Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Najlepsze noże kuchenne

Męska kuchnia
|
28.12.2021

Spośród wszystkich kuchennych gadżetów, które możesz znaleźć w sklepie, żaden - powtarzam, żaden - nie jest tak ważny, jak właściwy zestaw noży. Zapytaj jakiegokolwiek kucharza, a powie ci dokładnie to samo. Kucharze opiekują się swoimi nożami, jak najcenniejszymi skarbami i spoglądają wściekłym wzrokiem na każdego, kto miał ochotę choćby dotknąć tych narzędzi.

Najlepsze noże kuchenne
Dobre noże to podstawa każdej kuchni.

Na rynku znajdziesz dziesiątki różnych marek i dziesiątki różnych stylów noży nadających się do każdej czynności w kuchni. Ceny za nóż przyzwoitej jakości wahają się od ok. 100 zł do ceny kolacji dla całej rodziny w restauracji pięciogwiazdkowego hotelu.

Jeśli nie wiesz, czego konkretnie szukasz, wydasz małą fortunę na noże, których tak naprawdę nigdy nie użyjesz. Jeśli wybierzesz prawidłowo, twoje noże staną się najważniejszymi narzędziami, które posiadasz w kuchni i będą służyły ci do końca życia.

1. Potrzebujesz tylko 4 noży

Jeśli wierzyć reklamom telewizyjnym i bełkotowi prezenterów na kanale sprzedaży telewizyjnej, nie można przygotować żadnej wartej uwagi potrawy, jeśli nie zaopatrzysz się w zestaw co najmniej piętnastu różnych noży. W rzeczywistości potrzebujesz jedynie czterech następujących noży, by wykonać w kuchni dowolną czynność:

 Duży nóż uniwersalny - inaczej: nóż szefa kuchni

Dobry nóż kuchenny (zazwyczaj ok. 20-25 cm długości i 4 cm szerokości) to najważniejsza rzecz, którą musisz kupić do swej kuchni. Do czego go użyjesz? Do wszystkiego, od siekania i krojenia warzyw po oddzielanie mięsa od kości.

Ile wydać?

Ceny dobrych noży wahają się od ok. 200 zł do... tylu, ile jesteś gotów wydać. Ja używam drobniejszego, ceramicznego noża japońskiego oraz potężnego, niemieckiego noża stalowego.


 Nóż do obierania 

Nóż do obierania (lekko zakrzywiony, zazwyczaj ok. 10-12 cm długości) to kolejne niezbędne narzędzie, zwłaszcza, jeśli masz do wykonania takie zadania, jak obieranie warzyw i owoców, oddzielanie cząstek cytrusów, lub wybieranie wnętrzności z krewetek.

Ile wydać?

Ja używam niemieckiego noża do obierania, który kosztował mnie 350 zł, lecz tak naprawdę nóż taki może kosztować i 100 zł za naprawdę doskonałe narzędzie.


 Tasak albo tzw. Chai Dao (chiński nóż kucharski) 

Jest to nóż z dużo szerszym ostrzem (od 18 do 25 cm długości i ok. 10-12 cm szerokości) i przydaje się wówczas, kiedy oddzielasz mięso od kości, lub kroisz chrząstki i nie chcesz uszkodzić swojego ukochanego, drogiego noża kuchennego. Ja korzystam z niego również do obróbki drobiu - dzięki temu oszczędzam pieniądze i kupuję drób w całości, który jest tańszy, niż podzielony.

Ile wydać?

Tu też możesz wydać całą fortunę, lecz ja mój tasak kupiłem od Azjatów na lokalnym bazarze za ok. 50 zł.


 Nóż do filetowania 

Jest to bardzo ostry, wąski i giętki nóż, z ostrzem długości od ok. 12 do 18 cm, używany do filetowania drobiu i ryb. Jeśli nauczysz się używać tego noża, zaoszczędzisz mnóstwo pieniędzy, gdyż nie będziesz musiał kupować gotowych mniej świeżych i dużo droższych filetów w sklepach.

Ile wydać?

Ja korzystam z noża ze średniej półki, który kosztował mnie ok. 200 zł, ale znajdziesz w sklepach doskonałe noże za mniej, niż 100 zł.

2. Zawsze sprawdź nóż przed kupnem

Zalecam, abyś przed kupnem noża np. przez Internet, udał się do któregoś z lepiej zaopatrzonych sklepów i chwycił wybrany przez siebie nóż do ręki. Sprawdź, jak leży ci w dłoni, jak zbilansowana jest jego waga i czy odpowiada ci ona - jeśli kupisz zbyt ciężki, bądź nieergonomicznie zaprojektowany nóż, dopełni on swojego żywota na dnie najniższej szuflady. Najlepsze sklepy pozwalają nawet klientom sprawdzić, jak dany nóż daje sobie radę w akcji!

3. Osełka jest tak ważna, jak nóż

Za każdym razem, gdy używasz noża, jego ostrze będzie coraz bardziej tępe. Pamiętaj, że łatwiej zrobić sobie krzywdę tępym nożem, niż ostrym, ponieważ tępe ostrza zsuwają się z krojonej powierzchni. Zainwestuj zatem w dobrą osełkę, najlepiej stalową, i korzystaj z niej za każdym razem, gdy będziesz coś kroił.

4. Nie używaj stojaków do noży

Całym swoim jestestwem odradzam korzystanie ze stojaków do noży. Schowki w stojakach są idealnym środowiskiem dla bakterii i pleśni, szczególnie, jeśli nie osuszasz noży dokładnie po umyciu ich. Zdecydowanie lepiej będzie kupić magnetyczny wieszak na noże, bądź specjalny schowek na noże do szuflady - oba kosztują poniżej 100 zł za sztukę.

Aleksander Sienkiewicz

 

Kuchenny niezbędnik faceta
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (9) / skomentuj / zobacz wszystkie

samarama
23 października 2018 o 12:43
Odpowiedz

Co tam „posmarować”! Ważniejsze, którym z zaprezentowanych noży to pieczywo przekroić? :)

~samarama

23.10.2018 12:43
Antoni Koza
27 marca 2018 o 22:37
Odpowiedz

Potrzebuję tylko 4 noży, mówisz?
A którym z tych czterech mam sobie posmarować pieczywo masłem?

~Antoni Koza

27.03.2018 22:37
Małgosia
27 lipca 2016 o 10:56
Odpowiedz

A które są u nich najlepsze szukam opinii ale nie wiem czy kupić ceramiczne czy stalowe?

~Małgosia

27.07.2016 10:56
Kris
02 października 2015 o 13:55
Odpowiedz

Jak komuś będzie ciekawie, to dobre noże u firmy Arcos , to jest hiszpańska firma. [wpis edytowany przez moderatora z powodu naruszenia regulaminu serwisu]

~Kris

02.10.2015 13:55
kalina
09 marca 2015 o 15:53
Odpowiedz

Dobry nóż w kuchni to podstawa. U mnie w ciągłym użyciu jest tylko duży i do filetowania. Ale mam cały zestaw philipiaka. Niezmiernie dla mnie ważne jest to że nie muszę ich ostrzyć.

~kalina

09.03.2015 15:53
Nożownik
21 stycznia 2015 o 16:51
Odpowiedz

Nieprawda !!!
Najlepsze do ostrzenia są specjalne kamienie do noży .
Cena jest podobna (ok. 200 zł) a rezultat napewno będzie lepszy.

~Nożownik

21.01.2015 16:51
kate
11 grudnia 2014 o 16:03
Odpowiedz

dobre noże? to są dopiero do wgrania w konkursie Develey, wystarczy wziąć udział zamiast iść do lidla gdzie za noże pascala i okrasy musisz zapłacić krocie! sami sprawdźcie bo naprawdę warto >> https://www.facebook.com/DeveleyPolska?fref=ts powodzenia :D

~kate

11.12.2014 16:03
marekmarecki
17 listopada 2014 o 10:09
Odpowiedz

Nóż do obierania za 350zł ? nożyk kupiony za 2,60zł w markecie sprawdza się znakomicie (mam od ponad 5 lat). Mało tego, jest lepszy od drogich noży pod każdym względem. Co innego, z większymi nożami kuchennymi, tu cena przekłada się na jakość

~marekmarecki

17.11.2014 10:09
Olaff
23 lipca 2014 o 14:18
Odpowiedz

Dobre noże to podstawa w kuchni , ja czasem pichce i wiem co to dobry ostry nóż. Co moge jako facet doradzić - warto szukać w sklepach dla gastronomii, dla restauratoró- tam sprzedają rzeczy wysokiej jakości - ja noże kupiłem w sklepie Tanake , noze victorinox - pierwsza klasa

~Olaff

23.07.2014 14:18
1