Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Pełnoziarnista focaccia z rozmarynem i oliwkami

Męska kuchnia

Focaccia to rodzaj chleba drożdżowego wywodzący się z kuchni włoskiej. We Włoszech każdy region ma swoją ulubioną focaccię, różniącą się od innych grubością i dodatkami.

Tagi: kuchnia włoska , zdrowe odżywianie , przepisy , danie , zdrowa dieta

Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Focaccię najlepiej podawać na ciepło jako przekąskę przed daniem głównym. Najlepiej smakuje maczana w oliwie z oliwek.

Zaczyn:

  • 1 opakowanie drożdży suszonych (7g)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki letniej wody

Ciasto:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej (+ zapas do podsypywania)
  • 1 łyżeczka soli

Przybranie:

  • 2 łodygi świeżego rozmarynu
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • Szczypta soli gruboziarnistej (homalajskiej lub morskiej)
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. W letniej wodzie wymieszaj cukier, mąkę i drożdże na zaczyn. Przykryj ścierką i odstaw na 7-10 minut w ciepłe miejsce.
  2. W dużej misce wymieszaj składniki na ciasto. Dodaj zaczyn.
  3. Przełóż na blat i podsypując mąką wyrabiaj przez 10 minut.
  4. Wstaw wyrobione ciasto do piekarnika nagrzanego do 40°C na 1 godzinę.
  5. Po godzinie wyjmij ciasto z piekarnika i zagnieć jeszcze kilka razy, aby usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza.
  6. Dużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, na papier wylej kilka kropli oliwy. Rozłóż ciasto na szerokość formy, delikatnie je naciągając. Ułóż rozmaryn i oliwki, skrop delikatnie oliwą, posyp szczyptą gruboziarnistej soli. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia do piekarnika (w 40°C) na 30 minut.
  7. Podnieś temperaturę do 185°C i piecz przy użyciu pary przez około 25-30 minut.

Przepis opracowany przez Michała Lachura z użyciem piekarnika Candy FCPKS826XL/E z funkcją pieczenia z dodatkiem pary:

Piekarnik z możliwością pieczenia z dodatkiem pary Candy FCPKS826XL/E

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook