Wybór cygara
Jeśli jeszcze nie masz humidora, czyli profesjonalnego, wyłożonego cedrem pojemnika do przechowywania cygar, najlepiej kupuj nie więcej niż dwie, trzy sztuki na raz. Cygara powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach (czyli najlepiej w humidorze z odpowiednim systemem nawilżania), inaczej szybko wysychają i palenie ich nie sprawia już aż takiej przyjemności. Cygara najlepiej kupować w profesjonalnych sklepach lub trafikach. Zawsze wybieraj cygara trzymane w sklepie w humidorze!
Kubańskie? Niekoniecznie...
Cygara kubańskie zasłużenie cieszą się największą sławą. Ale są też zdecydowanie droższe od pozostałych. Dobra „hawana” kosztuje między 30 a 50 złotych, cygara z Dominikany można kupić od 15 złotych. I przeważnie – te z Kuby są mocniejsze. Dlatego na pierwszy raz możesz wybrać coś z Dominikany. Jeśli nie masz specjalnego pojemnika do przenoszenia cygar – kup cygaro w aluminiowej tubie. Wtedy bez problemu dostarczysz je do swojego ulubionego pubu.
Maszynowe czy ręcznie zwijane?
Cygara maszynowe są tańsze i nie wymagają tak zwanego „otwierania”. Ale jednocześnie są zazwyczaj mniej... widowiskowe. Jeśli w sklepie zaopatrzysz się w odpowiedni sprzęt do otwierania cygara – koniecznie wybierz coś z ręcznej produkcji. Lepszy smak i znacznie lepszy wygląd gwarantowane.
Jak otwierać cygaro?
Cygara w formatach torpedo lub figurado, czyli zakończone w szpic, najłatwiej otworzyć dwuostrzową gilotynką, którą bez problemów kupisz w sklepie, a przy większych zakupach cygar – zapewne dostaniesz w prezencie. Cygara zakończone „na płask” najlepiej otwierać wyrzynarką, robiąc nią małą dziurkę w środku „głowy”.
Głowa i stopa
O budowie cygara na początek wystarczy wiedzieć tylko tyle, że z jednego końca ma ono „głowę”, czyli tę stronę, którą wkłada się do ust, a z drugiego „stopę”, czyli to miejsce, które należy przypalić.
Odpalanie cygara
Klasycznie – tylko zapałkami. Specjalne zapałki cedrowe, odpowiednio dłuższe, możesz kupić razem z cygarem. Jeśli zdecydujesz się na zapalniczkę – niech to będzie koniecznie zapalniczka gazowa. Benzynowy Zippo może zepsuć smak całego cygara; raz przeciągnięte przez cygaro opary benzyny będą Ci towarzyszyć aż do samego końca palenia, a przecież nie o to chodzi. Poza tym – temperatura płomienia z benzyny jest zbyt niska, aby bez problemów, czyli szybko i elegancko, odpalić cygaro.
Najlepiej ustawić je pod kątem 45 stopni i powoli obracając rozgrzać płomieniem zapalniczki całą stopę, dmuchając na nią od czasu do czasu.
Jak palić?
Przede wszystkim – nie zaciągać się! Jedno cygaro to odpowiednik mniej więcej paczki papierosów, przynajmniej jeśli chodzi o wagę. Wciągnięcie gęstego i mocnego dymu do płuc nawet wytrawnego palacza może przyprawić co najmniej o zawrót głowy. Dym należy wciągać tylko do ust, chwilę się nim delektować, a potem powoli wydmuchać.
Czym popijać?
Do cygar kubańskich najbardziej naturalnym uzupełnieniem jest... kubański rum. Najlepiej czysty. Doskonale pasuje także whisky, burbon lub koniak. A przed południem – najlepsza będzie mocna, aromatyczna kawa. Uwaga – końcówki cygara NIE MOCZYMY w ulubionym trunku!
Ile to wszystko trwa?
Czas potrzebny na wypalenie cygara zależy od jego formatu, czyli wielkości. Corona – to trzy kwadranse. Robusto – powyżej godziny. Double corona – to nawet i dwie godziny dobrego palenia.
Stylowy finał
Po skończonym paleniu nie duś niedopałka w popielniczce; narobisz tylko szkody. Będzie się dymić i śmierdzieć przez długi czas. Kiedy uznasz, że skończyłeś palić, po prostu odłóż to, co zostało, na brzegu popielniczki. Cygaro samo zgaśnie.
Maciej Ślużyński
autor publikacji na temat cygar
Jeśli cygaro - to koniecznie do szklaneczki! ❯
Komentarze (2) / skomentuj / zobacz wszystkie
Bardzo zgrabne podsumowanie tematu. [część wpisu usunięta z powodu naruszenia regulaminu serwisu]
06.11.2012 14:35
Bardzo pożyteczny artykuł.
10.08.2011 16:28