Nie zawsze mamy czas na gotowanie, szczególnie w ciągu tygodnia. Nie oznacza to jednak, że mamy jeść byle co i byle jak. Już w 20 minut jesteśmy w stanie przygotować bardzo pyszne i aromatyczne danie. Nasze tagliatelle to najlepszy dowód na to, że nie trzeba wkładać wiele wysiłku, by powstało coś naprawdę smacznego. Gotowanie może być proste i przyjemne. Czas przejąć stery w kuchni!
Przygotowanie: 20 min
Składniki na 2 porcje:
- 400 g makaronu tagliatelle
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mrożonego groszku
- 1 papryczka chili
- 3 nieduże cukinie (ok. 500 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 natka pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Cukinie opłukać i pokroić w plasterki lub półplasterki. Chili przeciąć na pół, a po usunięciu ziarenek posiekać.
-
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić.
-
Cukinie zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dołożyć posiekane chili, groszek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki podsmażać przez 3 minuty.
-
Natkę pietruszki opłukać i drobno pokroić, po czym dołożyć do cukinii. Wlać pozostałą oliwę. Doprawić do smaku.
-
Warzywa wrzucić do makaronu. Dodać starty parmezan. Całość starannie wymieszać i przełożyć na talerze.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wołowina grillowana - podana w sposób niecodzienny ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie