Cold brew – kawa idealna na zimno
Cold brew coffee nie ma nic wspólnego z tym, co być może niektórym przychodzi na myśl, czyli z tradycyjną kawą mrożoną. Różnica bowiem leży w sposobie przygotowania, gdyż cold brew kawa powstaje w procesie przygotowywania na zimno, nie tradycyjnego parzenia, jak espresso stanowiące bazę tak zwanych kaw mrożonych. Ale od początku…
Historia cold brew coffee sięga początków XVII wieku i wywodzi się, co ciekawe, z Japonii. Znaleźć można jednak także informacje o wynalezieniu tej metody przyrządzania „naparu” kawowego przez Holendrów. Cold brew stosunkowo niedawno spopularyzowała się w Stanach Zjednoczonych, natomiast w Europie moda na picie tego napoju rozwija się najbardziej opieszale. Nie jest jednak tajemnicą, że cold brew kawa trafiła także do Polski i powoli zyskuje coraz szersze grono sympatyków.
Cold brew coffee powstaje w procesie moczenia zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie, co jest określane także mianem tłoczenia na zimno. Jak nietrudno się domyślić, czas jej przygotowywania jest znacznie wydłużony niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnego parzenia kawy. Warto pokusić się o jej przygotowanie, by na własnych kubkach smakowych poczuć różnicę w porównaniu ze zwykłym espresso.
Przepis krok po kroku
Jak zrobić cold brew? Cóż, jej przygotowanie jest tak samo łatwe, jak kawy parzonej, wymaga jednak zrobienia tego z odpowiednim zapasem czasowym. Do przygotowania kofeinowego napoju potrzebujemy jedynie średnio lub grubo zmielonej ulubionej kawy i wody w temperaturze pokojowej. Oczywiście, podobnie jak ma to miejsce w przypadku kawy przygotowywanej metodą na gorąco, im świeższe ziarna i krótszy czas od ich zmielenia, tym smaczniejsza i bardziej aromatyczna kawa.
Składniki na 1 kawę:
- 1 duża łyżka kawy
- 1 szklanka wody
-
Zalewamy wodą kawę w słoiku i zakręcamy, następnie pozostawiamy na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu. Niektórzy preferują zalewanie kawy zimną wodą i trzymanie jej w lodówce, warto wypróbować oba warianty i samemu przekonać się, który bardziej przypadnie nam do gustu.
- Po upływie wyznaczonego czasu „napar” przelewamy przez filtr do kawy lub, jeśli takowego nie posiadamy, można użyć gazy. Kawa cold brew coffee może być także przygotowana w wygodnym french pressie, co zupełnie rozwiąże problem przecedzania. Gotowe!
W zależności od preferencji, proporcje można dowolnie zmniejszyć lub zwiększyć, ale z racji długiego czasu przygotowania, lepiej zrobić spory zapas cold brew coffee.
Cold brew coffee warto spróbować najpierw bez dodatków
Propozycje podania
Kawę cold brew można pić jak tradycyjne espresso, a także z lodem lub bez albo wzbogacić jej smak ulubionymi dodatkami. Świetnie skomponuje się z mlekiem, a także różnego rodzaju napojami roślinnymi, jak tak zwane mleko migdałowe czy kokosowe. Cold brew stanowi bowiem tak samo dobrą bazę do przygotowania napoju kawowego, co kawa na gorąco. Zanim jednak przykryjesz jej smak syropami, cukrem czy gałką lodów, spróbuj koniecznie, jak smakuje saute, co z pewnością miło cię zaskoczy.
Cold brew coffee to kawa o gładkim, pozbawionym charakterystycznej goryczki smaku. Nawet osoby, które nie są kawoszami, wyczują ten aspekt, odróżniający ją od kawy przygotowywanej na gorąco. Skoro wiesz już, jak przygotować cold brew, bierz się do działania! Za kilkanaście godzin będziesz mógł cieszyć się jej wyjątkowymi walorami smakowymi. Z czasem możesz zacząć eksperymentować z różnymi rodzajami kawy i stopniem zmielenia ziaren. Możliwości przygotowania pysznej cold brew coffee są niezliczone!
Krzysztof Marski
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie