Składniki:
NALEŚNIKI
- 2 jajka
- 6-8 łyżek mąki gryczanej
- ok. 1/2 butelki białego wina (tu: półsłodkie, można użyć dowolnego)
- trochę rukoli
- 2 puszki fasoli red kidney (każda po 200 g)
- pęczek pietruszki
- tabasco
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz
- glassa balsamiczna do dekoracji
SALSA
- 250 g pomidorków koktajlowych
- kilka korniszonów
- 2 łyżki kaparów
- 1 zielone chilli
- 1/2 pęczka szczypiorku
- garść świeżych listków bazylii
- garść świeżych listków mięty
- trochę soku z cytryny
- oliwa extra vergine
Sposób przygotowania:
-
Przygotuj pastę – w blenderze zmiksuj fasolę (odsączoną), pietruszkę, trochę tabasco, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz i oliwę. W razie potrzeby, dodaj trochę wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
-
Przygotuj salsę – posiekaj wszystkie składniki (prócz kaparów, ale jeśli wolisz, je również możesz posiekać), dodaj trochę soku z cytryny i oliwy według uznania.
-
Przygotuj ciasto na naleśniki – roztrzep dwa jajka, dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj. Wlej tyle wina, by uzyskać płynne ciasto, dodaj pozostałą mąkę, szczyptę soli i znów tyle wina, by uzyskać płynną naleśnikową konsystencję.
-
Usmaż naleśniki.
-
Każdy naleśnik porządnie posmaruj pastą, dodaj trochę rukoli i złóż go na ćwiartkę.
-
Na wierzch tak przygotowanego naleśnika wyłóż porcję salsy.
-
Całość udekoruj glassą balsamiczną.
Przepis przygotowany przez serwis
fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie