Do przygotowania tej zupy można wykorzystać dowolną rybę – sandacz, łosoś lub miruna też będą świetnie smakować. Jeśli chcemy nieco bardziej poeksperymentować z przepisem, 250 ml wywaru można zastąpić białym winem wytrawnym.
Przygotowanie: 40 min
Składniki na 4 porcje:
- 10 niewielkich ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 mały por
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 1 i 1/2 l wywaru warzywnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g topionego serka śmietankowego
- 1 łyżka śmietany 36%
- 200 g filetu z dorsza bez skóry
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Warzywa dokładnie opłukać i osuszyć. Ziemniaki, marchewki oraz seler obrać i pociąć na mniejsze kawałki. Por pokroić w cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekać.
-
W garnku zeszklić cebulę na rozgrzanym maśle. Dołożyć ziemniaki, marchewkę, por oraz seler. Składniki podsmażać przez 2-3 minuty, mieszając, po czym zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut.
-
Do wywaru z warzywami dołożyć dorsza. Gotować ok. 10 minut do miękkości ryby. Następnie wyjąć ją z zupy i przełożyć na talerz. Pokroić na mniejsze kawałki.
-
Do zupy w garnku dołożyć serek topiony i podgrzewać, aż się rozpuści. Wlać śmietanę 36% i całość dokładnie wymieszać.
-
Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na końcu wsypać drobno posiekaną natkę pietruszki.
-
Zupę przelać do talerzy. Każdą porcję uzupełnić kawałkami dorsza.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Zobacz inne propozycje ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie