Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Krem z zielonych szparagów z camembertem

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Cóż to za połączenie! Ta pyszna, gęsta i kremowa zupa z pewnością zdobędzie wasze serca i podniebienia. Maj to miesiąc, gdy zaczyna się sezon na szparagi, więc trzeba to wykorzystać najlepiej jak się da! Spieszymy się nimi nacieszyć!

Tagi: danie

Krem z zielonych szparagów z camembertem
Gęsta i aromatyczna zupa krem ze świeżych szparagów z dodatkiem sera pleśniowego.

Jeśli lubicie korzenne akcenty w daniach, to zupę warto doprawić odrobiną gałki muszkatołowej i/lub zmielonym imbirem. Te przyprawy doskonale pasują do szparagów. Krem można podawać z grzankami, chipsami z boczku lub posypany jedynie startym parmezanem. Bez względu na to, którą opcję wybierzecie, będzie pysznie!

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1/2 sera camembert
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, po czym odłamać twarde końcówki. Główki szparagów oberwać, a łodygi pokroić na mniejsze kawałki.
     
  2. Ziemniaki obrać i pociąć w niewielką kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym w garnku maśle. Dołożyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz kawałki ziemniaków. Podsmażać na średnim ogniu ok. 5 minut.
     
  3. Do ziemniaków wrzucić szparagi (kilka główek można zostawić do dekoracji) i chwilę smażyć. Następnie całość oprószyć solą oraz pieprzem i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
     
  4. Zupę zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Dołożyć śmietanę oraz camembert. Całość podgrzewać, mieszając, aż ser się całkowicie rozpuści. Na końcu doprawić solą oraz pieprzem.
     
  5. Krem przelać do miseczek i podawać posypany posiekaną natką pietruszki oraz skropiony odrobiną oliwy z oliwek.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Zobacz inne propozycje
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie