Do tego dania polecamy podać kieliszek czerwonego wina wytrawnego z Włoch, a najlepiej prosto z Sycylii. W sklepie poszukaj butelki z etykietą, na której widnieje nazwa szczepu nero d'avola. Wino posiada głęboki rubinoczerwony kolor oraz bardzo harmonijny smak z nutą ziół. Jest idealne do dań na bazie sosu pomidorowego.
Przygotowanie: 30 min
Składniki na 2 porcje:
- 300 g makaronu spaghetti
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 garść czarnych oliwek bez pestek
- 1 garść brązowych oliwek bez pestek
- 1 szklanka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- suszone oregano
- suszona bazylia
- starty parmezan do posypania
- sól, pieprz
-
Oliwki oraz suszone pomidory osączyć z zalewy. Oliwki przeciąć wzdłuż na pół, a pomidory pokroić na małe kawałki.
-
Cebulę i czosnek obrać, po czym drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Następnie dołożyć oliwki oraz suszone pomidory. Składniki chwilę podsmażać.
-
Na patelnię ze składnikami wlać passatę, dokładnie wymieszać i zagotować na wolnym ogniu. Sos doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, bazylią oraz oregano.
-
W garnku zagotować 3 l osolonej wody, po czym wrzucić makaron. Ugotować al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Spaghetti przełożyć do głębokich talerzy, polać pomidorowym sosem i oprószyć startym parmezanem. Dodatkowo wierzch można posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
reklama
Dowiedz się więcej o parowych sprzętach Amica tutaj >>
***
A skoro jesteśmy przy włoskich klimatach - zadbajmy też o odpowiednią oprawę. Mamy już pyszny makaron, idealnie dobrane wino, brakuje tylko... muzyki! Dajcie się porwać włoskim hitom, a poczujecie już lato. Na pierwszy ogień idzie „Volare”. Znacie? Śpiewajcie tak, jakby jutra miało nie być! Dobrej zabawy :-)
Więcej przepisów na pyszne dania do piwa i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie