Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję
" "

Masło czy margaryna? Co jest dla ciebie zdrowsze?

Klinika ciała i ducha

W dzisiejszych czasach istnieje bardzo dobry trend, w ramach którego wielu z nas coraz poważniej myśli o zdrowym odżywianiu. Nic dziwnego, w końcu każdy chce żyć długo i zdrowo. Jednym z najpowszechniejszych dylematów w tym zakresie jest odpowiedni wybór tłuszczów, których używamy w kuchni. Przed laty funkcjonowały dwie szkoły – jedna twierdziła, że bezkonkurencyjne na tym polu jest masło, druga wskazywała mocne zalety margaryny. A jak jest dziś, co jest naprawdę zdrowsze?

Tagi: serce , zdrowe odżywianie , zdrowie po czterdziestce , zdrowie faceta po 40. , cholesterol , jak dbać o serce , zdrowe śniadanie , zdrowe żywienie , zdrowa wątroba

zdrowe tłuszcze
Masło extra, masło roślinne, margaryny miękkie - co wybrać?

Kiedyś odpowiedź byłaby prosta: masło

Jeszcze pięć lat temu odpowiedź na to pytanie byłaby – przynajmniej dla mnie - prosta: masło. Mimo wielu niewątpliwych zalet, choćby dużej zawartości zdrowych tłuszczów nienasyconych, margaryny miały jedną, ale zasadniczą wadę – znaczną część ich składu stanowiły wyjątkowo szkodliwe tłuszcze trans, izomery trans. Tłuszcze te to utwardzone za pomocą wodoru oleje roślinne, które same z siebie są oczywiście zdrowsze niż zwierzęce, jednak proces przemysłowego utwardzania ich (uwodorniania) całkowicie zmienia ich właściwości, sprawiając, że stają się wręcz groźne dla zdrowia.

Dlaczego tłuszcze trans są takie szkodliwe?

  • podwyższają stężenie „złego” cholesterolu LDL,
  • obniżają stężenie dobrego cholesterolu HDL,
  • powodują miażdżycę,
  • zwiększają ryzyko zawału serca i udaru.

Dziś dla jednych lepsze jest masło, dla innych zdrowa margaryna

Czasy się zmieniają, zmienia się także i to, co pojawia się w sklepach. Dawne, twarde margaryny, pełne szkodliwych tłuszczów trans, wprawdzie są jeszcze dostępne na pólkach, jednak obok nich pojawiły się zupełnie nowe margaryny miękkie, tzw. kubełkowe.

Nowoczesne margaryny są już niemal zupełnie pozbawione wad margaryn starego typu i nie zawierają uwodornionych tłuszczów trans, zachowując przy tym wszelkie zalety tłuszczów roślinnych. Stało się to możliwe, gdyż stworzono nowe metody utwardzania tłuszczów pochodzenia roślinnego, tak, by nie niszczyć ich naturalnych zalet.

Współczesne margaryny powstają w procesie estryfikacji, który nie wpływa negatywnie na profil tłuszczów. Proces ten nie narusza struktury kwasów tłuszczowych, co w praktyce oznacza, że w jego wyniku nie traci się w produktach tłuszczowych tego, co najcenniejsze, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych należących do NNKT. Estryfikacja nie powoduje zmiany konfiguracji tłuszczów z cis na trans, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju zachowują swoje prozdrowotne właściwości. 

Zalety margaryny:

  • jest wytwarzana z tłuszczów roślinnych, które są zdrowsze od zwierzęcych,
  • zazwyczaj jest wzbogacana o witaminę A, D i E,
  • dobrej jakości margaryny zawierają kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz sterole roślinne – substancje, które blokują wchłanianie cholesterolu i pomagają obniżyć jego poziom we krwi,
  • zawiera potrzebne organizmowi jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, chroniące przed chorobami serca, miażdżycą oraz nowotworami,
  • praktycznie nie zawiera cholesterolu,
  • mniejsza niż w maśle zawartość szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych.

Zalety masła:

  • zawiera witaminy A, D i E oraz karotenoidy,
  • ułatwia wchłanianie składników odżywczych zawartych w żywności,
  • jest łatwo strawnym, najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu odpornościowego i wątroby,
  • jest produktem naturalnym.

Co zatem wybrać?

I masło i margaryna mają szereg zalet. Naukowo dowiedziono, że masło odgrywa pozytywną rolę podczas rozwoju płodu, jest też dobre dla małych dzieci, u których stymulująco wpływa na prawidłowy rozwój mózgu. Jest też, w umiarkowanych ilościach, zalecane ludziom aktywnym fizycznie i w pełni zdrowym, u których nie ma żadnych problemów z nadwagą i za wysokim poziomem złego cholesterolu.

Margaryna nowej generacji jest natomiast polecana osobom, które mają jakiekolwiek symptomy bądź nawet predyspozycje do zachorowania na przypadłości sercowo-naczyniowe, zbyt wysoki „zły” cholesterol LDL lub za niski HDL.

Są margaryny, które potrafią przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu już po zaledwie kilku dniach spożywania. Jeśli zatem masz podwyższony zły cholesterol, nadwagę, jesteś w grupie ryzyka miażdżycy lub choroby wieńcowej – margaryna będzie nie tylko dobrym wyborem, ale jest wręcz wskazana.

Cholesterol. Sprzymierzeniec, czy wróg?

Gdy słyszymy słowo „cholesterol”, zazwyczaj kojarzy się nam to z chorobami serca, miażdżycą itp. Na pewno z niczym wartościowym. Tymczasem cholesterol to związek organiczny z grupy steroli, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania twojego organizmu. Część cholesterolu jest produkowana przez organizm – przede wszystkim w wątrobie, część pozyskiwana w pokarmach.

Cholesterol jest potrzebny organizmowi, gdyż:

  • jest materiałem, z którego powstają błony komórkowe
  • wchodzi w skład osłonek, które chronią włókna nerwowe przed uszkodzeniem
  • bierze udział w produkcji hormonów (np. tych obniżających stres)
  • jest potrzebny do wytwarzania i wchłaniania witaminy D
  • ułatwia proces trawienia tłuszczów

Pojęcie cholesterolu całkowitego, które często występuje w wynikach badań, jest nie do końca ostre, gdyż składają się na nie dwie odmienne frakcje cholesterolu – LDL, czyli ten szkodliwy oraz HDL, czyli pozytywny. Normy dotyczące zawartości cholesterolu we krwi zależą natomiast od bardzo wielu czynników i różnią się nawet między poszczególnymi krajami (np. w USA są wyższe niż w Polsce).

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty