Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Cukinie zapiekane z serem i prosciutto

Męska kuchnia

Męska kuchnia Cukinie zapiekane z serem i prosciutto

Gdybym został zamknięty w celi śmierci z prawem wyboru ostatniego posiłku, prawdopodobnie poprosiłbym właśnie o te pieczone cukinie. Rzecz jasna, tylko pod warunkiem, że mógłbym przyrządzić je sobie samodzielnie.

Męska kuchnia Cukinie zapiekane z serem i prosciutto

To danie jest po prostu wspaniałe! Pod żadnym pozorem nie zastępuj prosciutto innym rodzajem szynki. Tłuszcz, który wytopi się z prosciutto, nada cukiniom niepowtarzalnego smaku i aromatu, którego nie da się uzyskać w żaden inny sposób. Do tego dochodzi oliwa po suszonych pomidorach i same posiekane pomidory – mieszanka idealna. Użyj miękkiego sera, który łatwo się rozpuszcza. Cukinie pozostaną soczyste, miękkie i aromatyczne. Za każdym razem żałuję, że przygotowałem ich za mało :-)

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 8-10 plasterków prosciutto
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 125 g sera żółtego
  • mały pęczek świeżej pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • pieprz
  • trochę suszonej wędzonej papryki

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
     
  2. Umyte cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż z nich pestki.
     
  3. Cukinie ułóż na blasze i posyp pieprzem.
     
  4. Przygotuj farsz. Pokrój szynkę na niewielkie kawałki, przełóż do miseczki i dodaj do niej drobno posiekane pomidory oraz papryczkę chilli (wcześniej usuń z niej pestki). Posiekaj dość drobno pietruszkę i większą jej część dodaj do farszu. Dodaj 3-4 łyżeczki oliwy ze słoika z pomidorami. Całość dokładnie wymieszaj.
     
  5. Napełnij cukinie farszem i posyp całość wędzoną papryką.
     
  6. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i rozłóż go na cukiniach.
     
  7. Wstaw cukinie do piekarnika na 45 minut.
     
  8. Upieczone cukinie skrop odrobiną oliwy extra vergine, posyp pieprzem oraz udekoruj resztą pietruszki.

 

Przepis przygotowany przez serwis

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

 

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook