Sałatkę można dowolnie modyfikować, dlatego tak ją uwielbiamy. Zamiast liści szpinaku dobrze będzie komponować się rukola. Suszoną żurawinę mogą zastąpić ziarenka granatu. Dla mango dobrym towarzystwem jest także awokado – jeśli macie ochotę, dodajcie trochę do sałatki. A jak lubicie winne smaki, to 1 łyżeczkę soku z cytryny polecamy zastąpić białym winem półsłodkim.
Czas przygotowania: 15 min
Składniki na 4 porcje:
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 duże mango
- 40 g orzechów nerkowca
- garść suszonej żurawiny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Liście szpinaku opłukać, a następnie starannie osuszyć na ręczniku papierowym.
-
Mango obrać, przeciąć na pół i usunąć pestkę. Owoc pokroić w kostkę.
-
Przygotować dressing: oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny oraz miodem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
-
Szpinak i mango przełożyć do miski. Polać przygotowanym dressingiem i wymieszać.
-
Sałatkę posypać orzechami nerkowca oraz suszoną żurawiną. Podawać od razu po przygotowaniu.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Śliwki suszone z boczkiem ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie