Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Focaccia to rodzaj chleba drożdżowego wywodzący się z kuchni włoskiej. We Włoszech każdy region ma swoją ulubioną focaccię, różniącą się od innych grubością i dodatkami.

Tagi: danie

Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Włoski chlebek na bazie ciasta do pizzy

Focaccia na włoskich stołach króluje od wieków. W Polsce też jest już coraz popularniejsza. Przygotowywana jest na bazie ciasta na pizzę, ale bez klasycznych dodatków, jak ser i sos pomidorowy. Najlepiej smakuje na ciepło, maczana w oliwie z oliwek jako przekąska przed daniem głównym. 

 

Przygotowanie: 25 min + oczekiwanie

Pieczenie: 25-30 min

 

Składniki na 4 porcje:

Rozczyn:

  • 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki letniej wody

Ciasto drożdżowe:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • szczypta soli gruboziarnistej (himalajskiej lub morskiej)
  • oliwa z oliwek do podania

Sposób przyrządzenia:

  1. W letniej wodzie połączyć cukier, mąkę i drożdże. Przykryć ścierką i odstawić na 7-10 minut w ciepłe miejsce.
     
  2. W dużej misce wymieszać składniki na ciasto, po czym dodać wyrośnięty rozczyn. Składniki połączyć, po czym wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać ok. 10 minut.
     
  3. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 40°C na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę zagniatać, aby usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza.
     
  4. Dużą prostokątną blachę wyścielić papierem do pieczenia i posmarować niewielką ilością oliwy. Wyłożyć ciasto, rozciągając je dłońmi na szerokość formy.
     
  5. Na wierzchu wyłożyć rozmaryn i oliwki. Całość delikatnie skropić oliwą i posypać szczyptą soli gruboziarnistej. Ciasto przykryć ściereczką i wstawić ponownie do piekarnika (w 40°C) na 30 minut. 
     
  6. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 185°C i focaccię piec przy użyciu pary przez 25-30 minut.
 


Przepis opracowany przez Michała Lachura z użyciem piekarnika Candy FCPKS826XL/E z funkcją pieczenia z dodatkiem pary:

Piekarnik z możliwością pieczenia z dodatkiem pary Candy FCPKS826XL/E

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie