Ryż możemy dodatkowo podsmażyć z warzywami: np. pociętą w słupki marchewką, mrożonym groszkiem, pokrojoną papryką i cebulą oraz odrobiną startego imbiru. Na końcu warto doprawić go odrobiną sosu sojowego i oleju sezamowego. Ryż można też zastąpić makaronem chińskim, np. chow mein.
Przygotowanie: 20 min
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 1/2 szklanki gotowego sosu teriyaki
- 200 g ryżu
- sezam do posypania
- sól
Sposób przyrządzenia:
-
Mięso oczyścić z białych błonek, opłukać i osuszyć. Filety pokroić w paski. Ryż wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować według przepisu na opakowaniu.
-
Na patelnię wlać gotowy sos teriyaki i zagotować, po czym wrzucić kurczaka. Patelnię przykryć i mięso dusić ok. 5 minut na średnim ogniu.
-
Następnie kawałki mięsa obrócić na drugą stronę i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
-
Na końcu całość podgrzewać przez 5 minut już bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
-
Ugotowany ryż przełożyć na talerze, a na nim ułożyć kurczaka teriyaki. Danie posypać sezamem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie