Masę ziemniaczaną można urozmaicać wieloma dodatkami. Na imprezę połowę zrobiliśmy z boczkiem, a część z pokrojonymi w plasterki kabanosami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wrzucić też podprażoną wcześniej na maśle cebulę lub posiekany szczypiorek, a amatorzy nieco ostrzejszych smaków mogą dołożyć drobno posiekaną papryczkę chili. Przepisy, które można modyfikować dowolnie pod własne preferencje, są najlepsze!
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 20 min
Składniki na 10-12 sztuk:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki masła + do formy
- 100 g startego sera żółtego
- 6 jajek
- 2 łyżki startego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Wgłębienia w formie do muffinek równomiernie posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Masło roztopić.
-
Ziemniaki dokładnie zgnieść na gładką masę (można je także przecisnąć przez praskę). Następnie dodać starty ser żółty, płynne masło oraz jajka i starannie wymieszać.
-
Masę ziemniaczaną doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
-
Wgłębienia w formie na muffiny wypełnić masą do 2/3 ich wysokości, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
-
Wierzchy babeczek posypać startym parmezanem i piec jeszcze 5 minut. Gotowe przekąski odstawić na 5 minut na blat kuchenny, po czym wyjąć z formy. Można podawać na ciepło lub schłodzone.
Więcej przepisów na pyszne dania do piwa i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie