Do masy rybnej można także dorzucić drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Świetnie też będzie pasować dodatek świeżego tymianku. Jeśli macie ochotę na eksperymenty, część bułki tartej można zastąpić drobno startym parmezanem (proporcja 3:1). Taka serowa panierka na pewno będzie niezłym twistem.
Przygotowanie: 30 min
Składniki na 4 porcje:
- 400 g filetów z dorsza
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 cytryna
- 6 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
-
Cebulę obrać i drobno posiekać. Cytrynę sparzyć, a następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach.
-
Filety opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym, po czym zemleć za pomocą blendera.
-
Do masy rybnej dołożyć cebulę, 1 jajko, skórkę z cytryny oraz 3 łyżki bułki tartej. Wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.
-
Z masy formować w dłoniach niewielkie kulki i obtoczyć je w pozostałej bułce tartej.
- Kulki z dorsza smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor, po czym osączyć na ręczniku papierowym.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie