„Panońska jesień” – to cykl imprez, podczas których mieszkańcy austriackiego Burenlandu (więcej o nim pisaliśmy tutaj) wspólnie z turystami celebrują największe kulinarne skarby tego regionu. Od września do grudnia można tu spróbować nie tylko doskonałego Ausbrucha, czyli tradycyjnego miejscowego wina z gron pokrytych szlachetną pleśnią, lecz także wielu przysmaków doskonale komponujących się z tutejszymi trunkami – kruchej gęsi marcińskiej serwowanej z czerwoną kapustą, knedlami i kasztanami, słynnej wołowej pieczeni Esterházy czy potraw przyrządzonych w oparciu o grzyby z okolicznych lasów.
Ukoronowaniem „Panońskiej jesieni” jest przypadające w połowie listopada święto Martiniloben, podczas którego właściciele winnic zapraszają do nich gości i organizują liczne degustacje. Towarzyszą temu występy artystów, wystawy czy tradycyjne ludowe festyny.
Uhudler to regionalne wino o specyficznym, poziomkowym smaku (fot. Südburgenland Tourismus, Robert Haidinger)
Wina Burgenlandu
Słodki ausbruch
Słodkie wino porównywane do węgierskiego tokaju aszú i najlepszych win francuskich z Sauternes, wytwarzane w północnym Burgenlandzie. Z miasta Rust pochodzi słynny deserowy Ruster Ausbruch.
Charakterny blaufränkisch
Ciemne, rubinowe wino o aromacie wiśni i jeżyn z mocnym akcentem czarnego pieprzu – to jedno z najlepszych win środkowego Burgenlandu. Doskonale współgra z jagnięciną, stekiem wołowym, pieczoną kaczką czy twardymi serami.
Uhudler, czyli puchacz
Wzdłuż szlaku Pinkataler (ciągnącego się przez południe regionu) znajdują się niewielkie winnice i murowane piwniczki z dachami krytymi słomą, gdzie powstaje miejscowy rarytas: uhudler – jasnoczerwony trunek o lekko poziomkowym smaku.
Szlakiem wina
Szlak wina Burgenlandu prowadzi nas przez trzy regiony: okolice Jeziora Nezyderskiego na północy, środkowy Burgenland i południowa część landu.
Winnice nad Jeziorem Nezyderskim
Regiony uprawy winorośli „Jezioro Nezyderskie” oraz „Leithaberg/Neusiedlersee Hügelland“ stanowią ponad ¼ powierzchni wszystkich austriackich winnic. Oprócz doskonałej jakości win białych i czerwonych produkuje się tu także słodkie wina na światowym poziomie. Zarówno winiarze osadzeni głęboko w tradycji, jak i nowocześni wytwórcy z młodego pokolenia z dumą prezentują swoje winiarnie, a architektoniczna finezja piwniczek potrafi zachwycić nawet najbardziej wybrednych koneserów. Winnice, które warto odwiedzić:
- Winnica Heinrich w Gols, www.heinrich.at
- Winnica Kollwentz w Großhöflein, www.kollwentz.at
- Winnica Feiler Artinger w Rust www.feiler-artinger.at
- Winnica Prieler w Schützen am Gebirge www.prieler.at
- Winnica Weinlaubenhof Kracher, Illmitz www.kracher.at
- Winnica Angerhof Tschida, Illmitz www.angerhof-tschida.at
Urokliwe winnice kryją się między łagodnymi wzgórzami tego regionu (fot. Burgenland Tourismus Peter Burgstaller)
Wino środkowego Burgenlandu
„Kraina Blaufränkisch” jest jednym z najważniejszych miejsc na austriackiej mapie czerwonego wina. Żyzne gleby gliniaste w okolicach miejscowości Deutschkreutz, Horitschon, Lutzmannsburg czy Neckenmarkt tworzą idealne warunki do uprawy wina Blaufränkisch. Jedyny w swoim rodzaju i nie do podrobienia aromat jeżyn i intensywna tekstura są głównymi cechami tego gatunku.
Winnice, które warto odwiedzić:
- Winnica Gesellmann, Deutschkreutz www.gesellmann.at
- Winnica Hans Igler, Deutschkreutz www.weingut-igler.at
- Winnice J. Heinrich, Deutschkreutz, www.weingut-heinrich.at
- In Signo Leonis – Heribert Bayer, Neckenmarkt www.insignoleonis.at
- Winnica Weninger, Hortischon www.weninger.com
Winnice można zwiedzać w czasie "Panońskiej jesieni" (fot. Sonnenland Mittelburgenland)
Wina południowego Burgenlandu
Dumę tej części regionu stanowią intensywne i aromatyczne wina Blaufränkisch, a także owocowe i perliste wina Welschriesling. Obok klasycznych odmian region słynie także z rzadkich win typu uhudler. Uhudler ze swoim typowym poziomkowym aromatem uchodzi w południowym Burgenlandzie za wyjątkowy specjał, a historyczna dzielnica piwniczek Heilingenbrunn, ze swoimi zabytkowymi piwniczkami z dachami pokrytymi jeszcze słomą, nazywana jest „centrum uhudlera”.
Najlepsi winiarze z regionu:
- Winnica Krutzler, Deutsch Schützen www.krutzler.at
- Winnica Schiefer, Großpetersdorf, www.weinbau-schiefer.at
Wycieczki po winnicach można odbywać również na segwayach (fot. Sonnenland Draisinentour)
Podróż szlakami wina po najbardziej słonecznym regionie Austrii to prawdziwa gratka dla koneserów tego trunku. Malownicze krajobrazy oraz łagodny klimat Burgenlandu sprzyjają niespiesznemu zwiedzaniu okolicy i delektowaniu się oryginalnymi smakami tutejszych win w połączeniu ze znakomitą kuchnią.
Brunon Nowakowski
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie