Chłodnik - kojarzy się z wakacjami na wsi, upalnymi popłudniami i kuchnią babci. Potrafi nas orzeźwić i dodać energii nawet w najcieplejsze dni, dlatego tak chętnie go przygotowujemy. Najlepiej smakuje serwowany tradycyjnie z jajkiem, my jednak dodaliśmy do niego jeszcze łososia i podsmażane młode ziemniaki.
Na lato idealna jest cold brew coffee! Przepis znajdziesz tutaj >>
Przygotowanie: 30 min + oczekiwanie
Składniki na 4 porcje:
- 3 upieczone buraki
- 500 g ogórków gruntowych
- 5 ugotowanych młodych ziemniaków
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku
- 1 kalarepa
- 300 g filetu z łososia
- 1 l jogurtu greckiego
- 1 i 1/3 szklanki zsiadłego mleka
- 2 cytryny
- 20 g chrzanu w słoiku
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 30 ml oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Łososia oprószyć solą i pieprzem. Na rybie ułożyć po kilka gałązek mięty i ciasno zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec z dodatkiem pary przez 15 minut. Rybę wyjąć z piekarnika i podzielić na małe kawałki.
-
Upieczone buraki, ogórki i kalarepę obrać, po czym składniki pokroić w kostkę i przełożyć do garnka lub większej miski. Wymieszać.
-
Do warzyw dołożyć jogurt grecki i zsiadłe mleko. Następnie dodać sok i startą skórkę z cytryny, posiekany szczypiorek i resztę posiekanej mięty. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
-
Jajka obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Młode ziemniaki podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
- Chłodnik przelać do miseczek. Dodać połówki jajek i podsmażone ziemniaki. Na koniec wyłożyć kawałki łososia oraz listki mięty.
Przepis opracowany przez Michała Kępińskiego z użyciem piekarnika Candy FCPKS826XL/E z funkcją pieczenia z dodatkiem pary:
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie