Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Mięso strusia - zdrowa dieta bez wyrzeczeń

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Mimo, że struś to ptak, jego mięso bardziej przypomina wołowinę – ma czerwony kolor, jest podobnie kruche i podobnie pachnie. Jednak smak strusiny jest głębszy, trochę bliższy dziczyźnie. Dzięki swoim walorom zdrowotnym jest idealne dla facetów po 40-tce dbających o formę i zdrowy tryb życia. Oto, jak przygotować wielkiego ptaka.

Tagi: danie

Stek ze strusia
Stek ze strusia przypomina klasyczny stek wołowy.

Odwiedziliśmy warszawski Evil Steak House, żeby spróbować mięsa ze strusia. Jego właściciel, Piotr „Timi” Piotrowski, specjalista w serwowaniu tego, co prawdziwi faceci lubią najbardziej, nie krył swojego entuzjazmu w stosunku do strusiny. Steki z tego mięsa w niczym nie ustępują tym wołowym – są soczyste, różowe, sprężyste i znakomicie smakują. Tak dobrze, że Chef „Timi” na stałe wprowadził to mięso do swojego menu.

Piotr Piotrowski Evil Steak House Chef Timi
Piotr „Timi” Piotrowski przygotowuje steki ze strusia.

Strusie – dzikie ptactwo z… Polski

Wbrew pozorom mięso ze strusia nie jest w naszym kraju produktem egzotycznym. Polska jest największym dostawcą strusiny w Europie, bo to właśnie tutaj funkcjonuje kilkaset farm strusi. A dzięki jego niezwykłym wartościom odżywczym i świetnym smaku ma szansę stać się konkurencją dla innych mięs na naszych stołach. Cena mięsa, w zależności od rodzaju, waha się od ok. 120 zł/kg (small steak, kulka) do ok. 150 zł/kg (fan filet). Strusina jest jednak dużo wydajniejsza od innych mięs, gdyż niewiele w niej błon, przerostów czy innych odpadów.

Również jaja strusie są warte zainteresowania, ponieważ prawie nie zawierają cholesterolu. Z jednego jaja o wadze 1,5 kg można przygotować omlet dla 10 osób. Cena jaja strusiego to ok. 50 - 70 zł/szt.

Mięso ze strusia jaja strusie Evil Steak House
Strusie jajka są bardzo cenne dla naszego zdrowia - nie zawierają cholesterolu.

Jedz strusia na zdrowie

Strusiom nie podaje się antybiotyków, a hodowane są zawsze na wolnych wybiegach. Mięso strusie nie zawiera sterydów, hormonów i konserwantów. Jest doskonałym źródłem wartościowego białka (20 – 23%), a jednocześnie zawiera bardzo małą ilość tłuszczu (0,2 – 1,1%), mniej niż kurczak. Ponad 1/3 tego tłuszczu to korzystne dla zdrowia kwasy wielonienasycone. A jeśli dodamy jeszcze do tego składu niską zawartość sodu (45 mg/100 g), to strusina okazuje się być mięsem idealnym dla:

  • osób z nadciśnieniem tętniczym
  • sportowców
  • kobiet w ciąży i dzieci
  • dbających o linię
  • zdrowo odżywiających się

Jak przyrządzić wielkiego ptaka?

Kawałki mięsa strusia, podobnie jak kawałki wołowiny różnią się między sobą delikatnością, soczystością i kruchością, w zależności od tego, z jakiej części zwierzęcia pochodzą. Wybieraj:

  • Na steki:
    mały filet, mały stek, polędwiczka, Fan Fillet, Big Drum.
  • Na wyrazistego tatara:
    Drum steak, Flat Drum, Big Drum, Moon steak, Rumpsteak, Oyster Fillet.
  • Na delikatnego tatara:
    Fan Fillet, polędwica, polędwiczka, mały filet, Eye Fillet.
  • Na pieczeń:
    Rumpsteak, Moon steak, polędwica, Fan Fillet oraz wszystkie elementy powyżej 450g.
  • Na bitki, gulasz itp.:
    Flat Drum i Big Drum.

Cóż, przepisów na strusinę próżno szukać w babcinych książkach kucharskich, dlatego lepiej zapisz sobie te receptury, by przy najbliższej okazji podać swoim gościom oryginalną i zdrową potrawę :-)

Stek ze strusia

Stek ze strusia
Soczysty stek ze strusia.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 porcje mięsa strusiego po 200-300 g
  • oliwa do smażenia

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka przyprawy grillowej

Sposób przyrządzenia:

  1. Wszystkie składniki marynaty połączyć i obtoczyć w niej mięso. Odstawić na ok. 4 godziny.
  2. Stek smażyć na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu 4 minuty z jednej strony, następnie zmniejszyć ogień i smażyć 5 minut z drugiej strony.

Tatar ze strusia

Tatar ze strusia
Tatar ze strusia to prawdziwy rarytas dla mięsożerców.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g wybranego mięsa strusiego
  • 20 g ogórków konserwowych
  • 20 g cebuli białej
  • 10 g papryczki chilli
  • 10 g grzybów marynowanych
  • 5 g papryki słodkiej w proszku
  • 1 żółtko kurze
  • musztarda do smaku
  • oliwa truflowa do smaku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Mięso drobno posiekać, po czym doprawić papryką słodką, musztardą, oliwą truflową, solą i pieprzem.
     
  2. Ogórki, cebulę, papryczki pokroić w drobną kostkę. Tatar podać z posiekanymi warzywami oraz żółtkiem.

Polędwiczka ze strusia na różowo

Polędwiczka ze strusia
Polędwiczka ze strusia na czarnej soczewicy.

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g polędwiczki ze strusia
  • 100 g mleka kokosowego
  • 10 g pasty z czerwonego curry
  • 10 g cukru
  • 100 g czarnej soczewicy
  • 30 g świeżego szpinaku
  • 10 g masła
  • garść liści bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie piec w temperaturze 85°C przez 45 minut.
  2. W tym czasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie.
  3. Zrobić sos curry: mleko kokosowe zagotować w rondelku, dodać pastę curry, cukier i posiekaną bazylię.
  4. Przygotować szpinak: na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek, szpinak, sól i pieprz. Dusić przez 7 minut.
  5. Upieczoną polędwiczkę obsmażyć krótko na oliwie na mocno rozgrzanej grillowej patelni.
  6. Zdjąć mięso z patelni, pokroić w plastry i podać z soczewicą, smażonym szpinakiem i sosem curry.

Przepisy i zdjęcia potraw: Strusia Kraina

Brunon Nowakowski

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie