Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Szakszuka, czyli jajka w pomidorach

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Po arabsku słowo szakszuka oznacza „wielki bałagan”, co w istocie oddaje charakter dania. Idealnie pasuje na długie, weekendowe śniadanie. A jakby tak zaszaleć i podać ją z... szampanem? Złociste bąbelki z samego rana? Dlaczego nie! Są takie okazje, kiedy nie wypada inaczej rozpocząć dnia.

Tagi: danie

Szakszuka, czyli jajka w pomidorach
Długie, leniwe śniadanie we dwoje smakuje najbardziej. Szakszuka to idealny pomysł na rozpoczęcie wspólnego dnia!

Szakszukę można dowolnie urozmaicać. Będzie też świetnie smakować z dodatkiem papryki, kiełbasą oraz oliwkami, a także z ciecierzycą lub kaparami. Warto modyfikować przepis i dodawać swoje ulubione składniki. Nie zapomnijcie też o aromatycznej kawie lub... szampanie. Czasami „dzień dobry” wymaga królewskiej oprawy.

 

Przygotowanie: 20 min

 

Składniki na 2 porcje:

  • 5 pomidorów malinowych (ok. 600 g)
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • szczypta chili w proszku
  • 3-4 jajka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Pomidory umyć, po czym naciąć w kilku miejscach, przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 1 minutę.
     
  2. Sparzone pomidory przelać zimną wodą i usunąć z nich skórkę. Pokroić w niedużą kostkę.
     
  3. Natkę pietruszki opłukać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
     
  4. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić czosnek. Smażyć ok. 30 sekund na małym ogniu, po czym wrzucić pomidory. Oprószyć solą, pieprzem, chili i wędzoną papryką. Wymieszać.
     
  5. Zwiększyć ogień pod patelnią i pomidory smażyć przez 5 minut bez mieszania, by płyn odparował.
     
  6. Jajka wbić do pomidorów i dusić 3 minuty pod przykryciem (jeśli żółtka mają być też ścięte, czas należy wydłużyć).
     
  7. Szakszukę posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować z pieczywem.

 

Więcej przepisów na pyszne śniadania i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych
Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie