Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Chłodnik z pieczonych buraków

Męska kuchnia
|
25.11.2021

Chłodnik to idealne danie w upalne lato. Wzbogacony listkami mięty i delikatnym łososiem pieczonym na parze będzie stanowił pożywny, ale lekki posiłek w ciągu gorącego dnia.

Tagi: zdrowe odżywianie , danie

Chłodnik z pieczonych buraków
Chłodnik to idealny posiłek w upalny dzień

Chłodnik - kojarzy się z wakacjami na wsi, upalnymi popłudniami i kuchnią babci. Potrafi nas orzeźwić i dodać energii nawet w najcieplejsze dni, dlatego tak chętnie go przygotowujemy. Najlepiej smakuje serwowany tradycyjnie z jajkiem, my jednak dodaliśmy do niego jeszcze łososia i podsmażane młode ziemniaki.

Na lato idealna jest cold brew coffee! Przepis znajdziesz tutaj >>

Przygotowanie: 30 min + oczekiwanie

 

Składniki na 4 porcje:

  • 3 upieczone buraki
  • 500 g ogórków gruntowych
  • 5 ugotowanych młodych ziemniaków
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
  • 1 kalarepa
  • 300 g filetu z łososia
  • 1 l jogurtu greckiego
  • 1 i 1/3 szklanki zsiadłego mleka
  • 2 cytryny
  • 20 g chrzanu w słoiku
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 30 ml oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Łososia oprószyć solą i pieprzem. Na rybie ułożyć po kilka gałązek mięty i ciasno zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec z dodatkiem pary przez 15 minut. Rybę wyjąć z piekarnika i podzielić na małe kawałki.
     
  2. Upieczone buraki, ogórki i kalarepę obrać, po czym składniki pokroić w kostkę i przełożyć do garnka lub większej miski. Wymieszać.
     
  3. Do warzyw dołożyć jogurt grecki i zsiadłe mleko. Następnie dodać sok i startą skórkę z cytryny, posiekany szczypiorek i resztę posiekanej mięty. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
     
  4. Jajka obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Młode ziemniaki podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
     
  5. Chłodnik przelać do miseczek. Dodać połówki jajek i podsmażone ziemniaki. Na koniec wyłożyć kawałki łososia oraz listki mięty.

 

Przepis opracowany przez Michała Kępińskiego z użyciem piekarnika Candy FCPKS826XL/E z funkcją pieczenia z dodatkiem pary:

Piekarnik z możliwością pieczenia z dodatkiem pary Candy FCPKS826XL/E

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie