Przepis ten można modyfikować dowolnie – proporcje wcale nie są tu takie istotne. Zamiast truskawek świetnie sprawdzą się borówki amerykańskie, brzoskwinie, a nawet owoce w słodkim syropie. Zamiast octu balsamicznego do deseru dodaje się też sok z granatów.
Przygotowanie: 25 min
Składniki na 4 porcje:
- 5 dużych bez
- 2 szklanki truskawek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka schłodzonej śmietany 36%
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przyrządzenia:
-
Bezy pokruszyć na małe kawałki. Truskawki dokładnie opłukać, osuszyć, po czym usunąć szypułki. Następnie owoce pokroić na kawałki.
-
Część truskawek odłożyć do dekoracji, a pozostałe zasypać cukrem. Dołożyć ocet balsamiczny i dokładnie wymieszać. Owoce odstawić na chwilę, by puściły sok.
-
Śmietanę ubić mikserem na gęstą masę (nie musi być sztywna), po czym wymieszać z pokruszonymi bezami (część odłożyć do dekoracji) i truskawkami z sokiem.
- Deser przełożyć do szklanek lub pucharków. Udekorować odłożonymi truskawkami i bezami.
Więcej przepisów na pyszne desery znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie