Focaccia na włoskich stołach króluje od wieków. W Polsce też jest już coraz popularniejsza. Przygotowywana jest na bazie ciasta na pizzę, ale bez klasycznych dodatków, jak ser i sos pomidorowy. Najlepiej smakuje na ciepło, maczana w oliwie z oliwek jako przekąska przed daniem głównym.
Przygotowanie: 25 min + oczekiwanie
Pieczenie: 25-30 min
Składniki na 4 porcje:
Rozczyn:
- 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki letniej wody
Ciasto drożdżowe:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1/3 szklanki czarnych oliwek
- szczypta soli gruboziarnistej (himalajskiej lub morskiej)
- oliwa z oliwek do podania
Sposób przyrządzenia:
-
W letniej wodzie połączyć cukier, mąkę i drożdże. Przykryć ścierką i odstawić na 7-10 minut w ciepłe miejsce.
-
W dużej misce wymieszać składniki na ciasto, po czym dodać wyrośnięty rozczyn. Składniki połączyć, po czym wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać ok. 10 minut.
-
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 40°C na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę zagniatać, aby usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza.
-
Dużą prostokątną blachę wyścielić papierem do pieczenia i posmarować niewielką ilością oliwy. Wyłożyć ciasto, rozciągając je dłońmi na szerokość formy.
-
Na wierzchu wyłożyć rozmaryn i oliwki. Całość delikatnie skropić oliwą i posypać szczyptą soli gruboziarnistej. Ciasto przykryć ściereczką i wstawić ponownie do piekarnika (w 40°C) na 30 minut.
- Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 185°C i focaccię piec przy użyciu pary przez 25-30 minut.
Przepis opracowany przez Michała Lachura z użyciem piekarnika Candy FCPKS826XL/E z funkcją pieczenia z dodatkiem pary:
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie