Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

destylarnia

David vs Goliat, historia Prichards

Barek

Historia pierwszej destylarni w Tennessee, małej rodzinnej firmy, która zwyciężyła w wojnie z wielką fabryką o prawa do własnego sposobu destylowania whiskey w tym stanie.

więcej »
array(1) { [0]=> array(48) { ["id"]=> string(4) "2084" ["slug"]=> string(34) "david-vs-goliat-historia-prichards" ["dont_use_tags"]=> string(30) "cel , finanse , cena , magazyn" ["title"]=> string(35) "David vs Goliat, historia Prichards" ["avatar_description"]=> string(0) "" ["avatar_alt_text"]=> string(0) "" ["lead"]=> string(179) "Historia pierwszej destylarni w Tennessee, małej rodzinnej firmy, która zwyciężyła w wojnie z wielką fabryką o prawa do własnego sposobu destylowania whiskey w tym stanie." ["has_superbox"]=> bool(true) ["has_superbox_main"]=> bool(true) ["has_superbox_sticker"]=> bool(false) ["superbox_content"]=> string(0) "" ["superbox_title"]=> string(18) "Historia Prichards" ["superbox_avatar"]=> string(20) "superbox_avatar_2084" ["body"]=> string(11127) "

[powiazane]

Phil Prichard dorastał w Memphis Tennessee, po czym po latach tułaczki w 1980 roku osiedlił się w Vermont, gdzie zakupił małą farmę. Po przeciwnej stronie drogi znajdował się skromny, rustykalny lecz bardzo dobrze zaopatrzony sklep, prowadzony przez sąsiadów Connie i Sheldon Kimball. Kiedy rok później sąsiad zmarł, jego dzieci zainteresowały się końmi norweskimi, hodowanymi przez Phila i każdą wolną chwilę po zajęciach szkolnych spędzały pomagając mu na farmie. Konie zbliżyły do Phila nie tylko dzieci sąsiadów ale i wdowę Connie, która w 1982 roku ponownie wyszła za mąż za niego i oboje, niezależnie od swoich dotychczasowych zawodów zajęli się importem kolejnych koni z norweskich fiordów. Stąd na rodzinnym herbie firmy widnieje jeden z norweskich ogierów Eggeprins oraz motto napisane w języku walijskim: „Torav Cyn Plygav” , które oznacza: „będziesz musiał mnie złamać zanim się poddam”.

[article_adv]

Budowa pierwszej legalnej destylarni w Tennessee od ponad 50 lat wymagała uporczywości, wytrwałości i samozaparcia, jak również sporej gotówki. Decyzję o inwestycji w destylarnię ułatwiło również podniesienie w sąsiednich hrabstwach podatku gruntowego o ponad 100%, co spowodowało wyprzedaż gruntów, odpływ miejscowej ludności i znaczny spadek obrotów sklepu. Za namową kuzyna Phila, Mack’a Pricharda, a także szwagra i byłego gubernatora stanu Tennessee Winfield’a Dunn’a decyzja zapadła i rozpoczęły się lata wymagające codziennej walki zarówno z urzędami jak i o fundusze.

Na początek trzeba było znaleźć akcjonariuszy, którzy wspomogliby inwestycję, a najlepszym sposobem na to jest ugościć ich produktem, w który mają zainwestować. Phil zaadaptował duży garnek, w którym jego żona pasteryzowała słoiki, na mały kocioł destylacyjny i na domowej kuchni rozpoczął destylację pierwszej partii rumu, bazując na molasie z miejscowego sorga. Skraplacz wykonany z miedzi oparty był o deskę do prasowania, warunki jak widać wyjątkowo pionierskie. Swoim pierwszym rumem zdecydował poczęstować swoich przyjaciół, przyjaciół swoich przyjaciół, a nawet ich przyjaciół. Wieczór musiał być udany, a smak rumu wyjątkowy, gdyż na zakończenie degustacji zebrano pierwszy kapitał w kwocie 75 tys $, który z własnymi oszczędnościami pozwolił na zakup kotłów destylacyjnych z destylarni w Vermont.

Najważniejszą kwestią pozostawała lokalizacja, zależna w ogromnej mierze od lokalnych społeczności i miejscowych polityków. Po zniesieniu prohibicji w 1933 roku kontrola nad branżą alkoholową w Tennessee należała całkowicie do władz, a nowe regulacje wymagały zarówno zgody mieszkańców w głosowaniu jak i minimalnej liczby ludności zamieszkującej dane hrabstwo, w którym miała powstać destylarnia. Jeśli liczba ludności była mniejsza niż 32 tysiące, wyniki głosowania nie byłyby nawet wzięte pod rozwagę. Przy ogromnej pomocy burmistrza hrabstwa Lincoln otrzymano zgodę na lokalizację w miejscowości Kelso, w starym budynku szkolnym, w której miejscowi co sobotę urządzali wieczorki taneczne.

[ext_img=s]2633[/ext_img]

W trakcie lat 90-tych, kiedy amerykańskie gusta odwracały się od whiskey na rzecz wódki, Phil Prichard rozpoczął promocję dziedzictwa piątej już generacji swojej rodziny w rodzimej produkcji whiskey, którą rozpoczął 50 lat przed narodzinami Jacka Danielsa jego przodek Benjamin Prichard z hrabstwa Dawidson w Tennessee. Początki jej produkcji były bowiem odmienne od obecnych, gdzie produkcja na skalę przemysłową i ilość sprzedanych rocznie butelek są jedynym wyznacznikiem. Prawdziwa whiskey z Tennessee produkowana była z białej kukurydzy, w tradycyjnych miedzianych alembikach, jedna partia dziś, kolejna dnia następnego, jakże odmiennie od dzisiejszych standardów, kiedy to umiejętności i doświadczenia Master Distiller zostały zastąpione kolumnami destylacyjnymi. Rum i whiskey produkowana w Prichards Distillery w miejscowości Kelso, tworzona jest odmiennie, nie na skalę przemysłową, lecz nadal w rzemieślniczy sposób. Co więcej, destylarni jako jedynej w Tennessee nie obowiązuje obecna definicja Tennessee whiskey i obowiązek dodatkowej filtracji po destylacji, gdyż produkcję rozpoczęto tu dziesięć lat przed wprowadzeniem tego zapisu po usilnych naciskach Jacka Danielsa. Prichard został oficjalnie zwolniony z tego obowiązku, w przeciwnym wypadku byłoby to uhonorowaniem usilnych nacisków wielkiego koncernu na firmę, której korzenie sięgają dużo dalej niż historia Jack Daniels.


[powiazane]

Destylarnia Prichards produkuje zarówno rum jak i whiskey. Rum jest niemalże tak stary jak Ameryka. Od połowy XVII wieku do początku XIX odegrał on główną rolę w kształtowaniu ekonomii oraz polityki wczesnych amerykanów. Był prawdziwym amerykańskim trunkiem z wyboru. Był tak popularny, że dostarczano go na podstawie dziennych racji żołnierzom. Był tak ważny dla gospodarki, że w 1733 roku parlament brytyjski starał się nałożyć na melasę sprowadzaną z zagranicznych wysp podatek, który łącznie z podatkiem herbacianym przyczynił się do rebelii i amerykańskiej rewolucji. Gorzką stroną tych walk był upadek rumu jako narodowego trunku, co wykorzystali emigranci z Irlandii i Europy, przenosząc na tamtejszy kontynent sztukę destylacji z jęczmienia i żyta, tworząc nieznany dotychczas alkohol czyli whiskey.

[ext_img=s]2631[/ext_img]

Prichards rum jest dokładną repliką, reinkarnacją pierwszego amerykańskiego destylowanego trunku. Powstaje z melasy otrzymywanej ze słodkiej kukurydzy, rosnącej na plantacjach Luizjany, destylacja odbywa się w tradycyjnych miedzianych alembikach. Tuż po destylacji jest zuchwały, arogancki, po odpowiednio długiej maturacji staje się silny i odważny. Tak jak w przypadku whisky, drewno ma duże znaczenie, innymi słowy wiele zależy od beczki, w której destylat dojrzewa. Nowa, świeżo wypalona beczka z amerykańskiego dębu jest droga. Stworzenie 15 galonowej beczki zajmuje tyle samo czasu co dużo większej, 55 galonowej, zatem i jej koszt jest podobny. Jednak prawa fizyki sprawiają, że w mniejszej beczce stosunek powierzchni dębiny do objętości destylatu jest większy, większy i szybszy dostęp do magii ukrytej w dębinie. Największym zatem kosztem produkcji w destylarni Prichard’s jest sama 15 galonowa beczka, tworzona w warunkach przypominających muzeum żywej historii. Można użyć dużych, tradycyjnych 55-cio galonowych beczek, jednak koncentracja aromatów i smaków zostałaby rozcieńczona, można też użyć beczki po produkowanej tu whisky, ale jak Phil zwykł mawiać: kto chciałby, aby rum smakował jak whisky…..

Jednak produktem, który zdecydowanie rozsławił destylarnię jest produkowana tu whiskey w kilku odmianach: Bourbon, Tennessee Malt i Rye.

[ext_img=s]2632[/ext_img]

Pierwsza z nich, Double Barreled Bourbon, to nie tylko nazwa, to także proces, wyłączny i zastrzeżony w US Patent and Trademark Office dla tej destylarni, co oznacza, że nikt inny nie może się nim posługiwać w stosunku do innej whiskey. Double Barreled to proces, w którym przez pierwsze min 7 lat whiskey spoczywa w świeżo wypalonej beczce z dębu amerykańskiego z mocą 62,5%, po czym następuje jej rozcieńczenie wodą do „pitnej” mocy 45% i ponowne przelanie do kolejnej, świeżo wypalonej beczki na min 2 lata, zatem proces maturacji rozpoczyna się na nowo. Dlatego też Double Barreled Bourbon nie jest tani, ale i nie smakuje tanio. W skład receptury wchodzi 70% białej kukurydzy, która charakteryzuje się większą zawartością skrobi, żyto i słód jęczmienny.

Destylarnia oferuje także whiskey single malt, produkowaną, jak można się domyślać, w 100% ze słodu jęczmiennego, leżakowaną w nowych, świeżo wypalonych beczkach przez okres min 3 lat oraz whiskey rye, żytnią, gdzie w skład receptury wchodzi 95% żyta i 5% słodu jęczmiennego. Ta dla odmiany leżakuje w nowych beczkach niemalże 5 lat.

[article_adv]

Na koniec ciekawostka, czyli likier na bazie Bourbona Sweet Lucy.

Jego dziedzictwo płynęło strumieniem wraz z prądami rzeki Mississippi, przez lata ogrzewając ciała i dusze kolejnych pokoleń traperów. Trunek zrodzony w myśliwskich matniach, częsty współtowarzysz polowań na kaczki. Różne jego odmiany były niczym innym jak domowym eliksirem produkowanym z brzoskwiń, moreli i pomarańczy z dużą ilością cukru i whiskey. Jego jakość napawała dumą twórców, podczas degustacji w gronie przyjaciół. Sweet Lucy z destylarni Prichards jest dokładnym odbiciem eliksiru traperów. To likier na bazie bourbona, część zysków z każdej sprzedanej butelki odprowadzana jest na cele charytatywne, a konkretnie na utrzymanie i konserwację mokradeł, na których żyją stada dzikich kaczek. Słodki, owocowy, o konsystencji syropu, idealny na chłodne, deszczowe dni.

Historia destylarni jak i możliwość wypróbowania poszczególnych trunków dostępna będzie na zbliżającym się już w październiku Whisky Live Warsaw.

Zapraszam. Jarosław Buss
Tudor-house.pl

Jarosław Buss — organizator festiwalu Whisky Live Warsaw, właściciel firmy Tudor House Ltd zajmującej się importem i dystrybucją whisky w Polsce, a także właściciel sieci sklepów Ballantine’s związany jest ze światem whisky od ponad 20 lat. Pomysłodawca i organizator cyklicznych degustacji whisky w Polsce, założyciel zamkniętej grupy miłośników whisky w serwisie Facebook „Whisky Fan Club”, zrzeszającej obecnie ponad 15 tysięcy członków. Uhonorowany za swoją wiedzę i wkład w promocję whisky zaproszeniem, jako pierwszy Polak w historii do sędziowania na prestiżowych zawodach Worlds Whiskies Awards, odbywających się co roku w Londynie.

 

[ext_img=s]2635[/ext_img]

" ["ancestor_id"]=> string(1) "7" ["advimg"]=> string(0) "" ["lead_on_first"]=> bool(true) ["ctime"]=> string(10) "1473084516" ["gradation"]=> string(1) "0" ["gradation_sub"]=> string(1) "0" ["adv"]=> bool(false) ["signin"]=> bool(false) ["after18"]=> bool(false) ["art_category_id"]=> string(3) "109" ["is_gadget"]=> bool(false) ["vote_title"]=> string(0) "" ["with_advbox"]=> bool(false) ["advbox"]=> string(385) "

KONKURS!
Zdobądź dwuosobowy bilet na Whisky Live Warsaw! >>

[ext_img=s]2635[/ext_img]

" ["link_url"]=> string(27) "https://facetpo40.pl/forum/" ["link_info"]=> string(16) "Wejdź na FORUM!" ["link_alt"]=> string(0) "" ["download_file"]=> string(0) "" ["seo_title"]=> string(0) "" ["seo_description"]=> string(0) "" ["seo_keywords"]=> string(0) "" ["show_recommend"]=> bool(true) ["show_random"]=> string(1) "3" ["show_other_random"]=> string(1) "3" ["avatar"]=> string(19) "/avatar/avatar_2084" ["visits_counter"]=> string(4) "6631" ["comments_counter"]=> string(1) "0" ["published_active"]=> bool(true) ["published_start"]=> string(1) "0" ["published_end"]=> string(1) "0" ["like_counter"]=> string(1) "0" ["unlike_counter"]=> string(1) "0" ["photos_counter"]=> NULL ["ArtCategory"]=> array(18) { ["id"]=> string(3) "109" ["name"]=> string(5) "Barek" ["root_id"]=> string(1) "0" ["isleaf"]=> bool(true) ["video_gradation"]=> string(1) "0" ["gallery_gradation"]=> string(1) "0" ["index_gradation"]=> string(1) "0" ["isactive"]=> bool(true) ["position"]=> string(1) "7" ["superbox_counter"]=> string(1) "0" ["title"]=> string(5) "Barek" ["about"]=> string(254) "Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce." ["keywords"]=> string(193) "wino, whiskey, whisky, szampan, nalewki, przepisy na nalewki, piwo, napoje wyskokowe, drinki, przepisy na drinki, jak podawać wino, recenzje win, wina do 20 zł, wina z Lidla, wina z Biedronki" ["use_gradation"]=> bool(true) ["slug"]=> string(7) "0-barek" ["lft"]=> string(2) "47" ["rgt"]=> string(2) "48" ["level"]=> string(1) "2" } } } array(0) { }

Gorące tematy

facebook