Skąd wiadomo, że białka są wystarczająco dobrze ubite? Można to sprawdzić w bardzo prosty sposób. Wystarczy odwrócić miskę z pianą do góry dnem – białka ubite na sztywno nie będą spływać po jej ściankach. Zróbcie to jednak powoli – w trakcie obracania miski już zwracajcie uwagę, czy piana nie zaczyna spływać.
Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 20 min
Składniki na 2 porcje:
- 200 g ryżu
- 250 g twarogu
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru
- konfitura malinowa i świeże owoce do podania
Sposób przyrządzenia:
-
Mleko połączyć z 2 łyżkami cukru pudru, szczyptą soli oraz masłem i zagotować.
-
Ryż kilka razy opłukać zimną wodą, po czym wrzucić do gotującego się mleka. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż ryż zmięknie. Ostudzić.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem pudrem. Miksując, stopniowo dodawać twaróg, pianę z białek oraz ryż.
- Masę przełożyć do foremek żaroodpornych i piec ok. 20 minut. Przed podaniem udekorować konfiturą malinową i świeżymi owocami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie