Przepisy przygotował Piotr Szyjanowicz - od 6 lat Szef Kuchni w Centrum Artystycznym Fabryka Trzciny; pod jego skrzydłami są dwie kuchnie: Fabryczna - kuchnia eventowa i Skwer – kuchnia restauracyjna.
„Świeżość i najlepsza jakość produktów to warunek sukcesu w postaci efektownej i smacznej potrawy na talerzu. Tak właśnie jest w naszej kuchni. Serdecznie zapraszam na degustację!”
1. Małże św. Jakuba z kaszanką, purée z dyni i batatów flambirowane whisky Grant’s Ale Cask
Składniki (na 3 porcje):
- 1 marchewka,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki cukru, 200g dyni,
- 200g batatów,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 3 plasterki kaszanki,
- 3 duże przegrzebki oczyszczone,
- ½ cytryny,
- kilka listków rukoli,
- whisky Grant ‘s Ale Cask,
- masło 50g,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Obieramy marchewkę i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy ją z octem, cukrem i odrobiną letniej wody. Odstawiamy na pół godziny. Dynię i bataty kroimy na duże kawałki (ze skórą). Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekanym czosnkiem, skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180°C przez około 20 minut, aż warzywa zarumienią się i zmiękną. Następnie obieramy je ze skóry i miksujemy lub przecieramy przez sito, łącząc z połową masła, aby powstało puszyste purée. Kaszankę obsmażamy z obu stron na odrobinie masła. Skórka powinna się dobrze zrumienić. Małże osuszamy ręcznikiem papierowym, smażymy około 45 sekund z obu stron na odrobinie oliwy na koniec podlewamy whisky tak, aby całość delikatnie odparowała (zredukowała). Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Na talerzu układamy plastry kaszanki, na nich purée i małże. Dekorujemy marynowaną marchewką i rukolą.
2. Szkocka zupa rybna z ziemniakami i wędzonym pstrągiem z whisky Grant’s Family Reserve
Składniki (na 6 porcji):
- 1 wędzony pstrąg z głową ok. 350 g,
- 1 pokrojona cebula,
- liść laurowy,
- 4 szklanki wody,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2,5 szklanki mleka,
- 3 łyżki masła,
- sól i pieprz,
- ¼ pora,
- 100ml whisky Grant ‘s Family Reserve.
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka nalewamy wodę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, wędzoną rybę i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień i od razu wyjmujemy rybę. Obieramy ją ze skóry i ości, które z powrotem dorzucamy do zupy; wywar gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie przecedzamy go przez sito, pokrojone w ćwiartki ziemniaki smażymy na wolnym ogniu aż zmiękną, na koniec podlewamy whisky. Duszone ziemniaki przekładamy do zupy, dodajemy mleko, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy zupę z ognia. Przecieramy zupę przez sito, tak aby powstał delikatny krem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kawałki wędzonej ryby, lekko podgrzewamy zupę. Podajemy posypaną duszonym porem na masełku.
3. Wołowina z whisky Grant’s Sherry Cask na purée z marchewki i ziemniaków
Składniki (na 10 porcji):
- 1,2 kg chudej wołowiny,
- 2 duże cebule,
- 10 średnich marchewek,
- 1 papryka czerwona,
- 1 pietruszka,
- 6 średnich ziemniaków,
- 2,5 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- 250ml whisky Grant ‘s Sherry Cask,
- 50g masła,
- szczypiorek 1 mały pęczek.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w dosyć spore kawałki, przełożyć do miski. Cebulę, połowę marchewki, pietruszkę i paprykę obrać, oczyścić i pokroić w plasterki. Mąkę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu, delikatnie oprószyć mięso mieszając. Na ciężkiej patelni z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć połowę mięsa na dosyć dużym ogniu, aż mocno się zrumieni. Gotowe kawałki przełożyć do rondla, a do nowej partii mięsa dodać kolejną łyżkę oleju. Powtórzyć operację - w razie potrzeby dodać odrobinę oleju.
Na pustą patelnię po mięsie wlać kolejną łyżkę oleju i wrzucić cebulę. Smażyć na niedużym ogniu mieszając, aż lekko się zeszkli i delikatnie zmięknie. Przełożyć do mięsa. Wlać następną łyżkę oleju i wrzucić marchewkę, pietruszkę i paprykę. Smażyć na sporym ogniu 2-3 minuty, aż zacznie lekko się rumienić. Też przełożyć do mięsa. Na tę samą patelnię wlać 250ml whisky i 100ml wody- zagotować mieszając i wlać do rondla. Całość zagotować na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień do absolutnego minimum (najlepiej na najmniejszym palniku), przykryć i dusić ok. 1,5-2 godzin. W razie potrzeby dolewać wodę po ok. 125 ml na raz. Mięso niech spokojnie się dusi do momentu, aż zmięknie. Sos będzie gęstniał zarówno dzięki mące, jak i rozgotowującej się systematycznie cebuli. Gdy mięso osiągnie dostateczną miękkość - doprawić do smaku solą i pieprzem wg uznania. Obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w drobne kawałki i zalewamy wodą, gotujemy aż mocno zmiękną, odcedzamy i ucieramy z masłem na puszyste purée. Wołowinę podawać na purée posypując szczypiorkiem.
4. Pudding czyli daktylowe ciasto z polewą toffi na bazie whisky Grant’s Family Reserve
Składniki na ciasto:
- 200g daktyli bez pestek,
- 250ml wrzątku,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 50g stopionego masła,
- 120g cukru demerara,
- 2 jaja,
- wanilia (może być cukier wanilinowy),
- 50g cukru muscovado,
- 175g mąki,
- 1/5 łyżki proszku do pieczenia.
Składniki na sos toffi:
- 100 g masła stopionego,
- 100 g cukru demerara,
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 %,
- 100ml whisky Grant’s Family Reserve.
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzątkiem, dodajemy sodę i odstawiamy na 10 minut, po czym je miksujemy. Ciasto zaczynamy od utarcia masła z cukrem demerara i jajkami na blado i do masy dodajemy cukier muscovado. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem i dodajemy do masy maślano-jajeczno-cukrowej. Dodajemy daktyle i mieszamy dokładnie. Całość przekładamy do dokładnie wysmarowanej masłem foremki (tradycyjnie powinna być prostokątna albo kwadratowa, bok około 20 cm) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Sos przygotowujemy w rondelku topiąc masło z cukrem, mieszając aż się cukier całkiem rozpuści, wtedy możemy dodać whisky a na końcu śmietankę. Całość trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu do momentu, aż zacznie gęstnieć . Podajemy na gorąco: i ciasto i sos, ale efekt jest jeszcze większy, jeśli się zaraz przed podaniem dołoży do tego kulkę lodów waniliowych.
Smacznego i na zdrowie ;-)
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie
Jak widać grants sprawdza się we wszystkich konfiguracjach :)
17.06.2015 21:03