Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Kulki z dorsza

Męska kuchnia
|
13.01.2022

Ryba w kuchni może przybrać różne oblicza. Tym razem zmieniamy ją w chrupiące kulki – dobry pomysł na obiad, jak chcemy rodzinę zaskoczyć, ale i do piwa z kolegami też pasują jak ulał. No ideał! Do tego sam przepis jest błyskawiczny. I czego chcieć więcej?

Tagi: danie

Kulki z dorsza
Smażone kulki z dorsza w panierce.

Do masy rybnej można także dorzucić drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Świetnie też będzie pasować dodatek świeżego tymianku. Jeśli macie ochotę na eksperymenty, część bułki tartej można zastąpić drobno startym parmezanem (proporcja 3:1). Taka serowa panierka na pewno będzie niezłym twistem.

 

Przygotowanie: 30 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

  1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Cytrynę sparzyć, a następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach.
     
  2. Filety opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym, po czym zemleć za pomocą blendera.
     
  3. Do masy rybnej dołożyć cebulę, 1 jajko, skórkę z cytryny oraz 3 łyżki bułki tartej. Wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.
     
  4. Z masy formować w dłoniach niewielkie kulki i obtoczyć je w pozostałej bułce tartej.
     
  5. Kulki z dorsza smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor, po czym osączyć na ręczniku papierowym.

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie