Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję
" "

Ciastka Wuja Toma – czyli najprostszy przepis świata :) (ToM)

Męska kuchnia

Męska kuchnia Ciastka Wuja Toma – czyli najprostszy przepis świata :) (ToM)

Jak wszyscy wiemy każdy facet (no może nie każdy…) ma dwie lewe ręce do gotowania. Często jest to wynikiem utartych stereotypów, wyręczania przez mamusię i braku chęci do robienia czegokolwiek w domu. Nierzadko spotykam facetów którzy swoje umiejętności kulinarne oceniają na „-1” co tak naprawdę oznacza, że nawet mają problem z przypaleniem wody.
Tekst nadesłany przez użytkownika.

Tagi: przepis , czytelnicy , ciastka

Męska kuchnia Ciastka Wuja Toma – czyli najprostszy przepis świata :) (ToM)

Dzisiaj chciałbym zaprezentować najprostszy przepis świata, na kruche słodkie ciastka, w których zakocha się cała wasza rodzina, a wasze notowania i punktacja u żony wzniosą się na wyżyny niedostępne do tej pory.

Przepis, który prezentuję, jest dobrym początkiem do rozpoczęcia zabawy w gotowanie, a która zamienić się może w wielką pasję i dać początek życiowej przygody, tak jak to miało miejsce w moim przypadku.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki, czyli objętościowo 625 ml,
  • 1 jajko + jedno żółtko,
  • Kostka dobrego masła (200 g),
  • Szklanka cukru (250 ml),
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie,
  • Opcjonalnie szczypta cynamonu, anyżu,
  • Odrobina dżemu (sam użyłem ostatnio wiśniowego – pychota).

Wszystkie składniki elegancko wymieszać (można w tym momencie dodać cynamon lub anyż, ale na początek proponuję wersję tradycyjną - eksperymenty później), bardzo dobrze zagnieść (aż rączki rozbolą), zawinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę do lodówki.

Po chwili przerwy rozwałkować ciasto (najlepiej na stolnicy lekko oprószonej mąką), powycinać gotowymi foremkami (jak który nie ma, może użyć kufel od piwa – wychodzą piękne kółeczka, księżyce i rybki bez ogona). Po tej katordze wyłożyć wasze dzieło na blachę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, i piec ok. 10-12 minut w 180 st. C (raz kiedyś spoglądać, jak delikatnie zbrązowieją – wyciągać!). W trakcie pieczenia, tak 4-5 minut przed końcem, ewentualnie delikatnie ozdobić posiadanym dżemem lub konfiturą i… gotowe. Prawda, że proste?

Teraz mając już taką wiedzę możecie swobodnie uprawiać lans u Cioci na imieninach.

Jak zawsze na koniec szczypta literatury. Dzisiaj - Michał Witkowski –„Drwal”.

Jaki przepis taka książka :). Topornie napisana proza autorstwa warszawsko-wrocławskiego pisarza, który do dziś dzień ma problem z określeniem swojej seksualności. Piłowanie czytelnika przez ponad 400 stron wymysłami o współczesnym świecie, aktualnej rzeczywistości i własnej unikatowości.

Ale was nabrałem – fajnie napisana intryga która zrąbie was z nóg, pokaże Polskę zaściankową, prowincjonalną, taką jaka jest (poza sezonem turystycznym). Mix pisarza, byłego trębacza, wiejskiego osiłka, byłej sprzątaczki w ośrodku rządowym i wszechobecnego pana Kazimierza, co wróży? Ponowny Wielki Wybuch! Zarąbista – tak jak tytuł. Polecam.

ToM

Redakcja serwisu Facetpo40.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułów nadesłanych przez Użytkowników..

Napisałeś coś, czym chciałbyś się podzielić z innymi facetami po 40.? Przyślij do nas tekst! Szczegóły znajdziesz tutaj.

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty