Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Roladki z kurczaka z fasolką szparagową

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Szukacie zakręconego pomysłu na obiad? Oto przed wami roladki, które wykonacie błyskawicznie bez jakichkolwiek strat energii. Brzmi jak niemożliwe? Zanim się zorientujecie, zawijańce już będą rumieniły się na patelni, a waszych domowników zacznie zwabiać do kuchni cudowny zapach jedzenia.

Tagi: danie

Roladki z kurczaka z fasolką szparagową
Drobiowe zawijańce z fasolką szparagową i czerwoną papryką.

Roladki można podawać z ugotowanym ryżem oraz dipem serowym. Taki sos wykonamy błyskawicznie podczas smażenia roladek: 300 g jogurtu bałkańskiego wymieszać z ulubionym serem pleśniowym (ok. 50 g) – należy wcześniej go drobno pokruszyć. Całość doprawić kilkoma listkami posiekanej mięty oraz solą. Gotowe! Teraz tylko pozostaje cieszyć się pysznym obiadem w zacnym towarzystwie.

 

Przygotowanie: 30 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 8 plasterków boczku wędzonego
  • 4 łyżki oleju + do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować na półtwardo. Paprykę opłukać i pociąć w długie paski.
     
  2. Mięso opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Piersi przekroić wzdłuż na pół. Każdą porcję rozbić na równy płat.
     
  3. Musztardę połączyć z ziołami prowansalskimi, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 4 łyżkami oleju.
     
  4. Płaty mięsa posmarować z jednej strony przygotowaną marynatą, po czym wyłożyć po kilka sztuk fasolki szparagowej i pasków papryki. Filety dokładnie zwinąć, formując roladki, po czym oprószyć je solą i pieprzem.
     
  5. Każdą z roladek dokładnie owinąć 2 plasterkami boczku. Dodatkowo można je spiąć wykałaczkami, by nie rozpadły się podczas smażenia.
     
  6. Na patelni rozgrzać olej. Roladki smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie