Oryginalny włoski sos do carbonary przygotowuje się na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz boczku i sera. Do jego składników dodaliśmy śmietanę, by był bardziej kremowy i aromatyczny.
Robiąc zakupy, nie zapomnijcie włożyć do koszyka butelki wina, koniecznie włoskiego. Warto poszukać wytrawnego wina w apelacji Trebbiano d’Abruzzo – na delikatny smak i cytrusowy aromat.
Przygotowanie: 30 min
Składniki na 2 porcje:
- 400 g makaronu spaghetti
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 80 g chudego boczku
- 150 g śmietany 30%
- 3 żółtka
- 80 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
- 40 g masła
Sposób przyrządzenia:
-
Natkę pietruszki opłukać i pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę i wrzucić makaron. Gotować ok. 7 minut.
-
Śmietanę przelać do miseczki i połączyć z żółtkami, po czym dołożyć połowę parmezanu. Masę doprawić szczyptą soli i pieprzu.
-
Ugotowany makaron odcedzić. Masło rozgrzać na patelni i zrumienić na nim czosnek z boczkiem. Następnie dołożyć makaron i całość przez chwilę podsmażać, mieszając.
-
Do składników na patelni wlać masę śmietanowo-jajeczną. Makaron starannie wymieszać z sosem i podgrzewać kilka minut. Na końcu dodać pozostały parmezan. Carbonarę podawać posypaną natką pietruszki.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie