Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Polędwica w winie

Męska kuchnia

Jeśli chcesz zaskoczyć gości wykwintnym, a jednocześnie prostym daniem, to będzie znakomity wybór! Potrawa doskonale nadaje się zarówno na elegancki obiad, jak i romantyczną kolację.

Tagi: kuchnia , przepisy

Męska kuchnia Polędwica w winie

 

Składniki:

 

  • pół kg polędwicy wołowej
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • suszone śliwki (nie kalifornijskie)
  • 250 ml śmietany min. 20%
  • masło z kilkoma kroplami oliwy do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokrój na grube plastry i rozgnieć, przyciskając mocno dłonią do deski.
  2. Posyp pieprzem.
  3. Masło wymieszaj z oliwą i rozgrzej na patelni.
  4. Obsmaż mięso (po 1 min na stronę).
  5. Kiedy zmieni się kolor mięsa, zalej je szklanką wina i zmniejsz ogień.
  6. Dorzuć kilka suszonych śliwek.
  7. Mięso z winem i śliwkami duś około 30 minut, co jakiś czas dolewając wina i mieszając, by potrawa nie przywarła do dna.
  8. Kiedy mięso będzie miękkie, dosyp do smaku soli.
  9. W kubeczku wymieszaj  tłustą śmietanę z kilkoma łyżkami sosu, wylej na patelnię i energicznie mieszaj.
  10. Zagęść sos, dodając kawałek masła i nadal energicznie mieszając.
  11. Podawaj z kopytkami lub świeżą bagietką.

Smacznego!

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty