza się do szlachetnych trunków staropolskich. O ile innymi nalewkami zawiadywały w dworach „panny apteczkowe” albo same czcigodne małżonki dziedziców, dereniówka była w wyłącznej dyspozycji panów domu. Częstowali nią specjalnych gości albo używali na przypieczętowanie szczególnie udanych interesów. O dereniówce sądzono, że dobrze wpływa na serce. Nie bez przyczyny. Dereń zawiera wiele dobroczynnych substancji, w tym głównie bogactwo witamin i mikroelementów.

Wśród innych rzadko obecnie stosowanych przy wyrobie nalewek surowców można wymienić: kłącza młodego tataraku (ajerówka), owoce brusznicy (borowiczka), pędy czarnej porzeczki (listkówka), kwiat czarnego bzu, owoce czeremchy, owoce kaliny koralowej, łodygi angeliki (dzięgielówka), szyszki brzozowe.

[article_adv]Radość mieszania

Nalewki oparte na jednym składniku to wstęp do prawdziwej zabawy. Łączenie różnych nalewów i uzupełnianie receptur zaskakującymi dodatkami owocuje ciekawymi smakami. Aż do dopracowania się własnego stylu. Fakt, potrzeba na to czasu i sporo pieniędzy, ale satysfakcja gwarantowana. Czasami także sława, o ile preparator jest już mistrzem i zdecyduje wystawić efekt swojej pasji na osąd innych znawców.

Mistrzem nad mistrze jest Hieronim Błażejak spod Torunia, który tak często wygrywał najważniejsze turnieje nalewkarskie, że teraz uczestniczy w nich wyłącznie jako juror. Przez 20 lat dopracował się ponad 200 oryginalnych przepisów. Rytm życia wyznaczają mu pory roku. Zaczyna od rozmaitych kwiatów (np. głogu, jaśminu, akcji). Potem idą po kolei zioła i owoce. Późna jesień to ostatnie owoce (tarnina, jarzębina, żurawina), ale i czas zlewania, filtrowania, butelkowania. Zimą Pan Hieronim również nie próżnuje. Wiele przepisów opiera się na owocach suszonych albo dostępnych przez cały rok (z tych niezwykle wdzięczne są cytryny).

Produkcja nalewek a przepisy prawne

Wielu mistrzów kusi produkcja nalewek na sprzedaż. Ale to droga przez mękę. Ażeby uzyskać pozwolenie na wprowadzenie nalewki do obrotu, trzeba w Polsce zgody siedmiu ministerstw i poddania się procedurom zawartym w ponad 20 ustawach! Już samo utworzenie wymaganego prawem składu podatkowego to wydatek kilkudziesięciu tysięcy złotych rocznie. Nic dziwnego, że niewielu wytwórców się na to decyduje. Chociaż na rynku jest już kilka marek „nalewek tradycyjnych”, są one produkowane w większości nie w manufakturach, ale w „normalnych” wytwórniach alkoholi. Tak jest na przykład z marką Nalewki i Inne, której współwłaścicielem jest Janusz Palikot.

Te trunki, choć oparte na starych recepturach, nie mają waloru unikalności. Są czymś pomiędzy „zwyczajną” wódką smakową a nalewką rzeczywiście tradycyjną. Zdarzają się miejsca w Polsce, gdzie gości częstuje się prawdziwymi specjałami, ale odbywa się to właściwie nielegalnie, bo bez akcyzy.


[powiazane]Właśnie podatek akcyzowy w ogromnym stopniu blokuje tradycyjnym nalewkom drogę na rynek. Dość powiedzieć, że koszt produkcji litra czystego spirytusu to ok. 6 zł. Nalewkarze kupują go jednak jak wszyscy, płacąc 90 zł za litr. Jeśli ktoś przejdzie całą procedurę legalnej produkcji nalewek na handel, płaci akcyzę ponownie. Skutek? Cena pół litra nalewki musi wynosić 70-100 zł. Ze względu na podatki właśnie.


Na konkurs nalewek do Berlina

Gdzie więc legalnie posmakować nalewek? Można wybrać się do Berlina, gdzie na stoisku delikatesowym sztandarowego domu towarowego KaDeWe półki gną się od butelek z tymi specjałami. Ceny jednak porażające: za 0,2 litra (zależnie od smaku i wieku) trzeba zapłacić od 40 do nawet 70 euro.

Można też wybrać się do Kazimierza Dolnego albo Lublina na któryś z turniejów nalewkarskich. Zasadą ich organizacji jest to, że każdy uczestnik dostarcza przynajmniej litr trunku. Jury podczas swych prac zużywa ich minimalną ilość, reszta – już po ocenie – trafia na wspólny stół, z którego można częstować się do woli.

[article_adv]Przepisy na stół

Kiedyś każdy dom szlachecki chlubił się czymś wyjątkowym. Dziedzic kraśniał na twarzy, widząc jak podejmowanym we dworze przybyszom smakuje jego specjał. A żeby było czym częstować, straż nad zasobami kredensu oddawano wspomnianym wcześniej cnotliwym „pannom apteczkowym”. Bywały to zazwyczaj bezposażne krewne państwa, wykonujące we dworze funkcję ochmistrzyń. Kredensu strzegły jednak nierzadko nawet księżne – jak w rodzie Potockich na przykład. Odpowiedzialne były nie tylko za to, żeby męska część domowników nie za często czerpała z alkoholowych zasobów, ale głównie za to, by w zestawie trunków było wszystko to, co „zdrowiu służy”. Staropolskie nalewki to często sposób, żeby zachować na zimę błogosławione właściwości roślin do dzisiaj uważanych za lecznicze. Z tych tradycji pełnymi garściami czerpie współczesne ziołolecznictwo i farmacja.

Z pewnością i wśród naszych czytelników są depozytariusze starych receptur nalewkarskich. Zapraszamy do dzielenia się nimi na forum portalu. A może sami dorobiliście się oryginalnych przepisów? Pokażcie je innym! 

Adam Różański

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1288214999" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(0) "" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(52) "Oryginalne nalewki, czyli jak się napić po pańsku" ["seo_description"]=> string(120) "Szukasz przepisu na oryginalne nalewki, które zachwycą podniebienia twoje i twoich gości? Sprawdź nasze propozycje. " ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(true) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(17) "/avatar/avatar_36" ["visits_counter"]=> string(5) "18896" ["comments_counter"]=> string(1) "2" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["recommended_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } } array(0) { }

Gorące tematy

facebook